Νεοπλασίες

Διαδικτυακή επιστημονική ημερίδα: «Νεοπλάσματα στην κοιλιακή χώρα»

Διαδικτυακή επιστημονική ημερίδα: «Νεοπλάσματα στην κοιλιακή χώρα»

 Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 30 Μαρτίου 2021, η διαδικτυακή επιστημονική ημερίδα (webinar) με τίτλο: «Νεοπλάσματα στην κοιλιακή χώρα» που διοργάνωσε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών και μεταδόθηκε ζωντανά μέσω της σελίδας του Συλλόγου στο Facebook.

Το προεδρείο της εκδήλωσης αποτελούνταν από τους κκ. Δημήτρη Κορκολή, Χειρουργό και Γιώργο Πισσάκα, Ογκολόγο Ακτινοθεραπευτή.

Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμό από την Πρόεδρο του Κ.Ε.Φ.Ι., κα Ζωή Γραμματόγλου.

Καρκίνος του στομάχου και του οισοφάγου

Πρώτος ομιλητής ήταν ο κ. Ηλίας Αθανασιάδης, Παθολόγος-Ογκολόγος, ο οποίος αφιέρωσε την ομιλία του στον καρκίνο του στομάχου και του οισοφάγου.

Ο κ. Αθανασιάδης επεσήμανε ότι “οι συγκεκριμένοι καρκίνοι είναι συχνότεροι στις χώρες της ανατολικής Ασίας, αλλά χάρη σε προχωρημένα προγράμματα πρόληψης σε χώρες όπως η Ιαπωνία, έχουν αναπτυχθεί ειδικές μέθοδοι, χειρουργικές ή ενδοσκοπικές ώστε με έγκαιρη και αποτελεσματική επέμβαση να έχουν αυξηθεί σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών”, ενώ στην συνέχεια αναφέρθηκε στους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης της νόσου:

Παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του στομάχου και του οισοφάγου αποτελούν:

-η παχυσαρκία,

-το κάπνισμα,

-το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, και,

-η γαστροοισοφαγική παλλινδρόμηση,

-ενώ υπάρχουν και κληρονομικοί παράγοντες.

Στη συνέχεια η κ. Άννα Μουσελίμη, ασθενής με καρκίνο, παρουσίασε την εμπειρία της αφότου διαγνώστηκε με αδενοκαρκίνωμα και καρκίνο της σκωληκοειδούς απόφυσης, νόσημα ιδιαίτερα σπάνιο, το οποίο αντιμετώπισε με εξαιρετική δύναμη και θάρρος.

Ηπατικές μεταστάσεις του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού

Τη σκυτάλη πήρε ο κ. Αλέξανδρος Παπαλάμπρος, Καθηγητής Χειρουργικής, ο οποίος αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση των ηπατικών μεταστάσεων του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού:

“Παλιότερα δεν υπήρχε η δυνατότητα να αντιμετωπιστούν οι ηπατικές μεταστάσεις, οι οποίες είναι και η αιτία της θνησιμότητας από καρκίνο του παχέος εντέρου, χάρη στην πρόοδο της ιατρικής όμως πλέον μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά σε πολύ μεγάλο ποσοστό“.

Ο κος Παπαλάμπρος επεσήμανε ότι “Ο ασθενής θα πρέπει να απευθύνεται σε χειρουργό εξειδικευμένο στις ηπατικές μεταστάσεις.

Χάρη στην ανάπτυξη νέων χειρουργικών τεχνικών σε κάποιες περιπτώσεις αφαιρούνται τμηματικά οι μεταστάσεις, δίνοντας τη δυνατότητα στο ήπαρ να αναπτυχθεί εκ  νέου και να μην οδηγηθεί ο ασθενής σε ηπατική ανεπάρκεια“.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο 3ος θανατηφόρος καρκίνος

Η επόμενη παρουσίαση ήταν του κ. Γιώργου Θεοδωρόπουλου, Καθηγητή Χειρουργικής, ο οποίος ανέφερε ότι στον Δυτικό κόσμο ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο 3ος πιο θανατηφόρος καρκίνος:

Το 60% των περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου θεραπεύονται.

Η ασθένεια ξεκινάει από την εμφάνιση πολυπόδων στο έντερο και τα συμπτώματά της είναι η αλλαγές στη σύσταση και την εμφάνιση των κοπράνων, η εμφάνιση αίματος, είτε η ξαφνική πτώση του αιματοκρίτη που υποδηλώνει απώλεια αίματος στα κόπρανα.

Με την κολονοσκόπηση γίνεται η πρώτη διάγνωση και ακολουθούν αξονική και μαγνητική τομογραφία για εντοπισμό μεταστάσεων.

Εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, υπάρχει κίνδυνος κληρονομικότητας και είναι λόγος αυξημένης επαγρύπνησης“.

Σε ασθενείς κάτω των 50 ετών συνήθως δεν ευθύνεται η διατροφή, αλλά πρέπει να αναζητηθεί κληρονομικός παράγοντας κινδύνου.

Καρκίνος του νεφρού και της ουροδόχου κύστης

Ακολούθησε η ομιλία της κ. Μαρίας Θεοχάρη, Παθολόγου-Ογκολόγου, σχετικά με την ανοσοθεραπεία στην αντιμετώπιση του καρκίνου του νεφρού και της ουροδόχου κύστης.

Η κ. Θεοχάρη ανέφερε ότι η ανοσοθεραπεία έχει κάνει άλματα και έχει αποδειχτεί ότι αντιμετωπίζει αποτελεσματικά πολλά είδη καρκίνου.

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι πολύ συχνότερος στους άντρες από ό,τι στις γυναίκες.

Συχνότερο σύμπτωμα είναι η αιματουρία.

Η ανοσοθεραπεία δεν έχει τις κλασικές παρενέργειες της τοξικής χημειοθεραπείας, αλλά διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει διαφορετικού είδους παρενέργειες (λεύκη, δερματίτιδες, διάρροιες, κολίτιδες κλπ.).

Παρόλα αυτά φαίνεται ότι έχει πολύ θετικά αποτελέσματα στην επιβίωση των ασθενών, είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με ακτινοθεραπεία“.

Ακτινοθεραπεία και καρκίνος του ορθού

Η κ. Μαρία Αγγελική Καλογερίδη, Ακτινοθεραπεύτρια- Ογκολόγος, αναφέρθηκε στον ρόλο της ακτινοθεραπείας στον καρκίνο του ορθού.

Η ακτινοθεραπεία πριν από το χειρουργείο είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με την χημειοθεραπεία διαπιστώνεται ότι καταλήγει στον περιορισμό των όγκων και τη μεγαλύτερη επιτυχία του χειρουργείου.

Ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση επιλέγεται είτε το βραχύ είτε το μακρό σχήμα ακτινοθεραπείας και αντίστοιχα επιλέγεται ο κατάλληλος χρόνος για το χειρουργείο.

Η κ. Καλογερίδη επεσήμανε ότι “η χορήγηση της ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας προεγχειρητικά φαίνεται να υπερτερεί της χορήγησής τους μετεγχειρητικά.

Ο κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Καθηγητής Χειρουργικής, παρουσίασε τα πολλαπλά οφέλη της λαπαροσκοπικής και της ρομποτικής χειρουργικής.

Χάρη στα νεότερα μηχανήματα γίνονται πιο αποτελεσματικές επεμβάσεις, με:

λιγότερες παρενέργειες και με μεγαλύτερη σιγουριά για την καλή αιμάτωση των ιστών, -ελαχιστοποίηση λοιμώξεων,

-ελαχιστοποίηση διασποράς όγκου και,

μικρότερη κόπωση του χειρουργού, ώστε να επιτυγχάνει καλύτερη απόδοση ακόμα και σε ένα πολύωρο χειρουργείο.

Ο ρόλος της διατροφής στην νόσο του καρκίνου

Η κ. Σοφία Βαϊοπούλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, μίλησε για τον ρόλο της διατροφής τόσο προληπτικά όσο και κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου.

Η κ. Βαϊοπούλου ανέφερε ότι η παχυσαρκία είναι νόσος που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο νόσησης από διάφορα είδη καρκίνου.

Προστατευτικά δρουν:

-η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών,

-η διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά,

-η άσκηση και η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους,

Παράγοντες κινδύνου είναι:

-η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος,

-κορεσμένων λιπαρών,

-αλκοόλ,

-αλατιού, και,

-παστών τροφών.

Η κ. Βαϊοπούλου αναφορικά με τη θεραπεία τόνισε πως είναι απαραίτητη η διατροφική υποστήριξη του ασθενή, ώστε να αποφευχθεί η καρκινική καχεξία και να ενισχυθεί ο ασθενής μέσω της διατροφής ειδικά μερικές μέρες πριν από κάποιο χειρουργείο.

Θέμα ταμπού

Η επιστημονική ημερίδα έκλεισε με την παρουσίαση του κ. Δημήτρη Μούγιου, Ψυχολόγου.

Ο κ. Μούγιος αναφέρθηκε σε ένα θέμα ταμπού, τους ασθενείς που υποβάλλονται σε στομίες και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την κατάσταση.

Οι ασθενείς αυτοί συνήθως αναφέρουν δυσκολίες, όπως:

-αισθήματα αβεβαιότητας και ανασφάλειας,

-κατάθλιψης,

-προβλήματα διαχείρισης της προσωπικής τους εικόνας, και,

-της ενδεχόμενης απόρριψης στον ερωτικό τομέα.

Η ενημέρωση και εκπαίδευση για τον τρόπο περιποίησης της στομίας μπορεί να δώσει στον ασθενή μια αίσθηση ελέγχου, ενώ η ψυχολογική του υποστήριξη και η συναναστροφή του με άλλους ασθενείς που έχουν βιώσει παρόμοιες καταστάσεις, όπως και η εκπαίδευση του οικογενειακού περιβάλλοντος, βοηθούν τον ασθενή να διαχειριστεί τη νέα κατάσταση και να αντιμετωπίσει τη στομία ως πρόκληση και όχι ως ανυπέρβλητο εμπόδιο“, επεσήμανε ο κ. Μούγιος.

Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. ευχαριστεί θερμά όλους τους ομιλητές για την εξαιρετική τους παρουσία, το προεδρείο για την πολύτιμη συμβολή τους στη διοργάνωση, καθώς και τη φαρμακευτική εταιρεία Servier για την οικονομική υποστήριξη της εκδήλωσης.

Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. ιδρύθηκε την άνοιξη του 2004 στην Αθήνα, με στόχο να προσφέρει συναισθηματική, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη στους ογκολογικούς ασθενείς και τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με τον καρκίνο.

Παρέχει ατομικές και ομαδικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης, διοργανώνει ομιλίες, επιστημονικές ημερίδες, δράσεις και εκδηλώσεις σχετικές με τον καρκίνο, ενώ ενημερώνει τους ογκολογικούς ασθενείς για τις κοινωνικές παροχές που δικαιούνται.

Πληροφορίες

Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών

ΛουίζηςΡιανκούρ 29, ΤΚ. 11523

Τηλ. επικοινωνίας: 210 6468222

Email: info@ anticancerath. gr

Website: www.anticancerath.gr

Facebook: facebook.com/skkephi/

Νεοπλασίες

20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

Η Daily Express αναφέρει ότι υπάρχουν περισσότεροι από 200 τύποι καρκίνου που μπορούν να επηρεάσουν το ανθρώπινο σώμα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα συμπτώματα λιγότερο γνωστών καρκίνων χάνονται εύκολα, καθυστερώντας τη διάγνωση. Μια τέτοια ασθένεια είναι ο καρκίνος της σκωληκοειδούς απόφυσης. Ο σπάνιος καρκίνος Όπως υποδηλώνει το όνομά του, αυτός ο καρκίνος επηρεάζει την […]

05.02.2024

Βρετανία: Ξεκινάει δοκιμαστική χορήγηση εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο

Ένα πρωτοποριακό εμβόλιο mRNA θα λάβουν καρκινοπαθείς στην Αγγλία, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι πρώτοι ασθενείς έλαβαν ήδη το εμβόλιο mRNA-4359 της Moderna στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής φάσης 1/2. Το συγκεκριμένο εμβόλιο συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που στοχεύουν ευρύτερα σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου […]

Καρκίνος του στόματος: Δείτε πώς να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι αυτοεξέταση – Τα πιο κοινά συμπτώματα
23.11.2023

Καρκίνος του στόματος: Δείτε πώς να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι αυτοεξέταση – Τα πιο κοινά συμπτώματα

Αυτές είναι οι τρεις πιο υποδιαγνωσμένες μορφές καρκίνου – Δεν παρουσιάζουν συμπτώματα
21.09.2023

Αυτές είναι οι τρεις πιο υποδιαγνωσμένες μορφές καρκίνου – Δεν παρουσιάζουν συμπτώματα

Δείτε πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού
17.09.2023

Δείτε πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού

Το λαχανικό που μειώνει στο μισό τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
07.09.2023

Το λαχανικό που μειώνει στο μισό τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Προσοχή: Αυτό είναι το τοξικό χημικό που βρίσκεται στα πλαστικά και προκαλεί όγκους στη μήτρα
31.08.2023

Προσοχή: Αυτό είναι το τοξικό χημικό που βρίσκεται στα πλαστικά και προκαλεί όγκους στη μήτρα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού