Kαρδιά

Πείτε όχι στα ζαχαρούχα ποτά

Πείτε όχι στα ζαχαρούχα ποτά

Η καθημερινή κατανάλωση ενός τρίτου του λίτρου ζαχαρούχου ποτού αυξάνει κατά 20% τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου στους άνδρες συγκριτικά με όσους πίνουν λιγότερο ή καθόλου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύει η αμερικανική επιθεώρηση Circulation.

Εξάλλου ζαχαρούχα ποτά με τεχνητά γλυκαντικά δεν διαπιστώθηκε να έχουν σχέση με έναν αυξημένο κίνδυνο των ασθενειών αυτών.

“Η έρευνα αυτή προς επίρρωση άλλων μελετών, επισημαίνει ότι η τακτική κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών είναι επιβλαβής για την καρδιοαγγειακή υγεία”, υπογραμμίζει ο βασικός συντάκτης της μελέτης δρ Φρανκ Χου, καθηγητής Διατροφής και Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (Μασαχουσέτη, βορειοανατολικές ΗΠΑ).

“Τα συμπεράσματα της μελέτης συνιστούν τη μείωση της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών στους ασθενείς και κυρίως στον πληθυσμό”, προσθέτει σε ανακοίνωση υπενθυμίζοντας ότι οι καρδιοαγγειακές νόσοι συνιστούν την κύρια αιτία θνησιμότητας στις ΗΠΑ. Η μελέτη διεξήχθη σε 42.883 λευκούς άνδρες, ηλικίας 40 με 75 ετών, που εργάζονταν όλοι στον τομέα της υγείας.  Η αύξηση του κινδύνου για καρδιοαγγειακή νόσο κατά 20% σε όσους πίνουν καθημερινά ένα τρίτο του λίτρου ζαχαρούχου ποτού παρέμεινε μετά και το συνυπολογισμό άλλων παραγόντων που συμβάλλουν στην αύξηση της πιθανότητας ανάπτυξης των ασθενειών αυτών, όπως το κάπνισμα, η καθιστική ζωή, η κατανάλωση αλκοόλ και ένα οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου, διευκρινίζουν οι επιστήμονες.

Ο κίνδυνος αυτός δεν αυξήθηκε σε όσους έπιναν ζαχαρούχα ποτά μόνο δύο φορές την εβδομάδα ή λιγότερο, τονίζουν οι συντάκτες της μελέτης. Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης τα επίπεδα διαφόρων λιπιδίων και πρωτεϊνών στο αίμα που είναι οι βιοδείκτες στις καρδιοαγγειακές παθήσεις.

Πρόκειται κυρίως για την πρωτεΐνη C-reactive (CRP), ένα δείκτη φλεγμονής και για τα ποσοστά της κακής χοληστερόλης (LDL) και της καλής χοληστερόλης (HDL). Συγκριτικά με όσους δεν καταναλώνουν καθημερινά ζαχαρούχα ποτά, οι καταναλωτές των εν λόγω ποτών είχαν υψηλά επίπεδα της CRP και της κακής χοληστερόλης (LDL) και υπερβολικά χαμηλή την καλή χοληστερόλη (HDL)

Η μελέτη άρχισε τον Ιανουάριο του 1986 και ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2008 και βασίστηκε σε αιματολογικές αναλύσεις και σε ερωτηματολόγια που έθεταν οι ερευνητές κάθε δύο χρόνια στους συμμετέχοντες στην έρευνα.
 

Kαρδιά

20.08.2025

Έρευνα αποκαλύπτει: Aυτός είναι ο λόγος που οι άνδρες δεν πρέπει να σταματούν τη σωματική άσκηση

Αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο

19.08.2025

Οι καλύτερες τροφές για όσους έχουν κολπική μαρμαρυγή – Ποιες πρέπει να αποφεύγουν

Τι να προσέχουν όσοι παίρνουν βαρφαρίνη

Πόνος στο αριστερό χέρι: Πότε δείχνει πρόβλημα στην καρδιά;
18.08.2025

Πόνος στο αριστερό χέρι: Πότε δείχνει πρόβλημα στην καρδιά;

Πώς το σώμα μας προειδοποιεί για εγκεφαλικό επεισόδιο
15.08.2025

Πώς το σώμα μας προειδοποιεί για εγκεφαλικό επεισόδιο

Αυτό είναι το τροπικό υπερ-φρούτο που προστατεύει την καρδιά και το πεπτικό
15.08.2025

Αυτό είναι το τροπικό υπερ-φρούτο που προστατεύει την καρδιά και το πεπτικό

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν σταματήσετε να τρώτε λιπαρά
14.08.2025

Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν σταματήσετε να τρώτε λιπαρά

Kαρδιολόγος αποκαλύπτει: Αυτά τα 4 ποτά μπορούν να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς
14.08.2025

Kαρδιολόγος αποκαλύπτει: Αυτά τα 4 ποτά μπορούν να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς

Τι πρέπει να προσέχουν οι καρδιοπαθείς τους καλοκαιρινούς μήνες
13.08.2025

Τι πρέπει να προσέχουν οι καρδιοπαθείς τους καλοκαιρινούς μήνες

Αυτός είναι ο παράγοντας που τριπλασιάζει τον κίνδυνο του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου
31.07.2025

Αυτός είναι ο παράγοντας που τριπλασιάζει τον κίνδυνο του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου

Μυοκαρδιακή θλάση: Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται
29.07.2025

Μυοκαρδιακή θλάση: Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

28.11.2025

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Η φυσική φθορά που ξεκινά μετά τα 50

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη
19.11.2025

Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;
19.11.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας
17.11.2025

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή
17.11.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!
17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;
17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση
17.11.2025

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε
16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε