Νεοπλασίες

Εφιαλτική πρόβλεψη από ΗΠΑ: Έρχεται παγκόσμια επιδημία καρκίνου σε ηλικίες κάτω των 50 ετών!

Εφιαλτική πρόβλεψη από ΗΠΑ: Έρχεται παγκόσμια επιδημία καρκίνου σε ηλικίες κάτω των 50 ετών!

Σήμα κινδύνου, εκπέμπουν ερευνητές στις ΗΠΑ δημοσιεύοντας ευρήματα σχετικής έρευνας που υποστηρίζουν πως στοιχεία των τελευταίων ετών δείχνουν μία υπερβολική αύξηση κρουσμάτων της ανίατης ασθένειας σε νέους ανθρώπους, χωρίς να μπορούν να εντοπιστούν ακόμα όλες οι αιτίες που την προκαλούν.

Μια νέα έρευνα με στοιχεία μέσω των αρχείων μητρώου καρκίνου από 44 χώρες διαπίστωσε ότι η συχνότητα των καρκίνων πρώιμης έναρξης αυξάνεται ραγδαία για καρκίνους του παχέος εντέρου και 13 άλλων τύπων καρκίνου, πολλοί από τους οποίους επηρεάζουν το πεπτικό σύστημα, και αυτή η αύξηση συμβαίνει σε πολλά μεσαίου και υψηλού επιπέδου – εισοδηματικά έθνη, σημειώνει το CNN.

Οι συντάκτες της έρευνας λένε ότι η άνοδος στους νεότερους ενήλικες συμβαίνει εν μέρει λόγω των πιο ευαίσθητων χαρακτηριστικών για ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του θυρεοειδούς. Αλλά οι έρευνες δεν καλύπτουν πλήρως την τάση, λέει ο συγγραφέας της έκθεσης, Shuji Ogino, καθηγητής παθολογίας στο Harvard T.H. Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan.

Ο Ogino λέει ότι η απότομη αύξηση οφείλεται σε ένα ανθυγιεινό συνδυασμό παραγόντων κινδύνου που πιθανώς συνεργάζονται, κάποιοι που είναι γνωστοί και άλλοι που πρέπει να διερευνηθούν.

Σημειώνει ότι πολλοί από αυτούς τους κινδύνους έχουν δημιουργήσει συνδέσμους με τον καρκίνο, όπως η παχυσαρκία, η αδράνεια, ο διαβήτης, το αλκοόλ, το κάπνισμα, η μόλυνση του περιβάλλοντος και οι δυτικές δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο κρέας και πρόσθετα σάκχαρα, για να μην αναφέρουμε την εργασία με βάρδιες και την έλλειψη ύπνου.

«Και υπάρχουν πολλοί άγνωστοι παράγοντες κινδύνου, όπως ένας ρύπος ή σαν πρόσθετα τροφίμων. Κανείς δεν ξέρει».

Ο Ogino πιστεύει ότι το γεγονός ότι τόσοι πολλοί από αυτούς τους καρκίνους – 8 στους 14 που μελετήθηκαν – εμπλέκουν το πεπτικό σύστημα υποδεικνύει έναν μεγάλο ρόλο για τη διατροφή και τα βακτήρια που ζουν στο έντερό μας, που ονομάζεται μικροβίωμα.

«Πιστεύω ότι αυτό είναι πραγματικά ένα σημαντικό κομμάτι γιατί αυτό που υποδεικνύει είναι η αλλαγή των επιπολασμών έκθεσης σε νεαρές ηλικίες, που προκαλούν καρκίνους πρώιμης έναρξης», λέει η Δρ Ελίζαμπεθ Πλατς, επιδημιολόγος στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, η οποία επίσης επιμελείται το περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η παχυσαρκία. Κάποτε, ήταν σπάνια. Όχι μόνο έχει γίνει πιο συνηθισμένο να έχουμε έναν επικίνδυνα υψηλό δείκτη μάζας σώματος, αλλά οι άνθρωποι γίνονται παχύσαρκοι νωρίτερα στη ζωή τους, ακόμη και στην παιδική ηλικία, επομένως αυτοί οι κίνδυνοι καρκίνου αυξάνονται δεκαετίες νωρίτερα από ό,τι για τις προηγούμενες γενιές.

Μια έκρηξη του καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεότερους ενήλικες

Η αύξηση του πρώιμου καρκίνου του παχέος εντέρου ήταν ιδιαίτερα απότομη.

Η ανασκόπηση του Ogino διαπίστωσε ότι όλα τα χρόνια της μελέτης, η μέση ετήσια αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεαρούς ενήλικες ήταν περίπου 2% στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γαλλία και την Ιαπωνία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι σχεδόν 3% ετησίως στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία. Στην Κορέα και τον Εκουαδόρ, είναι περίπου 5% ετησίως.

«Δεν φαίνεται μεγάλο, αλλά μπορείτε να σκεφτείτε τον πληθωρισμό: Αν είναι 2% κάθε χρόνο, θα είναι μια μεγάλη αλλαγή σε 10 ή 20 χρόνια» είπε ο Ογκίνο. «Δεν είναι ασήμαντο».

Μεταξύ 1988 και 2015, αυτές οι ετήσιες αυξήσεις ώθησαν τα ποσοστά πρώιμων καρκίνων του παχέος εντέρου από σχεδόν 8 ανά 100.000 άτομα σε σχεδόν 13 ανά 100.000 – μια αύξηση 63%, σύμφωνα με μια άλλη πρόσφατη ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο The New England Journal of Medicine.

Μελέτες δείχνουν ότι περίπου 1 στους 10 καρκίνους του παχέος εντέρου στις ΗΠΑ διαγιγνώσκεται σε άτομα ηλικίας μεταξύ 20 και 50 ετών.

Η ανασκόπηση του Ogino βρήκε στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι ο κίνδυνος ενός πρώιμου καρκίνου έχει αυξηθεί για κάθε διαδοχική ομάδα ανθρώπων που γεννιούνται αργότερα. Όσοι γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1990 έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο πρώιμης έναρξης στη ζωή τους από εκείνους που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1980, για παράδειγμα.

Άλλες κακοήθειες που αυξάνονται στους νεότερους Αμερικανούς περιλαμβάνουν αυτές του μαστού, του ενδομητρίου, της χοληδόχου κύστης και του χοληδόχου πόρου, των νεφρών, του παγκρέατος, του θυρεοειδούς, του στομάχου και των κυττάρων πλάσματος στο αίμα – ένας καρκίνος που ονομάζεται μυέλωμα.

Η Δρ Karen Knudson, διευθύνουσα σύμβουλος της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, αποκαλεί την ανασκόπηση «ένα κάλεσμα στα όπλα».

Ο καρκίνος είναι μια σοβαρή διάγνωση σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά όταν εμφανίζεται σε νεότερους ενήλικες, οι όγκοι είναι συνήθως πιο επιθετικοί και συχνά μένουν απαρατήρητοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επειδή ο τακτικός έλεγχος καρκίνου δεν συνιστάται για ορισμένους από τους πιο κοινούς τύπους καρκίνου, όπως π. ως μαστού και προστάτη, μέχρι την ηλικία των 50 ετών.

«Όχι μόνο αυτοί οι τύποι καρκίνου πρώιμης έναρξης ήταν πιο πιθανό να διαγνωστούν όταν ο όγκος βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο, αλλά και σε ορισμένες από τις αναφορές που παρατέθηκαν σε πίνακα εδώ σχετίζονται με επιδείνωση της πιθανότητας επιβίωσης», είπε ο Knudson.

Νεοπλασίες

21.09.2023

Αυτές είναι οι τρεις πιο υποδιαγνωσμένες μορφές καρκίνου – Δεν παρουσιάζουν συμπτώματα

Κάποιες μορφές καρκίνου είναι δύσκολο να διαγνωστούν, διότι παρουσιάζουν πολύ λίγα ή καθόλου συμπτώματα στα αρχικά στάδια της νόσου. Αυτό με τη σειρά του δυσκολεύει τη διάγνωση και τη θεραπεία, αυξάνοντας τις πιθανότητες θανάτου. Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου μπορεί να σώσει τη ζωή του πάσχοντα. Όταν ο καρκίνος διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο, δεν είναι […]

17.09.2023

Δείτε πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού

Η σωματιδιακή ύλη είναι ένα μίγμα στερεών σωματιδίων και υγρών σταγονιδίων που βρίσκονται στον αέρα

Το λαχανικό που μειώνει στο μισό τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
07.09.2023

Το λαχανικό που μειώνει στο μισό τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Προσοχή: Αυτό είναι το τοξικό χημικό που βρίσκεται στα πλαστικά και προκαλεί όγκους στη μήτρα
31.08.2023

Προσοχή: Αυτό είναι το τοξικό χημικό που βρίσκεται στα πλαστικά και προκαλεί όγκους στη μήτρα

Τα αντικαταθλιπτικά ίσως μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από Covid-19; – Τι έδειξε νέα έρευνα
25.06.2023

Τα αντικαταθλιπτικά ίσως μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από Covid-19; – Τι έδειξε νέα έρευνα

Αυτή είναι η πρώτη γυναίκα που έκανε το νέο εμβόλιο για τον καρκίνο του μαστού (βίντεο)
14.06.2023

Αυτή είναι η πρώτη γυναίκα που έκανε το νέο εμβόλιο για τον καρκίνο του μαστού (βίντεο)

Αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα και του μαστού με δύο νέα αντικαρκινικά χάπια
08.06.2023

Αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα και του μαστού με δύο νέα αντικαρκινικά χάπια

Πόσο κινδυνεύουν από καρκίνο οι μεταβολικά μη υγιείς παχύσαρκοι
04.06.2023

Πόσο κινδυνεύουν από καρκίνο οι μεταβολικά μη υγιείς παχύσαρκοι

Καρκίνος στόματος: Η παχυσαρκία βοηθά στη δημιουργία ενός μικροπεριβάλλοντος που ευνοεί την εξέλιξη του όγκου
18.05.2023

Καρκίνος στόματος: Η παχυσαρκία βοηθά στη δημιουργία ενός μικροπεριβάλλοντος που ευνοεί την εξέλιξη του όγκου

Η τεχνητή νοημοσύνη δίνει ελπίδα σε καρκινοπαθείς και νεφροπαθείς
10.04.2023

Η τεχνητή νοημοσύνη δίνει ελπίδα σε καρκινοπαθείς και νεφροπαθείς

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Διατροφή
2

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Healthy pets
3

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

27.09.2023

Λιγούρες: Γιατί πεινάμε πιο πολύ πριν την περίοδο;

Μια ακόμα εξήγηση για τις λιγούρες πριν την περίοδο δίνει πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature Metabolism, σύμφωνα με την οποία κατά τον μηνιαίο κύκλο συντελούνται αλλαγές στον εγκέφαλο και την ευαισθησία του στην ινσουλίνη. Παλαιότερες έρευνες είχαν καταλήξει ότι αλλαγές στα επίπεδα της προγεστερόνης και των οιστρογόνων είναι οι κύριοι μηχανισμοί πίσω από τη λαχτάρα για γλυκά. Στην […]

27.09.2023

Γιατί αξίζει να τρώτε αβοκάντο κάθε μέρα – Τι θα συμβεί στο σώμα σας

Το αβοκάντο είναι ένα από τα πιο γευστικά φρούτα και η κατανάλωσή του έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Ωστόσο, η υψηλή περιεκτικότητά του σε λιπαρά οξέα, αυξάνει τη θερμιδική του αξία και μία ερώτηση που προκύπτει είναι η εξής: Κάνει να τρως αβοκάντο κάθε μέρα; Η απάντηση είναι ναι και ιδού τέσσερις […]

Αρθρίτιδα: Δείτε ποια είναι τα 5 μπαχαρικά που μειώνουν τον πόνο και την φλεγμονή
27.09.2023

Αρθρίτιδα: Δείτε ποια είναι τα 5 μπαχαρικά που μειώνουν τον πόνο και την φλεγμονή

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο
26.09.2023

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο

Αυτές είναι οι υπερτροφές του φθινοπώρου για υγεία και ευεξία
26.09.2023

Αυτές είναι οι υπερτροφές του φθινοπώρου για υγεία και ευεξία

Αποχή από το σεξ: Oι τρεις κυριότερες επιπτώσεις στον οργανισμό μας
26.09.2023

Αποχή από το σεξ: Oι τρεις κυριότερες επιπτώσεις στον οργανισμό μας

Τρέξιμο: To τρικ για να ξεγελάσετε τον εγκέφαλό σας και να το απολαμβάνετε
26.09.2023

Τρέξιμο: To τρικ για να ξεγελάσετε τον εγκέφαλό σας και να το απολαμβάνετε

Πέτρες στη χολή: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
25.09.2023

Πέτρες στη χολή: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Αυτή η πρωτεΐνη βάζει «στοπ» στη γήρανση και ενισχύει το ανοσοποιητικό
25.09.2023

Αυτή η πρωτεΐνη βάζει «στοπ» στη γήρανση και ενισχύει το ανοσοποιητικό

Vibrio vulnificus: Ποιο είναι το επικίνδυνο βακτήριο που προκαλεί θανατηφόρα λοίμωξη
25.09.2023

Vibrio vulnificus: Ποιο είναι το επικίνδυνο βακτήριο που προκαλεί θανατηφόρα λοίμωξη