Επιδημίες

ΕCDC: Πολύ υψηλή η πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον

Η μετάλλαξη “Όμικρον” του κορωνοϊού πιθανότατα θα είναι κυρίαρχη στις αρχές του 2022, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η παραλλαγή “Δέλτα” παραμένει η πιο διαδεδομένη.

Ως εκ τούτου, αξιολογούμε την πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο ως πολύ υψηλή” σημειώνει.

Η εμφάνιση της παραλλαγής ανησυχίας “Όμικρον” εγείρει σοβαρές ανησυχίες λόγω των προκαταρκτικών αναφορών για σημαντικό πλεονέκτημα ανάπτυξης και πιθανή ανοσολογική διαφυγή σε σύγκριση με την παραλλαγή “Δέλτα“.

Παρόλο που τα κρούσματα της “Όμικρον” τα οποία αναφέρθηκαν αρχικά στην ΕΕ/ΕΟΧ συνδέονταν με ταξίδια, καταγράφεται πλέον ένας αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων που έχουν αποκτηθεί εντός της ΕΕ/ΕΟΧ, μεταξύ άλλων ως τμήματα ομάδων και εστιών.

Τα κρούσματα ανιχνεύονται επίσης, μέσω αντιπροσωπευτικών δειγματοληψιών σε συστήματα παρακολούθησης ρουτίνας.

Αυτό δείχνει ότι η κοινοτική μετάδοση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ και ότι αναμένεται περαιτέρω ταχεία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων τους επόμενους δύο μήνες.

Τα δεδομένα είναι επί του παρόντος πολύ περιορισμένα για να αξιολογηθεί η σοβαρότητα της νόσου που προκαλείται από την “Όμικρον” στον πληθυσμό της ΕΕ και του ΕΟΧ.

Ωστόσο, ακόμα κι αν η σοβαρότητα της νόσου που προκαλείται από την εν λόγω μετάλλαξη είναι ίση ή χαμηλότερη από τη σοβαρότητα της “Δέλτα”, η αυξημένη μεταδοτικότητα και η επακόλουθη εκθετική αύξηση των περιπτώσεων θα αντισταθμίσουν γρήγορα τα τυχόν οφέλη μιας πιθανόν μειωμένης σοβαρότητας.

Ως εκ τούτου, θεωρείται πολύ πιθανό ότι η “Όμικρον” θα προκαλέσει πρόσθετες νοσηλείες και θανάτους, επιπλέον αυτών που αναμένονταν ήδη σε προηγούμενες προβλέψεις που λαμβάνουν υπόψη μόνο τη “Δέλτα”.

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι των σοβαρών εκβάσεων που προκαλούνται από την “Δέλτα” παραμένει υψηλή.

Από τις 9 Δεκεμβρίου 2021, η σωρευτική πλήρης πρόσληψη του εμβολίου COVID-19 στον συνολικό πληθυσμό της ΕΕ/ΕΟΧ είναι 66,8%.

Συνολικά, η πρόοδος στη λήψη παραμένει άνιση μεταξύ των χωρών, με τέσσερις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ να αναφέρουν ακόμη λιγότερο από το 50% της πλήρους πρόσληψης εμβολίων στον συνολικό πληθυσμό τους.

Επιπλέον, εξακολουθούν να μην υπάρχουν επαρκή δεδομένα από την πραγματική ζωή σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ σε σχέση με την μετάλλαξη “Όμικρον”.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, σχετικά με σοβαρές συνέπειες που προκαλούνται από τη “Δέλτα” και πιθανώς την “Όμικρον”, οι αναμνηστικές δόσεις θα αυξήσουν την προστασία, με τον αντίκτυπο στον πληθυσμό να αναμένεται να είναι υψηλότερος εάν η αναμνηστική δόση χορηγηθεί στο μεγαλύτερο μέρος των ενηλίκων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα διαθέσιμα δεδομένα υποστηρίζουν την ασφαλή και αποτελεσματική χορήγηση της αναμνηστικής δόσης ήδη τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού.

Η συντόμευση του διαστήματος χορήγησης σε τρεις μήνες μπορεί να απαιτήσει προσαρμογή των εθνικών σχεδίων ανάπτυξης εμβολίων.

Ως απόκριση στην υψηλή συχνότητα εμφάνισής της, οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται από όλες τις χώρες και δεδομένης της επικείμενης πιθανής κυριαρχίας της “Όμικρον“, αυτές πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω χωρίς καθυστέρηση.

Η άμεση ενίσχυσή τους θα επιβραδύνει την εξάπλωση της “Όμικρον”, για να επιτρέψει στις χώρες να κερδίσουν χρόνο για περαιτέρω ανάπτυξη εμβολιασμών, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων, και να αποτρέψει μια ξαφνική υψηλή επίδραση από την εξάπλωση αυτής της παραλλαγής.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Επιδημίες

25.08.2025

Δ.Παρασκευής για κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην Τζια: «Πιθανό να οφείλεται σε κάποιον ιό»

«Οι κάτοικοι να είναι επιφυλακτικοί με τη χρήση του νερού»

22.08.2025

Συναγερμός για δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην Κέα – Ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ

Το φαρμακείο του νησιού έχει εξυπηρετήσει πάνω από 1.500 ασθενείς

18.08.2025

Ονδούρα: Υποχρεωτική ξανά η χρήση μάσκας για την COVID-19! – Ανησυχία στις ΗΠΑ από τα νέα κρούσματα

14.08.2025

Χολέρα στο Σουδάν: Τουλάχιστον 40 νεκροί σε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως

11.07.2025

Ιός Δυτικού Νείλου: Στην Αττική τα τέσσερα πρώτα κρούσματα

30.06.2025

Σε καθεστώς επιτήρησης 25 άτομα στη Λάρισα εξαιτίας του αιμορραγικού πυρετού

23.06.2025

Χαλκιδική: «Σήμα κινδύνου» από τον νομό για την ευλογιά των προβάτων

19.06.2025

Μαγνησία: Νέα κρούσματα ευλογιάς των αιγοπροβάτων

04.06.2025

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα της νέας μετάλλαξης NB.1.8.1

29.05.2025

Σουδάν: 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από χολέρα μέσα σε δύο ημέρες

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

11.09.2025

Η πρωτεΐνη που θα τρώει τα κύτταρα που μας αρρωσταίνουν

Τι κάνει το νέο «εργαλείο»

09.09.2025

Οι ενέσεις αδυνατίσματος μπήκαν στη λίστα του ΠΟΥ με τα «βασικά φάρμακα»

Περισσότεροι από 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν το 2021 από ασθένειες που συνδέονται με την παχυσαρκία

09.09.2025

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για συμπλήρωμα διατροφής με μη εγκεκριμένη ουσία – Δείτε ποιο αφορά

08.09.2025

Οι επιστήμονες βρήκαν έναν απρόσμενο λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη

08.09.2025

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας

08.09.2025

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»

08.09.2025

Γιατί τα νήπια κλαίνε όταν πάνε σχολείο; Πόσο καιρό παίρνει η προσαρμογή τους;

08.09.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

08.09.2025

Συνδέεται τελικά η κατανάλωση κρέατος με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου; – Tι δείχνει νέα έρευνα

08.09.2025

Αυτή η τεχνική στο περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε ένα κιλό την εβδομάδα