Διατροφή

Το μεγάλο πρωινό ενισχύει τη γυναικεία γονιμότητα

Το μεγάλο πρωινό ενισχύει τη γυναικεία γονιμότητα
Οι γυναίκες που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί, καλά θα κάνουν να τρώνε ένα μεγάλο πρωινό. Αυτό υποστηρίζουν ισραηλινοί ερευνητές από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, καθώς, όπως είδαν σε μελέτη τους, η πρόσληψη περισσότερων θερμίδων το πρωί φάνηκε να βοηθάει γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας να συλλάβουν.

Όπως έχουν δείξει μελέτες τα τελευταία χρόνια, το σωματικό μας βάρος δεν επηρεάζεται μόνο από τα επίπεδα θερμιδικής πρόσληψης αλλά και από την ώρα της ημέρας κατά την οποία αυτή πραγματοποιείται.

Η τελευταία μελέτη των δρων Ορεν Φρόι, από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και Ντανιέλα Γιοκάμποβιτς και Γιούλιο Βάινσταιν από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και το Ιατρικό Κέντρο Γούλφσον, αποκαλύπτει ότι ένα μεγάλο πρωινό είναι ικανό να ενισχύσει τη γονιμότητα σε γυναίκες με ανωμαλίες του εμμηνορροϊκού κύκλου, εξαιτίας του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών (ΣΠΩ).
 
Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών ταλαιπωρεί περίπου το 6%-10% των γυναικών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία, προκαλώντας δυσκολίες σύλληψης. Το συγκεκριμένο σύνδρομο προκαλεί ινσουλινοαντίσταση, γεγονός που οδηγεί στην αύξηση των ανδρογόνων και σε ανωμαλίες του εμμηνορροϊκού κύκλου, προβλήματα γονιμότητας και κίνδυνο μελλοντικής εμφάνισης διαβήτη.
 
«Γόνιμο» το μεγάλο πρωινό
 
Στο πείραμα των ερευνητών διάρκειας 12 εβδομάδων που πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Γούλφσον, έλαβαν μέρος συνολικά 60 αδύνατες γυναίκες με ΣΠΩ, ηλικίας 25-39 ετών με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) κάτω του 23.
 
Οι εθελόντριες μοιράστηκαν σε δύο ομάδες. Και οι δύο ομάδες καλούνταν να καταναλώνουν περίπου 1.800 θερμίδες ημερησίως, με βασική διαφορά στην ώρα κατανάλωσης του μεγάλου γεύματος της ημέρας. Η πρώτη ομάδα κατανάλωνε το μεγάλο γεύμα της ημέρας – 980 θερμίδες – το πρωί, ενώ η δεύτερη το κατανάλωνε το βράδυ. Οι γυναίκες καλούνταν να καταγράφουν τις ακριβείς τροφές που κατανάλωναν κάθε φορά.
 
Σύμφωνα με δημοσίευσή των ειδικών στο επιστημονικό έντυπο «Clinical Science», οι γυναίκες που έτρωγαν ένα μεγάλο πρωινό, εμφάνιζαν μείωση ως προς τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος αλλά και ως προς την ινσουλινοαντίσταση της τάξεως του 8%. Αντίθετα, οι γυναίκες με το πλούσιο βραδινό δεν εμφάνιζαν οποιαδήποτε αλλαγή.
 
Ακόμα, στην ομάδα του ενισχυμένου πρωινού, τα επίπεδα τεστοστερόνης έκαναν «βουτιά» κατά 50% ενώ ο ρυθμός ωορρηξίας ήταν πολύ υψηλότερος, συγκριτικά με εκείνον της ομάδας του βραδινού, η οποία δεν εμφάνιζε οποιαδήποτε μεταβολή ως προς τα επίπεδα τεστοστερόνης.
 
«Η μελέτη υποδεικνύει ξεκάθαρα ότι ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνουμε καθημερινά είναι πολύ σημαντικός, αλλά η ώρα της κατανάλωσής τους είναι ακόμη σημαντικότερη» υπογραμμίζει ο επικεφαλής της μελέτης δρ Φρόι.
 
 
tovima.gr

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού