Νεοπλασίες

“Δώσαμε προτεραιότητα στον COVID και ο καρκίνος καλπάζει”

Καθηγητής Κωσταντίνος Συρίγος
“Δώσαμε προτεραιότητα στον COVID και ο καρκίνος καλπάζει”

“Έχει υπολογιστεί ότι την επόμενη πενταετία η θνησιμότητα στους πιο συχνούς καρκίνους (μαστό, πνεύμονα, παχύ έντερο, τράχηλο) μπορεί να αυξηθεί έως και 15%, λόγω πανδημίας.

Και είναι κάτι πράγματι θλιβερό που αποτελεί μεγάλη οπισθοδρόμηση, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες η θνησιμότητα του καρκίνου μειωνόταν“.

Οι διαπιστώσεις σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο FM του καθηγητή Παθολογίας – Ογκολογίας του ΕΚΠΑ, διευθυντής της Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής στο «Σωτηρία», και υπεύθυνος του Κέντρου Κλινικών Μελετών του Νοσοκομείου, Κωσταντίνος Συρίγος.

Ο καθηγητής μιλώντας στο στο Πρακτορείο FM για τις παράπλευρες απώλειες της πανδημίας σε σχέση με τους ογκολογικούς ασθενείς, αναφέρει ότι αυτό που θα έχει μεγάλη επίπτωση είναι η διακοπή των θεραπειών, η διακοπή των προληπτικών εξετάσεων, (μαστογραφία, παπ τεστ, κωλονοσκόπηση) των θεραπευτικών ιατρικών πράξεων (χειρουργεία, ακτινοθεραπείες, χημειοθεραπείες) και το follow up.

«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Είναι παγκόσμιο.

Οι λόγοι είναι ότι δεν υπήρχαν ή ακόμη δεν υπάρχουν σε μερικά μέρη, υπηρεσίες υγείας, γιατί έχουν στραφεί σε άλλες προτεραιότητες, υπάρχει έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό, γιατί οι γιατροί ασχολούνται κυρίως με τη νόσο Covid, αλλά και οι ίδιοι οι ασθενείς φοβούνται να πηγαίνουν στα προγραμματισμένα ραντεβού τους, ή τις επισκέψεις στα νοσοκομεία».

Να εξασφαλιστούν πρωτόκολλα ασφαλείας 

Ο κ. Συρίγος φέρνει παράδειγμα ασθενείς που από πέρσι το Γενάρη είχαν διαγνωσθεί με κάποια νεοπλασία, αλλά φοβόντουσαν να πάνε στο νοσοκομείο και όταν πήγαν το καλοκαίρι, η κλινική εικόνα είχε αλλάξει.

«Ήρθαν το καλοκαίρι κρατώντας στα χέρια μία βιοψία από το Γενάρη, σύμφωνα με την οποία η νόσος τότε ήταν δυνητικά χειρουργήσιμη στο μαστό, το ήπαρ τον πνεύμονα, το παχύ έντερο, και θα μπορούσαν να γίνουν τελείως καλά.

Όταν έρχονται όμως μετά από τόσους μήνες, υπάρχουν μεταστάσεις.

Αυτό είναι πολύ άδικο και πολύ κρίμα. Καταλαβαίνω τον φόβο.

Και τώρα το φαινόμενο είναι πολύ μεγαλύτερο και ως εκ τούτου και ο φόβος».

Είναι όμως ευθύνη των γιατρών, των υπηρεσιών υγείας να ενημερώσουν, λέει ο κ. Συρίγος, γιατί ο κόσμος δεν γνωρίζει και σκέφτεται «άσε τώρα να γλυτώσω από αυτό που έρχεται και με απειλεί, και για το άλλο έχω χρόνο. 

Το θέμα είναι ότι δεν έχει χρόνο, γιατί το “άλλο” παράλληλα συνεχίζει να εξελίσσεται».

Είναι απαραίτητο, τόνισε ο καθηγητής, να εξασφαλιστούν συνθήκες ασφαλείας που ο ασθενής ή ο υγιής (αν πρόκειται για προληπτικό έλεγχο) να αισθάνεται ότι δεν κινδυνεύει.

“Δηλαδή να υπάρχουν τέτοια πρωτόκολλα στις ογκολογικές κλινικές που ο άρρωστος να έρχεται με ασφάλεια και να μην αναβάλλει τη θεραπεία του, υπό τον φόβο της μετάδοσης κορωνοϊού, ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας:

«Εμείς στο Σωτηρία στην κλινική μου κάνουμε από το Γενάρη rapid test κάθε μέρα σε όλους τους ασθενείς».

«Ο εμβολιασμός των υγειονομικών είναι μία πολύ δύσκολη εξίσωση»

Για το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών, ενδεχόμενο το οποίο άφησε ανοιχτό από το Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, ο κ. Συρίγος σχολιάζει:

«Είναι ένα θέμα που με προβληματίζει πάρα πολύ. Γενικώς δεν μου αρέσουν τα υποχρεωτικά. 

Και δεν μπορεί μία ιατρική πράξη να είναι υποχρεωτική, έστω και αν αυτή είναι προληπτική”, ανέφερε ο κ. Συρίγος, προσθέτοντας:

“Από την άλλη ένας υγειονομικός δεν πρέπει να παίρνει αποφάσεις μόνο για τον εαυτό του, αλλά και για το κοινωνικό σύνολο. 

Άρα δουλεύοντας σε υπηρεσίες υγείας, πρέπει να είναι σίγουρος ότι δεν θα αποτελέσει ο ίδιος πηγή μετάδοσης.

Εάν λέγαμε τώρα σε αυτή τη φάση ότι όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι, τους παίρνουμε από το Covid και τους πηγαίνουμε σε άλλες υπηρεσίες, θα ήταν σα να επιβραβεύουμε την κουταμάρα, την ανοησία, την αμάθεια, και τολμώ να πω και την τεμπελιά.

Δεν είναι λύση. Είναι μία πολύ δύσκολη εξίσωση, η οποία προτιμώ να λυθεί με πειθώ, με παιδεία και εκπαίδευση, παρά με υποχρεωτικότητα.

Παράλληλα πρέπει να σας πω ότι εγώ που χρειάστηκε να εργαστώ για πάρα πολλά χρόνια και στις ΗΠΑ και στη Μ. Βρετανία, δεν μπορούσα να υπογράψω συμβόλαιο με το νοσοκομείο, αν δεν είχα κάνει μία σειρά από εμβόλια τότε, συμπεριλαμβανομένης και της Ηπατίτιδας».

Σε πρωταγωνιστικό ρόλο για ογκολογικές θεραπείες η ΜRNA τεχνολογία

Πρωταγωνιστικό ρόλο στα εργαστήρια των επιστημόνων αναμένεται να παίξει τα επόμενα χρόνια η τεχνολογία MRNA, με την οποία έχουν αναπτυχθεί τα εμβόλια της Μoderna και της Pfizer.

Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση του καθηγητή ότι ακόμα και το εμβόλιο της Moderna, το ξεκίνησε ένα εργαστήριο, το οποίο είχε σχεδιαστεί για ογκολογικές θεραπείες.

«Η τεχνολογία MRNA, δεν είναι μόνο για εμβόλια, είναι και για θεραπείες και για άλλα νοσήματα.

Η τεχνολογία που υπήρχε και προ covid απέδειξε ότι δρα.

Ήταν μία πολύ δύσκολη προσπάθεια αυτή η απόδειξη.

Τώρα όμως που το πετύχαμε στα εμβόλια, θα το χρησιμοποιήσουμε και σε θεραπείες.

Η πρόβλεψη μου είναι ότι όταν πλέον θα έχει καταπολεμηθεί η πανδημία και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, αυτή η τεχνολογία θα γυρίσει σε άλλες παθήσεις, όπου συνεχίζουν να υπάρχουν μεγάλες ανάγκες και μία από αυτές είναι ο καρκίνος.

Θα υπάρξει σημαντική εξέλιξη σε καινούργια φάρμακα στον καρκίνο».

Ξαναγίνονται μελέτες στο Κέντρο Κλινικών Μελετών του Σωτηρία

Όσον αφορά την πορεία των μελετών ο κ Συρίγος αναφέρει ότι θα υπάρξει μικρή επιβράδυνση στην εξέλιξη νέων φαρμάκων όχι μόνο στην ογκολογία, αλλά και στην καρδιολογία και στον σακχαρώδη διαβήτη, διότι αυτή τη στιγμή τα περισσότερα εργαστήρια, οι άνθρωποι, οι επιστήμονες, αλλά και τα χρήματα, κατευθύνονται προς την αντιμετώπιση και τη δημιουργία καινούργιων θεραπειών για Covid 19 και φεύγουν από άλλες παθήσεις.

«Όταν ξέσπασε η πανδημία όλες οι μελέτες που ήταν για διαφορετικά νοσήματα, έπρεπε να σταματήσουν για να γίνει μία επανεξέταση των κριτηρίων των ασθενών που περιλαμβάναμε, για να δούμε πώς θα διαχειριστούμε τους ασθενείς με κορονοϊό, έτσι ώστε τα αποτελέσματα μας να είναι ασφαλή και σωστά.

Δηλαδή να ξέρουμε ποιοι νοσούν από covid 19 και ποιοι όχι.

Ήταν μία μεγάλη οπισθοδρόμηση, η οποία κράτησε αρκετούς μήνες.

Τώρα σιγά σιγά πολλές μελέτες ξανανοίγουν. 

Στο δικό μου το κέντρο έχουν ανοίξει όλες οι μελέτες για τους συμπαγείς καρκίνους και τρέχουν όλες με καινούργια πρωτοποριακά φάρμακα», καταλήγει ο κ. Συρίγος.

Νεοπλασίες

27.09.2021

“Βάλε ένα καλάθι για τη γυναίκα της ζωής σου”

«20 Σεπτεμβρίου. Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας. Η ημέρα που μιλάμε ανοιχτά για τους 5 γυναικολογικούς καρκίνους, τους καρκίνους που αφορούν την φύση μας. Η ημέρα που λέμε στις γυναίκες να μην αμελούν το σώμα τους και να ακούν τα μηνύματα που αυτό τους στέλνει. Η ημέρα που λέμε στις γυναίκες να κλείσουν το ραντεβού με […]

24.09.2021

Η άσκηση μειώνει εως και 42% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου – Δείτε τα εκπληκτικά αποτελέσματα ερευνών

Σε ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο «Journal of Clinical Oncology», ερευνητές του «National Cancer Institute», της «American Cancer Society» και του «Harvard T.H. Chan School of Public Health», εξήχθη το συμπέρασμα ότι: άνθρωποι που ασκούνταν σύμφωνα με τις συστάσεις του «National Institutes of Health», μπόρεσαν να μειώσουν τον κίνδυνο για 7 είδη καρκίνου μέχρι 25%. Σε […]

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να νικήσει μορφή παιδικού καρκίνου;
24.09.2021

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να νικήσει μορφή παιδικού καρκίνου;

“Μέσα από τα μάτια των παιδιών ένας κόσμος χωρίς τσιγάρο”
24.09.2021

“Μέσα από τα μάτια των παιδιών ένας κόσμος χωρίς τσιγάρο”

Καρκίνος από επεξεργασμένο κρέας: Βρέθηκε τρόπος να μειωθεί ο κίνδυνος
22.09.2021

Καρκίνος από επεξεργασμένο κρέας: Βρέθηκε τρόπος να μειωθεί ο κίνδυνος

Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης και  Ενημέρωσης για τον Καρκίνο
22.09.2021

Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τον Καρκίνο

Η ανοσολογική απάντηση μετά από εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού σε ασθενείς με καρκίνο και υγιείς εθελοντές
20.09.2021

Η ανοσολογική απάντηση μετά από εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού σε ασθενείς με καρκίνο και υγιείς εθελοντές

H αυξητική πορεία των μαστεκτομών
20.09.2021

H αυξητική πορεία των μαστεκτομών

Η ένταξη ασθενών με καρκίνο πνεύμονα σε κλινικές μελέτες μειώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19
19.09.2021

Η ένταξη ασθενών με καρκίνο πνεύμονα σε κλινικές μελέτες μειώθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19

Στερεοτακτική αντί για χειρουργική βιοψία μαστού
17.09.2021

Στερεοτακτική αντί για χειρουργική βιοψία μαστού

Δημοφιλή

Υγεία & πολιτική
1

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Φυσική Κατάσταση
2

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Ψυχολογία
3

Μειώστε το άγχος με αυτές τις απλές συμβουλές

Επιδημίες
4

EMA: Ασάφεια για το αν οι γυναίκες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο θρομβώσεων από το εμβόλιο της AstraZeneca

Περισσότερα

28.09.2021

Γεωγραφική κατανομή κρουσμάτων: 560 κρούσματα σε Αττική – 435 Θεσσαλονίκη

Από τα 2.978 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ οι 560 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο Αττικής.  Στην Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 435 κρούσματα, 183 στη Λάρισα και 122 στην Ξάνθη. Αναλυτικά: ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 47 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 66 ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 24 ΑΡΚΑΔΙΑΣ 8 ΑΡΤΑΣ 2 ΑΧΑΪΑΣ 61 ΒΟΙΩΤΙΑΣ 34 ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 45 ΓΡΕΒΕΝΩΝ 1 ΔΡΑΜΑΣ 64 ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ […]

28.09.2021

Αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Περιφέρειας Αττικής και της Θεσσαλονίκης

Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ. Τα δείγματα προέρχονται: από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, […]

COVID-19: 2.978 νέα κρούσματα – 322 διασωληνωμένοι – 22 θάνατοι
28.09.2021

COVID-19: 2.978 νέα κρούσματα – 322 διασωληνωμένοι – 22 θάνατοι

Σε δημόσια διαβούλευση η νέα φαρμακευτική νομοθεσία της Ευρώπης
28.09.2021

Σε δημόσια διαβούλευση η νέα φαρμακευτική νομοθεσία της Ευρώπης

ΥΠΑΙΘ: Στα φαρμακεία τα self tests των μαθητών
28.09.2021

ΥΠΑΙΘ: Στα φαρμακεία τα self tests των μαθητών

Ερρίκος Ντυνάν: Η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα Υγείας στην πρεμιέρα του Μοριοδοτούμενου Εκπαιδευτικού Προγράμματος
28.09.2021

Ερρίκος Ντυνάν: Η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα Υγείας στην πρεμιέρα του Μοριοδοτούμενου Εκπαιδευτικού Προγράμματος

Τοξική σχέση: Πώς να την αντιμετωπίσετε
28.09.2021

Τοξική σχέση: Πώς να την αντιμετωπίσετε

ΗΠΑ: Η Pfizer ζητά άδεια για το εμβόλιο της στα παιδιά
28.09.2021

ΗΠΑ: Η Pfizer ζητά άδεια για το εμβόλιο της στα παιδιά

Από που προέρχεται το χαρούπι;
28.09.2021

Από που προέρχεται το χαρούπι;

Aπό τι κινδυνεύουμε αν δεν πλένουμε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά;
28.09.2021

Aπό τι κινδυνεύουμε αν δεν πλένουμε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά;