Διατροφή

Τι έτρωγαν οι πρόγονοί μας: Μελετώντας τη δίαιτα των Νεάντερταλ

Τι έτρωγαν οι πρόγονοί μας: Μελετώντας τη δίαιτα των Νεάντερταλ

Οι πρώτοι πρόγονοι μας είχαν πολύ διαφορετικό τρόπο διατροφής, από τους σημερινούς ανθρώπους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Από την ανάλυση των γονιδίων των Νεάντερταλ και άλλων εξαφανισμένων προγόνων του ανθρώπου, οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι μπορούν για παράδειγμα να χωνέψουν πιο εύκολα το άμυλο, σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο γνωστό μέλος του ανθρώπινου γενεαλογικού δέντρου.

Παρά το γεγονός ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι είναι το μόνο ζωντανό ανθρώπινο γένος στον κόσμο, κάποτε και άλλα ανθρώπινα είδη κατοικούσαν στη Γη. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι Νεάντερταλ, οι στενότεροι συγγενείς με τους σύγχρονους ανθρώπους και οι Ντενισοβανς των οποίων το γενετικό αποτύπωμα επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Ασία.

Για να μάθετουν περισσότερα για τις ζωές των Νεάντερταλ και των Ντενίσοβανς οι ερευνητές εξέτασαν γονίδια που συνδέονται με τη δραστηριότητα του φαγητού στους σύγχρονους ανθρώπους. Οι αλλαγές στη διατροφή, όπως το μαγείρεμα των τροφίμων και η καλλιέργεια φυτών και εκτροφή ζώων πιστεύεται ότι έχουν διαδραματίσει μείζονα ρόλο στην εξέλιξη των ανθρώπων.

Ένας βασικός τομέας ενδιαφέροντος για τους επιστήμονες ήταν γονίδια για τους υποδοχείς της γεύσης, τα οποία βοηθούν τους ανθρώπους να κατανοήσουν τις γεύσεις. Βρήκαν ότι τα γονίδια για τους υποδοχείς πικρής γεύσης TAS2R62 και TAS2R64, μεταλλάχθηκαν κατά την εξέλιξη του ανθρώπου, καθιστώντας τις εκτός λειτουργίας. Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι που στόχευαν αυτοί οι υποδοχείς, αλλά μπορεί να ήταν για ουσίες που ήταν κοινές στις δίαιτες των περισσότερων ή όλων των μεγάλων πιθήκων, αλλά πλέον απουσιάζουν από τη διατροφή των ανθρώπων.

Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σε σύγκριση με τα γονιδιώματα των Νεάντερταλ και των Ντενίσοβαν, το DNA του σύγχρονου ανθρώπου, κατά μέσο όρο διαθέτει τρεις φορές περισσότερα αντίγραφα του AMY1, το γονίδιο για την σιελική αμυλάση, η οποία είναι ένα ένζυμο στο σάλιο που βοηθά να διασπάσει το άμυλο. Αυτές οι αλλαγές πιθανά συνέβησαν κατά τα τελευταία 600.000 χρόνια, μετά το διαχωρισμό μεταξύ Νεάντερταλ και Ντενίσοβανς.

«Γνωρίζοντας ότι αυτές οι μεταλλάξεις είναι ειδικές για το ανθρώπινο γένος, ίσως μπορούμε να μάθουμε κάτι επιπλέον για την ανθρώπινη εξέλιξη και την κατανόηση της γεύσης» εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Τζορτζ Πέρι ανθρωπολογικός γενετιστής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

«Η απώλεια συγκεκριμένων γονιδίων είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και ένα δυνητικά ισχυρό παράθυρο στην εξελικτική ιστορία μας, γιατί σηματοδοτεί κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά ή το περιβάλλον μας, που πιθανόν προκάλεσε την απώλεια του γονιδίου και την απομάκρυνση κάποιου περιορισμού» εξηγεί ο Πέρι.

Οσο για το τι υποδηλώνουν τελικά αυτά τα ευρήματα, ο Πέρι εξηγεί ότι «αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι είμαστε περίπλοκοι συνδυασμοί αρχαίων προσαρμογών και πιο πρόσφατων προσαρμογές στο περιβάλλον. Σε κάθε σημείο στο χρόνο προσπαθούσαμε να προσαρμοστούμε στην διατροφή της εποχής και αυτό αντικατοπτρίζει την πολυπλοκότητα μας»

Στο μέλλον, η ανάλυση περισσότερων γονιδιωμάτων από Νεάντερταλ και Ντενίσοβανς θα μπορούσε να ρίξει περισσότερο φως στην εξελικτική ιστορία της ανθρώπινης διατροφής, σύμφωνα με τον Πέρι.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού