Kαρδιά

Τι πρέπει να τρώω για να έχω γερή καρδιά;

Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να κάνει θαύματα όσον αφορά στην υγεία της καρδιάς μας. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα μπορεί να προλάβει ή και να αντικαταστήσει μέρος ακόμη και της φαρμακευτικής αγωγής για διάφορα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ένας καλός συνδυασμός τροφών, που περιλαμβάνει το ελαιόλαδο, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, ξηρούς καρπούς όπως τα καρύδια και τα αμύγδαλα και κόκκινα φρούτα όπως το ρόδι και τα μούρα, θεωρείται πλέον θεραπεία και μπορεί να εφαρμοστεί αποκλειστικά, χωρίς επιπλέον φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση καρδειαγγειακών και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων, όπως τα καρδιομεταβολικά νοσήματα, η παχυσαρκία, η υπέρταση, η υπεριλιπιδαιμία κ.α.
 
«Για τις παραπάνω παθήσεις δεν έχει νόημα να λαμβάνει κάποιος συμπληρώματα διατροφής ή να χρησιμοποιεί μεμονωμένα σκευάσματα βιταμινών ή μετάλλων. Αρκεί ένας καλός συνδυασμός συγκεκριμένων τροφίμων για κάθε περίπτωση για να υπάρξει θεραπευτική αντιμετώπιση του προβλήματος» επισημαίνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Θεμιστοκλής Τζώτζας ο ενδοκρινολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ, Θεμιστοκλής Τζώτζας με αφορμή εκδήλωση του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης σχετικά με τα παρεμβατικά προγράμματα διατροφικής Αγωγής που υλοποιεί το ΤΕΙ.
 
Συγκεκριμένα από τα τέλη του χρόνου και τις αρχές του 2014 δέκα χιλιάδες άτομα από πενήντα δήμους σε όλη την Ελλάδα, θα συμμετέχουν σε πρόγραμμα παρακολούθησης και θεραπείας μέσω εξατομικευμένων προγραμμάτων διατροφής, επιλεγμένων για κάθε περίπτωση πάθησης, είτε πρόκειται για παχυσαρκία, είτε για αυξημένο ζάχαρο, είτε για αρτηριακή πίεση, είτε για κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο. Το διαιτολόγιο θα προσαρμόζεται ανά 15 μέρες και μετά από έξι μήνες θα γίνει συνολική εκτίμηση της κατάστασης της υγείας κάθε ενός από τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα.
 
«Το πρόγραμμα ονομάζεται “Συμμαχία για την υγεία – διατροφή” και στόχο έχει να γίνουν παρεμβάσεις σε δέκα χιλιάδες άτομα με εκφυλιστικά νοσήματα και συγκεκριμένα καρδιαγγειακές παθήσεις, δυσλιπιδαιμία, υπέρταση, διαβήτη και παχυσαρκία» τονίζει από την πλευρά της, η καθηγήτρια Διατροφής και Διαιτολογία του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος, Μαρία Χασαπίδου.
 
Μέχρι στιγμής έχουν επιλεγεί 2.000 άτομα ενώ πραγματοποιούνται ενημερωτικές εκδηλώσεις σε διάφορους δήμους της χώρας ώστε να ενημερωθεί ο πληθυσμός και να δηλώσει συμμετοχή. Ήδη τέτοιες εκδηλώσεις έγιναν στους δήμος Δέλτα, Θέρμης, Κορωπίου, Νέας Σμύρνης, Τήνου, Σύρου, Ηρακλείου Κρήτης, Ρεθύμνου, Χανίων, Καρδίτσας, Βόλου και Πατρέων.
 
«Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η συχνότερη αιτία θανάτου στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο ενώ το 30% του πληθυσμού έχει κάποιο αρχόμενο ή εκδηλωμένο καρδιαγγειακό επεισόδιο» τονίζει ο κ. Τζώτζας και υπογραμμίζει ότι το ποσοστό του πληθυσμού που πάσχει από παχυσαρκία ή βρίσκεται πάνω από τα όρια του φυσιολογικού βάρους προσεγγίζει το 40%.
 
Συγκεκριμένα, παρουσιάζοντας κάποιους γενικούς κανόνες διατροφικής αγωγής, επισημαίνει ότι συνιστάται στον πληθυσμό να διατηρεί μια ισορροπημένη διατροφή, με σωστά κατανεμημένες ποσότητες θερμίδων, λιγότερο αλάτι και περισσότερο κάλιο, λιγότερα λιπαρά και περισσότερα φρούτα και λαχανικά.
 
Ειδικά για τις υπεριλιπδαιμίες συνιστά τη μείωση των κορεσμένων λιπών και της διατροφικής χοληστερόλης και την αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών και κόκκινων φρούτων όπως το ρόδι και τα μούρα. Για τον διαβήτη υπογραμμίζει την ανάγκη κατανομής των γευμάτων και υιοθέτησης μιας μεσογειακής διατροφής, πλούσιας σε όσπρια, λαχανικά και φρούτα, χωρίς κορεσμένα λίπη και υδατάνθρακες

Kαρδιά

22.04.2025

Πάπας Φραγκίσκος: Μπορεί η πνευμονία να οδήγησε στο εγκεφαλικό επεισόδιο;

Οι επιστήμονες αναζητούν τη σχέση μεταξύ σοβαρών λοιμώξεων και καρδιαγγειακών επεισοδίων

16.04.2025

Το γρήγορο περπάτημα μειώνει στο μισό τον κίνδυνο σοβαρής αρρυθμίας – Τι έδειξε μελέτη

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μία επικίνδυνη μορφή αρρυθμίας, που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

11.04.2025

Λευκό ή καστανό ρύζι; Ποιο είναι το πιο υγιεινό για την καρδιά και τον οργανισμό

26.03.2025

Γιατί καταρρέουν οι αθλητές – Αυτές είναι οι πιθανές αιτίες του αιφνίδιου θανάτου

25.02.2025

Προειδοποίηση ΕΟΦ για συμπλήρωμα διατροφής: «Είναι επικίνδυνο για την καρδιά»

25.02.2025

Αυτή είναι η απλή καθημερινή άσκηση που βοηθάει στη μακροζωία

25.02.2025

Ξεκινά από αύριο η αποστολή SMS για τον δωρεάν καρδιολογικό έλεγχο – Ποιοι εξαιρούνται

23.02.2025

Το γνωρίζατε; – Αυτό είναι το ρόφημα που ρίχνει την πίεση, στηρίζει την καρδιά και τη μνήμη!

09.02.2025

Jarlsberg: Αυτό είναι το τυρί που μπορείτε να τρώτε καθημερινά – Μειώνει τη χοληστερόλη

09.02.2025

Για ποιο λόγο δεν πρέπει να πίνετε αλκοόλ στη διάρκεια πολύωρων πτήσεων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού