Kαρδιά

Τι είναι ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός και πώς αντιμετωπίζεται;

Τι είναι ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός και πώς αντιμετωπίζεται;

Το προσωρινό αίσθημα παλμών δεν αποτελεί συνήθως λόγο ανησυχίας, ωστόσο, κάποιες πολύ σοβαρές και -μερικές φορές- θανατηφόρες αιτίες μπορεί να προκαλέσουν αρρυθμίες, όπως η αφυδάτωση και η καρδιακή νόσος.

Τα φάρμακα, η έντονη σωματική προσπάθεια ή το άγχος μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό.

Σύμφωνα με ειδικό, “το σύστημα της καρδιάς μοιάζει με το ηλεκτρικό σύστημα σε ένα αυτοκίνητο”, το οποίο βοηθά το αυτοκίνητο να λειτουργεί σωστά. Οι ηλεκτρικοί παλμοί διατηρούν τον καρδιακό ρυθμό ομαλό και ομοιόμορφο.

Αλλά όταν τα ηλεκτρικά σήματα που ελέγχουν τον ρυθμό του καρδιακού σας παλμού δυσλειτουργούν, αυτό είναι καρδιακή αρρυθμία, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA).

Τι είναι η καρδιακή αρρυθμία

Οι αρρυθμίες μπορεί να αισθάνονται σαν φτερούγισμα στο στήθος ή ότι η καρδιά σας χτυπά γρήγορα ή δυνατά. Οι καρδιακές αρρυθμίες μπορεί επίσης να προκαλέσουν επιβράδυνση ή παράλειψη ενός παλμού. Τις περισσότερες φορές, είναι ακίνδυνες, αλλά μπορεί να υποδηλώνουν κάτι πιο σοβαρό.

Ποια είναι τα είδη της καρδιακής αρρυθμίας

Οι ειδικοί ομαδοποιούν τις καρδιακές αρρυθμίες σε δύο βασικούς τύπους:

  • ταχυκαρδία (γρηγορότεροι καρδιακοί παλμοί)
  • βραδυκαρδία (πιο αργοί καρδιακοί παλμοί)

Τύποι ταχυκαρδίας

Κολπική μαρμαρυγή (a-fib) είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους καρδιακής αρρυθμίας. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, περισσότεροι από 12 εκατομμύρια άνθρωποι θα εμφανίσουν a-fib έως το 2030.

Περιγράφεται ως ένας γρήγορος, χαοτικός καρδιακός παλμός και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θρόμβων αίματος και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Φτερούγισμα στην καρδιά: Μοιάζει με την a-fib. Ξεκινά με ένα ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα στον άνω θάλαμο της καρδιάς. Οι καρδιακοί παλμοί είναι γρήγοροι, αλλά όχι χαοτικοί όπως με την a-fib. Και αυτό σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Υπερκοιλιακή ταχυκαρδία (SVT) κατηγοριοποιείται ως ένα αιφνίδιο “σφυροκόπημα” της καρδιάς. Είναι ένας γενικός όρος για τις αρρυθμίες που ξεκινούν ακριβώς πάνω από τους κατώτερους θαλάμους της καρδιάς. Η SVT μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλες καρδιακές παθήσεις.

Η κοιλιακή μαρμαρυγή είναι ένα πρόβλημα του καρδιακού ρυθμού στις κάτω κοιλίες της καρδιάς. Είναι μια αστοχία στα ηλεκτρικά σήματα της καρδιάς που αναγκάζουν τις κοιλίες να χτυπούν ακανόνιστα. Εάν ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός δεν αποκατασταθεί, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Η κοιλιακή μαρμαρυγή εντοπίζεται περισσότερο σε άτομα με υποκείμενη καρδιακή νόσο.

Η κοιλιακή ταχυκαρδία οφείλεται επίσης σε ελαττωματικούς ηλεκτρικούς παλμούς στις κάτω κοιλίες της καρδιάς. Συνήθως είναι αβλαβής για άτομα με υγιή καρδιά, αλλά μπορεί να είναι απειλητική για μια καρδιάς που έχει ήδη εξασθενήσει από καρδιακές παθήσεις.

Τύποι βραδυκαρδίας

Το σύνδρομο ασθένειας των κόλπων οφείλεται σε ελαττωματικούς φλεβοκομβικούς κόμβους. Οι φλεβοκομβικοί κόμβοι είναι οι “φυσικοί βηματοδότες” της καρδιάς. Οι καρδιακοί ρυθμοί χτυπούν πολύ γρήγορα ή (συχνότερα) πολύ αργά.

Η απόφραξη αγωγιμότητας είναι μια κατάσταση καρδιακού ρυθμού που προκαλείται από διακοπή της ροής των ηλεκτρικών παλμών που κάνουν την καρδιά να χτυπά. Η απόφραξη επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό επειδή τα ηλεκτρικά σήματα για το πότε πρέπει να αντλήσει και να συσταλεί ο καρδιακός μυς δεν έρχονται στην ώρα τους.

Από τι προκαλείται η καρδιακή αρρυθμία

Η AHA απαριθμεί πολλές αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακές αρρυθμίες. Μπορούν να περιλαμβάνουν ασθένειες, αγχωτικό τρόπο ζωής, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα, ορισμένα φάρμακα, τραύμα, χειρουργική επέμβαση και γενετικές ανωμαλίες.

Συμπτώματα καρδιακής αρρυθμίας

Οι καρδιακές αρρυθμίες συχνά δεν έχουν σημάδια ή συμπτώματα, αλλά ένας γιατρός μπορεί να τις εντοπίσει κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης ρουτίνας.

Μερικές φορές, τα ήπια συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν φτερούγισμα στο στήθος, ταχυπαλμία ή επιβράδυνση του καρδιακού παλμού ή έντονο χτύπο της καρδιάς. Τα πιο σοβαρά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, εφίδρωση, δύσπνοια, ζαλάδα, κόπωση και ζάλη ή λιποθυμία. Εάν και όταν εμφανιστούν, αυτά τα πιο σοβαρά συμπτώματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αμέσως.

Θεραπείες για την καρδιακή αρρυθμία

Οι καρδιακές αρρυθμίες είναι συχνά αβλαβείς και δεν χρειάζονται θεραπεία. Προτού αποφασιστεί αυτό, ένας γιατρός πρέπει να γνωρίζει το ζήτημα και να προσδιορίσει την υποκείμενη αιτία. Εάν διαπιστωθεί ότι πρέπει να γίνει θεραπεία, μπορεί να προτείνουν πολλές διαφορετικές επιλογές:

  • Αυξημένη σωματική δραστηριότητα, μειωμένη πρόσληψη καφεΐνης ή αλκοόλ και διαχείριση του στρες
  • Φάρμακα για καρδιακή αρρυθμία ή αλλαγές σε φάρμακα που μπορεί να προκαλούν τα συμπτώματα

Μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση απόφραξης ή για τη διόρθωση ελαττωμάτων. Μπορεί επίσης να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την εμφύτευση συσκευών όπως ο βηματοδότης, ο οποίος διατηρεί την καρδιά να χτυπά με τον σωστό ρυθμό

Πώς μπορείτε να προλάβετε την καρδιακή αρρυθμία

Οι ειδικοί προτείνουν ότι οι καρδιακές αρρυθμίες μπορούν να προληφθούν με συνήθειες που είναι υγιεινές για την καρδιά:

  • Μια υγιεινή για την καρδιά διατροφή περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, υγιή λίπη, άπαχες πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και άφθονο νερό
  • Τακτική άσκηση, ιδιαίτερα καρδιαγγειακή άσκηση
  • Απώλεια βάρους ή διατήρηση υγιούς βάρους
  • Κόψτε το κάπνισμα
  • Περιορισμός ή αποφυγή της καφεΐνης και του αλκοόλ
  • Εφαρμόστε πρακτικές μείωσης και διαχείρισης του άγχους

Λήψη φαρμάκων σύμφωνα με τις οδηγίες και ενημερώστε τον γιατρό σας για όλα τα φάρμακα ή τα συμπληρώματα που παίρνετε, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που λαμβάνετε χωρίς ιατρική συνταγή.

Kαρδιά

15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

Τις περισσότερες φορές τα καρδιακά επεισόδια «χτυπούν» ξαφνικά, αλλά πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα ώρες, ημέρες, ή και εβδομάδες νωρίτερα. Η πρώτη προειδοποίηση μπορεί να είναι ο επαναλαμβανόμενος πόνος στο στήθος, ή η πίεση (στηθάγχη) που προκαλείται από σωματική δραστηριότητα και ανακουφίζεται από την ανάπαυση. Η στηθάγχη προκαλείται από μια προσωρινή μείωση της ροής του αίματος […]

23.01.2024

Κολπική μαρμαρυγή: Ποια είναι τα συμπτώματα και πως προκαλείται

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια αρρυθμία που προκαλεί ακανόνιστο και συχνά γρήγορο καρδιακό ρυθμό. Είναι η πιο συχνή αρρυθμία των ενηλίκων και μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, όπως, μείωση της ποιότητας ζωής, αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Παγκοσμίως υπάρχουν περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή με […]

Το άγχος για τα οικονομικά μπορεί να πυροδοτήσει από καρδιαγγειακές παθήσεις έως σχιζοφρένεια
22.01.2024

Το άγχος για τα οικονομικά μπορεί να πυροδοτήσει από καρδιαγγειακές παθήσεις έως σχιζοφρένεια

Oι λόγοι που τις γιορτές κινδυνεύουμε περισσότερο να πάθουμε εγκεφαλικό και έμφραγμα
22.12.2023

Oι λόγοι που τις γιορτές κινδυνεύουμε περισσότερο να πάθουμε εγκεφαλικό και έμφραγμα

Ανησυχητική έρευνα: Tέσσερις στους δέκα ενήλικες με υψηλή κακή χοληστερόλη δεν το γνωρίζουν
03.11.2023

Ανησυχητική έρευνα: Tέσσερις στους δέκα ενήλικες με υψηλή κακή χοληστερόλη δεν το γνωρίζουν

Ανακοπή καρδιάς: Δείτε ποια είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε
31.10.2023

Ανακοπή καρδιάς: Δείτε ποια είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Πότε το αλκόολ γίνεται επικίνδυνο για την καρδιά;
20.09.2023

Πότε το αλκόολ γίνεται επικίνδυνο για την καρδιά;

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός εκπέμπει SOS για καρδιακές προσβολές λόγω του καύσωνα
18.07.2023

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός εκπέμπει SOS για καρδιακές προσβολές λόγω του καύσωνα

Δείτε ποια είναι η βιταμίνη που μειώνει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής
11.07.2023

Δείτε ποια είναι η βιταμίνη που μειώνει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Φάρμακα
2

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
3

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Healthy pets
4

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Περισσότερα

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού

Η SCYTALYS, εταιρία σχεδιασμού και ανάπτυξης αμυντικού λογισμικού, διοργανώνει το δεύτερο «Bootcamp for Software Engineers and Software Testers», σε συνεργασία με το Code.hub, κορυφαίο εκπαιδευτικό κέντρο προγραμματισμού στην Ελλάδα. Το «Bootcamp» θα ξεκινήσει την 1η Απριλίου  2024 και θα διαρκέσει 2 μήνες. Απευθύνεται σε  νέους απόφοιτους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς, Πληροφορικής και Θετικών Επιστημών, που έχουν πάθος […]

22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

Η μηνιγγίτιδα, θα πρέπει να γίνει γνωστό πως είναι μια φλεγμονή στις προστατευτικές μεμβράνες (μήνιγγες) που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, η οποία μπορεί να προσβάλλει οποιονδήποτε και εάν δεν διαγνωστεί εγκαίρως μπορεί να είναι πολύ σοβαρή και να έχει ποικίλες επιπλοκές. Είναι πιο συχνή στα βρέφη, τα μικρά παιδιά, τους εφήβους και […]

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου
20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ
20.02.2024

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό
20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς
20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα
20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!
17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ
15.02.2024

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα
15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα