Διατροφή

Πότε πρέπει να παίρνω συμπληρώματα διατροφής;

Σε ποιές περιόδους της ζωής του πρέπει να παίρνει κανείς συμπληρώματα διατροφής και με βάση ποιά διατροφική αξιολόγηση;

Η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής ενδείκνυται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπου η παρουσία μιας ισορροπημένης και ποιοτικής διατροφής απουσιάζει ή είναι ανεπαρκής ώστε να καλύψει τις ανάγκες του ατόμου.
 
Μετά από κατάλληλη διατροφική αξιολόγηση η συμπληρωματική χορήγηση βιταμινών και μετάλλων συστήνεται στις κάτωθι περιπτώσεις:
 
• Όταν η ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη είναι συστηματικά χαμηλότερη από 1200 θερμίδες.
• Όταν η δίαιτα είναι μονόπλευρη, δηλαδή απουσιάζουν ποικίλες ομάδες τροφίμων και καταναλώνονται κατά επανάληψη συγκεκριμένα τρόφιμα.
• Όταν τα άτομα πάσχουν από ασθένειες που επηρεάζουν την απορρόφηση, τον μεταβολισμό ή την αποβολή των θρεπτικών συστατικών και κατά συνέπεια την αντίστοιχες ανάγκες σε αυτά.
• Όταν η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων επιδρά στη βιοδιαθεσιμότητα συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών.
• Όταν το άτομο βρίσκεται σε συγκεκριμένα στάδια της ζωής κατά τα οποία παρουσιάζει αυξημένες ανάγκες όπως κατά την εφηβεία, την εγκυμοσύνη ή το θηλασμό. 
• Όταν πρόκειται για αυστηρά χορτοφάγους, οι οποίοι αποκλείουν από τη διατροφή τους όχι μόνο το κρέας αλλά και άλλα ζωικά προϊόντα όπως το αυγό, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το ψάρι. 
 
Προσοχή ωστόσο χρειάζεται η εκτός μέτρου και υπέρμετρη κατανάλωση συμπληρωμάτων για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση συμπτωμάτων τοξικότητας και πρέπει να αποφεύγεται. 
 

Διατροφή

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού

29.04.2025

Η αρχαία αιγυπτιακή τεχνική που βοηθάει στον ύπνο – Γιατρός εξηγεί πώς λειτουργεί

29.04.2025

Γιατρός έκανε botox μόνο στη μία πλευρά του προσώπου της για να δείξει τη διαφορά – Αυτό είναι το αποτέλεσμα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού