Νεοπλασίες

To κόκκινο κρέας επικίνδυνο για τον καρκίνο του μαστού

To κόκκινο κρέας επικίνδυνο για τον καρκίνο του μαστού

Οι γυναίκες που τρώνε πολύ κόκκινο κρέας στην αρχή της ενήλικης ζωής τους, κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, για την οποία όμως διατυπώνονται αρκετές ενστάσεις από άλλους ειδικούς, οι οποίοι δεν θεωρούν ότι είναι πειστικά τα νέα ευρήματα.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τη δρ. Μάριαμ Φάρβιντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», σύμφωνα με το BBC και τη Guardian, ανέφεραν ότι αν μία γυναίκα αντικαταστήσει το κόκκινο κρέας με ένα συνδυασμό οσπρίων, πουλερικών, ξηρών καρπών και ψαριών, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Οι αμερικανοί επιστήμονες ανέλυσαν επί αρκετά χρόνια στοιχεία για περίπου 89.000 γυναίκες ηλικίας 24 έως 43 ετών, από τις οποίες σχεδόν 3.000 ανέπτυξαν καρκίνο του μαστού. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η υψηλότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος σχετιζόταν με μια αύξηση 22% κατά μέσο όρο του κινδύνου για καρκίνο του μαστού, με κάθε πρόσθετη ημερήσια μερίδα κόκκινου κρέατος να αυξάνει κατά 13% τον κίνδυνο.

Όμως ουκ ολίγοι βρετανοί ειδικοί αντέτειναν πως άλλες σχετικές μελέτες δεν έχουν δείξει κάποια ξεκάθαρη συσχέτιση ανάμεσα στο κόκκινο κρέας και στον καρκίνο του μαστού. Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας μόνο με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου και στα δύο φύλα.

Ο καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Τιμ Κέι επεσήμανε πως η αμερικανική μελέτη δεν διαπίστωσε παρά μία «ασθενή» μόνο σχέση ανάμεσα στο κόκκινο κρέας και στον καρκίνο του μαστού, «η οποία δεν είναι αρκετά ισχυρή για να αλλάξει τα υπάρχοντα δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία δεν έχει διαπιστωθεί σαφής συσχέτιση ανάμεσα σε αυτά τα δύο». «Οι γυναίκες μπορούν να μειώσουν ον κίνδυνο καρκίνου του μαστού διατηρώντας σε υγιή επίπεδα το βάρος τους, πίνοντας λιγότερο αλκοόλ και κάνοντας σωματική άσκηση – ενώ είναι κακή ιδέα να μειώσουν το κόκκινο κρέας, που συνδέεται με τον καρκίνο του εντέρου, τρώγοντας περισσότερο λευκό κρέας, όσπρια ή ψάρι», πρόσθεσε.

Η καθηγήτρια Βάλερι Μπέραλ, διευθύντρια της Μονάδας Επιδημιολογίας Καρκίνου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, επεσήμανε και αυτή ότι «όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν πως η κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει μικρή ή καθόλου επίπτωση στον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, συνεπώς τα αποτελέσματα από μία μόνο έρευνα δεν μπορούν να αξιολογηθούν μεμονωμένα».

Ο καθηγητής επιδημιολογίας του καρκίνου Πολ Φάροου του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ υπογράμμισε ότι, σε κάθε περίπτωση, αυτό που δείχνει η αμερικανική μελέτη, είναι μια πολύ μικρή αύξηση του κινδύνου και πρόσθεσε ότι το να υπάρχει μια συσχέτιση, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη πως το ένα πράγμα (κόκκινο κρέας) αποτελεί την αιτία για το άλλο (καρκίνο του μαστού).

Από την άλλη, οι αμερικανοί ερευνητές αντέτειναν ότι οι παλαιότερες έρευνες στο θέμα είχαν εστιάσει την προσοχή τους στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος κατά την μέση ή τρίτη ηλικία και όχι στην αρχή της ενήλικης ζωής.

Εξάλλου, μια ξεχωριστή επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες με μεγάλο αριθμό από ελιές στο δέρμα τους μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του μαστού, χωρίς να είναι σαφές γιατί αυτό συμβαίνει.

Νεοπλασίες

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού

Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος για τους άνδρες παρά για τις γυναίκες

11.04.2025

Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Ξεκινά η χορήγηση εμβολίου για τον καρκίνο του πνεύμονα σε κλινική δοκιμή

Το εμβόλιο θα χορηγείται σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα που πληρούν τα ιατρικά κριτήρια

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: H παχυσαρκία είναι «ένοχη» για περισσότερα από 60 νοσήματα
05.03.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: H παχυσαρκία είναι «ένοχη» για περισσότερα από 60 νοσήματα

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Τα τατουάζ μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου
04.03.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Τα τατουάζ μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου

Καλύτερα να τις αποφεύγετε: Οι 8 τροφές που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη καρκίνου
25.02.2025

Καλύτερα να τις αποφεύγετε: Οι 8 τροφές που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη καρκίνου

Μία στις 20 γυναίκες παγκοσμίως διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού
25.02.2025

Μία στις 20 γυναίκες παγκοσμίως διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού

Καρκίνος: Αυτά είναι τα πέντε «σιωπηλά» συμπτώματα που είναι ανησυχητικά
12.02.2025

Καρκίνος: Αυτά είναι τα πέντε «σιωπηλά» συμπτώματα που είναι ανησυχητικά

Καρκίνος θυρεοειδούς: Ποια τα συμπτώματα, οι συνήθεις αιτίες και οι παράγοντες κινδύνου
11.02.2025

Καρκίνος θυρεοειδούς: Ποια τα συμπτώματα, οι συνήθεις αιτίες και οι παράγοντες κινδύνου

Φαρμακευτικός κολοσσός αντιμέτωπος με κατηγορίες για σοβαρές παρενέργειες αντικαρκινικού εμβολίου
29.01.2025

Φαρμακευτικός κολοσσός αντιμέτωπος με κατηγορίες για σοβαρές παρενέργειες αντικαρκινικού εμβολίου

Ο FDA απαγορεύει κόκκινη χρωστική ουσία που υπάρχει σε 3.000 τρόφιμα – Φτιάχνεται από πετρέλαιο!
16.01.2025

Ο FDA απαγορεύει κόκκινη χρωστική ουσία που υπάρχει σε 3.000 τρόφιμα – Φτιάχνεται από πετρέλαιο!

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50
30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης
30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό
30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια
30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου
30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!
30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό
29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού
29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού