Kαρδιά

Πόσο καλό κάνει η μουσική στην καρδιά;

Η μουσική δεν φτιάχνει μόνο τη διάθεση, αλλά ενισχύει και τη λειτουργία της καρδιάς. Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Νις στη Σερβία, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι όσοι έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή αναρρώνουν ταχύτερα όταν ακούν την αγαπημένη τους μουσική!
 

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η μουσική κάνει την καρδιά πιο δυνατή, μειώνει τον χρόνο της ανάρρωσης και γενικότερα βελτιώνει τη φυσική κατάσταση.
 
Όπως εξηγούν στην έκθεσή τους, αυτό συμβαίνει επειδή όταν ακούει κανείς την αγαπημένη του μουσική, βοηθά τον εγκέφαλό του να παράγει περισσότερες ενδορφίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλύτερη και ταχύτερη ανάρρωση.
 
Ωστόσο, οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι οι ασθενείς θα πρέπει να ακούν τη μουσική που τους αρέσει και να προτιμούν κομμάτια που είναι ορχηστρικά, επειδή οι στίχοι μπορεί να τους προκαλέσουν αναστάτωση!
 
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ευεργετική επίδραση της μουσικής ισχύουν και για τα υγιή άτομα και είναι ακόμα καλύτερη όταν συνοδεύεται από άσκηση.
 
«Όταν ακούει κανείς την αγαπημένη του μουσική και συχνά γυμνάζεται υπό τους ήχους της, ενισχύει τη λειτουργία της καρδιάς του και βοηθά τον οργανισμό του να αναρρώσει, κάτι που ισχύει και για αυτούς που πάσχουν από τη στεφανιαία νόσο», είπε η επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια Deljanin Ilic.
 
«Ο συνδυασμός μουσικής και άσκησης βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία με τον καλύτερο τρόπο, ενώ βελτιώσεις υπάρχουν παράλληλα και στη φυσική κατάσταση».

Kαρδιά

22.04.2025

Πάπας Φραγκίσκος: Μπορεί η πνευμονία να οδήγησε στο εγκεφαλικό επεισόδιο;

Οι επιστήμονες αναζητούν τη σχέση μεταξύ σοβαρών λοιμώξεων και καρδιαγγειακών επεισοδίων

16.04.2025

Το γρήγορο περπάτημα μειώνει στο μισό τον κίνδυνο σοβαρής αρρυθμίας – Τι έδειξε μελέτη

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μία επικίνδυνη μορφή αρρυθμίας, που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

11.04.2025

Λευκό ή καστανό ρύζι; Ποιο είναι το πιο υγιεινό για την καρδιά και τον οργανισμό

26.03.2025

Γιατί καταρρέουν οι αθλητές – Αυτές είναι οι πιθανές αιτίες του αιφνίδιου θανάτου

25.02.2025

Προειδοποίηση ΕΟΦ για συμπλήρωμα διατροφής: «Είναι επικίνδυνο για την καρδιά»

25.02.2025

Αυτή είναι η απλή καθημερινή άσκηση που βοηθάει στη μακροζωία

25.02.2025

Ξεκινά από αύριο η αποστολή SMS για τον δωρεάν καρδιολογικό έλεγχο – Ποιοι εξαιρούνται

23.02.2025

Το γνωρίζατε; – Αυτό είναι το ρόφημα που ρίχνει την πίεση, στηρίζει την καρδιά και τη μνήμη!

09.02.2025

Jarlsberg: Αυτό είναι το τυρί που μπορείτε να τρώτε καθημερινά – Μειώνει τη χοληστερόλη

09.02.2025

Για ποιο λόγο δεν πρέπει να πίνετε αλκοόλ στη διάρκεια πολύωρων πτήσεων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού