Νεοπλασίες

Διαδικτυακή επιστημονική ημερίδα: «Νεοπλάσματα στην κοιλιακή χώρα»

Διαδικτυακή επιστημονική ημερίδα: «Νεοπλάσματα στην κοιλιακή χώρα»

 Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 30 Μαρτίου 2021, η διαδικτυακή επιστημονική ημερίδα (webinar) με τίτλο: «Νεοπλάσματα στην κοιλιακή χώρα» που διοργάνωσε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών και μεταδόθηκε ζωντανά μέσω της σελίδας του Συλλόγου στο Facebook.

Το προεδρείο της εκδήλωσης αποτελούνταν από τους κκ. Δημήτρη Κορκολή, Χειρουργό και Γιώργο Πισσάκα, Ογκολόγο Ακτινοθεραπευτή.

Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμό από την Πρόεδρο του Κ.Ε.Φ.Ι., κα Ζωή Γραμματόγλου.

Καρκίνος του στομάχου και του οισοφάγου

Πρώτος ομιλητής ήταν ο κ. Ηλίας Αθανασιάδης, Παθολόγος-Ογκολόγος, ο οποίος αφιέρωσε την ομιλία του στον καρκίνο του στομάχου και του οισοφάγου.

Ο κ. Αθανασιάδης επεσήμανε ότι “οι συγκεκριμένοι καρκίνοι είναι συχνότεροι στις χώρες της ανατολικής Ασίας, αλλά χάρη σε προχωρημένα προγράμματα πρόληψης σε χώρες όπως η Ιαπωνία, έχουν αναπτυχθεί ειδικές μέθοδοι, χειρουργικές ή ενδοσκοπικές ώστε με έγκαιρη και αποτελεσματική επέμβαση να έχουν αυξηθεί σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών”, ενώ στην συνέχεια αναφέρθηκε στους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης της νόσου:

Παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του στομάχου και του οισοφάγου αποτελούν:

-η παχυσαρκία,

-το κάπνισμα,

-το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, και,

-η γαστροοισοφαγική παλλινδρόμηση,

-ενώ υπάρχουν και κληρονομικοί παράγοντες.

Στη συνέχεια η κ. Άννα Μουσελίμη, ασθενής με καρκίνο, παρουσίασε την εμπειρία της αφότου διαγνώστηκε με αδενοκαρκίνωμα και καρκίνο της σκωληκοειδούς απόφυσης, νόσημα ιδιαίτερα σπάνιο, το οποίο αντιμετώπισε με εξαιρετική δύναμη και θάρρος.

Ηπατικές μεταστάσεις του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού

Τη σκυτάλη πήρε ο κ. Αλέξανδρος Παπαλάμπρος, Καθηγητής Χειρουργικής, ο οποίος αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση των ηπατικών μεταστάσεων του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού:

“Παλιότερα δεν υπήρχε η δυνατότητα να αντιμετωπιστούν οι ηπατικές μεταστάσεις, οι οποίες είναι και η αιτία της θνησιμότητας από καρκίνο του παχέος εντέρου, χάρη στην πρόοδο της ιατρικής όμως πλέον μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά σε πολύ μεγάλο ποσοστό“.

Ο κος Παπαλάμπρος επεσήμανε ότι “Ο ασθενής θα πρέπει να απευθύνεται σε χειρουργό εξειδικευμένο στις ηπατικές μεταστάσεις.

Χάρη στην ανάπτυξη νέων χειρουργικών τεχνικών σε κάποιες περιπτώσεις αφαιρούνται τμηματικά οι μεταστάσεις, δίνοντας τη δυνατότητα στο ήπαρ να αναπτυχθεί εκ  νέου και να μην οδηγηθεί ο ασθενής σε ηπατική ανεπάρκεια“.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο 3ος θανατηφόρος καρκίνος

Η επόμενη παρουσίαση ήταν του κ. Γιώργου Θεοδωρόπουλου, Καθηγητή Χειρουργικής, ο οποίος ανέφερε ότι στον Δυτικό κόσμο ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο 3ος πιο θανατηφόρος καρκίνος:

Το 60% των περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου θεραπεύονται.

Η ασθένεια ξεκινάει από την εμφάνιση πολυπόδων στο έντερο και τα συμπτώματά της είναι η αλλαγές στη σύσταση και την εμφάνιση των κοπράνων, η εμφάνιση αίματος, είτε η ξαφνική πτώση του αιματοκρίτη που υποδηλώνει απώλεια αίματος στα κόπρανα.

Με την κολονοσκόπηση γίνεται η πρώτη διάγνωση και ακολουθούν αξονική και μαγνητική τομογραφία για εντοπισμό μεταστάσεων.

Εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, υπάρχει κίνδυνος κληρονομικότητας και είναι λόγος αυξημένης επαγρύπνησης“.

Σε ασθενείς κάτω των 50 ετών συνήθως δεν ευθύνεται η διατροφή, αλλά πρέπει να αναζητηθεί κληρονομικός παράγοντας κινδύνου.

Καρκίνος του νεφρού και της ουροδόχου κύστης

Ακολούθησε η ομιλία της κ. Μαρίας Θεοχάρη, Παθολόγου-Ογκολόγου, σχετικά με την ανοσοθεραπεία στην αντιμετώπιση του καρκίνου του νεφρού και της ουροδόχου κύστης.

Η κ. Θεοχάρη ανέφερε ότι η ανοσοθεραπεία έχει κάνει άλματα και έχει αποδειχτεί ότι αντιμετωπίζει αποτελεσματικά πολλά είδη καρκίνου.

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι πολύ συχνότερος στους άντρες από ό,τι στις γυναίκες.

Συχνότερο σύμπτωμα είναι η αιματουρία.

Η ανοσοθεραπεία δεν έχει τις κλασικές παρενέργειες της τοξικής χημειοθεραπείας, αλλά διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει διαφορετικού είδους παρενέργειες (λεύκη, δερματίτιδες, διάρροιες, κολίτιδες κλπ.).

Παρόλα αυτά φαίνεται ότι έχει πολύ θετικά αποτελέσματα στην επιβίωση των ασθενών, είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με ακτινοθεραπεία“.

Ακτινοθεραπεία και καρκίνος του ορθού

Η κ. Μαρία Αγγελική Καλογερίδη, Ακτινοθεραπεύτρια- Ογκολόγος, αναφέρθηκε στον ρόλο της ακτινοθεραπείας στον καρκίνο του ορθού.

Η ακτινοθεραπεία πριν από το χειρουργείο είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με την χημειοθεραπεία διαπιστώνεται ότι καταλήγει στον περιορισμό των όγκων και τη μεγαλύτερη επιτυχία του χειρουργείου.

Ανάλογα με την εκάστοτε περίπτωση επιλέγεται είτε το βραχύ είτε το μακρό σχήμα ακτινοθεραπείας και αντίστοιχα επιλέγεται ο κατάλληλος χρόνος για το χειρουργείο.

Η κ. Καλογερίδη επεσήμανε ότι “η χορήγηση της ακτινοθεραπείας και χημειοθεραπείας προεγχειρητικά φαίνεται να υπερτερεί της χορήγησής τους μετεγχειρητικά.

Ο κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Καθηγητής Χειρουργικής, παρουσίασε τα πολλαπλά οφέλη της λαπαροσκοπικής και της ρομποτικής χειρουργικής.

Χάρη στα νεότερα μηχανήματα γίνονται πιο αποτελεσματικές επεμβάσεις, με:

λιγότερες παρενέργειες και με μεγαλύτερη σιγουριά για την καλή αιμάτωση των ιστών, -ελαχιστοποίηση λοιμώξεων,

-ελαχιστοποίηση διασποράς όγκου και,

μικρότερη κόπωση του χειρουργού, ώστε να επιτυγχάνει καλύτερη απόδοση ακόμα και σε ένα πολύωρο χειρουργείο.

Ο ρόλος της διατροφής στην νόσο του καρκίνου

Η κ. Σοφία Βαϊοπούλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, μίλησε για τον ρόλο της διατροφής τόσο προληπτικά όσο και κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου.

Η κ. Βαϊοπούλου ανέφερε ότι η παχυσαρκία είναι νόσος που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο νόσησης από διάφορα είδη καρκίνου.

Προστατευτικά δρουν:

-η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών,

-η διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά,

-η άσκηση και η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους,

Παράγοντες κινδύνου είναι:

-η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος,

-κορεσμένων λιπαρών,

-αλκοόλ,

-αλατιού, και,

-παστών τροφών.

Η κ. Βαϊοπούλου αναφορικά με τη θεραπεία τόνισε πως είναι απαραίτητη η διατροφική υποστήριξη του ασθενή, ώστε να αποφευχθεί η καρκινική καχεξία και να ενισχυθεί ο ασθενής μέσω της διατροφής ειδικά μερικές μέρες πριν από κάποιο χειρουργείο.

Θέμα ταμπού

Η επιστημονική ημερίδα έκλεισε με την παρουσίαση του κ. Δημήτρη Μούγιου, Ψυχολόγου.

Ο κ. Μούγιος αναφέρθηκε σε ένα θέμα ταμπού, τους ασθενείς που υποβάλλονται σε στομίες και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την κατάσταση.

Οι ασθενείς αυτοί συνήθως αναφέρουν δυσκολίες, όπως:

-αισθήματα αβεβαιότητας και ανασφάλειας,

-κατάθλιψης,

-προβλήματα διαχείρισης της προσωπικής τους εικόνας, και,

-της ενδεχόμενης απόρριψης στον ερωτικό τομέα.

Η ενημέρωση και εκπαίδευση για τον τρόπο περιποίησης της στομίας μπορεί να δώσει στον ασθενή μια αίσθηση ελέγχου, ενώ η ψυχολογική του υποστήριξη και η συναναστροφή του με άλλους ασθενείς που έχουν βιώσει παρόμοιες καταστάσεις, όπως και η εκπαίδευση του οικογενειακού περιβάλλοντος, βοηθούν τον ασθενή να διαχειριστεί τη νέα κατάσταση και να αντιμετωπίσει τη στομία ως πρόκληση και όχι ως ανυπέρβλητο εμπόδιο“, επεσήμανε ο κ. Μούγιος.

Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. ευχαριστεί θερμά όλους τους ομιλητές για την εξαιρετική τους παρουσία, το προεδρείο για την πολύτιμη συμβολή τους στη διοργάνωση, καθώς και τη φαρμακευτική εταιρεία Servier για την οικονομική υποστήριξη της εκδήλωσης.

Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. ιδρύθηκε την άνοιξη του 2004 στην Αθήνα, με στόχο να προσφέρει συναισθηματική, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη στους ογκολογικούς ασθενείς και τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με τον καρκίνο.

Παρέχει ατομικές και ομαδικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης, διοργανώνει ομιλίες, επιστημονικές ημερίδες, δράσεις και εκδηλώσεις σχετικές με τον καρκίνο, ενώ ενημερώνει τους ογκολογικούς ασθενείς για τις κοινωνικές παροχές που δικαιούνται.

Πληροφορίες

Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών

ΛουίζηςΡιανκούρ 29, ΤΚ. 11523

Τηλ. επικοινωνίας: 210 6468222

Email: [email protected] anticancerath. gr

Website: www.anticancerath.gr

Facebook: facebook.com/skkephi/

Νεοπλασίες

17.09.2021

Στερεοτακτική αντί για χειρουργική βιοψία μαστού

Στερεοτακτική βιοψία με μηχανισμό αναρρόφησης κενού είναι μια ασφαλής και ελάχιστα επεμβατική διαδικασία κατά την οποία ένα τμήμα ιστού αφαιρείται από το μαστό για εκτίμηση. Μέσα από μια μικρή τομή του δέρματος μια ειδική βελόνα βιοψίας εισέρχεται στο μαστό και χρησιμοποιώντας μηχανισμό αναρρόφησης, λαμβάνονται αρκετά τμήματα ιστού. Τα τμήματα που λαμβάνονται κατά τη διαδικασία στέλνονται […]

17.09.2021

Γιατί μια γυναίκα να κάνει τομοσύνθεση αντί μαστογραφίας

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος πιο συχνά ανιχνεύσιμος καρκίνος, αφού μία στις οκτώ γυναίκες έχουν πιθανότητα να νοσήσουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Στην προσπάθεια για όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη ανίχνευση πρώιμων μορφών κακοήθειας χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερες απεικονιστικές μέθοδοι. Παρόλα αυτά η μαστογραφία συνεχίζει να αποτελεί την μέθοδο με την […]

Ο αγώνας της Fair Life για την υγεία των πνευμόνων συνεχίζεται δυναμικά
15.09.2021

Ο αγώνας της Fair Life για την υγεία των πνευμόνων συνεχίζεται δυναμικά

Γονιδιακός έλεγχος και νέα φάρμακα για ασθενείς με καρκίνο ωοθηκών
15.09.2021

Γονιδιακός έλεγχος και νέα φάρμακα για ασθενείς με καρκίνο ωοθηκών

Aυτοί οι ιοί αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου
14.09.2021

Aυτοί οι ιοί αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου

Αιματολογική τοξικότητα: Τί πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία
14.09.2021

Αιματολογική τοξικότητα: Τί πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία

Ξεκινά η μεγαλύτερη αιματολογική εξέταση που θα ανιχνεύει 50 είδη καρκίνων
13.09.2021

Ξεκινά η μεγαλύτερη αιματολογική εξέταση που θα ανιχνεύει 50 είδη καρκίνων

Σε ποια αίτια αποδίδεται ο καρκίνος του πνεύμονα στους μη καπνιστές;
13.09.2021

Σε ποια αίτια αποδίδεται ο καρκίνος του πνεύμονα στους μη καπνιστές;

Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης & Ενημέρωσης για τον Καρκίνο
12.09.2021

Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης & Ενημέρωσης για τον Καρκίνο

8 συμπτώματα που πρέπει να ελέγξουμε για τον καρκίνο του παγκρέατος
10.09.2021

8 συμπτώματα που πρέπει να ελέγξουμε για τον καρκίνο του παγκρέατος

Δημοφιλή

Φυσική Κατάσταση
1

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Ψυχολογία
2

Μειώστε το άγχος με αυτές τις απλές συμβουλές

Ομορφιά
3

Bλεφαρίδες: Πώς να τις κάνετε να λάμψουν με 5 απλά βήματα

Uncategorized
4

ΕΚΠΑ: Δια ζώσης από 1/10 τα μαθήματα – Πώς θα επιστρέψουν οι φοιτητές

Περισσότερα

17.09.2021

Η. Μόσιαλος: Τα mRNA εμβόλια προκαλούν ισχυρή ανοσοαπόκριση σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας

Οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ), που λαμβάνουν θεραπεία με οκρελιζουμάμπη ή ριτουξιμάμπη (aCD20), παροτρύνονται να κάνουν το εμβόλιο COVID-19, καθώς ο εμβολιασμός τους θα αποτρέψει τη σοβαρή εξέλιξη της ασθένειας από τον κορωνοϊό σε περίπτωση που κολλήσουν. Αυτό προκύπτει από νέα μελέτη, που παρουσιάζει σε ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας […]

17.09.2021

Αποτελεσματικότητα και ασφάλεια χορήγησης αντιικών φαρμάκων για την εποχική γρίπη σε υγιείς ενήλικες και παιδιά

Η εμπειρική θεραπεία με αντιικά φάρμακα για την εποχική γρίπη συστήνεται για όλους τους ασθενείς με γριπώδη συνδρομή, ιδιαίτερα για όσους έχουν σοβαρά συμπτώματα από το αναπνευστικό και χρήζουν νοσηλείας, για ασθενείς με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών αλλά και για μη νοσηλευόμενους ασθενείς με συμπτώματα γρίπης. Η στρατηγική αυτή θα πρέπει να ακολουθείται και στις […]

Σταδιακή μείωση της αποτελεσματικότητας του αντιγριπικού εμβολίου και αύξηση των νοσηλειών λόγω εποχικής γρίπης
17.09.2021

Σταδιακή μείωση της αποτελεσματικότητας του αντιγριπικού εμβολίου και αύξηση των νοσηλειών λόγω εποχικής γρίπης

Παραγωγή λειτουργικού σπέρματος στο εργαστήριο
17.09.2021

Παραγωγή λειτουργικού σπέρματος στο εργαστήριο

Η φυσική απόσταση των 2 μέτρων μεταξύ των ατόμων δεν είναι αρκετή
17.09.2021

Η φυσική απόσταση των 2 μέτρων μεταξύ των ατόμων δεν είναι αρκετή

Γερμανία: Το Facebook διέγραψε λογαριασμούς αντιεμβολιαστών
17.09.2021

Γερμανία: Το Facebook διέγραψε λογαριασμούς αντιεμβολιαστών

Β. Παπαευαγγέλου: Ύφεση της πανδημίας αλλά μην εκπλαγούμε αν δούμε αύξηση των κρουσμάτων
17.09.2021

Β. Παπαευαγγέλου: Ύφεση της πανδημίας αλλά μην εκπλαγούμε αν δούμε αύξηση των κρουσμάτων

Σ. Τσιόδρας: Θα χρειαστούμε 3-4 χρόνια για να ανακάμψουμε μετά την πανδημία
17.09.2021

Σ. Τσιόδρας: Θα χρειαστούμε 3-4 χρόνια για να ανακάμψουμε μετά την πανδημία

Στερεοτακτική αντί για χειρουργική βιοψία μαστού
17.09.2021

Στερεοτακτική αντί για χειρουργική βιοψία μαστού

Υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για την COVID-19: Παραβιάζει τα Ανθρώπινα Δικαιώματα;
17.09.2021

Υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για την COVID-19: Παραβιάζει τα Ανθρώπινα Δικαιώματα;