Kαρδιά

Τα περισσότερα Συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων δεν μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Τα περισσότερα Συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων δεν μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Τα περισσότερα συμπληρώματα διατροφής βιταμινών ή μετάλλων που λαμβάνονται από εκατομμύρια ενήλικες, δεν  βοηθούν στην πρόληψη ή τη θεραπεία της καρδιαγγειακών παθήσεων, με την εξαίρεση του φολικού οξέος, το οποίο μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας μελέτης της βιβλιογραφίας.

Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν τις σύγχρονες οδηγίες που συνιστούν διατροφή με υψηλή κατανάλωση φυτικών τροφών, οι οποίες περιέχουν τις βιταμίνες αυτές στη φυσική τους μορφή, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology.

Τα συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων χρησιμοποιούνται ευρέως για να ενισχύσουν τη γενικότερη υγεία του οργανισμού.

Το 2012, το 52% του πληθυσμού των ΗΠΑ λάμβανε τουλάχιστον 1 συμπλήρωμα διατροφής, σύμφωνα με δεδομένα από το National Health and Nutrition Examination Survey.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας, ωστόσο, δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι κάποια συγκεκριμένη βιταμίνη, μέταλλο ή συνδυασμός των παραπάνω, μπορεί να προσφέρει οφέλη στην πρόληψη και θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων.

-Η ομάδα των ερευνητών, με επικεφαλής τον David Jenkins, MD, πραγματοποίησε μία συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 179 τυχαιοποιημένων ελεγχομένων μελετών (RCTs) πάνω στη χρήση συμπληρωμάτων βιταμινών και μετάλλων, οι οποίες είχαν δημοσιευτεί από τον Ιανουάριο του 2012 μέχρι τον Οκτώβριο του 2017.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι κανένα από τα 4 πλέον χρησιμοποιούμενα συμπληρώματα (πολυβιταμίνες, βιταμίνη D, ασβέστιο, βιταμίνη C) δεν επηρέαζε σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ή θανάτου από όλα τα αίτια.

Η βιταμίνη D εξετάστηκε συνολικά από 43 RCTs, οι οποίες ωστόσο δεν έδειξαν ότι συνδέεται με αύξηση ή μείωση του κινδύνου.

Ο κίνδυνος θανάτου από όλα τα αίτια ήταν μειωμένος κατά 1%, χωρίς όμως να υπάρχουν υψηλής ποιότητας δεδομένα ή ετερογένεια.

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν είχαν επίσης επίδραση στον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων.

Το φολικό οξύ προλαμβάνει το εγκεφαλικό επεισόδιο

Η μοναδική εξαίρεση ήταν η επίδραση του φολικού οξέος στην πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σε δύο από τις 7 RCTs, το φολικό οξύ συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου χωρίς ετερογένεια και μέτριας ποιότητας δεδομένα.

Μία μετα-ανάλυση των 7 ερευνών παρατήρησε αντίστοιχα οφέλη από το φολικό οξύ στο China Stroke Primary Prevention Trial (CSPPT).

Η έρευνα CSPPT

Στο CSPPT έλαβαν μέρος πάνω από 20.000 ενήλικες με υπέρταση αλλά χωρίς ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Η έρευνα αυτή παρατήρησε ότι η καθημερινή θεραπεία με 10mg εναλαπρίλης και 0.8mg φολικού οξέος για 4,5 χρόνια, μείωσε τον κίνδυνο του πρώτου εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 21%, σε σύγκριση με τη μονοθεραπεία με εναλαπρίλη.

Μία υποανάλυση του CSPPT που δημοσιεύτηκε στο JACC, έδειξε ότι οι υπερτασικοί ενήλικες με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων που έλαβαν συνδυασμό εναλαπρίλης/φολικού οξέος είχαν 73% μειωμένο κίνδυνο του πρώτου εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με αυτούς που λάμβαναν μόνο εναλαπρίλη.

«Ακόμα είναι υπό συζήτηση αν τα δεδομένα αυτά επαρκούν για να αλλάξουν οι οδηγίες στις περιοχές του κόσμου όπου υπάρχει ήδη ενίσχυση των τροφίμων με φολικό οξύ», είπε ο Jenkins.

Η ανασκόπηση της ομάδας διαπίστωσε επίσης ότι το σύμπλεγμα βιταμινών Β μειώνει επίσης τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις 9 από τις 12 έρευνες της μετα-ανάλυσης, χωρίς ετερογένεια και μέτριας ποιότητας δεδομένα.

Η νιασίνη και τα αντιοξειδωτικά αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου

Η νιασίνη και τα αντιοξειδωτικά φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια.

Οι βιταμίνες Α, Β6, Ε και οι πολυβιταμίνες, καθώς και η β-καροτίνη, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, το μαγνήσιο και το σελήνιο δεν φάνηκε να επηρεάζουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων ή θανάτου από όλα τα αίτια.

Ο περιορισμός της ανάλυσης

Οι ερευνητές δηλώνουν, ωστόσο, ότι ένας περιορισμός της ανάλυσής τους είναι ότι δεν έλαβαν υπόψη δεδομένα από μελέτες ομάδας πληθυσμού, οι οποίες είναι μεγαλύτερης διάρκειας και πιο αντιπροσωπευτικές του γενικού πληθυσμού σε σχέση με τις τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες.

Επίσης, η μελέτη των αντιοξειδωτικών σαν σύνολο ίσως δεν ήταν ιδανική καθώς οι μηχανισμοί δράσης του κάθε τύπου μπορεί να είναι διαφορετικοί.

Παρά τους παραπάνω περιορισμούς, οι ερευνητές δηλώνουν ότι η μελέτη τους υποστηρίζει την οδηγία που εξέδωσε το US Preventive Services Task Force το 2014 και η οποία έλεγε ότι:

«Τα δεδομένα δεν είναι επαρκή για να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων διατροφής (εκτός της β-καροτίνης και της βιταμίνης Ε, τα οποία αντενδείκνυνται) για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου».

Απουσία περεταίρω ερευνών, τα δεδομένα για τα συμπληρώματα διατροφής υποστηρίζουν την άποψη ότι η διατροφή με μεγάλη περιεκτικότητα στα φυτικά τρόφιμα που περιέχουν τις θρεπτικές ουσίες αυτές, είναι προτιμότερη σε σχέση με τα συμπληρώματα.

5 Παρατηρήσεις

Τα ευρήματα της μελέτης μπορούν να συνοψιστούν σε 5 παρατηρήσεις, σύμφωνα με τον κ. Αντώνιο Δημητρακόπουλο, Διευθυντή Γ΄ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυάν Hospital:

  1. Μετά την οδηγία που έβγαλε το USPSTF το 2013-2014, το σημαντικότερο εύρημα ήταν η επίδραση του φολικού οξέος στην πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου, η οποία επιβεβαιώθηκε και από το CSPPT.
  2. Η ίδια μείωση στη συχνότητα των εκγεφαλικών επεισοδίων παρατηρήθηκε και στις RCTs των βιταμινών συμπλέγματος Β στις οποίες το φολικό οξύ ήταν επίσης παρόν.
  3. Η νιασίνη ή βιταμίνη Β3 μπορεί να αυξήσει τη θνησιμότητα από όλα τα αίτια, πιθανώς λόγω της δράσης της στη γλυκαιμική απόκριση.
  4. Τα μείγματα αντιοξειδωτικών δεν προσφέρουν οφέλη στις παθήσεις του καρδιαγγειακού και αυξάνουν την θνησιμότητα από όλα τα αίτια.
  5. Απουσία περαιτέρω ερευνών, τα τρέχοντα δεδομένα αναφορικά με τα συμπληρώματα υποστηρίζουν τις διατροφές πλούσιες σε φυτικές τροφές που περιέχουν τις βιταμίνες και τα μέταλλα σε φυσική μορφή.

«Εκτός από τη βιταμίνη Β6, τη βιταμίνη Β12 και ειδικά το φολικό οξύ για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου, όλα τα υπόλοιπα δεδομένα δεν επαρκούν για να δικαιολογήσουν τη χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής, τουλάχιστον σε σχέση με το καρδιαγγειακό σύστημα», κατέληξαν οι ερευνητές.

Kαρδιά

10.09.2021

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Πώς επηρεάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Η παρατεταμένη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, ακόμα και όταν η ρύπανση είναι χαμηλότερη από τα επίπεδα που θεωρούνται επιβλαβή σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και της ΕΕ. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο Karolinska της Σουηδίας, η οποία δημοσιεύτηκε […]

09.09.2021

Νέες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας συμπεριλαμβάνουν την αγωγή με βερισιγουάτη

Για πρώτη φορά, η πιθανότητα επιδείνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας αναγνωρίζεται ρητώς σε Κατευθυντήριες Οδηγίες διεθνούς κύρους. Η αγωγή με βερισιγουάτη μπορεί να ακολουθείται σε μια συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών, συμπληρωματικά της καθιερωμένης αγωγής για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας με μειωμένο κλάσμα εξώθησης. Αυτήν τη στιγμή, ένας στους πέντε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια χάνει τη ζωή […]

Γιατί η μυοκαρδίτιδα είναι επικίνδυνη – «Κίνδυνος για καρδιακή ανεπάρκεια στο μέλλον»: Επιστήμονες για τον εμβολιασμό παιδιών
08.09.2021

Γιατί η μυοκαρδίτιδα είναι επικίνδυνη – «Κίνδυνος για καρδιακή ανεπάρκεια στο μέλλον»: Επιστήμονες για τον εμβολιασμό παιδιών

Μια χούφτα καρύδια τη μέρα προστατεύουν την καρδιά
01.09.2021

Μια χούφτα καρύδια τη μέρα προστατεύουν την καρδιά

Νέα έρευνα: Η χαμηλή-μέτρια κατανάλωση καφέ προστατεύει την καρδιακή υγεία
01.09.2021

Νέα έρευνα: Η χαμηλή-μέτρια κατανάλωση καφέ προστατεύει την καρδιακή υγεία

Επείγουσα έκκληση να εμβολιασθούν παιδιά και ενήλικες με καρδιοπάθεια
31.08.2021

Επείγουσα έκκληση να εμβολιασθούν παιδιά και ενήλικες με καρδιοπάθεια

Για να προστατεύσουμε την καρδιά μας πρέπει να πίνουμε νερό
25.08.2021

Για να προστατεύσουμε την καρδιά μας πρέπει να πίνουμε νερό

Καρδιαγγειακή νόσος και ανθυγιεινή διατροφή: Νέα δεδομένα για το ρόλο του εντερικού μικροβιώματος
23.08.2021

Καρδιαγγειακή νόσος και ανθυγιεινή διατροφή: Νέα δεδομένα για το ρόλο του εντερικού μικροβιώματος

ΕΚΕ: Καμία συσχέτιση εμβολίων και οξέων ισχαιμικών επεισοδίων δεν έχει αναφερθεί
21.08.2021

ΕΚΕ: Καμία συσχέτιση εμβολίων και οξέων ισχαιμικών επεισοδίων δεν έχει αναφερθεί

Αυτές οι τροφές μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις
20.08.2021

Αυτές οι τροφές μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις

Δημοφιλή

Φυσική Κατάσταση
1

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Ψυχολογία
2

Μειώστε το άγχος με αυτές τις απλές συμβουλές

Ομορφιά
3

Bλεφαρίδες: Πώς να τις κάνετε να λάμψουν με 5 απλά βήματα

Uncategorized
4

ΕΚΠΑ: Δια ζώσης από 1/10 τα μαθήματα – Πώς θα επιστρέψουν οι φοιτητές

Περισσότερα

18.09.2021

ΕΟΔΥ: Τα σημεία για δωρεάν rapid test σήμερα

Σήμερα Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες. Τα σημεία δωρεάν ελέγχου είναι τα ακόλουθα: Σταθμός Μετρό «Σύνταγμα», 09:00-20:00 Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, γυάλινο κτίριο, Κήπος της Άμμου,  09:00-17:00 Πλατεία Αγίου […]

17.09.2021

Η ανοσολογική απάντηση μετά από εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού σε ασθενείς με καρκίνο και υγιείς εθελοντές

Διεθνής δημοσίευση των αποτελεσμάτων της μελέτης ReCOVer στον ελληνικό πληθυσμό από την Ελληνική Συνεργαζόμενη Ογκολογική Ομάδα και το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας του Καρκίνου Η Ελληνική Συνεργαζόμενη Ογκολογική Ομάδα (ΕΣΟΟ), με την υποστήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας του Καρκίνου (ΕΛΙΕΚ), από την αρχή των εμβολιασμών των ευπαθών ομάδων τον περασμένο Μάρτιο, ξεκίνησε προοπτική μελέτη παρακολούθησης της ανοσολογικής απάντησης […]

Δέρμα: Θεραπείες που «σβήνουν» τα σημάδια του καλοκαιριού
17.09.2021

Δέρμα: Θεραπείες που «σβήνουν» τα σημάδια του καλοκαιριού

Ευέλικτη διατροφή: Πώς να χάσετε βάρος τρώγοντας τα πάντα
17.09.2021

Ευέλικτη διατροφή: Πώς να χάσετε βάρος τρώγοντας τα πάντα

Γεωγραφική κατανομή: 431 κρούσματα στην Αττική – 337 στην Θεσσαλονίκη
17.09.2021

Γεωγραφική κατανομή: 431 κρούσματα στην Αττική – 337 στην Θεσσαλονίκη

Πρόγραμμα παρακολούθησης ξένων φοιτητών στο Μetropolitan General
17.09.2021

Πρόγραμμα παρακολούθησης ξένων φοιτητών στο Μetropolitan General

Διαβατήρια εμβολιασμού: Είναι τα προσωπικά δεδομένα σε ασφαλή χέρια;
17.09.2021

Διαβατήρια εμβολιασμού: Είναι τα προσωπικά δεδομένα σε ασφαλή χέρια;

COVID-19: 2.255 νέα κρούσματα – 352 διασωληνωμένοι – 39 θάνατοι
17.09.2021

COVID-19: 2.255 νέα κρούσματα – 352 διασωληνωμένοι – 39 θάνατοι

ΗΔΙΚΑ: Στοιχεία για τη συμβολή της στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Υγείας
17.09.2021

ΗΔΙΚΑ: Στοιχεία για τη συμβολή της στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Υγείας

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων
17.09.2021

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων