Διατροφή

Τα ιχθυέλαια προστατεύουν από το Αλτσχάιμερ

Τα ιχθυέλαια προστατεύουν από το Αλτσχάιμερ

Η κατανάλωση άφθονων ψαριών μπορεί να προστατεύει τον εγκέφαλο από την συρρίκνωση λόγω ηλικίας και έτσι να προστατεύει από την άνοια, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.

Η μελέτη τους, στην οποία συμμετείχαν 1.111 εθελόντριες, κατέληξε στο συμπέρασμα πως όσες είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα τους είχαν τον μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου και τον μεγαλύτερο ιππόκαμπο.

Ο ιππόκαμπος είναι το τμήμα του εγκεφάλου στο οποίο σχηματίζονται οι αναμνήσεις.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, σύμφωνα με τα Νέα, είναι ένα βασικό είδος λίπους, που υπάρχει κυρίως στα ιχθυέλαια (λ.χ. μουρουνέλαιο), αλλά και στη σάρκα ψαριών, όπως ο γάδος (μουρούνα), ο σολομός, η πέστροφα, ο τόνος, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και η ρέγγα.

Η αύξηση στον όγκο του εγκεφάλου που παρατηρήθηκε αντιστοιχεί με «κέρδος» 1-2 ετών υγιούς εγκεφαλικής λειτουργίας, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Neurology».

Οι επιστήμονες με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Εσωτερικής Ιατρικής δρα Τζέιμς Ποτάλα, μέτρησαν δύο ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα EPA και DHA, στο αίμα των εθελοντριών και τους ζήτησαν να συμπληρώσουν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής.

Οκτώ χρόνια αργότερα, όταν πια η μέση ηλικία των γυναικών ήταν τα 78 χρόνια, τις υπέβαλλαν εκ νέου σε μέτρηση των δύο ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, καθώς και σε μαγνητικές τομογραφίες, για να αξιολογήσουν τον όγκο του εγκεφάλου και τις δομές του που σχετίζονται με τη μνήμη.

Όσες εθελόντριες είχαν τα υψηλότερα επίπεδα EPA και DHA είχαν κατά 0,7% μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου και κατά 2,7% μεγαλύτερο ιππόκαμπο, σε σύγκριση με όσες είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα των δύο ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Οι εθελόντριες με τον μεγαλύτερο εγκέφαλο και ιππόκαμπο έτρωγαν κατά μέσον όρο παχιά ψάρια (κυρίως σολομό, τόνο, σαρδέλες και ρέγγα) τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, ενώ έπαιρναν και συμπληρώματα ιχθυελαίων, εξήγησε ο δρ Ποτάλα.

Επιπλέον, τα ψάρια που έτρωγαν δεν ήταν τηγανητά, αλλά κυρίως βραστά και ψητά.

Αν και η μελέτη διεξήχθη σε γυναίκες, ο δρ Ποτάλα τόνισε πως τα ευρήματά της ισχύουν και για τους άντρες, καθώς προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως τα ψάρια ωφελούν την εγκεφαλική λειτουργία ανδρών και γυναικών.

«Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι τα υψηλότερα αποθέματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στον οργανισμό επιβραδύνουν κατά 1 έως 2 χρόνια την απώλεια νοητικών λειτουργιών που συνοδεύει την ηλικιακή ατροφία του εγκεφάλου», πρόσθεσε.

Επειδή εξάλλου η συρρίκνωση του ιππόκαμπου παρατηρείται πολλά χρόνια πριν γίνουν εμφανή τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ, είναι πολύ πιθανό τα ευρήματα να υποδηλώνουν και προστασία από αυτήν, κατέληξε.

Η νόσος Αλτσχάιμερ αποτελεί την κυριότερη αιτία άνοιας στους ηλικιωμένους.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού