Διατροφή

Πρόσθετες χημικές ουσίες στο πιάτο μας

Πρόσθετες χημικές ουσίες στο πιάτο μας
Οι εταιρείες τροφίμων χρησιμοποιούν πολλά διαφορετικά πρόσθετα για να διατηρούν τη φρεσκάδα, την υφή και τη γεύση των τροφών, αλλά και για να τα προστατεύουν από την αλλοίωση. Οι ουσίες αυτές δεν αποτελούν φυσικά συστατικά των τροφίμων, αλλά προστίθενται σε αυτά κατά την επεξεργασία, την αποθήκευση ή και την εμπορία τους. Πρόκειται για χημικές ουσίες, οι οποίες είτε παραλαμβάνονται από φυτά, καρπούς, ορυκτά (φυσικά πρόσθετα), είτε παρασκευάζονται συνθετικά σε εργαστήριο (χημικά πρόσθετα).
 

Βάσει του Ελληνικού Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, όλα τα τρόφιμα υποχρεωτικά αναφέρουν τα πρόσθετα που εμπεριέχουν και αυτά καταγράφονται με την ονομασία τους ευκρινώς στην συσκευασία τους.
 
Ακολουθούν μερικά από τα πιο κοινά πρόσθετα τροφίμων που θα βρείτε στους καταλόγους συστατικών των μεταποιημένων τροφίμων που αγοράζετε. Δεν είναι όλα τα πρόσθετα τροφίμων βλαβερά, αλλά πολλοί θέλουν να αποφεύγουν τις χημικές ουσίες στα τρόφιμα, έτσι κι αλλιώς.
 
Τεχνητές χρωστικές ουσίες
 
Τα χρώματα των τροφίμων, τα καθιστούν περισσότερο (ή λιγότερο) ελκυστικά κι έτσι οι εταιρείες προσθέτουν χρωστικές σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα. Μερικές τέτοιες ουσίες, προέρχονται από φυσικά εκχυλίσματα φυτών, αλλά ορισμένες άλλες δημιουργούνται τεχνητά. Οι μη φυσικές χρωστικές, γνωστές ως συνθετικά χρώματα, έχουν γενικά μεγαλύτερη χρωστική ικανότητα, είναι πιο σταθερές και ομοιογενείς και έχουν χαμηλότερο κόστος από τις φυσικές.
 
Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες
 
Οι μη θρεπτικές γλυκαντικές ουσίες, προσθέτουν γεύση, αλλά λίγες θερμίδες στα τρόφιμα και τα ποτά. Κι αυτό γιατί είναι πολύ πιο γλυκές από την κανονική ζάχαρη ή το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης κι έτσι χρησιμοποιούνται σε μικρές ποσότητες. Οι ουσίες αυτές, αν και υπερτερούν σε γλυκύτητα της ζάχαρης, εντούτοις δεν αφομοιώνονται από τον οργανισμό.
 
BHA και BHT
 
Πολλά από τα επεξεργασμένα τρόφιμα που αγοράζουμε, περιέχουν τουλάχιστον μια μικρή ποσότητα λίπους. Η βουτυλοϋδροξυανισόλη (ΒΗΑ) και το βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο (BHT), προστατεύουν τα λίπη από το τάγγισμα (κατά τη μεγάλης διάρκειας παραμονή, υπό την επίδραση του φωτός, του αέρα και της υγρασίας, όλα τα έλαια υφίστανται χαρακτηριστική αλλοίωση με εμφάνιση δυσάρεστης οσμής και γεύσης) και γι’ αυτό χρησιμοποιούνται σε μια ποικιλία μεταποιημένων τροφίμων.
 
Προπιονικό ασβέστιο (συντηρητικό)
 
Αυτό το συντηρητικό χρησιμοποιείται για την προστασία του ψωμιού και των αρτοσκευασμάτων από τη μούχλα και την ανάπτυξη βακτηριδίων. Εμφανίζεται, επίσης, φυσικά στο βούτυρο και σε ορισμένα είδη τυριών.
 
Καραγενάνη
 
Η καραγενάνη είναι ένα πυκνωτικό που παράγεται από φύκια. Είναι ασφαλές για χρήση σε παγωτό, γάλα σόγιας και σάλτσες, αλλά και σε προϊόντα επεξεργασμένου κρέατος. Συνήθως χρησιμοποιείται μαζί με άλλους γαλακτοματοποιητές όπως η ξανθάνη. Συγκεκριμένα, στο τυρί κότατζ συμβάλλει στη βελτίωση της υφής, ενώ στο σοκολατούχο γάλα βοηθά στη σταθεροποίηση των πρωτεϊνών, δημιουργώντας μια απαλή αίσθηση στη στόμα. Πάντως, μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι ορισμένες μορφές της καραγενάνης (κυρίως η μη διασπώμενη) μπορούν να προκαλέσουν καταστροφή κυττάρων του πεπτικού συστήματος, στη συνέχεια έλκος και κατ’ επέκταση κακοήθειες στο έντερο.
 
Κιτρικό οξύ
 
Θα βρείτε συνήθως κιτρικό οξύ στα τρόφιμα που περιέχουν φρούτα ή αρωματικές ουσίες φρούτων, διότι προσθέτει μια αψιά και ξινή γεύση και χρησιμοποιείται επίσης και ως συντηρητικό. Το κιτρικό οξύ εμφανίζεται φυσικά σε πολλές τροφές, ιδιαίτερα στα εσπεριδοειδή. Είναι εξαιρετικό φυσικό συντηρητικό, ενώ χρησιμοποιείται και ως ρυθμιστής οξύτητας και αρωματικό συστατικό στις τροφές και τα ποτά, κυρίως τα μη αλκοολούχα (π.χ. λεμονάδες).
 
Γλουταμινικό νάτριο
 
Η γεύση των πλούσιων σε πρωτεΐνες τροφίμων, ενισχύεται συχνά με το όξινο γλουταμινικό νάτριο (MSG). Θα το βρείτε στον κατάλογο συστατικών πολλών επεξεργασμένων, αλμυρών τροφίμων. Ενεργεί ως βελτιωτικό γεύσης και προσθέτει μια «πέμπτη» γεύση, αποκαλούμενη «umami», η οποία περιγράφεται καλύτερα ως πικάντικη, γεύση ζωμού ή κρέατος.
 
Άζωτο
 
Το άζωτο δεν προστίθεται σαν ένα πραγματικό συστατικό, αλλά συχνά χρησιμοποιείται για να κρατήσει τα συσκευασμένα τρόφιμα φρέσκα και ασφαλή μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται έκπλυση αζώτου. Χρησιμοποιείται συνήθως για να διατηρήσει φρέσκα, τρόφιμα που βρίσκονται σε σακουλάκια, όπως πατατάκια και άλλα σνακ.
 
Θρεπτικά συστατικά
 
Οι συμπληρωματικές θρεπτικές ουσίες (κυρίως οι βιταμίνες και τα άλατα), προστίθενται για να βελτιώσουν το διατροφικό προφίλ των τροφών που τρώμε κάθε μέρα. Τρώγοντας τροφές με αυτά τα πρόσθετα συστατικά, θα εξασφαλίσετε ότι παίρνετε αρκετό ασβέστιο, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά.
 
Βενζοϊκό νάτριο
 
Αυτό το συντηρητικό χρησιμοποιείται σε όξινα τρόφιμα όπως γλυκά του κουταλιού και πίτες. Το βενζοϊκό νάτριο εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηριδίων και της μούχλας. Το βενζοϊκό νάτριο είναι ασφαλές, αλλά όταν συνδυάζεται με το ασκορβικό οξύ, μπορεί να σχηματίσει βενζόλια υπό ορισμένες συνθήκες, τα οποία συνδέονται με τον καρκίνο.
 
Θειώδη άλατα
 
Τα θειώδη άλατα προστίθενται στα τρόφιμα για την πρόληψη της βακτηριακής ανάπτυξης, αλλά και για να βελτιώσουν την ποιότητα της ζύμης του ψωμιού. Θα βρείτε, επίσης, φυσικά θειώδη στην μπύρα, το κρασί και τα φρούτα.
 
[Πηγή clickatlife.gr]

Διατροφή

24.06.2025

7 απλές συμβουλές για να κοιμηθείτε καλά τις ζεστές καλοκαιρινές νύχτες

Υπάρχουν πρακτικές και απλές λύσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να ρίξετε τη θερμοκρασία του σώματός σας

24.06.2025

Αυτές είναι οι πιθανές αιτίες για τα λευκά σημάδια στα νύχια

Αν τα εντοπίσετε, καλό είναι να μην τα αγνοήσετε

Διατροφολόγος αποκαλύπτει: Ποιο είναι το λάθος που κάνουν όσοι δυσκολεύονται να χάσουν βάρος
24.06.2025

Διατροφολόγος αποκαλύπτει: Ποιο είναι το λάθος που κάνουν όσοι δυσκολεύονται να χάσουν βάρος

Μήπως έχετε έλλειψη βιταμίνης Β12; – Τα συμπτώματα και οι τροφές που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας
24.06.2025

Μήπως έχετε έλλειψη βιταμίνης Β12; – Τα συμπτώματα και οι τροφές που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν τις διακοπές σας!
24.06.2025

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν τις διακοπές σας!

Αυτές είναι οι 6 τροφές που μας γερνάνε πιο γρήγορα
24.06.2025

Αυτές είναι οι 6 τροφές που μας γερνάνε πιο γρήγορα

Να γιατί το κρύο ντους όταν έχει καύσωνα είναι απίστευτα επικίνδυνο σύμφωνα με τους ειδικούς
24.06.2025

Να γιατί το κρύο ντους όταν έχει καύσωνα είναι απίστευτα επικίνδυνο σύμφωνα με τους ειδικούς

Με αυτόν το τρόπο επηρεάζει ο καύσωνας το ανθρώπινο σώμα – Τι μπορεί να συμβεί
24.06.2025

Με αυτόν το τρόπο επηρεάζει ο καύσωνας το ανθρώπινο σώμα – Τι μπορεί να συμβεί

Γιατί πρέπει να τρώτε μια μπανάνα πριν κοιμηθείτε
23.06.2025

Γιατί πρέπει να τρώτε μια μπανάνα πριν κοιμηθείτε

Χαλκιδική: «Σήμα κινδύνου» από τον νομό για την ευλογιά των προβάτων
23.06.2025

Χαλκιδική: «Σήμα κινδύνου» από τον νομό για την ευλογιά των προβάτων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

24.06.2025

7 απλές συμβουλές για να κοιμηθείτε καλά τις ζεστές καλοκαιρινές νύχτες

Υπάρχουν πρακτικές και απλές λύσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να ρίξετε τη θερμοκρασία του σώματός σας

24.06.2025

Αυτές είναι οι πιθανές αιτίες για τα λευκά σημάδια στα νύχια

Αν τα εντοπίσετε, καλό είναι να μην τα αγνοήσετε

Διατροφολόγος αποκαλύπτει: Ποιο είναι το λάθος που κάνουν όσοι δυσκολεύονται να χάσουν βάρος
24.06.2025

Διατροφολόγος αποκαλύπτει: Ποιο είναι το λάθος που κάνουν όσοι δυσκολεύονται να χάσουν βάρος

Νέα μελέτη: Όσοι βλέπουν συχνά εφιάλτες μπορεί να διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο
24.06.2025

Νέα μελέτη: Όσοι βλέπουν συχνά εφιάλτες μπορεί να διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο

Μήπως έχετε έλλειψη βιταμίνης Β12; – Τα συμπτώματα και οι τροφές που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας
24.06.2025

Μήπως έχετε έλλειψη βιταμίνης Β12; – Τα συμπτώματα και οι τροφές που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν τις διακοπές σας!
24.06.2025

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν τις διακοπές σας!

Αυτές είναι οι 6 τροφές που μας γερνάνε πιο γρήγορα
24.06.2025

Αυτές είναι οι 6 τροφές που μας γερνάνε πιο γρήγορα

Δείτε ποιες είναι οι πιθανές αιτίες για τη θολή όραση – Πώς αντιμετωπίζεται
24.06.2025

Δείτε ποιες είναι οι πιθανές αιτίες για τη θολή όραση – Πώς αντιμετωπίζεται

Νέα έρευνα: Σταματήστε άμεσα να πίνετε από γυάλινα μπουκάλια – Τι εντόπισαν
24.06.2025

Νέα έρευνα: Σταματήστε άμεσα να πίνετε από γυάλινα μπουκάλια – Τι εντόπισαν

Να γιατί το κρύο ντους όταν έχει καύσωνα είναι απίστευτα επικίνδυνο σύμφωνα με τους ειδικούς
24.06.2025

Να γιατί το κρύο ντους όταν έχει καύσωνα είναι απίστευτα επικίνδυνο σύμφωνα με τους ειδικούς