Kαρδιά

Αυτό το ρόφημα προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις σύμφωνα με τους ειδικούς

Η καρδιακές παθήσεις είναι σε μεγάλο ποσοστό παγκοσμίως η κύρια αιτία των θανάτων. Πέραν των βασικών οδηγιών που πρέπει να ακολουθούμε για να διατηρήσουμε την υγεία της καρδιάς (σωστή διατροφή, άσκηση κλπ) υπάρχουν και μερικές άλλες πιο «πρόχειρες» προτάσεις που ίσως υπόσχονται τουλάχιστον μία πιο ευεργετική λειτουργία της καρδιάς.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το μηλόξυδο θα μπορούσε να έχει προστατευτική επίδραση στην καρδιά.

Το να πίνετε μερικά κουταλάκια του γλυκού μηλόξυδο πριν το πρωινό σας, έχει γίνει μια τάση για καλύτερη υγεία τα τελευταία χρόνια, χάρη στους επιστημονικούς ισχυρισμούς ότι βοηθάει στην απώλεια βάρους.

Ωστόσο, το μηλόξυδο θα μπορούσε, επίσης, να συμβάλλει στην προσπάθεια για να περιοριστεί η καρδιακή νόσος.

Έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθάει στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, τα οποία έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή.

Επιπλέον, μελέτες έδειξαν, ότι προστατεύει από την οξείδωση της LDL χοληστερόλης (γνωστή και “κακή” χοληστερόλη), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις και μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Τι λένε οι ειδικοί

“Πολλοί ‘παράγοντες κινδύνου’ για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνονται με την κατανάλωση μηλόξυδου”, δήλωσε η Fleur Brown, διατροφολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Beat Chronic Disease – The Nutrition Solution.

“Περιέχει το αντιοξειδωτικό χλωρογενικό οξύ, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει τα σωματίδια της LDL χοληστερόλης από το να οξειδωθούν, ένα κρίσιμο βήμα για να προληφθεί η καρδιακή νόσος (…) Επιπλέον, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης (…) Φαίνεται να έχει την ικανότητα να διασπά τα σωματίδια λίπους στο σώμα, να βελτιώνει την κυκλοφορία και -ως εκ τούτου- να μειώνει την πίεση στις αρτηρίες (…) Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης στο αίμα πιστεύεται επίσης ότι συμβάλλουν στο να εκδηλωθεί η καρδιακή νόσος και το μηλόξυδο μπορεί να μειώσει και τα δύο (…) Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι οι διαβητικοί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων καθώς έχουν αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης στο αίμα τους (…)

Και προσθέτει: “Επίσης, το ‘μπόνους’ στην μείωση των επιπέδων ινσουλίνης είναι η απώλεια βάρους. Το υπερβολικό βάρος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, οπότε η απώλεια βάρους με το μηλόξυδο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων”.

Ωστόσο, οι μέχρι στιγμής έρευνες για τις όποιες θετικές επιπτώσεις του μηλόξυδου στην καρδιά, όπως μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Diabetes Research, έχουν διεξαχθεί σε ζώα.

Μέχρι σήμερα, δεν έχουν υπάρξει μελέτες σε ανθρώπους, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα σε εμάς.

“Υπάρχει περιορισμένη έρευνα για να αποδείξουμε ότι το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και άρα ότι είναι καλό για την καρδιά. Το μεγαλύτερο μέρος των ερευνών προέρχεται από μελέτες σε αρουραίους, οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για την εξαγωγή άμεσων συμπερασμάτων για τον άνθρωπο”, εξήγησε η δρ. Sarah Schenker, διαιτολόγος και διατροφολόγος.

Αυτό που έχει πάντως διαπιστωθεί εδώ και χρόνια είναι ότι το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, η οποία συνδέεται άρρηκτα με την σωστή λειτουργία της καρδιάς.
“Αρκετές μελέτες σε ανθρώπους δείχνουν ότι το μηλόξυδο μπορεί να αυξήσει τον κορεσμό, κάτι που σημαίνει ότι σας κάνει να νιώθετε πιο χορτασμένοι και πιο γρήγορα”, δήλωσε η Brown.

Και πρόσθεσε: “Μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μηλόξυδου μαζί με γεύματα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες μπορεί να αυξήσουν το αίσθημα πληρότητας και να κάνει το άτομο να τρώει 200-275 λιγότερες θερμίδες για το υπόλοιπο της ημέρας (…) Η μείωση των θερμίδων σε καθημερινή βάση μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο βάρος με την πάροδο του χρόνου και σε μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων”.

Kαρδιά

22.04.2025

Πάπας Φραγκίσκος: Μπορεί η πνευμονία να οδήγησε στο εγκεφαλικό επεισόδιο;

Οι επιστήμονες αναζητούν τη σχέση μεταξύ σοβαρών λοιμώξεων και καρδιαγγειακών επεισοδίων

16.04.2025

Το γρήγορο περπάτημα μειώνει στο μισό τον κίνδυνο σοβαρής αρρυθμίας – Τι έδειξε μελέτη

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μία επικίνδυνη μορφή αρρυθμίας, που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

11.04.2025

Λευκό ή καστανό ρύζι; Ποιο είναι το πιο υγιεινό για την καρδιά και τον οργανισμό

26.03.2025

Γιατί καταρρέουν οι αθλητές – Αυτές είναι οι πιθανές αιτίες του αιφνίδιου θανάτου

25.02.2025

Προειδοποίηση ΕΟΦ για συμπλήρωμα διατροφής: «Είναι επικίνδυνο για την καρδιά»

25.02.2025

Αυτή είναι η απλή καθημερινή άσκηση που βοηθάει στη μακροζωία

25.02.2025

Ξεκινά από αύριο η αποστολή SMS για τον δωρεάν καρδιολογικό έλεγχο – Ποιοι εξαιρούνται

23.02.2025

Το γνωρίζατε; – Αυτό είναι το ρόφημα που ρίχνει την πίεση, στηρίζει την καρδιά και τη μνήμη!

09.02.2025

Jarlsberg: Αυτό είναι το τυρί που μπορείτε να τρώτε καθημερινά – Μειώνει τη χοληστερόλη

09.02.2025

Για ποιο λόγο δεν πρέπει να πίνετε αλκοόλ στη διάρκεια πολύωρων πτήσεων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού