Διατροφή

Frozen Yogurt: Όχι και τόσο υγιεινό

Frozen Yogurt: Όχι και τόσο υγιεινό

Σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών της Χώρας μας και της Ε.Ε γιαούρτι είναι: το προϊόν το οπoίο προκύπτει μετά απο πήξη αποκλειστικά και μόνο νωπού γάλακτος με την επιδράση μυκήτων που προκαλούν την ειδική πρός αυτό ζύμωση.

Εάν πρόκειται για παγωμένα γιαούρτια με φρούτα π.χ. φράουλα τότε αναφέρουν και το αντίστοιχο φρούτο π.χ. frozen yogurt με φράουλα.

Τον τελευταίο καιρό έχουν κατακλύσει την αγορά καταστήματα τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία τα οποία πουλούν FROZEN YOGURT δηλαδή παγωμένο γιαούρτι.

Το frozen yogurt δηλ. το παγωμένο γιαούρτι το οποίο βρίσκουμαι είτε σε πολυκαταστήματα είτε σε αποκλειστικά προς τούτο μαγαζιά ακούστε τι πιθανότατα περιέχουν:

Α) φρουκτόζη, μαλτόζη μαλτοδεξτρίνη, σιρόπι γλυκόζης, σιρόπι καλαμποκιού, ζάχαρη και σιρόπι του αντιστοιχου φρούτου το οποίο περιέχουν. Ολα αυτά είναι διαφορετικά ονόματα για την ζάχαρη δηλαδή μπόλικη ζάχαρη και συνεπώς παχαίνουν και πουθενά όμως δεν το αναφέρουν ενώ συγχρόνως διαφημίζονται οτι περιέχουν μόνο 2% λιπαρά χωρίς να λένε πόση ζάχαρη περιέχουν.

Β) Συντηρητικά: κιτρικό οξύ, σορβικό κάλι ασκορβικό οξύ κλπ

Γ) Χρώματα καραμελόχρωμα,καρμίνες κλπ (ανάλογα με το χρώμα του φρούτου που περιέχουν ) Εάν το παγωμένο γιαούρτι είναι με γεύση φράουλας τότε προστίθεται η κόκκινη χρωστική κοχενίλη ή καρμίνες που πρίν λίγες μέρες βρέθηκε σε αλλαντικά και αλλα παρόμοια προίόντα και στα οποία απαγορευεται η παρουσία της. Οι καρμίνες προέρχονται μετά απο ψήσιμο των σκαθαριών και μετατροπή τους σε σκόνη.

Δ) Γιαούρτι σκόνη στραγγιστό. Το γιαούρτι λοιπόν που περιέχουν ειναι σε πολλές περιπτώσεις σκόνη και μάλιστα στραγγιστή και οπωσδήποτε σε μικρές ποσότητες αλλά σε καμμία περίπτωση δεν περιέχει μόνο γιαούρτι που προέρχεται απο πήξη νωπού γάλακτος.

Ε) Πηκτοματοποιητές: πηκτίνη, καρραγενάνη. Η καρραγενάνη η οποία προστίθεται για να καθιστά παχύρευστο το γιαούρτη υπάρχουν δημοσιεύσεις οι οποίες την θεωρούν ύποπτη για έλκος του στομάχου και καρκίνους του πεπτικού συστήματος και προέρχεται απο τα ερυθροφύκη.

ΣΤ) φυτικές ίνες: ινουλίνη

Ζ) Γαλακτοματοποιητές: Ε471 (μόνο- και δι- γλυκερίδια λιπαρών οξέων)

Η) Σταθεροποιητές: Ε407 (καρραγενάνη), Ε412( κόμμι γκουάρ) , Ε410( κόμμι χαρουπιών).

Θ) Τροποποιημένο άμυλο και άμυλο καλαμποκιού

Ι)Ζελατίνη

Κ) Aσπαρτάμη στην περίπτωση που το προίόν είναι light.

Θα αναρωτηθεί ο αναγνώστης, εχουν καμμία σχέση όλα αυτά το ασκορβικό οξύ, η καρραγενάνη, η ζελατίνη, η πηκτίνη, η κοχενίλη, το κόμμι γκουάρ, το κόμμι χαρουπιού, τα Ε471, Ε412, Ε407 το σορβικό κάλι, το κιτρικό οξύ, το τροποποιημένο άμυλο, η μαλτόζη, η μαλτοδεξτρίνη κλπ με το γιαούρτι;

Όχι βέβαια. Ολοι γνωρίζουμαι οτι το γιαούρτι είναι μία απο τις υγιεινότερες τροφές πλούσια σε πρωτείνες, βιταμίνες ασβέστιο και άλλα μεταλλικά στοιχεία υπο μορφή ιχνοστοιχείων. Ολα αυτά τα πρόσθετα δηλαδή τα συντηρητικά, οι χρωστικές, οι γαλακτοματοποιητές, οι σταθεροποιητές οι πηκτοματοποιητές ειναι ως επι το πλείστον συνθετικές χημικές ουσίες που παρασκευάζωνται στα εργαστήρια και δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα ούτε τις μακροχρόνιες επιδράσεις αυτών στον οργανισμό ούτε και η αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών στο σώμα μας.

Υπολογίζεται οτι κάθε χρόνο μπαίνουν στόν οργανισμό μας περίπου πέντε κιλά απο αυτές τις ουσίες με απροσδιόριστες επιπτώσεις στην υγεία μας και για αυτό συνιστάται να αποφεύγουμαι τις συσκευασμένες τροφές και να προτιμάμε φρέσκα προίόντα, φρούτα, λαχανικά και οσπρια κάθε λογής.

Βέβαια οταν οι βιομηχανίες αντιλήφθηκαν οτι οι καταναλωτές απέφευγαν τα προίόντα με πολλά Ε τότε επέτυχαν μέσω ΕΕ να μην αναφέρεται το διακριτικό Ε ακολουθούμενο από τριψηφιο αριθμό πχ Ε128 αλλα η κατηγορία του προσθέτου πχ συντηρητικό ακολουθούμενο απο την χημική ονομασία του προσθέτου. Συνήθως η κατηγορία του προσθέτου παραλείπεται σκοπίμως, οπότε ο καταναλωτης δεν καταλαβαίνει τίποτε.

Η υποκρισία και η παραπλάνηση του καταναλωτή δεν έχει όρια στο βωμό του κέρδους.

Συμπερασματικά το παγωμένο γιαούρτι δεν είναι τίποτε διαφορετικό από το γιαούρτη παγωτό και αποτελεί μέγιστη παράπλάνηση του καταναλωτή. Μάλιστα κάποιες εταιρείες με χοντρά μαυρα γράμματα αναφέρουν frozen yogurt και μετά με μικρά αχνά γράμματα yogurt ice cream.

Τα συστατικά αναφέρονται με τόσο μικρά και θολά γράμματα που ούτε με μικροσκόπιο δεν διακρίνονται. Επειτα πως είναι δυνατόν ένα προίόν να είναι συγχρόνως και παγωμένο γιαούρτι και γιαούρτι παγωτο μόνο τους ελεγκτικούς μηχανισμούς δεν φαίνεται να απασχολεί.

Οι εταιρείες γνωρίζουν αφού έλεγχοι δεν υπάρχουν μπορούν να αλωνίζουν. Οι καταναλωτές ομως πρέπει να γνωρίζουν και ιδιαίτερα οι διαβητικοί, οι παχύσαρκοι, τα άτομα με μεταβολικό σύνδρομο πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δυστυχώς οι καταναλωτές είναι εντελώς απροστάτευτοι και η ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών θέτει σε κίνδυνο μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και παραπλανούν το σύνολο του πληθυσμού.

Ας αναφέρουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πόσους ελέγχους πραγματοποίησαν τα τελευταια δύο χρόνια σε συγκριση με το σύνολο παρασκευαστηρίων παγωμένου γιαουρτιού.
 

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού