Διατροφή

Δέκα λόγοι υγείας για να τρώμε μήλα

Δέκα λόγοι υγείας για να τρώμε μήλα

Ποιές είναι οι ευεργετικές ιδιότητες του μήλου;

Αποκτήστε υγιή και αστραφτερά δόντια. Το δάγκωμα και το μάσημα του μήλου διεγείρει την παραγωγή σάλιου στο στόμα σας, μειώνοντας έτσι το επίπεδο των βακτηριδίων. Η ήπια όξινη φύση του σε συνδυασμό με την τραχιά, πλούσια σε φυτικές ίνες φλούδα του, το κάνει ιδανικό για καθαρά και αστραφτερά δόντια.  
 
Αποκτήστε λαμπερή και λεία επιδερμίδα. Οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα μήλα βοηθάνε στη σφριγηλότητα και στη λάμψη του δέρματος, αποτρέπουν τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύουν τα κύτταρα της επιδερμίδας και καθυστερούν τα σημάδια της γήρανσης.
Χάστε βάρος.

Τα μήλα είναι ιδανική επιλογή για να χάσετε κιλά. Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που περιέχουν είναι απαραίτητα για τις ανάγκες του οργανισμού. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, θα σας μειώσουν την όρεξη και δεν έχουν πολλές θερμίδες.
 
Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Τα μήλα είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην καταπολέμηση των ιώσεων. Αν νιώθετε κουρασμένοι και εξαντλημένοι βοηθήστε τον οργανισμό σας να τονωθεί με την κατανάλωση μήλων.
 
Βοηθήστε τη λειτουργία του εντέρου σας. Η δυσκοιλιότητα ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους και η αντιμετώπισή της προϋποθέτει κατανάλωση φυτικών ινών. Το μήλο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και η πηκτίνη που περιέχεται στη φλούδα του βοηθά στην κινητικότητα του εντέρου και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
 
Αντιμετωπίστε το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου χαρακτηρίζεται από δυσκοιλιότητα, διάρροια, κοιλιακό πόνο και φούσκωμα. Για τον έλεγχο αυτών των συμπτωμάτων είναι απαραίτητη μία διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και τα μήλα είναι ιδανική λύση.
 
Καταπολεμήστε τον καρκίνο. Τα φλαβονοειδή και τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο μήλο αποτρέπουν την εμφάνιση καρκίνου, καθώς προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλαβερές επιδράσεις του οξειδωτικού στρες. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μήλα βοηθάνε στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του παγκρέατος, του ήπατος, του παχέος εντέρου και του μαστού.
 
Μειώστε τη χοληστερίνη. Οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχονται στα μήλα μειώνουν την χοληστερίνη στο αίμα. Συγκεκριμένα αυξάνουν την καλή χοληστερίνη (HDL) και μειώνουν την κακή χοληστερίνη (LDL).  
 
Μειώστε τον κίνδυνο για διαβήτη. Αν τρώτε ένα μήλο την ημέρα έχετε λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσετε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με όσους δεν τρώνε μήλα.
 
Τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες που περιέχονται στα μήλα μειώνουν τη γλυκόζη που απορροφάται από τον οργανισμό και εμποδίζουν την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.
 
Μειώστε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Μια μελέτη έδειξε ότι όσοι έτρωγαν μήλα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 28 ετών είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η πρόσληψη σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης θρομβωτικών επεισοδίων.
 
Διατηρήστε την καρδιά σας υγιή. Μία διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες εμποδίζει την ανάπτυξη αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες σας. Οι πλάκες αυτές στο εσωτερικό των αρτηριών μειώνουν τη ροή του αίματος στην καρδιά και οδηγούν σε έμφραγμα.
 
Βελτιώστε το αναπνευστικό σας σύστημα. Το μήλο περιέχει μεγάλες ποσότητες κερκετίνης. Η κερκετίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και έχει αποδειχθεί πως συμβάλλει στην καλή λειτουργία των πνευμόνων. Σε δύο μελέτες οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση πέντε μήλων την εβδομάδα μείωσε τον κίνδυνο για ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, όπως το άσθμα.
 
Βελτιώστε την όρασή σας και προλάβετε τον καταρράκτη.Η βιταμίνη Α και το β-καροτένιο που περιέχονται στα μήλα είναι απαραίτητα για την καλή όραση. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα που περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως τα μήλα, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη κατά 10-15%.  
Αποφύγετε το Αλτσχάιμερ.
 
Το μήλο προστατεύει τα κύτταρα των νευρώνων από το οξειδωτικό στ
ρες που προκαλείται από νευροτοξικότητα και έτσι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών διαταραχών, όπως η νόσος Alzheimer.

Επιπλέον, μία διατροφή πλούσια σε μήλα αυξάνει τα επίπεδα ακετυλοχολίνης στον οργανισμό με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται η γήρανση του εγκεφάλου.
 
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη, Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού