Videos

Κινόα: Γιατί θεωρείται ένας διατροφικός θησαυρός; (βίντεο)

Η κινόα είναι ο αποξηραμένος σπόρος του συνονόματου θάμνου, του γένους των χηνοποδιδών.Βοτανικά, δεν είναι σιτηρό. Ωστόσο, συχνά ονομάζεται «ψευτοδημητριακό», επειδή έχουν παρόμοια θρεπτικά συστατικά και τρώγεται με τον ίδιο τρόπο όπως τα δημητριακά . Υπάρχει σε πολλά χρώματα όπως άσπρο, κόκκινο, μαύρο και μπλε.

Ως τρόφιμο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά , έχει σημαντικά οφέλη για την υγείακαι συχνά διατίθενται στην αγορά ως “superfood” .

Ένα φλιτζάνι (185 γραμμάρια) μαγειρεμένηκινόα περιέχει 222 θερμίδες.

Πιο συγκεκριμένα, 100 γραμμάρια μαγειρεμένης κινόα περιέχει:

Θερμίδες: 120

Νερό: 72%

Πρωτεΐνη: 4,4 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 21,3 γραμμάρια

Φυτικές ίνες: 2,8 γραμμάρια

Λίπος: 1,9 γραμμάρια

Η κινόα είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών και ανόργανων συστατικών με περισσότερο μαγνήσιο, σίδηρο, φυτικές ίνες και ψευδάργυρο από πολλά κοινά δημητριακά .

Οφέλη για την υγεία

Hκινόα θεωρείται μιαπλήρης πηγή πρωτεΐνης, που σημαίνει ότι μας προσφέρει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Περιέχει μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών, συνεπώς μας βοηθάει να προλάβουμε παθήσεις όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία ,ορισμένους καρκίνους καισυμβάλει αποτελεσματικά στην ελάττωση της τιμής της LDL χοληστερόλης, προστατεύοντας την υγεία της καρδιάς μας.

Ορισμένα δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να αυξήσει τη συνολική πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα και τα τριγλυκερίδια. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI),άρα δεν προκαλεί γρήγορη αύξηση του σακχάρου στο αίμα και είναι επίσης κατάλληλη για άτομα που έχουν δυσανεξία ή αλλεργία στη γλουτένη, όπως εκείνα με κοιλιοκάκη .

Μελέτες έχουν δείξει, ότι η κινόα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές φυτοθρεπτικές ουσίες, όπως σε φλαβονοειδή (κουερσετίνη, καμπεφερόλη), και έχει αντιφλεγμονώδη δράση την οποία μέχρι στιγμής την συναντούσαμε μόνο σε φρούτα και κυρίως στην οικογένεια των μούρων.
Επίσης βρέθηκε μια μικρή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και α-λινολενικό οξύ (ALA), γνωστά για την αντιφλεγμονώδη και καρδιοπροστατευτική τους δράση.

Είναι εξίσου σημαντικό να αναφερθεί πως περιέχει ανθεκτικό άμυλο, το οποίο τροφοδοτεί τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο μας, προωθώντας το σχηματισμό λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας (SCFAs), βελτιώνοντας την υγεία του εντέρου και μειώνοντας τον κίνδυνο ασθένειας .

Θρεπτικό και πλούσιο σε πολλά μέταλλα και φυτικές ενώσεις, η κινόα μπορεί να είναι μια υγιής προσθήκη στη διατροφή σας.

Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Η κινόα έχει πολλές ιδιότητες που την καθιστούν ένα φαγητό φιλικό στην απώλεια βάρους .Είναι ένα νόστιμο ολικής αλέσεως γεμάτο θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και φυτικές ενώσεις τρόφιμο. Έχει μια μοναδική γεύση και είναι ένας εύκολος τρόπος για να προσθέσετε ποικιλία στη διατροφή σας.

Έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες από παρόμοια τρόφιμα, όπως ρύζι, καλαμπόκι και ολικής αλέσεως .Η πρωτεΐνη θεωρείται βασικός παράγοντας για την απώλεια βάρους, καθώς ενισχύει το μεταβολισμό και τα συναισθήματα πληρότητας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας και των σχετικών ασθενειών .

Ακόμα,  έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες από πολλά τρόφιμα ολικής αλέσεως που είναι εξίσου σημαντικές για την απώλεια βάρους, προάγοντας τη μειωμένη πρόσληψη θερμίδων αυξάνοντας τα συναισθήματα πληρότητας και βελτιώνοντας την υγεία του εντέρου .

Τέλος, ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης της,έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να αποτρέψει την υπερκατανάλωση τροφής και μειώσει σημαντικά το αίσθημα της πείνας .

Εάν θέλετε να αυξήσετε την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά της διατροφής σας, η αντικατάσταση άλλων δημητριακών όπως το ρύζι ή το σιτάρι με κινόα μπορεί να είναι μια καλή αρχή!

           

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού