Διατροφή

«Συνθετικό ή τεχνητό κρέας»: Τι είναι και πώς επηρεάζει το περιβάλλον

«Συνθετικό ή τεχνητό κρέας»: Τι είναι και πώς επηρεάζει το περιβάλλον

Η επιστήμη που εξελίσσεται κάθε μέρα ολοένα και περισσότερο έκανε ένα βήμα παραπάνω. Προχώρησε στην παρασκευή τεχνητού κρέατος. Η κατανάλωση τροφών με βάση τα ζώα σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες δεκαετίες.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξήθηκε από 2,5 δισεκατομμύρια το 1950 σε 7,7 δισεκατομμύρια στα μέσα του 2019 και αναμένεται να φτάσει τα 9,7 δισεκατομμύρια ανθρώπους το 2050 (ΟΗΕ, 2019).

Ο όρος «τεχνητό κρέας», εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και αναφέρεται αρχικά σε τρόφιμα που παράγονται από ορισμένα φυτά που, μετά τον μετασχηματισμό, θα έχουν πολύ παρόμοια γεύση με το παραδοσιακό κρέας . Το πρώτο κύμα «τεχνητού κρέατος» φτιάχτηκε από φασόλια σόγιας, σιτάρι ή άλλα είδη οσπρίων, δημητριακών ή μυκήτων. Στην Ευρώπη, αυτή η τάση διαδόθηκε σε μεγάλο βαθμό με την αύξηση της χορτοφαγίας και του veganism (Hancox, 2018). Σήμερα , ωστόσο, το «τεχνητό κρέας» αναφέρεται όλο και περισσότερο στο κρέας που παράγεται από μια νέα διαδικασία, στην οποία το κρέας παρασκευάζεται από τα βλαστικά κύτταρα του πραγματικού κρέατος από ζωντανά ζώα.

Άλλες ονομασίες που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι «κρέας in vitro», «καλλιεργημένο κρέας», «κρέας καλλιεργημένο», «συνθετικό κρέας» ή «καθαρό κρέας»:

Το in-vitro κρέας περιλαμβάνει την έγχυση μυϊκού ιστού από ένα ζώο σε μια κυτταρική καλλιέργεια, επιτρέποντας στα κύτταρα να «μεγαλώνουν» έξω από το σώμα του ζώου.

Τα βλαστικά κύτταρα, που επιλέγονται σύμφωνα με το ρυθμό αναπαραγωγής τους, τοποθετούνται σε έναν ορό στον οποίο αρχίζουν να αναπτύσσονται και να πολλαπλασιάζονται. Ένα βρώσιμο ικρίωμα χρησιμοποιείται για τον προσανατολισμό αυτής της ανάπτυξης και σχηματίζει μια τρισδιάστατη δομή. Μερικοί μήνες αρκούν για την παραγωγή κρέατος κατάλληλου για κατανάλωση. Η διαδικασία είναι πολύ πιο γρήγορη από την παραδοσιακή παραγωγή κρέατος, η οποία συχνά απαιτεί περισσότερο από ένα χρόνο. Υπό ιδανικές συνθήκες, δύο μήνες παραγωγής κρέατος in vitro από λίγα μυϊκά κύτταρα από έναν χοίρο θα μπορούσε να παραδώσει χιλιάδες τόνους χοιρινού κρέατος.

Εν τω μεταξύ, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, η αστικοποίηση και η παγκοσμιοποίηση οδηγούν στην άνοδο μιας πιο εύπορης παγκόσμιας μεσαίας τάξης με μεταβαλλόμενες διατροφικές συνήθειες (ΕΟΠ, 2015). Συγκεκριμένα, οι πληθυσμοί στην Ασία αλλάζουν από παραδοσιακά χορτοφαγικές δίαιτες σε αυτούς που περιέχουν αυξανόμενες ποσότητες κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Συνολικά, η παγκόσμια ζήτηση για κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα αναμένεται να αυξηθεί κατά 73% και 58%, αντίστοιχα, την περίοδο 2010-2050 (FAO, 2011).

Καθώς η κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη για ένα σημαντικό μερίδιο των περιβαλλοντικών πιέσεων και των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (GHG), αυτές οι προβλέψεις είναι ανησυχητικές.

Περίπου το 26% της γης χωρίς πάγο του πλανήτη χρησιμοποιείται για βοσκή και το 33% όλων των καλλιεργήσιμων εκτάσεων χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια ζωοτροφών (FAO, 2018α).

Οι αλυσίδες εφοδιασμού ζωικού κεφαλαίου εκτιμάται επίσης ότι ευθύνονται για εκπομπές 7,1 gigatonnes ισοδυνάμου CO2 ετησίως, που αντιπροσωπεύουν το 14,5% όλων των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (FAO, 2018b).

Τα βοοειδή (που εκτρέφονται τόσο για το βόειο κρέας όσο και για το γάλα) ευθύνονται για περίπου το 65% αυτών των εκπομπών και περίπου το 44% των εκπομπών ζώων έχουν τη μορφή μεθανίου (FAO, 2018b).

Οι διεθνείς οργανισμοί αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο την ανάγκη μείωσης των εκπομπών από τον τομέα της κτηνοτροφίας και προτείνονται ορισμένες παρεμβάσεις (FAO, 2018b). Για παράδειγμα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) θεωρεί ότι οι πιθανές παρεμβάσεις «βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε τεχνολογίες και πρακτικές που βελτιώνουν την απόδοση παραγωγής σε επίπεδο ζώων και κοπαδιών», συμπληρώνονται από πιο κυκλικές και ενεργειακά αποδοτικές πρακτικές διαχείρισης κοπριάς και δέσμευση άνθρακα λιβαδιών (FAO, 2018b).

Άλλοι ενδιαφερόμενοι εξετάζουν πολύ διαφορετικές και καινοτόμες προσεγγίσεις για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης κρέατος. Μία ιδέα είναι να προσφέρουμε στους καταναλωτές ένα προϊόν διατροφής που δεν είναι παραδοσιακό κρέας αλλά έχει παρόμοια θρεπτική αξία και γεύση.

Συνδυάζοντας τις περιβαλλοντικές ανησυχίες με τη λογική που βασίζεται στα οφέλη για την υγεία, την καλή διαβίωση των ζώων και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες, τα εργαστήρια και οι επιχειρηματίες διερευνούν νέες και καινοτόμες πηγές τροφίμων για τον 21ο αιώνα .

Αν και η τεχνολογία μόλις αναδύεται και υπόκειται σε περιορισμούς, δεν είναι επιστημονική φαντασία . Το 2013, ο Mark Post, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, παρουσίασε το πρώτο καλλιεργημένο πρωτότυπο χάμπουργκερ και στη συνέχεια δημιούργησε μια εταιρεία, το Mosa Meat, με σκοπό να φέρει το προϊόν στην αγορά έως το 2021 (BBC, 2013).Έκτοτε, πολλές άλλες νεοσύστατες εταιρείες και εργαστήρια έχουν αρχίσει να επενδύουν σε αυτόν τον τομέα (Cell Based Tech, 2019). Σε επίπεδο χώρας, η Κίνα υπέγραψε ακόμη και συμφωνία ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων με το Ισραήλ για την εισαγωγή κρέατος εργαστηρίου από τρεις ισραηλινές εταιρείες (EPRS, 2018).

Διατροφή

23.01.2021

Πατάτα: Δεν πρέπει να λείπει από καμία διατροφή – Δείτε γιατί

Η θρεπτική αξία της πατάτας είναι σημαντική αλλά επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο παρασκευής της αλλά και από τις συνθήκες και τη διάρκεια συντήρησής της. Η πατάτα αποτελείται από 78-80% νερό, 18-20% άμυλο, 1,5-2% πρωτεΐνες και 1% βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Υδατάνθρακες Κυρίαρχο θρεπτικό συστατικό στην πατάτα αποτελούν οι υδατάνθρακες, με την μορφή αμύλου. […]

22.01.2021

Πώς μπορείτε να επιταχύνεται την καύση λίπους στον ύπνο; (βίντεο)

Πώς να χάσετε βάρος ενώ κοιμάστε; Μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε ότι η άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε βάρος και να παραμείνετε υγιείς. Αλλά ασκούμαστε καθημερινά; Όχι. Κοιμόμαστε καθημερινά; Ναι. Έτσι, ποιός θα μπορούσε να είναι καλύτερος τρόπος από το να χάσετε βάρος ενώ κοιμάστε; Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε […]

Νερό με λεμόνι: Σε ποιές περιπτώσεις είναι απαγορευτικό;
22.01.2021

Νερό με λεμόνι: Σε ποιές περιπτώσεις είναι απαγορευτικό;

Υπάρχουν τροφές που μας χαλάνε τη διάθεση και μας γερνάνε; Τι λένε οι έρευνες
22.01.2021

Υπάρχουν τροφές που μας χαλάνε τη διάθεση και μας γερνάνε; Τι λένε οι έρευνες

Αυτό είναι το πιο υγιεινό ρόφημα: Kάνει αποτοξίνωση και βελτιώνει την όραση
22.01.2021

Αυτό είναι το πιο υγιεινό ρόφημα: Kάνει αποτοξίνωση και βελτιώνει την όραση

Πράγματα που πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε πριν από τη γυμναστική
22.01.2021

Πράγματα που πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε πριν από τη γυμναστική

Vegan: Πως θα λάβει τις απαραίτητες πρωτεΐνες ένας χορτοφάγος;
22.01.2021

Vegan: Πως θα λάβει τις απαραίτητες πρωτεΐνες ένας χορτοφάγος;

Πιτυρίδα: Απαλλαγείτε με 8 φυσικούς τρόπους
22.01.2021

Πιτυρίδα: Απαλλαγείτε με 8 φυσικούς τρόπους

Μπορείτε να φάτε τσιπς και μάφιν άφοβα! Πώς; Με τις παρακάτω healthy παραλλαγές
22.01.2021

Μπορείτε να φάτε τσιπς και μάφιν άφοβα! Πώς; Με τις παρακάτω healthy παραλλαγές

Έτσι θα κρατήσετε τις μπανάνες φρέσκιες (βίντεο)
21.01.2021

Έτσι θα κρατήσετε τις μπανάνες φρέσκιες (βίντεο)

Δημοφιλή

Φυσική Κατάσταση
1

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Ψυχολογία
2

Μειώστε το άγχος με αυτές τις απλές συμβουλές

Ασθένειες
3

Ρήξη μηνίσκου και σύγχρονη αντιμετώπιση

Επιδημίες
4

Κατέφθασαν τα πρώτα ψυγεία φύλαξης του εμβολίου για τον κορωνοϊό

Περισσότερα

23.01.2021

Η μάνα είναι κιβωτός αγάπης

H σχέση με τους γονείς είναι δομική και θεμελιώδης για την προσωπικότητα που θα οικοδομήσει o κάθε άνθρωπος στην μετέπειτα ζωή του, καθώς επίσης και για το είδος των σχέσεων κοινωνικών, επαγγελματικών, συντροφικών τις οποίες θα αναπτύξει στο μέλλον. Όπως αναφέρουν και οι ψυχολόγοι, είναι πολύ σημαντικός ο δεσμός που αναπτύσσεται με τους γονείς κατά […]

23.01.2021

Αναγνώριση προσώπων και προσωπαγνωσία

Η αναγνώριση των ανθρώπων από τα πρόσωπά τους είναι κάτι που όλοι κάνουμε, σχεδόν αυτόματα. Όταν όμως οι ερευνητές επιχείρησαν να αναλύσουν το φαινόμενο, βρήκαν ότι στην πραγματικότητα η αναγνώριση προσώπων περιλαμβάνει μια ποικιλία από πολύ σύνθετα έργα. Για παράδειγμα, μπορούμε να αναγνωρίσουμε το ίδιο πρόσωπο πολλά χρόνια αργότερα, αν και τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του […]

Δωρεάν Διαδικτυακό Σεμινάριο για το αλκοόλ για γονείς και εκπαιδευτικούς
23.01.2021

Δωρεάν Διαδικτυακό Σεμινάριο για το αλκοόλ για γονείς και εκπαιδευτικούς

Κινδυνεύουν οι άνδρες να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού;
23.01.2021

Κινδυνεύουν οι άνδρες να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού;

Ο FDA εγκρίνει την κυκλοφορία της βερισιγουάτης για την αντιμετώπιση της συμπτωματικής χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας
23.01.2021

Ο FDA εγκρίνει την κυκλοφορία της βερισιγουάτης για την αντιμετώπιση της συμπτωματικής χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας

Πατάτα: Δεν πρέπει να λείπει από καμία διατροφή – Δείτε γιατί
23.01.2021

Πατάτα: Δεν πρέπει να λείπει από καμία διατροφή – Δείτε γιατί

Συκώτι: Η τροφή – εχθρός
23.01.2021

Συκώτι: Η τροφή – εχθρός

Η θεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα στην ήπια και μέτρια μορφή της νόσου COVID-19
23.01.2021

Η θεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα στην ήπια και μέτρια μορφή της νόσου COVID-19

Παγίδα κι όχι ασφαλές το σπίτι για σοβαρά ατυχήματα παιδιών & εφήβων
23.01.2021

Παγίδα κι όχι ασφαλές το σπίτι για σοβαρά ατυχήματα παιδιών & εφήβων

Ετήσιο δερματολογικό check-up: Πότε είναι αναγκαίο;
23.01.2021

Ετήσιο δερματολογικό check-up: Πότε είναι αναγκαίο;