Kαρδιά

Πως η βιταμίνη D μειώνει την χοληστερίνη

Tα επίπεδα της χοληστερόλης μειώνει σύμφωνα με μια νέα μελέτη η βιταμίνη D, με αποτέλεσμα να καθίσταται απαραίτητη για την υγεία της καρδιάς μας.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές από το Ιατρικό Κολέγιο Τζέφερσον στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η λεγόμενη βιταμίνη του ήλιου μειώνει την κακή χοληστερόλη LDL και κυρίως στις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

Στη μελέτη συμμετείχαν 576 γυναίκεςπου είχαν μπει στην εμμηνόπαυση, από τις οποίες οι μισές λάμβαναν καθημερινά συγκεκριμένη ποσότητα βιταμίνης D σε συνδυασμό με ασβέστιο, για να απορροφάται σωστά από τον οργανισμό. Στις υπόλοιπες οι επιστήμονες χορηγούσαν ψευδοφάρμακο.

Στο τέλος της μελέτης, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι στις πρώτες η βιταμίνη D βρισκόταν σε πολύ καλά επίπεδα, τόσο σε σύγκριση με εκείνες που λάμβαναν ψευδοφάρμακο, όσο και με τους εαυτούς τους πριν την έναρξη της μελέτης.

Ωστόσο, αυτό που τους έκανε εντύπωση ήταν το γεγονός ότι παρουσίαζαν και μικρή αλλά πολύ ουσιαστική μείωση στη χοληστερόλη LDL, η οποία ήταν αρκετή για να προστατεύσει την υγεία της καρδιάς τους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Menopause.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν όμως ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν περισσότερες έρευνες για το θέμα, με μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων.

Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τον δρ Peter F. Schnatz, οι μεταβολές στα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης είναι σημαντικές, όμως ίσως όχι αυτές που είναι απαραίτητες για να προλάβουν την εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας.

Kαρδιά

22.04.2025

Πάπας Φραγκίσκος: Μπορεί η πνευμονία να οδήγησε στο εγκεφαλικό επεισόδιο;

Οι επιστήμονες αναζητούν τη σχέση μεταξύ σοβαρών λοιμώξεων και καρδιαγγειακών επεισοδίων

16.04.2025

Το γρήγορο περπάτημα μειώνει στο μισό τον κίνδυνο σοβαρής αρρυθμίας – Τι έδειξε μελέτη

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μία επικίνδυνη μορφή αρρυθμίας, που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

11.04.2025

Λευκό ή καστανό ρύζι; Ποιο είναι το πιο υγιεινό για την καρδιά και τον οργανισμό

26.03.2025

Γιατί καταρρέουν οι αθλητές – Αυτές είναι οι πιθανές αιτίες του αιφνίδιου θανάτου

25.02.2025

Προειδοποίηση ΕΟΦ για συμπλήρωμα διατροφής: «Είναι επικίνδυνο για την καρδιά»

25.02.2025

Αυτή είναι η απλή καθημερινή άσκηση που βοηθάει στη μακροζωία

25.02.2025

Ξεκινά από αύριο η αποστολή SMS για τον δωρεάν καρδιολογικό έλεγχο – Ποιοι εξαιρούνται

23.02.2025

Το γνωρίζατε; – Αυτό είναι το ρόφημα που ρίχνει την πίεση, στηρίζει την καρδιά και τη μνήμη!

09.02.2025

Jarlsberg: Αυτό είναι το τυρί που μπορείτε να τρώτε καθημερινά – Μειώνει τη χοληστερόλη

09.02.2025

Για ποιο λόγο δεν πρέπει να πίνετε αλκοόλ στη διάρκεια πολύωρων πτήσεων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού