Διατροφή

Οι όξινες τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ο έλεγχος των θερμίδων στη διατροφή μας και η σωματική άσκηση περιόριζαν σε σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Όμως, τα ευρήματα νέας έρευνας έδειξαν ότι θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και κάτι ακόμα: το διαιτητικό όξινο φορτίο.
 

Γάλλοι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η πλούσια διατροφή σε κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα και άλλες όξινες τροφές (κορεσμένα λίπη και έλαια, λευκά ζυμαρικά, μαλακόστρακα, γλυκά, τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, κονσερβοποιημένα τρόφιμα, κ.λπ.) αυξάνει το όξινο φορτίο στο σώμα, γεγονός που επηρεάζει ποικιλοτρόπως την υγεία μας. Μεταξύ άλλων, μειώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη (ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα), πρόδρομο σημάδι για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Προκειμένου να διατηρούμε σε χαμηλά επίπεδα το όξινο φορτίο στον οργανισμό μας, οι ειδικοί συμβουλεύουν να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με φρούτα και λαχανικά.
 
«Για πρώτη φορά αποδείχθηκε ότι το διαιτητικό όξινο φορτίο σχετίζεται με τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, ανεξάρτητα από άλλους γνωστούς παράγοντες κινδύνου. Αν τα αποτελέσματα αυτά επικυρωθούν, τότε θα οδηγηθούμε σε μια δίαιτα με χαμηλό όξινο φορτίο, που θα προλαμβάνει την εμφάνιση του σακχαρώδους διαβήτη», δηλώνουν οι ερευνητές.
 
Ορισμένοι επιστήμονες χαρακτηρίζουν τα νέα ευρήματα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, ωστόσο τονίζουν ότι υπάρχουν άλλες περισσότερο «ένοχες» τροφές από το κρέας και τα γαλακτοκομικά για την εμφάνιση διαβήτη. «Υπάρχει πιο ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 2», δήλωσε ο Christopher Ochner, Διευθυντής στα τμήματα Έρευνας, Ανάπτυξης και Διοίκησης του Κέντρου Εφηβικής Υγείας Mount Sinai στη Νέα Υόρκη και συνέχισε: «Η συμβουλή για όσους πάσχουν από διαβήτη ή έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισής του παραμένει η ίδια: Αποφύγετε τις τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και ειδικά τη ζάχαρη και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες».
 
Στην έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «Diabetologia, έλαβαν μέρος περισσότερες από 66.000 γυναίκες από όλη την Ευρώπη. Οι επιστήμονες τις παρακολούθησαν για τουλάχιστον 14 έτη, διάστημα κατά το οποίο 1.400 από αυτές διαγνώστηκαν με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας, εκείνες που ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε όξινες τροφές εμφάνισαν 56% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο.

Διατροφή

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού

29.04.2025

Η αρχαία αιγυπτιακή τεχνική που βοηθάει στον ύπνο – Γιατρός εξηγεί πώς λειτουργεί

29.04.2025

Γιατρός έκανε botox μόνο στη μία πλευρά του προσώπου της για να δείξει τη διαφορά – Αυτό είναι το αποτέλεσμα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού