Διατροφή

Υπάρχει τρόπος να μειώσω εύκολα την ζάχαρη στην διατροφή μου;

Υπάρχει τρόπος να μειώσω εύκολα την ζάχαρη στην διατροφή μου;

Mπορεί να βγάλει κανείς κανείς τη ζάχαρη εντελώς από τη διατροφή του ή τουλάχιστον να τη μειώσει αποτελεσματικά; Σύμφωνα με ειδικούς διατροφολόγους τα πράγματα δεν… είναι τόσο δύσκολα, αρκεί να γίνει η αρχή.

Όσο ο οργανισμός αποτοξινώνεται από αυτήν, τόσο λιγότερο την έχει ανάγκη.

Οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί για τη σημασία της ζάχαρης στον οργανισμό έχουν δείξει ότι είναι απαραίτητη σε μικρές ποσότητες για τη φυσιολογική λειτουργία του, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπερβαίνονται τα όρια που θεωρούνται ασφαλή για τον άνθρωπο.

Το τελευταίο επισημαίνεται σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, η οποία έδειξε ότι τα ποντίκια που κατά τη διάρκειά της κατανάλωναν ζάχαρη σε ποσότητα που θεωρείται ασφαλής για τον άνθρωπο παρουσίασαν τοξικά συμπτώματα και μειωμένο προσδόκιμο ζωής.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Γιούτα, οι οποίοι υπέβαλαν τα ποντίκια σε ειδικό πρόγραμμα διατροφής με το 25% των θερμίδων να προέρχεται κυρίως από τη ζάχαρη.

Όπως εξηγούν στην έκθεσή τους, το ποσοστό αυτό ορίστηκε επειδή αποτελεί το ανώτατο όριο ασφάλειας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Στο τέλος της μελέτης, η οποία είχε διάρκεια 32 εβδομάδων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα αρσενικά ποντίκια είχαν λιγότερους απογόνους κατά 25%, ενώ είχε μειωθεί ο πληθυσμός των θηλυκών κατά 35%.

Για να κάνουν πιο σαφή τη σημασία των αποτελεσμάτων της μελέτης τους, οι επιστήμονες τόνισαν ότι το παραπάνω ποσοστό (25%) είναι ίσο με την κατανάλωση τριών αναψυκτικών τη μέρα, χωρίς να περιλαμβάνει τη ζάχαρη που προέρχεται από τροφές όπως τα φρούτα.

Εκτός από την κατανάλωση γλυκών και χυμών, η ζάχαρη εισέρχεται στον οργανισμό καθημερινά μέσω του καφέ και άλλων ροφημάτων, καθώς επίσης από προϊόντα όπως οι έτοιμες σάλτσες.

Για να αποφύγει κανείς κάτι τέτοιο, ο ιδρυτής του κέντρου υγείας και ευεξίας Eleven Eleven στη Ν. Υόρκη, δρ Frank Lipman, συνιστά την κατανάλωση τριών μεγάλων ή πέντε μικρών γευμάτων της μέρα με πρωτεΐνες για να μην μειώνονται τα επίπεδα των σακχάρων στο αίμα και να αποφεύγεται η επιθυμία για γλυκό.

Επίσης, προτείνει τροφές στη φυσική τους μορφή, αφού οι επεξεργασμένες συνήθως περιέχουν ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά, αλλά και τη χρήση μπαχαρικών στο φαγητό, όπως ο κόλιανδρος, η κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το κάρδαμο και το γαρίφαλο, τα οποία του δίνουν μαι πιο γλυκιά γεύση και μειώνουν την επιθυμία για ζάχαρη.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού