Διατροφή

Σύμμαχος στην αντιοξειδωτική μας προστασία ο στιγμιαίος καφές

Σύμμαχος στην αντιοξειδωτική μας προστασία ο στιγμιαίος καφές

Ο καφές αποτελεί μέρος του πρωινού μας τελετουργικού σχεδόν όσο και το βούρτσισμα των δοντιών ή το στρώσιμο του κρεβατιού. Μας δίνει ενέργεια, ακονίζει το μυαλό μας και μας παρέχει την απαραίτητη «ώθηση» για να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Κι αυτό χάρη στην ήπια διεγερτική δράση της καφεΐνης στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα! Ωστόσο, ένα ποτήρι πρωινού frappe μας προσφέρει πολλά περισσότερα από καφεΐνη.

Ο καφές είναι ένα από τα πλουσιότερα ροφήματα σε αντιοξειδωτικά. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πάρμα, συγκαταλέγουν στα 5 κορυφαία αντιοξειδωτικά ροφήματα, τον καφέ μαζί με το κόκκινο κρασί , σε μια λίστα που περιλαμβάνει αλκοολούχα ροφήματα και αφεψήματα, αφήνοντας πίσω, ροφήματα όπως το τσάι που κατείχε την 9η θέση.

Μάλιστα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο στιγμιαίος καφές έχει περίπου 10 φορές μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα από το μαύρο και πράσινο τσάι. Η αντιοξειδωτική υπεροχή του καφέ τεκμηριώνεται και από μεταγενέστερη μελέτη, που έρχεται από το Πανεπιστήμιο της Σεούλ αυτή τη φορά.

Οι Κορεάτες ερευνητές αναφέρουν ότι ο στιγμιαίος καφές υπερτερεί, σε επίπεδο αντιοξειδωτικών, όλων των δημοφιλών ποικιλιών τσαγιού όπως το πράσινο, το oolong και το jasmine.

Αυτό το εύρημα πιθανά να οφείλεται στη μεγάλη περιεκτικότητα του καφέ σε μια κατηγορία αντιοξειδωτικών, που ονομάζονται πολυφαινόλες. Ερευνητές από την Ιαπωνία βρήκαν ότι μια κούπα στιγμιαίου καφέ παρέχει περίπου 470mg πολυφαινολών ενώ η αντίστοιχη ποσότητα για το μαύρο τσάι είναι περίπου 230mg και για το πράσινο περίπου τα 270mg.

Οι πολυφαινόλες έχουν συγκεντρώσει, γενικά, το επιστημονικό ενδιαφέρον, λόγω της ευεργετικών τους επιδράσεων στην ανθρώπινη υγεία. Βιβλιογραφικά, μεταξύ άλλων, τους έχουν αποδοθεί αντιοξειδωτικές, αντιικές, αντιαλλεργικές, αντι-αιμοπεταλιακές, αντι-φλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Στις πολυφαινολικές ενώσεις του καφέ περιλαμβάνονται το καφεϊκό οξύ, το χλωρογενικό οξύ, η ευγενόλη, η ισοευγενόλη, το π-κουμαρικό οξύ, η σκοπολετίνη και το ταννικό οξύ.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής εκθέτει καθημερινά τον οργανισμό μας σε περιβαλλοντικούς (π.χ. ατμοσφαιρική ρύπανση), συναισθηματικούς (π.χ. άγχος) και φυσιολογικούς (π.χ. πέψη τροφίμων) παράγοντες, που αυξάνουν την ανάγκη του σώματος μας για αντιοξειδωτική προστασία.

Ο στιγμιαίος καφές, λοιπόν, σύμφωνα με τις παραπάνω μελέτες, φαίνεται ότι αποτελεί μια εξαιρετική πηγή ευεργετικών αντιοξειδωτικών, που στα πλαίσια ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής μπορεί να συνδράμει σε αυτήν μας την ανάγκη!

Πηγή: nutrimed.gr

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού