Kαρδιά

Σόγια και καρδιαγγειακά νοσήματα

Η σόγια και τα παράγωγά της είναι από τα τρόφιμα που έχουν εκτενώς μελετηθεί στα ζώα και τον άνθρωπο. Εκτός από την αυξημένη της περιεκτικότητα σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, βιταμίνες, μεταλλικά άλατα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, υπάρχουν σημαντικά ερευνητικά δεδομένα για την ευεργετική επίδραση στην υγεία, πέρα από τη δυνατότητα κάλυψης βασικών διατροφικών αναγκών. 
 
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες και η πρόληψή τους αποτελεί ένα κύριο στόχο των υπηρεσιών υγείας. Εκτός των άλλων, η διατροφή αποτελεί μια κύρια στρατηγική πρόληψης. Υπάρχουν πολλές μελέτες που απέδειξαν τη συσχέτιση της καρδιαγγειακής νόσου με το είδος της διατροφής σε διαφορετικές χώρες. Πολλές από αυτές τις μελέτες αφορούν τη σόγια και τα συστατικά της, όπως οι πρωτεΐνες και οι ισοφλαβόνες.
 
Υπάρχουν πολλά ερευνητικά δεδομένα που αποδεικνύουν τη σημασία της σόγιας στην ελάττωση του καρδιαγγειακού κινδύνου κυρίως λόγω ευνοϊκής επίδρασης στα λιπίδια του αίματος. Σε επιδημιολογικές μελέτες η κατανάλωση σόγιας και παραγώγων της σχετίζεται με τη μείωση της ολικής και της LDL-χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων και την αύξηση της HDL-χοληστερόλης.
 
Από τις κλινικές μελέτες στον άνθρωπο, όπως φαίνεται από τις μετα-αναλύσεις, η κατανάλωση πρωτεΐνης της σόγιας (μέση ποσότητα 47gr/ημέρα) οδηγούν σε μείωση κατά 9,3% της ολικής χοληστερόλης, κατά 12,9% της LDL-χοληστερόλης και κατά 10,5% των τριγλυκεριδίων και αύξηση της HDL-χοληστερόλης κατά 2,4%.
 
Τα δεδομένα αυτά οδήγησαν εδώ και 12 χρόνια περίπου τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στην αναγραφή του διατροφικού ισχυρισμού (claim) σε προϊόντα που περιέχουν σόγια, ότι η κατανάλωση 25gr πρωτεΐνης σόγια/ ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.
Παρ’ ότι η αρχική εξήγηση για την ευεργετική δράση της σόγιας στα καρδιαγγειακά νοσήματα ήταν η περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνες, υπάρχουν εκτεταμένες μελέτες για άλλα συστατικά της σόγιας κυρίως τις ισοφλαβόνες.
 
Υπάρχουν δεδομένα και στα ζώα και στον άνθρωπο χωρίς όμως τα ευρήματα στα λιπίδια του αίματος από την αυξημένη χορήγηση ισοφλαβονών να είναι ακόμη σαφή. Τα ευρήματα αφορούν κυρίως άτομα με αρχικές υψηλές τιμές λιπιδίων αίματος (υπερχοληστεριναιμικούς ασθενείς) και κυρίως γυναίκες.
 
Εκτός από την επίδραση στο αίμα υπάρχουν αρχικά ενθαρρυντικά αποτελέσματα όσον αφορά την ευνοϊκή επίδραση της σόγιας και των παραγώγων της σε άλλους εργαστηριακούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως είναι η οξείδωση των λιπών και ιδίως της LDL-χοληστερόλης, τα επίπεδα της ομοκυστεϊνης, οι αποπρωτεϊνες, η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) καθώς και η λειτουργία του ενδοθηλίου των αγγείων.
 
Πολύ σημαντικό είναι επίσης να αποδειχθεί η δράση της σόγιας στην αρτηριακή πίεση, η οποία αρχικά φαίνεται να αφορά υπερτασικά άτομα, καθώς και στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του μεταβολικού συνδρόμου, κυρίων αιτιών αύξησης της καρδιαγγειακής νόσου.
 
Αυτή η εκτεταμένη έρευνα παρέχει σε γιατρούς και άλλους επιστήμονες της υγείας μια επιπρόσθετη βάση και ώθηση για τη σύσταση μεγαλύτερης πρόσληψης σόγιας στις Δυτικές κοινωνίες και ιδιαίτερα σε άτομα με δυσλιπιδαιμία, μεταβολικό σύνδρομο και παχυσαρκία καθώς και στις γυναίκες στην εμμηνόπαυση.
 
 

Kαρδιά

22.04.2025

Πάπας Φραγκίσκος: Μπορεί η πνευμονία να οδήγησε στο εγκεφαλικό επεισόδιο;

Οι επιστήμονες αναζητούν τη σχέση μεταξύ σοβαρών λοιμώξεων και καρδιαγγειακών επεισοδίων

16.04.2025

Το γρήγορο περπάτημα μειώνει στο μισό τον κίνδυνο σοβαρής αρρυθμίας – Τι έδειξε μελέτη

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μία επικίνδυνη μορφή αρρυθμίας, που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

11.04.2025

Λευκό ή καστανό ρύζι; Ποιο είναι το πιο υγιεινό για την καρδιά και τον οργανισμό

26.03.2025

Γιατί καταρρέουν οι αθλητές – Αυτές είναι οι πιθανές αιτίες του αιφνίδιου θανάτου

25.02.2025

Προειδοποίηση ΕΟΦ για συμπλήρωμα διατροφής: «Είναι επικίνδυνο για την καρδιά»

25.02.2025

Αυτή είναι η απλή καθημερινή άσκηση που βοηθάει στη μακροζωία

25.02.2025

Ξεκινά από αύριο η αποστολή SMS για τον δωρεάν καρδιολογικό έλεγχο – Ποιοι εξαιρούνται

23.02.2025

Το γνωρίζατε; – Αυτό είναι το ρόφημα που ρίχνει την πίεση, στηρίζει την καρδιά και τη μνήμη!

09.02.2025

Jarlsberg: Αυτό είναι το τυρί που μπορείτε να τρώτε καθημερινά – Μειώνει τη χοληστερόλη

09.02.2025

Για ποιο λόγο δεν πρέπει να πίνετε αλκοόλ στη διάρκεια πολύωρων πτήσεων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού