Διατροφή

Πέντε σημαντικοί λόγοι για να καταναλώνετε γάλα καθημερινά

Πέντε σημαντικοί λόγοι για να καταναλώνετε γάλα καθημερινά

Το γάλα είναι μια από τις πιο πλήρεις και υγιεινές φυσικές τροφές που διαθέτουμε. Για να συνειδητοποιήσουμε πόσο θρεπτικό είναι, αρκεί να σκεφτούμε ότι αποτελεί τη μοναδική τροφή για το νεογέννητο τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που καταλαμβάνει σημαντική θέση στην καθημερινή μας διατροφή.

Ας δούμε ‘ομως αναλυτικά τα σπουδαία οφέλη του γάλακτος

Προστατεύει τα δόντια
Οι ποσότητες ασβεστίου και φωσφόρου στο γάλα είναι ευεργετικές για την καλή υγεία των δοντιών μας. Η καζεΐνη, η πρωτεΐνη που βρίσκεται σε μεγάλη περιεκτικότητα στο γάλα, είναι αυτή που ασκεί προστατευτική δράση, δημιουργώντας μια λεπτή μεμβράνη πάνω στην επιφάνεια του σμάλτου, έτσι ώστε να αποτρέψει την απώλεια ασβεστίου και φωσφορικού άλατος από αυτό, όταν τα δόντια μας εκτίθενται σε οξέα.

Θωρακίζει τα οστά
Το γάλα αποτελεί την καλύτερη πηγή ασβεστίου για τον οργανισμό μας που παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγιούς πυκνότητας και αντοχής των οστών μας. Η οστεοπόρωση, μια από πιο σοβαρές παθήσεις των οστών, μπορεί να προληφθεί με καθημερινή επαρκή πρόσληψη ασβεστίου, ενώ ταυτόχρονα το γάλα αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης D, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των οστών. Χωρίς την απαραίτητη ποσότητα της βιταμίνης αυτής, το σώμα δε μπορεί να απορροφήσει το ασβέστιο που χρειάζεται για γερά οστά.
 

Θρέφει την επιδερμίδα

Το γάλα και τα στερεά γάλακτος διατηρούν το δέρμα μας απαλό και λαμπερό και θρέφουν την επιδερμίδα, ειδικά στις περιπτώσεις ξηροδερμίας. Ακόμη, το γαλακτικό οξύ που περιέχει, απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και βοηθά στην ανανέωση της επιδερμίδας.

Βελτιώνει την όραση
Το γάλα περιέχει βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για την νυχτερινή όραση και βοηθάει τα μάτια να προσαρμόζονται σε χαμηλά επίπεδα φωτισμού.

Βοηθά στο αδυνάτισμα
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που πίνουν γάλα καθημερινά έχουν περισσότερες πιθανότητες να χάσουν βάρος από τις γυναίκες που δεν πίνουν γάλα. Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες μελέτες, όσες καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος έχουν συνολικά καλύτερη ρύθμιση στο σωματικό τους βάρος συγκριτικά με όσες καταναλώνουν λιγότερο γάλα. Σε γενικές γραμμές, οι δίαιτες αδυνατίσματος που είναι πλούσιες σε ασβέστιο φαίνεται πως αυξάνουν τη λιπόλυση και συμβάλλουν στη διατήρηση του μεταβολισμού, συντελώντας με αυτό τον τρόπο στην απώλεια του σωματικού βάρους.

Μειώνει το άγχος
Χάρη στις πολλές βιταμίνες και μέταλλα που έχει το γάλα, μπορεί να λειτουργήσει ως αγχολυτικό. Το γάλα είναι πλούσιο σε τρυπτοφάνη, που χαλαρώνει τον οργανισμό. Επιπλέον το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το κάλιο, κρατούν σε χαμηλά επίπεδα την αρτηριακή πίεση. Ένα ποτήρι κρύο γάλα το πρωί, σκέτο ή με δημητριακά ή ένα ποτήρι ζεστό γάλα πριν τον βραδινό ύπνο, λειτουργούν αγχολυτικά.

Καταστέλλει το προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο
Πολλές γυναίκες υποφέρουν από τα συμπτώματα του PMS. Το γάλα έχει αποδειχθεί ότι χαλαρώνει το σώμα και μειώνει τις αρνητικές επιπτώσεις που βιώνουν καθ ‘όλη τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου.

Αναπτύσσεις τους μύες
Η μεγάλη βιολογική αξία του γάλακτος οφείλεται στην ποικιλία των θρεπτικών συστατικών που περιέχει, τα οποία το κάνουν πολύτιμη τροφή για όλες τις ηλικίες. Οι πρωτεΐνες που περιέχει αποτελούν το βασικό δομικό συστατικό του οργανισμού και διασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία του καθώς και την ανάπτυξη των μυών.

Ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό
Η βιταμίνη Β12 είναι υπεύθυνη για την παραγωγή υγιών κυττάρων, η βιταμίνη C για τον σχηματισμό των υγιών συνδετικών ιστών, η βιταμίνη Α για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος ενώ η ριβοφλαβίνη ή βιταμίνη Β2 συμβάλλει σημαντικά στη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια και βοηθά τον οργανισμό να αξιοποιήσει τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως είναι οι πρωτεΐνες ή οι υδατάνθρακες. Και όλες τους περιέχονται στο γάλα!

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού