Kαρδιά

Η καρνιτίνη βλάπτει την καρδιά

Η καρνιτίνη  βλάπτει την καρδιά

Μία ουσία που υπάρχει στο κόκκινο κρέας και διασπάται από τα βακτήρια του εντέρου είναι υπεύθυνη για τον αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας που διατρέχουν όσοι υπερκαταναλώνουν μπριζόλες, μπέικον και λουκάνικα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Η ουσία αυτή λέγεται καρνιτίνη και, μόλις τα βακτήρια την διασπάσουν, ενεργοποιείται μία αλληλουχία βιολογικών αντιδράσεων, η οποία καταλήγει σε αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης και του κινδύνου καρδιοπάθειας, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες στην επιθεώρηση «Nature Medicine».

Πολυάριθμες μελέτες έχουν συσχετίσει την υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος και προϊόντων κρέατος με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, γι’ αυτό και οι επίσημες συστάσεις των ειδικών είναι να μην υπερβαίνει η ημερήσια κατανάλωση τα 70 γρ. αυτών των τροφίμων.

Έως τώρα, οι ειδικοί πίστευαν πως το πρόβλημα οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα των κρεατικών σε κορεσμένα λίπη, καθώς και στον τρόπο επεξεργασίας του κρέατος κατά την παρασκευή των προϊόντων του.

Εντούτοις, «η περιεκτικότητα του άπαχου κόκκινου κρέατος σε χοληστερόλη και κορεσμένα λίπη δεν είναι τόσο μεγάλη, ώστε να εξηγεί γιατί κι αυτό συμβάλλει στην αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου», κατά τον επικεφαλής ερευνητή δρα Στάνλεϋ Χέιζεν, επικεφαλής του Τμήματος Κυτταρικής Βιολογίας στην φημισμένη Cleveland Clinic, στο Οχάιο.

Ο δρ Χέιζεν και οι συνεργάτες του θέλησαν να διαπιστώσουν τι άλλο μπορεί να συμβαίνει και σε πειράματα με ποντίκια και ομάδα εθελοντών διαπίστωσαν πως τα βακτήρια του εντέρου διασπούν την καρνιτίνη σε ένα αέριο, το οποίο όταν φθάσει στο ήπαρ μετατρέπεται στην ουσίαΤΜΑΟ.

Η ουσία αυτή συσχετίσθηκε ισχυρά με τη συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, η οποία αποτελεί την αιτία της καρδιοπάθειας και ανοίγει το δρόμο για το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Ο δρ Χέιζεν επισήμανε ότι η ΤΜΑΟ μπορεί να αποτελεί ένα άχρηστο υποπροϊόν μεταβολισμού της καρνιτίνης, αλλά επηρεάζει σημαντικά τον μεταβολισμό της χοληστερόλης και ασκεί ξεκάθαρη επίδραση στην συσσώρευση της «κακής» (LDL) μορφής της.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την άποψη πως όταν το θέμα είναι το κόκκινο κρέας, καλύτερα είναι να μην τρώμε πολύ», είπε. «Κάποτε έτρωγα κι εγώ κρέας πέντε μέρες την εβδομάδα, αλλά πλέον δεν υπερβαίνω τη μία μερίδα ανά δεκαπενθήμερο».

Ο δρ Χέιζεν δήλωσε επίσης στο BBC ότι τα νέα ευρήματα εγείρουν τη θεωρία μήπως δρα προστατευτικά η κατανάλωση προβιοτικών γιαουρτιών, τα οποία αλλάζουν την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο. Ωστόσο, αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί.

Πηγή : Web Only

Kαρδιά

10.07.2025

Ασθένεια των ούλων: Πώς συνδέεται με την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος

Οι καρδιακές προσβολές συμβαίνουν όταν εμποδίζεται η ροή του αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες

10.07.2025

Ταχυπαλμία μετά το φαγητό: Αυτές είναι οι τροφές που μπορεί να την προκαλέσουν

«Οι παλμοί μπορεί να σημαίνουν διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους»

Οι συνήθειες που μπορείτε να «υιοθετήσετε» για να κρατήσετε την καρδιά σας υγιή το καλοκαίρι
07.07.2025

Οι συνήθειες που μπορείτε να «υιοθετήσετε» για να κρατήσετε την καρδιά σας υγιή το καλοκαίρι

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν οι ξηροί καρποί για την καρδιαγγειακή υγεία
04.07.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν οι ξηροί καρποί για την καρδιαγγειακή υγεία

Ανεύρυσμα αορτής: Πότε θα πρέπει να κάνετε τσεκάπ
04.07.2025

Ανεύρυσμα αορτής: Πότε θα πρέπει να κάνετε τσεκάπ

Αυτές είναι οι 6 πιθανές αιτίες για την υψηλή χοληστερίνη στις γυναίκες
02.07.2025

Αυτές είναι οι 6 πιθανές αιτίες για την υψηλή χοληστερίνη στις γυναίκες

Νέα μελέτη: Ο λόγος που αυξάνονται τα εγκεφαλικά επεισόδια τον Ιούλιο
01.07.2025

Νέα μελέτη: Ο λόγος που αυξάνονται τα εγκεφαλικά επεισόδια τον Ιούλιο

Το καλύτερο γιατρικό: Πώς το γέλιο βοηθά την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα
27.06.2025

Το καλύτερο γιατρικό: Πώς το γέλιο βοηθά την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα

Αίσθημα παλμών μετά το φαγητό: Αυτές είναι οι πιο κοινές αιτίες – Τι να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε
23.06.2025

Αίσθημα παλμών μετά το φαγητό: Αυτές είναι οι πιο κοινές αιτίες – Τι να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε

Το γνωρίζατε; – Πώς η άνοδος της θερμοκρασίας συνδέεται με την υπνική άπνοια
20.06.2025

Το γνωρίζατε; – Πώς η άνοδος της θερμοκρασίας συνδέεται με την υπνική άπνοια

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

11.07.2025

Άμεση ανακούφιση από πόνους: Δοκιμάστε τα ισχυρά Valsamo & Blue Gel – Διπλή προσφορά 1+1 δώρο!

Οι άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις για τους μυϊκούς και αρθριτικούς πόνους

11.07.2025

Ιός Δυτικού Νείλου: Στην Αττική τα τέσσερα πρώτα κρούσματα

Τα περιστατικά αφορούν σε ασθενείς ηλικίας άνω των 65 ετών

Ειδικοί προειδοποιούν: Τα καλλυντικά dupes μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία – Περιέχουν περιττώματα
11.07.2025

Ειδικοί προειδοποιούν: Τα καλλυντικά dupes μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία – Περιέχουν περιττώματα

Είναι κακό να πίνουμε καφέ με άδειο στομάχι; – Τι λένε οι ειδικοί
11.07.2025

Είναι κακό να πίνουμε καφέ με άδειο στομάχι; – Τι λένε οι ειδικοί

Κόκκινα μάτια: Δείτε ποιες είναι οι 15 πιο συνηθισμένες αιτίες
11.07.2025

Κόκκινα μάτια: Δείτε ποιες είναι οι 15 πιο συνηθισμένες αιτίες

Δείτε πού βρίσκεται το πρώτο και μοναδικό διασυνοριακό νοσοκομείο
11.07.2025

Δείτε πού βρίσκεται το πρώτο και μοναδικό διασυνοριακό νοσοκομείο

Με ψηφιακό βοηθό και ΑΙ πλέον οι νεκροτομές από τους ιατροδικαστές: Ποιες αλλαγές «έρχονται»
11.07.2025

Με ψηφιακό βοηθό και ΑΙ πλέον οι νεκροτομές από τους ιατροδικαστές: Ποιες αλλαγές «έρχονται»

ΕΟΠΠΥ: Προβλήματα στην κατ’ οίκον αποστολή φαρμάκων καταγγέλλουν οι ασθενείς
11.07.2025

ΕΟΠΠΥ: Προβλήματα στην κατ’ οίκον αποστολή φαρμάκων καταγγέλλουν οι ασθενείς

Ρομπότ ολοκλήρωσε για πρώτη φορά στην ιστορία χειρουργική επέμβαση χωρίς ανθρώπινη βοήθεια
10.07.2025

Ρομπότ ολοκλήρωσε για πρώτη φορά στην ιστορία χειρουργική επέμβαση χωρίς ανθρώπινη βοήθεια

Νέα έρευνα: Το γάλα καμήλας μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα του άσθματος που προκαλείται από σκόνη
10.07.2025

Νέα έρευνα: Το γάλα καμήλας μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα του άσθματος που προκαλείται από σκόνη