Διατροφή

Δίαιτα και γλυκά: Eίναι απαγορευτικά; Μύθοι και αλήθειες

Δίαιτα και γλυκά: Eίναι απαγορευτικά; Μύθοι και αλήθειες

Είσαι από αυτούς που αν κολλήσει στο μυαλό σου ότι θες να φας γλυκό δεν μπορείς να το ξεχάσεις; Πριν κάνουμε επιδρομή στα ντουλάπια της κουζίνας ή στο ψυγείο αναζητώντας επίμονα γλυκό, ας αναλύσουμε κάποιους μύθους γύρω από αυτό.

Πολλές φορές πιστεύουμε ότι αν βάλουμε καστανή ζάχαρη στον καφέ μας αντί για λευκή γλιτώνουμε θερμίδες. Αν φτιάξουμε γλυκό με μέλι αντί για ζάχαρη είναι πολύ καλύτερα. Ένας άλλος προβληματισμός μας είναι αν τα υποκατάστατα ζάχαρης, όπως η στέβια, μας παρέχουν ασφάλεια.

Αν μιλάμε για θερμιδική απόδοση ένα κουταλάκι του γλυκού λευκής ζάχαρης αποδίδει περίπου 20kcal όσο ακριβώς και η καστανή.

Σαφώς και το μέλι αποτελεί καλύτερη επιλογή από τη ζάχαρη, επειδή περιέχει μικροποσότητα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Αν όμως μιλάμε για θερμίδες κάποιος που θέλει να προσέξει το βάρος του, πρέπει να γνωρίζει ότι το μέλι αποδίδει ίδιες θερμίδες με τη ζάχαρη.

Εδώ έρχεται το ερώτημα είναι τόσο κακό τρόφιμο η ζάχαρη;

Καλό θα ήταν να την περιορίσουμε από τη διατροφή μας. Η ζάχαρη εξαιτίας του υψηλού γλυκαιμικού δείκτη που έχει μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο και την ινσουλίνη του αίματος και σε μακροχρόνια καθημερινή χρήση να οδηγήσει στην εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ καθώς και σε παχυσαρκία.

Εάν όμως είστε από αυτούς που δεν καταναλώνετε επεξεργασμένα τρόφιμα (κέικ, μπισκότα) και περιορίζεστε σε 1 με 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη στον καφέ σας, τότε δεν υπάρχει λόγος να την βγάλετε από τη διατροφή σας.

Και μιας και μιλάμε για υποκατάστατα η στέβια, είναι ένα δημοφιλές υποκατάστατο που έχει κατακλείσει την αγορά τα τελευταία χρόνια. Όντως η στέβια είναι ένα φυσικό προϊόν που έχει μηδενική θερμιδική απόδοση και μας δίνει ασφάλεια. Μπορούμε λοιπόν να την χρησιμοποιήσουμε.

Προσοχή όμως! Εάν αγοράσουμε από το εμπόριο κάποιο προϊόν με στέβια (πχ σοκολάτα με στέβια) καλό είναι να κάνουμε μια ανάγνωση της διατροφικής ετικέτας. Μπορεί να μην έχει μόνο στέβια, αλλά και άλλα γλυκαντικά και σάκχαρα.

Εδώ θα δούμε κάποιες healthy συνταγές για γλυκά

Ας φτιάξουμε μια κρέπα με 1 ασπράδι αβγού 1 κ. σούπας βρώμη και 1 κ. γλυκού μέλι.

Ας αλείψουμε σε 1 ρυζογκοφρέτα 1 κουταλάκι του γλυκού ταχίνι, φυστικοβούτυρο ή αμυγδαλοβούτυρο, βούτυρα ξηρών καρπών που μπήκαν τα τελευταία χρόνια στη ζωή μας. Δοκιμάστε το αμυγδαλοβούτυρο (καλή πηγή καλών λιπαρών και τριπλάσιας ποσότητας βιταμίνης Ε, αντιοξειδωτικής βιταμίνης, σε σχέση με το φυστικοβούτυρο).

Για τους λάτρεις του παγωτού, αν και χειμώνας, φτιάξτε ένα χυμό από φρούτα και ρίξτε μέσα γιαούρτι. Αναμείξτε το και βάλτε το σε μικρές παγοθήκες στο ψυγείο.

Γιατί όχι; φτιάξτε μους σοκολάτας ½ κεσεδάκι γιαούρτι, 1 κουταλάκι του γλυκού κακάο και λίγη στέβια.
Συμπερασματικά, αν κάποιος θέλει να προσέχει τη διατροφή του αυτό που πρέπει να προσέχει είναι το σύνολο των ημερησίων θερμίδων που καταναλώνει την ημέρα. Μην ενοχοποιείτε το ένα γλυκό που θα καταναλώσετε και προσπαθήστε να καταφύγετε σε υγιεινές γλυκές επιλογές. Τίποτα δεν είναι αμαρτία αν καταναλώνεται με σύνεση και μέτρο! Και δεν ξεχνάμε τον κανόνα που λέει…eat clean!

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού