Διατροφή

Aμυλώδη και μη αμυλώδη λαχανικά: Σε τι διαφέρουν

Aμυλώδη και μη αμυλώδη λαχανικά: Σε τι διαφέρουν

Υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες λαχανικών: αυτά που έχουν αρκετό άμυλο -έναν τύπο υδατανθράκων- και αυτά που έχουν λίγο άμυλο. Τα αμυλούχα λαχανικά περιλαμβάνουν τις πατάτες, το καλαμπόκι και τα όσπρια, ενώ οι μη αμυλούχοι τύποι περιλαμβάνουν το μπρόκολο, τις ντομάτες και τα κολοκυθάκια.

Το άμυλο είναι ο κύριος τύπος υδατανθράκων στη διατροφή. Συχνά αναφέρεται ως σύνθετος υδατάνθρακας, καθώς αποτελείται από έναν αριθμό ενωμένων μορίων γλυκόζης. Το άμυλο μπορεί να βρεθεί σε μια σειρά τροφών, όπως ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά και αμυλούχα λαχανικά.

Τα περισσότερα λαχανικά περιέχουν μόνο μικρές ποσότητες αμύλου και ταξινομούνται ως μη αμυλούχα είδη. Σε γενικές γραμμές, τα μαγειρεμένα αμυλούχα λαχανικά, όπως οι πατάτες, περιέχουν περίπου 15 γραμμάρια υδατανθράκων και 80 θερμίδες ανά μισό φλιτζάνι (70-90 γραμμάρια), ενώ οι μη αμυλούχοι τύποι περιέχουν περίπου 5 γραμμάρια υδατανθράκων και 25 θερμίδες σε ίδια ποσότητα.

Ένα κοινό κοινό χαρακτηριστικό των αμυλούχων και μη αμυλούχων λαχανικών είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Ενώ η περιεκτικότητα σε ίνες ποικίλλει ανάλογα με το είδος, τα περισσότερα αμυλούχα λαχανικά περιέχουν 4-6% φυτικές ίνες -δηλαδή περίπου 2-4 γραμμάρια ινών ανά μισό φλιτζάνι (70–90 γραμμάρια) ή το 6–14% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας.

Μια μεγάλη διαφορά μεταξύ αμυλούχων και μη αμυλούχων λαχανικών είναι η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Τα αμυλώδη περιέχουν περίπου 3-4 φορές περισσότερους υδατάνθρακες από τους μη αμυλούχους τύπους, με περίπου 11-23 γραμμάρια υδατανθράκων σε 70-90 γραμμάρια. Για αυτόν τον λόγο, εάν έχετε διαβήτη ή ακολουθείτε δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, ίσως θελήσετε να περιορίσετε την πρόσληψη των αμυλούχων λαχανικών.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες, τα αμυλούχα λαχανικά έχουν περισσότερες θερμίδες, περίπου 3-6 φορές περισσότερες από τα μη αμυλούχα λαχανικά.

Ενώ η περιεκτικότητα σε θερμίδες ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο, τα περισσότερα αμυλούχα λαχανικά παρέχουν 60-140 θερμίδες για κάθε μισό φλιτζάνι (70-90 γραμμάρια), σε σύγκριση με 15-30 θερμίδες για την ίδια ποσότητα μη αμυλούχων λαχανικών.

Τέλος, ορισμένα αμυλούχα λαχανικά -φασόλια, ρεβίθια και φακές- είναι καλές πηγές πρωτεΐνης καθώς περιέχουν έως 9 γραμμάρια πρωτεΐνης σε μισό φλιτζάνι. Για αυτόν τον λόγο, τα φασόλια, οι φακές και τα ρεβίθια αποτελούν εξαιρετικά υποκατάστατα για το κρέας σε χορτοφαγικές και βίγκαν δίαιτες.

Διατροφή

03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Από τα πρώτα σημάδια μέχρι τις λύσεις

01.10.2025

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες

Όταν η νυχτερινή ανάπαυση δεν επαρκεί

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού
01.10.2025

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε
25.09.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία
25.09.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα
25.09.2025

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!
25.09.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;
25.09.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

Μπάμιες: Το λαχανικό που λίγοι τρώνε αλλά… μειώνει τη χοληστερόλη – Τα οφέλη για την υγεία
24.09.2025

Μπάμιες: Το λαχανικό που λίγοι τρώνε αλλά… μειώνει τη χοληστερόλη – Τα οφέλη για την υγεία

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»
08.09.2025

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

07.10.2025

«Καμπανάκι» ΕΟΦ για σκεύασμα που «καίει λίπος»: Μην το χρησιμοποιήσετε

Το σκεύασμα περιέχει σιβουτραμίνη, μια δραστική ουσία που έχει αποσυρθεί από το 2010!

03.10.2025

Όσα δεν σου είπαν ποτέ για τις αιμορροΐδες και πώς αντιμετωπίζονται

Σύγχρονες λύσεις για αυτή την κοινή αλλά «κρυφή» πάθηση

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση
03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Πώς η απαγόρευση κινητού το βράδυ βελτιώνει τον ύπνο και τις επιδόσεις στο σχολείο
02.10.2025

Πώς η απαγόρευση κινητού το βράδυ βελτιώνει τον ύπνο και τις επιδόσεις στο σχολείο

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες
01.10.2025

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού
01.10.2025

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε
25.09.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

Εξάνθημα πίσω από το αυτί: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες
25.09.2025

Εξάνθημα πίσω από το αυτί: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί αποξηραμένα βερίκοκα – Εντοπίστηκε διοξείδιο του θείου
25.09.2025

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί αποξηραμένα βερίκοκα – Εντοπίστηκε διοξείδιο του θείου

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία
25.09.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία