Επιδημίες

Σε λειτουργία το anagnorisi.emvolio.gov.gr για τη δήλωση εμβολιασμών στο εξωτερικό

Σε λειτουργία τέθηκε από σήμερα το απόγευμα της Δευτέρας η πλατφόρμα anagnorisi.emvolio.gov.gr για τη δήλωση εμβολιασμών που έχουν πραγματοποιηθεί στο εξωτερικό.

Έτσι, όσοι διαθέτουν Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID ή ψηφιακό πιστοποιητικό τρίτης χώρας που έχει προσχωρήσει στο σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ, έχουν πλέον τη δυνατότητα να καταχωρούνται ηλεκτρονικά ως εμβολιασμένοι στο Μητρώο εμβολιασμών εξωτερικού που τηρεί η ΗΔΙΚΑ.

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη τόσο στα ελληνικά, όσο και στα αγγλικά και αφορά σε πολίτες που διαμένουν στην Ελλάδα και ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους:

– είτε σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

– είτε σε τρίτη χώρα (ή έδαφος) που έχει προσχωρήσει στο σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ με βάση τις αποφάσεις ισοδυναμίας της ΕΕ.

Η διαδικασία δήλωσης είναι ιδιαίτερα απλή:

– Αρχικά ο πολίτης ταυτοποιείται χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του στο Taxisnet.

– Στη συνέχεια, καταχωρεί τον ΑΜΚΑ (ή, εναλλακτικά, τον ΠΑΜΚΑ ή τον ΠΑΑΥΠΑ του), καθώς επίσης και τον αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου του.

– Κατόπιν, ο πολίτης αναρτά στην πλατφόρμα το πρωτότυπο πιστοποιητικό εμβολιασμού του σε μορφή pdf.

– Μέσω του QR code του πιστοποιητικού, η πλατφόρμα ελέγχει αυτόματα την εγκυρότητά του και εξάγει τα στοιχεία του εμβολιασμού που αναγράφονται σε αυτό.

– Αμέσως μετά τον έλεγχο, η δόση του εμβολιασμού που βεβαιώνεται από το πιστοποιητικό εμφανίζεται αυτόματα στην οθόνη και ο πολίτης καλείται να καταχωρήσει στοιχεία τυχόν προηγούμενων δόσεων (είδος εμβολίου, ημερομηνία και χώρα εμβολιασμού). Για παράδειγμα, αν το πιστοποιητικό αφορά σε δεύτερη δόση, ζητούνται τα στοιχεία της πρώτης ή,  αν αφορά σε τρίτη δόση, ζητούνται τα στοιχεία των δύο προηγούμενων κοκ.

– Η διαδικασία ολοκληρώνεται, η συναλλαγή λαμβάνει μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό και ο πολίτης μπορεί να εκτυπώσει το αποδεικτικό καταχώρησης.

Από την επόμενη ημέρα, ο πολίτης μπορεί να εκδίδει είτε εθνική βεβαίωση εμβολιασμού, είτε Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID για τον εμβολιασμό του.

Επιπλέον, θα μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, να προγραμματίζει ραντεβού για αναμνηστική δόση στην Ελλάδα μέσα από το emvolio.gov.gr.

Σημειώνεται ότι για να ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία πρέπει τα αναγραφόμενα στο πιστοποιητικό στοιχεία του πολίτη να ταιριάζουν με τα αντίστοιχα στοιχεία που αντλούνται από την πλατφόρμα.

Επιπλέον, πρέπει να πληρούνται όλα τα κριτήρια που έχει θέσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού COVID-19, όπως εκάστοτε ισχύουν.

Κατά συνέπεια, το πιστοποιητικό που αναρτά ο πολίτης στην πλατφόρμα πρέπει:

Να είναι ακόμα σε ισχύ και

– Να περιέχει στοιχεία εμβολιασμού, με αναγνωρισμένο από την Ελλάδα εμβόλιο.

Σε κάθε διαφορετική από τις παραπάνω περιπτώσεις, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Το anagnorisi.emvolio.gov.gr υλοποιήθηκε από τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας, με τη συμβολή του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), εποπτευόμενου φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Τα στοιχεία των πολιτών αντλούνται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κατάλογος των τρίτων χωρών (ή εδαφών) που έχουν προσχωρήσει στο σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ με βάση τις αποφάσεις ισοδυναμίας της ΕΕ ανανεώνεται διαρκώς.

Αυτή τη στιγμή οι χώρες (ή τα εδάφη) ανέρχονται σε 33 και είναι οι: Αλβανία, Ανδόρα, Αρμενία, Πράσινο Ακρωτήριο, Ελ Σαλβαδόρ, Φερόες Νήσοι, Γεωργία, Ισραήλ, Ισλανδία, Λίβανος, Λιχτενστάιν, Μολδαβία, Μονακό, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Παναμάς, Άγιος Μαρίνος, Σερβία, Σιγκαπούρη, Ελβετία, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Τυνησία, Τόγκο, Τουρκία, Δημοκρατία της Ουκρανίας, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουρουγουάη, Βατικανό.

Περισσότερες πληροφορίες για την αμοιβαία αναγνώριση ψηφιακών πιστοποιητικών μεταξύ ΕΕ και τρίτων χωρών μπορείτε να βρείτε εδώ.

Σχετικές οδηγίες για τη διαδικασία μέσω του anagnorisi.emvolio.gov.gr μπορείτε να βρείτε εδώ.

Επιδημίες

15.11.2025

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα! – Το Δημόσιο θα πληρώσει αποζημιώσεις!

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα, βάσει σχετικής απόφασης δικαστηρίου του Πειραιά. Το ελληνικό Δημόσιο καλείται να δώσει αποζημίωση στους συγγενείς μιας 60χρονης που πέθανε μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca. Ειδικότερα, η 60χρονη εμβολιάστηκε στο Κέντρο Υγείας Πειραιά με το εμβόλιο Vaxzevria της εταιρείας AstraZeneca κατά του Covid-19 […]

25.08.2025

Δ.Παρασκευής για κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην Τζια: «Πιθανό να οφείλεται σε κάποιον ιό»

«Οι κάτοικοι να είναι επιφυλακτικοί με τη χρήση του νερού»

22.08.2025

Συναγερμός για δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην Κέα – Ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ

18.08.2025

Ονδούρα: Υποχρεωτική ξανά η χρήση μάσκας για την COVID-19! – Ανησυχία στις ΗΠΑ από τα νέα κρούσματα

14.08.2025

Χολέρα στο Σουδάν: Τουλάχιστον 40 νεκροί σε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως

11.07.2025

Ιός Δυτικού Νείλου: Στην Αττική τα τέσσερα πρώτα κρούσματα

30.06.2025

Σε καθεστώς επιτήρησης 25 άτομα στη Λάρισα εξαιτίας του αιμορραγικού πυρετού

23.06.2025

Χαλκιδική: «Σήμα κινδύνου» από τον νομό για την ευλογιά των προβάτων

19.06.2025

Μαγνησία: Νέα κρούσματα ευλογιάς των αιγοπροβάτων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

05.02.2026

«Έφυγε» ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 59 ετών ο παιδοκαρδιολόγος Αλέξανδρος Τσούτσινος (φώτο)

Ήταν αναπληρωτής διευθυντής του Παιδοκαρδιολογικού Τμήματος στο Ωνάσειο Νοσοκομείο
05.02.2026

Λέμφωμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Μπορεί να αναπτυχθούν σταδιακά, χωρίς εμφανή πόνο ή ξαφνική ασθένεια
05.02.2026

Νέα μελέτη: Η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

05.02.2026

Πρησμένες αμυγδαλές: Συμπτώματα, αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

05.02.2026

Νέα κλινική δοκιμή: 65χρονος με πλήρη τύφλωση ανέκτησε μέρος της όρασής του με εμφύτευμα στον οπτικό φλοιό

05.02.2026

Candida auris: Ο μύκητας που απειλεί τον εγκέφαλο και αντέχει στα περισσότερα φάρμακα

04.02.2026

Ουρικό οξύ: Τα συμπτώματα και οι αιτίες της υπερουριχαιμίας – Πώς θα «ρίξετε» τα υψηλά επίπεδα

04.02.2026

Πώς το δηλητήριο της μέλισσας αποτελεί «όπλο» για επιθετικό τύπο καρκίνου: Τι ανακάλυψαν ερευνητές

04.02.2026

Βρεφικό γάλα Guigoz: Η Nestlé ανακαλεί και νέα παρτίδα λόγω τοξίνης

04.02.2026

Το γνωρίζατε; – Σε αυτήν την ηλικία ο εγκέφαλος του ανθρώπου φτάνει στην κορύφωση