Οι άφτρες στο στόμα είναι ένα αρκετά συχνό πρόβλημα το οποίο όταν δεν περιορίζεται σε μία μόνο άφτρα αλλά είναι πιο εκτεταμένο, προκαλεί προβλήματα στη λήψη τροφής, καθώς το φαγητό συχνά επιφέρει ερεθισμό και πόνο.
Ως εκ τούτου ο ασθενής ο οποίος έχει άφτρες ή κάποιου άλλου είδους πληγή στο βλεννογόνο του στόματος δυσκολεύεται τόσο πολύ να φάει που μένει νηστικός μέχρι να υποχωρήσει το πρόβλημα.
Για να αποφευχθεί η κατάσταση αυτή, λοιπον, καλό είναι ο ασθενής να καταναλώνει τρόφιμα ελαφριά και ήπιας μαγειρικής παρασκευής όπως είναι ο πουρές πατάτας, οι βελουτέ σούπες, τα ζυμαρικά και τα διάφορα μιλκσεϊκς.
Επίσης καλό θα ήταν να αποφεύγονται τρόφιμα που ερεθίζουν τις πληγές στο στόμα όπως είναι τα καυτερά καρυκεύματα, τα όξινα τρόφιμα (χυμός λεμόνι, ξύδι, χυμός ντομάτας, το τουρσί και τα εσπεριδοειδή), το αλκοόλ και η καφεΐνη, σύμφωνα με το neadiatrofis.
Τέλος τα τρόφιμα που καταναλώνονται δεν θα πρέπει να έχουν ακραίες θερμοκρασίες, ενώ ένα καλό κόλπο είναι να χρησιμοποιείται καλαμάκι για τα υγρά τρόφιμα, ώστε να κατευθύνετε το υγρό μακριά από τα σημεία των πληγών και να μην τα ερεθίζετε με την επαφή με το τρόφιμο.