Διατροφή

Το θαυματουργό κέιλ-η λαχανίδα της κατοχής στην κορυφή της σωστής διατροφής

Το θαυματουργό κέιλ-η λαχανίδα της κατοχής στην κορυφή της σωστής διατροφής

Ξεχασμένη η λαχανίδα της κατοχής επανήλθε τα τελευταία χρόνια καρφιτσωμένη με αστέρια michelin, με τα χαρακτηριστικά της υπερτροφής και τα καλά της ωμοφαγίας.

Το κέιλ (κale), ο «βασιλιάς των λαχανικών», όπως το χαρακτηρίζουν, έχει γίνει ο πρωταγωνιστής του πιο υγιεινού εθισμού, που έχει κατακλύσει όχι μόνο τον κόσμο, αλλά και βραβευμένα εστιατόρια από το Μανχάταν έως την Κοπεγχάγη.

Στα ιχνοστοιχεία του ορκίζονται ιέρειες της «λαμπερής» εναλλακτικής διατροφής, όπως η Γκουίνεθ Πάλτροου, ενώ εφημερίδες όπως ο Guardian και οι New York Times αφιερώνουν σελίδες για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες και αναρίθμητες συνταγές.

Για την ακρίβεια το κέιλ είναι «λάχανο χωρίς κεφάλι», πρωτοξάδελφο της λαχανίδας, όπως λέει η Ίρις Μάλαμα των «ωμών» σνακ Rho Foods. To κέιλ άλλωστε το σύστησε στην ελληνική αγορά τόσο η vegan κολεκτίβα Troo Food Liberation όσο και η Rho Foods με τα τσιπς κέιλ. Τα σγουρά του φύλλα πωλούνται σε αρκετές λαϊκές, ενώ το συναντά κανείς σε «ψαγμένα» μανάβικα, σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων ενώ έχει κάνει την εμφάνιση του και ως σαλάτα σε έναν πολύ μικρό αριθμό εστιατορίων αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Γνωστό από τις αφηγήσεις των γιαγιάδων που έφτιαχναν και θρεπτικές πίτες με λαχανίδα στη διάρκεια της κατοχής, το κέιλ «σνομπαρίστηκε» μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Επί δεκαετίες θεωρούνταν μια αδιάφορη και «ταπεινή» πρασινάδα, καθώς ήδη μεσουρανούσαν η ρόκα, το αβοκάντο, τα μανιτάρια πορτομπέλο και οι λιαστές ντομάτες.

Το παγκόσμιο κίνημα «από το αγρόκτημα στο τραπέζι» ήταν αυτό που έφερε πίσω τροφές όπως η κινόα, οι σπόροι τσία και φυσικά το κέιλ. Εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, σε βιταμίνες Α, C, K, καθώς και του συμπλέγματος των βιταμινών Β και μέταλλα όπως φωσφόρο, κάλιο, μαγγάνιο, σίδηρο και μαγνήσιο. Το κέιλ αποτελεί μια από τις καλύτερες φυτικές πηγές ασβεστίου ενώ η θερμιδική του αξία είναι χαμηλή, με ένα φλιτζάνι από φύλλα να περιέχει μόνο 36 θερμίδες.

«Είναι ένα από τα πιο κοινά πράσινα λαχανικά σε όλη την Ευρώπη μέχρι τα τέλη του Μεσαίωνα» αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Troo Food Liberation. «Η σγουρή ποικιλία καθώς και η πλατύφυλλη ποικιλία υπήρχε στην Ελλάδα τον 4ο αιώνα π.Χ. Το κέιλ (Kale) ανήκει στην οικογένεια Brassica Oleracea. Στην ίδια οικογένεια, ανήκουν μια ευρεία ποικιλία λαχανικών, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα πράσινα λαχανικά και τα λαχανάκια Βρυξελλών». Η θρεπτική αξία του Κέιλ, ωστόσο, τα ξεπερνά όλα με διαφορά.

Στην Ελλάδα οι παραγωγοί είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, στην Αττική, στην Εύβοια στην Κρήτη, αλλά και στη Δράμα. Τα φύλλα Κέιλ αποξηραίνονται σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες για να μην χαθεί ούτε ίχνος από τα πολύτιμα ιχνοστοιχεία και με δεδομένη την αύξηση της ζήτησης του εξελίσσεται και σε μια καινοτόμα επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα στην κρίση.
 

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού