Kαρδιά

Τα περισσότερα Συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων δεν μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Τα περισσότερα Συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων δεν μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Τα περισσότερα συμπληρώματα διατροφής βιταμινών ή μετάλλων που λαμβάνονται από εκατομμύρια ενήλικες, δεν  βοηθούν στην πρόληψη ή τη θεραπεία της καρδιαγγειακών παθήσεων, με την εξαίρεση του φολικού οξέος, το οποίο μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας μελέτης της βιβλιογραφίας.

Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν τις σύγχρονες οδηγίες που συνιστούν διατροφή με υψηλή κατανάλωση φυτικών τροφών, οι οποίες περιέχουν τις βιταμίνες αυτές στη φυσική τους μορφή, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology.

Τα συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων χρησιμοποιούνται ευρέως για να ενισχύσουν τη γενικότερη υγεία του οργανισμού.

Το 2012, το 52% του πληθυσμού των ΗΠΑ λάμβανε τουλάχιστον 1 συμπλήρωμα διατροφής, σύμφωνα με δεδομένα από το National Health and Nutrition Examination Survey.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας, ωστόσο, δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι κάποια συγκεκριμένη βιταμίνη, μέταλλο ή συνδυασμός των παραπάνω, μπορεί να προσφέρει οφέλη στην πρόληψη και θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων.

-Η ομάδα των ερευνητών, με επικεφαλής τον David Jenkins, MD, πραγματοποίησε μία συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 179 τυχαιοποιημένων ελεγχομένων μελετών (RCTs) πάνω στη χρήση συμπληρωμάτων βιταμινών και μετάλλων, οι οποίες είχαν δημοσιευτεί από τον Ιανουάριο του 2012 μέχρι τον Οκτώβριο του 2017.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι κανένα από τα 4 πλέον χρησιμοποιούμενα συμπληρώματα (πολυβιταμίνες, βιταμίνη D, ασβέστιο, βιταμίνη C) δεν επηρέαζε σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ή θανάτου από όλα τα αίτια.

Η βιταμίνη D εξετάστηκε συνολικά από 43 RCTs, οι οποίες ωστόσο δεν έδειξαν ότι συνδέεται με αύξηση ή μείωση του κινδύνου.

Ο κίνδυνος θανάτου από όλα τα αίτια ήταν μειωμένος κατά 1%, χωρίς όμως να υπάρχουν υψηλής ποιότητας δεδομένα ή ετερογένεια.

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν είχαν επίσης επίδραση στον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων.

Το φολικό οξύ προλαμβάνει το εγκεφαλικό επεισόδιο

Η μοναδική εξαίρεση ήταν η επίδραση του φολικού οξέος στην πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σε δύο από τις 7 RCTs, το φολικό οξύ συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου χωρίς ετερογένεια και μέτριας ποιότητας δεδομένα.

Μία μετα-ανάλυση των 7 ερευνών παρατήρησε αντίστοιχα οφέλη από το φολικό οξύ στο China Stroke Primary Prevention Trial (CSPPT).

Η έρευνα CSPPT

Στο CSPPT έλαβαν μέρος πάνω από 20.000 ενήλικες με υπέρταση αλλά χωρίς ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Η έρευνα αυτή παρατήρησε ότι η καθημερινή θεραπεία με 10mg εναλαπρίλης και 0.8mg φολικού οξέος για 4,5 χρόνια, μείωσε τον κίνδυνο του πρώτου εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 21%, σε σύγκριση με τη μονοθεραπεία με εναλαπρίλη.

Μία υποανάλυση του CSPPT που δημοσιεύτηκε στο JACC, έδειξε ότι οι υπερτασικοί ενήλικες με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων που έλαβαν συνδυασμό εναλαπρίλης/φολικού οξέος είχαν 73% μειωμένο κίνδυνο του πρώτου εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με αυτούς που λάμβαναν μόνο εναλαπρίλη.

«Ακόμα είναι υπό συζήτηση αν τα δεδομένα αυτά επαρκούν για να αλλάξουν οι οδηγίες στις περιοχές του κόσμου όπου υπάρχει ήδη ενίσχυση των τροφίμων με φολικό οξύ», είπε ο Jenkins.

Η ανασκόπηση της ομάδας διαπίστωσε επίσης ότι το σύμπλεγμα βιταμινών Β μειώνει επίσης τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις 9 από τις 12 έρευνες της μετα-ανάλυσης, χωρίς ετερογένεια και μέτριας ποιότητας δεδομένα.

Η νιασίνη και τα αντιοξειδωτικά αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου

Η νιασίνη και τα αντιοξειδωτικά φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια.

Οι βιταμίνες Α, Β6, Ε και οι πολυβιταμίνες, καθώς και η β-καροτίνη, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, το μαγνήσιο και το σελήνιο δεν φάνηκε να επηρεάζουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων ή θανάτου από όλα τα αίτια.

Ο περιορισμός της ανάλυσης

Οι ερευνητές δηλώνουν, ωστόσο, ότι ένας περιορισμός της ανάλυσής τους είναι ότι δεν έλαβαν υπόψη δεδομένα από μελέτες ομάδας πληθυσμού, οι οποίες είναι μεγαλύτερης διάρκειας και πιο αντιπροσωπευτικές του γενικού πληθυσμού σε σχέση με τις τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες.

Επίσης, η μελέτη των αντιοξειδωτικών σαν σύνολο ίσως δεν ήταν ιδανική καθώς οι μηχανισμοί δράσης του κάθε τύπου μπορεί να είναι διαφορετικοί.

Παρά τους παραπάνω περιορισμούς, οι ερευνητές δηλώνουν ότι η μελέτη τους υποστηρίζει την οδηγία που εξέδωσε το US Preventive Services Task Force το 2014 και η οποία έλεγε ότι:

«Τα δεδομένα δεν είναι επαρκή για να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων διατροφής (εκτός της β-καροτίνης και της βιταμίνης Ε, τα οποία αντενδείκνυνται) για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου».

Απουσία περεταίρω ερευνών, τα δεδομένα για τα συμπληρώματα διατροφής υποστηρίζουν την άποψη ότι η διατροφή με μεγάλη περιεκτικότητα στα φυτικά τρόφιμα που περιέχουν τις θρεπτικές ουσίες αυτές, είναι προτιμότερη σε σχέση με τα συμπληρώματα.

5 Παρατηρήσεις

Τα ευρήματα της μελέτης μπορούν να συνοψιστούν σε 5 παρατηρήσεις, σύμφωνα με τον κ. Αντώνιο Δημητρακόπουλο, Διευθυντή Γ΄ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυάν Hospital:

  1. Μετά την οδηγία που έβγαλε το USPSTF το 2013-2014, το σημαντικότερο εύρημα ήταν η επίδραση του φολικού οξέος στην πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου, η οποία επιβεβαιώθηκε και από το CSPPT.
  2. Η ίδια μείωση στη συχνότητα των εκγεφαλικών επεισοδίων παρατηρήθηκε και στις RCTs των βιταμινών συμπλέγματος Β στις οποίες το φολικό οξύ ήταν επίσης παρόν.
  3. Η νιασίνη ή βιταμίνη Β3 μπορεί να αυξήσει τη θνησιμότητα από όλα τα αίτια, πιθανώς λόγω της δράσης της στη γλυκαιμική απόκριση.
  4. Τα μείγματα αντιοξειδωτικών δεν προσφέρουν οφέλη στις παθήσεις του καρδιαγγειακού και αυξάνουν την θνησιμότητα από όλα τα αίτια.
  5. Απουσία περαιτέρω ερευνών, τα τρέχοντα δεδομένα αναφορικά με τα συμπληρώματα υποστηρίζουν τις διατροφές πλούσιες σε φυτικές τροφές που περιέχουν τις βιταμίνες και τα μέταλλα σε φυσική μορφή.

«Εκτός από τη βιταμίνη Β6, τη βιταμίνη Β12 και ειδικά το φολικό οξύ για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου, όλα τα υπόλοιπα δεδομένα δεν επαρκούν για να δικαιολογήσουν τη χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής, τουλάχιστον σε σχέση με το καρδιαγγειακό σύστημα», κατέληξαν οι ερευνητές.

Kαρδιά

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα
15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

Κολπική μαρμαρυγή: Ποια είναι τα συμπτώματα και πως προκαλείται
23.01.2024

Κολπική μαρμαρυγή: Ποια είναι τα συμπτώματα και πως προκαλείται

Το άγχος για τα οικονομικά μπορεί να πυροδοτήσει από καρδιαγγειακές παθήσεις έως σχιζοφρένεια
22.01.2024

Το άγχος για τα οικονομικά μπορεί να πυροδοτήσει από καρδιαγγειακές παθήσεις έως σχιζοφρένεια

Oι λόγοι που τις γιορτές κινδυνεύουμε περισσότερο να πάθουμε εγκεφαλικό και έμφραγμα
22.12.2023

Oι λόγοι που τις γιορτές κινδυνεύουμε περισσότερο να πάθουμε εγκεφαλικό και έμφραγμα

Ανησυχητική έρευνα: Tέσσερις στους δέκα ενήλικες με υψηλή κακή χοληστερόλη δεν το γνωρίζουν
03.11.2023

Ανησυχητική έρευνα: Tέσσερις στους δέκα ενήλικες με υψηλή κακή χοληστερόλη δεν το γνωρίζουν

Ανακοπή καρδιάς: Δείτε ποια είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε
31.10.2023

Ανακοπή καρδιάς: Δείτε ποια είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Πότε το αλκόολ γίνεται επικίνδυνο για την καρδιά;
20.09.2023

Πότε το αλκόολ γίνεται επικίνδυνο για την καρδιά;

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο
01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά
30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»
30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;
30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας
16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;
12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε