Διατροφή

Αλάτι: Mε τι μπορεί να αντικατασταθεί;

Αλάτι: Mε τι μπορεί να αντικατασταθεί;

Οι ιστοί του σώματός μας αποτελούνται από τεράστιο αριθμό κυττάρων διαφορετικών σχημάτων, μεγεθών και λειτουργιών, και όλα αυτά τα κύτταρα απαιτούν αρκετό αλάτι για να λειτουργήσουν σωστά.

Το αλάτι παίζει ζωτικό ρόλο στη μεταφορά νερού γύρω από το σώμα και στη μετάδοση μηνυμάτων μεταξύ του εγκεφάλου και του υπόλοιπου σώματος.

Ωστόσο, όπως και για τα περισσότερα, η υπερβολική ποσότητα άλατος στη διατροφή μας μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η κατακράτηση υγρών, η αυξημένη αρτηριακή πίεση και ο υψηλότερος κίνδυνος καρδιακής προσβολής, η νεφρική νόσος και το εγκεφαλικό. Επομένως, αξίζει να διατηρήσουμε τα όρια ασφαλείας.

Αλάτι και καθημερινά τρόφιμα
Πολλά καθημερινά τρόφιμα δεν είναι προφανώς αλμυρά, αλλά μπορούν να περιέχουν μεγάλες ποσότητες “κρυμμένου αλατιού”.

Ενώ μπορούμε να προσθέτουμε αλάτι στο φαγητό μας κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, ή λίγο πριν το φάμε, περίπου το 75% του αλατιού που τρώμε έχει ήδη προστεθεί στο φαγητό που αγοράζουμε.

Τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από αλάτι που προστίθεται σε τρόφιμα όπως μεταποιημένα προϊόντα κρέατος, σνακ, έτοιμα γεύματα, σούπες και σάλτσες για ζυμαρικά. Ακόμα και οι πίτες και τα δημητριακά για πρωινό μπορούν να περιέχουν πολύ αλάτι.

Πολλοί κατασκευαστές έχουν κάνει πρόσφατα μερικές θετικές αλλαγές στην ποσότητα αλατιού που προσθέτουν.

Πολλά προϊόντα διατροφής φέρουν ετικέτα “φωτεινού σηματοδότη” για να σας βοηθήσουν να κάνετε μια πιο υγιή επιλογή.

Τα χρώματα του “σηματοδότη” σας βοηθούν να δείτε, με μια ματιά, εάν ένα τρόφιμο έχει υψηλές, μεσαίες ή χαμηλές ποσότητες κάθε θρεπτικού στοιχείου σε 100 g του τροφίμου.

Για τα τρόφιμα που δεν φέρουν ακόμη την ετικέτα “φωτεινός σηματοδότης”, ακολουθεί ένας εύχρηστος οδηγός:

Οδηγός Περιεκτικότητας Αλατιού
Τρόφιμα που αξίζει να ελέγχονται για περιεκτικότητα σε αλάτι:

  • Αλατισμένα κρέατα και μεταποιημένα προϊόντα με βάση το κρέας, όπως ζαμπόν, μπέικον, λουκάνικα, πατέ ή σαλάμι
  • Σούπες έτοιμες και σε σκόνη
  • Κέτσαπ, σάλτσα σόγιας, μαγιονέζα, πίκλες
  • Κύβοι, σκόνη σάλτσα και αλατισμένα αρτύματα
  • Κονσέρβες που περιέχουν αλάτι
  • Καπνιστό κρέας και ψάρια, γαρίδες και γαύροι
  • Εκχυλίσματα κρέατος και ζύμης
  • Τυρί
  • Αλατισμένα σνακ, όπως πατατάκια, μπισκότα, ποπ κορν
  • Έτοιμα γεύματα και σάλτσες
  • Ψωμί και δημητριακά για πρωινό
  • Αλάτι και Νάτριο: Ποια είναι η διαφορά;
    Το αλάτι είναι ο καθημερινός όρος που χρησιμοποιούμε για μια χημική ένωση που ονομάζεται χλωριούχο νάτριο.

Το άλας αποτελείται από δύο συστατικά, το νάτριο και το χλώριο, τα οποία δίνουν στο αλάτι αυτή τη χημική ονομασία. Αν και η νομοθεσία δεν το απαιτεί, ορισμένοι κατασκευαστές μπορούν να αναφέρουν στην ετικέτα τους περιεκτικότητα σε νάτριο.

Όταν σκεφτόμαστε την πρόσληψη άλατος, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι κάθε 1g νατρίου μεταφράζεται σε 2,5g άλατος, και να το λαμβάνουμε αυτό υπόψη όταν εξετάζουμε την ποσότητα άλατος που καθημερινά καταναλώνουμε.

Και τώρα αυτό όλοι αναρωτιόμαστε: Mε τί μπορεί να αντικατασταθρί το αλάτι;

Κάποια συσκευασμένα μείγματα αποξηραμένων μυρωδικών περιέχουν αλάτι. Είναι προτιμότερο να επιλέγετε μείγματα μυρωδικών (και μπαχαρικών) χωρίς αλάτι

Οι κύβοι ή οι ζωμοί μαγειρέματος (που περιέχουν μυρωδικά) περιέχουν αλάτι, όπως και η σάλτσα σόγιας καθώς και άλλες τυποποιημένες σάλτσες. Εάν χρησιμοποιήσετε κύβο ή ζωμό μαγειρέματος, μην προσθέτετε επιπλέον αλάτι στο φαγητό

Όπου είναι δυνατό, προτιμήστε να προσθέτετε τα μυρωδικά προς το τέλος του μαγειρέματος, για να μην χαθούν τα αιθέρια έλαια που περιέχονται σε πολλά από αυτά. Αν χρησιμοποιείτε φρέσκα μυρωδικά σε σαλάτες ή συνταγές που δεν περιλαμβάνουν ψήσιμο ή βράσιμο, φροντίστε να τα πλένετε προσεκτικά πριν τη χρήση.

Να αποθηκεύετε τα αποξηραμένα μυρωδικά σε σκιερό μέρος και μέσα σε ερμητικά κλειστά δοχεία προκειμένου να διασφαλίσετε την ποιότητά τους (περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια) για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα
Εκτός από τα μυρωδικά βότανα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπαχαρικά (π.χ. πιπέρι, πάπρικα, γαρύφαλλο, κανέλλα), χυμό λεμονιού, σέλινο, σκόρδο, φρέσκο ή αποξηραμένο κρεμμύδι και ψιλοκομμένα λαχανικά εποχής.

Είναι πιο εύκολο να πετύχετε τη μείωση του αλατιού και την αντικατάστασή του με μυρωδικά σταδιακά, ώστε να έχετε χρόνο να προσαρμοστείτε στις νέες γεύσεις

Επιπλέον προτάσεις για να μειώσουμε την κατανάλωση αλατιού:

  1. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε επιπλέον βότανα και μπαχαρικά, όπως μαύρο πιπέρι
  2. Αφήστε την αλατιέρα εκτός τραπεζιού (οut of my sight out of my mind)
  3. Φτιάξτε σπιτικά σνακ, όπου η ποσότητα αλατιού είναι ελεγχόμενη, αλλιώς προτιμήστε snack λαχανικών
  4. Δείτε τις ετικέτες τροφίμων για την περιεκτικότητά τους σε αλάτι αλάτι να επιλέγετε εκείνα με την χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι
  5. Ζητήστε από εστιατόρια, καταστήματα delivery ή take away για να μην προστεθεί αλάτι στα τρόφιμα που παραγγέλνετε

Προσέξτε την περιεκτικότητα σε αλάτι των υποκατάστατων άλατος που ισχυρίζονται ότι είναι καλύτερα για την υγεία σας από το επιτραπέζιο αλάτι – αυτά τα σκευάσματα είναι πιθανό να προσθέσουν κάποια επιπλέον και άγνωστη μορφή αλατιού στη διατροφή σας.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού