Νεοπλασίες

Μπορεί η διατροφή να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου;

Μπορεί η διατροφή να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου;

Μία νέα μεγάλη μετα-ανάλυση που εξέτασε αρκετές έρευνες διαπίστωσε ότι η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών, ασβεστίου και γιαουρτιού, καθώς και ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ και κόκκινου κρέατος συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ωστόσο, όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες της έρευνας, θα χρειαστούν περισσότερες έρευνες προκειμένου να προσδιοριστεί η σύνδεση ανάμεσα στον καρκίνο του παχέος εντέρου και άλλα τρόφιμα, όπως τα γαλακτοκομικά, τα τρόφιμα ολικής αλέσεως και το επεξεργασμένο κρέας.

Τόνισαν επίσης ότι η παρούσα μελέτη επιβεβαιώνει πρακτικά τις οδηγίες που υπάρχουν σήμερα για την πρωτογενή πρόληψη της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.

«Είναι λογικό να συνιστούμε στους ασθενείς μία διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, σιτηρά και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, καθώς και περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ.

Πλέον έχουμε και δεδομένα για να στηρίξουμε την παραπάνω οδηγία», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Nathorn Chaiyakunapruk.

Άλλοι παράγοντες

Άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως για παράδειγμα το αυξημένο σωματικό βάρος και η φυσική αδράνεια, μπορεί επίσης να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρκίνου, ωστόσο η παρούσα μελέτη επικεντρώθηκε μόνο στη διατροφή για την οποία υπήρχαν ισχυρά δεδομένα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open.

Η μετα-ανάλυση εξέτασε 45 μελέτες και διαπίστωσε συνολικά 109 συνδέσεις.

35 από αυτές (32.1%) ήταν οριακά στατιστικώς σημαντικές, σύμφωνα με το μοντέλο της μετα-ανάλυσης, όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες.

Ισχυρή σύνδεση του κινδύνου για καρκίνο στο παχύ έντερο με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος

Ισχυρή σύνδεση διαπιστώθηκε ανάμεσα στον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και την αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλκοόλ (πάνω από 4 ποτήρια την ημέρα).

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ισχυρή αντίστροφη σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση φυτικών ινών, ασβεστίου και γιαουρτιού και τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Στη μετα-ανάλυση διαπιστώθηκαν ορισμένες ακόμα συνδέσεις με μέτρια ισχύ. Συγκεκριμένα, η αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλα, τυρί και γιαούρτι) συνδέθηκε με σημαντική μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.

Αντιθέτως, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (1-3 ποτήρια την ημέρα) συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο συγκριτικά με τη χαμηλή κατανάλωση ή την αποχή από το αλκοόλ.

Παράγοντες διατροφής

Ορισμένα δεδομένα έδειξαν επίσης ότι συγκεκριμένοι παράγοντες της διατροφής συνδέονται επίσης με μειωμένο κίνδυνο.

Συγκεκριμένα, η Μεσογειακή δίαιτα, η ημι-χορτοφαγική διατροφή, η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως, καθώς και τα συμπληρώματα ασβεστίου φάνηκε να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η Δυτική διατροφή και η αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο.

Οι οδηγίες για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου

Τα δεδομένα της παρούσας μετα-ανάλυσης ουσιαστικά επιβεβαιώνουν τις παρούσες οδηγίες του American Institute of Cancer Research (AICR) για την πρόληψη του καρκίνου. Σύμφωνα με τη Sheena Swanner Patel, MS, RDN, επικεφαλής του τμήματος διατροφής στο ινστιτούτο, από τις παρατηρήσεις της παραπάνω μελέτης φαίνεται ότι αρκετοί παράγοντες της διατροφής παίζουν σημαντικό ρόλο.

«Η μελέτη του AICR βρήκε ισχυρά δεδομένα που δείχνουν ότι τα τρόφιμα ολικής αλέσεως, τα τρόφιμα που περιέχουν φυτικές ίνες, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Για παράδειγμα, η κατανάλωση 3 μερίδων από τρόφιμα ολικής αλέσεως καθημερινά συνδέθηκε με 17% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου», τόνισε η επιστήμονας.

Η ίδια αναφέρθηκε επίσης και στην αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, καθώς και τον υψηλό ΔΜΣ, παράγοντες οι οποίοι στο σύνολό τους συνδέθηκαν με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Αρκετές προηγούμενες μελέτες είχαν αναδείξει τη σύνδεση ανάμεσα στη διατροφή και τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Πρόσφατη μελέτη συσχέτισης διατροφής – μορφής καρκίνου

Πρόσφατη μελέτη η οποία εξέτασε ποιο ποσοστό της κάθε μορφής καρκίνου αποδίδεται στη διατροφή, διαπίστωσε ότι:

ο καρκίνος του παχέος εντέρου βρίσκεται στην κορυφή αυτής της λίστας (38.3%) και ακολουθούν:

-οι καρκίνοι του φάρυγγα,

-του λάρυγγα,

-του ενδομητρίου,

-του μαστού,

-των νεφρών,

-του στομάχου,

-του ήπατος,

-του παγκρέατος, και, του οισοφάγου, με αυτή τη σειρά.

Νεοπλασίες

24.09.2025

Ιταλία: Τα mRNA εμβόλια κατά της Covid-19 μειώνουν το προσδόκιμο ζωής κατά 37%!

Ανησυχητικά στοιχεία για αύξηση καρκίνων!

29.08.2025

Πολύποδας εντέρου: Πώς αναπτύσσεται και πότε εξελίσσεται σε καρκίνο

Τι μπορείτε να κάνετε

Έρευνα: Βακτήριο λειτουργεί σαν «Δούρειος Ίππος» και μεταφέρει κρυφά ιό που καταστρέφει τους καρκινικούς όγκους!
28.08.2025

Έρευνα: Βακτήριο λειτουργεί σαν «Δούρειος Ίππος» και μεταφέρει κρυφά ιό που καταστρέφει τους καρκινικούς όγκους!

Καρκίνος μαστού: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε
25.08.2025

Καρκίνος μαστού: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Νέα έρευνα: Φθηνό φάρμακο για την υπέρταση μπορεί να αναστείλει τον πιο θανάσιμο τύπο καρκίνου του μαστού
25.08.2025

Νέα έρευνα: Φθηνό φάρμακο για την υπέρταση μπορεί να αναστείλει τον πιο θανάσιμο τύπο καρκίνου του μαστού

Καρκίνος του ήπατος: Δύο συμπτώματα που μπορούν να εντοπιστούν ενώ βρίσκεστε στην τουαλέτα
20.08.2025

Καρκίνος του ήπατος: Δύο συμπτώματα που μπορούν να εντοπιστούν ενώ βρίσκεστε στην τουαλέτα

Βρετανοί ερευνητές ανέπτυξαν αισθητήρα με διαμάντι που μπορεί να ανιχνεύσει την εξάπλωση του καρκίνου στο σώμα!
20.08.2025

Βρετανοί ερευνητές ανέπτυξαν αισθητήρα με διαμάντι που μπορεί να ανιχνεύσει την εξάπλωση του καρκίνου στο σώμα!

Θετικά αποτελέσματα από νέο πειραματικό εμβόλιο για τον καρκίνο του δέρματος – Γιατί δεν έλαβε έγκριση
14.08.2025

Θετικά αποτελέσματα από νέο πειραματικό εμβόλιο για τον καρκίνο του δέρματος – Γιατί δεν έλαβε έγκριση

Καρκίνος στο στόμα: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε και οι κύριοι παράγοντες κινδύνου
14.08.2025

Καρκίνος στο στόμα: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε και οι κύριοι παράγοντες κινδύνου

Τρομάζουν οι εικόνες με τους καρκινικούς όγκους στα δάχτυλα ενός άνδρα εβδομάδες πριν από το θάνατό του
30.07.2025

Τρομάζουν οι εικόνες με τους καρκινικούς όγκους στα δάχτυλα ενός άνδρα εβδομάδες πριν από το θάνατό του

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

07.10.2025

«Καμπανάκι» ΕΟΦ για σκεύασμα που «καίει λίπος»: Μην το χρησιμοποιήσετε

Το σκεύασμα περιέχει σιβουτραμίνη, μια δραστική ουσία που έχει αποσυρθεί από το 2010!

03.10.2025

Όσα δεν σου είπαν ποτέ για τις αιμορροΐδες και πώς αντιμετωπίζονται

Σύγχρονες λύσεις για αυτή την κοινή αλλά «κρυφή» πάθηση

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση
03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Πώς η απαγόρευση κινητού το βράδυ βελτιώνει τον ύπνο και τις επιδόσεις στο σχολείο
02.10.2025

Πώς η απαγόρευση κινητού το βράδυ βελτιώνει τον ύπνο και τις επιδόσεις στο σχολείο

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες
01.10.2025

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού
01.10.2025

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε
25.09.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

Εξάνθημα πίσω από το αυτί: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες
25.09.2025

Εξάνθημα πίσω από το αυτί: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί αποξηραμένα βερίκοκα – Εντοπίστηκε διοξείδιο του θείου
25.09.2025

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί αποξηραμένα βερίκοκα – Εντοπίστηκε διοξείδιο του θείου

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία
25.09.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία