Διατροφή

Διατροφή: Yπάρχουν τροφές που κόβoυν την όρεξη;

Διατροφή: Yπάρχουν τροφές που κόβoυν την όρεξη;

Συχνά στις δίαιτες ή στις διατροφές που ακολουθούμε κατά καιρούς νιώθουμε έντονο το αίσθημα της πείνας και δεν μπορούμε να το «δαμάσουμε» καταλήγοντας να τρώμε περισσότερο λόγω διάφορων ελλείψεων ή της πίεσης. Ακούμε και διαβάζουμε επίσης τροφές που βοηθούν στο αδυνάτισμα καθώς έχουν αντιοξειδωτικές, λιποδιαλυτικές και άλλες λοιπές ιδίοτητες. Υπάρχουν όμως και κάποιες τροφές που θα βοηθήσουν «άθελά» τους στο αδυνάτισμα επειδή απλά θα μας φουσκώσουν και θα μας χορτάσουν γρήγορα, με την καλή έννοια.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα τέτοιων τροφών

Βρώμη
Τα τελευταία χρόνια η βρώμη έχει γίνει ιδιαίτερα διάσημη και όχι άδικα, αφού είναι μία από τις πιο υγιεινές τροφές που μπορούμε να καταναλώσουμε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Μάλιστα, η βρώμη μπορεί να επιφέρει το αίσθημα κορεσμού χάρη στην υψηλή της περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη. Αποφεύγουμε ωστόσο να αγοράζουμε βρώμη «με γεύση», π.χ. βρώμη με κομμάτια σοκολάτας ή αποξηραμένα φρούτα, κάθως έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Γιαούρτι

Με 20 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 200 γραμμάρια γιαουρτιού, το παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι είναι ένας από τους πιο νόστιμους τρόπους να τροφοδοτήσουμε τον οργανισμό μας με πρωτεΐνη, ενώ μπορεί να αντικαταστήσει επάξια ένα επιδόρπιο. Απλά προσθέτουμε λίγο μέλι και κομμάτια εποχιακών φρούτων.

Ρεβίθια
Πλούσια σε φυτικές ίνες, φυτική πρωτεΐνη, βιταμίνες και υδατάνθρακες υψηλής ποιότητας, τα όσπρια δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο μας. Mία μικρή ποσότητα οσπρίων μπορεί να μας χορτάσει πολύ γρήγορα, αλλά και να μας κρατήσει χορτάτους για πολλή ώρα, αφού οι φυτικές ίνες που περιέχουν έχουν την ιδιότητα να καθυστερούν τη διαδικασία της πέψης.

Μανιτάρια
Τα μανιτάρια είναι ίσως το πιο διαιτητικό τρόφιμο που υπάρχει στη φύση. Αποτελούνται κατά σχεδόν 90% νερό, έχουν ελάχιστες θερμίδες και παράλληλα περιέχουν και αρκετή πρωτεΐνη. Επιπλέον, μπορούμε να τα απολαύσουμε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, αρκεί βέβαια να μην τα μαγειρεύουμε με βούτυρο.

Αγγούρι
Το αγγούρι είναι διάσημο για τις ενυδατικές του ιδιότητες και όχι άδικα αφού αποτελείται κατά 96.7% από νερό, περιεκτικότητα που το καθιερώνει ως το νούμερο 1 λαχανικό όσον αφορά στην ενυδάτωση του οργανισμού. Επίσης, έχει ελάχιστες θερμίδες, οπότε μπορεί να «κόψει» την πείνα μας χωρίς να μας παχύνει.

Τυρί κότατζ
Το βλέπουμε αρκετά συχνά ως πρόταση σε διατροφολόγια και αυτό γιατί…Με 12 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μισό φλιτζάνι και ελάχιστες θερμίδες, το τυρί κότατζ είναι μία από τις καλύτερες τροφές που μπορούμε να επιλέξουμε όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος. Μπορούμε να το απολαύσουμε σκέτο ή να προσθέσουμε σε αυτό μπαχαρικά ή κομμάτια φρούτων.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού