Επιδημίες

Ιδιαίτερα αυξημένος ο κίνδυνος βαριάς COVID-19 και θανάτου για τους καπνιστές

Ιδιαίτερα αυξημένος ο κίνδυνος βαριάς COVID-19 και θανάτου για τους καπνιστές

Tο κάπνισμα είναι πολύ πιθανό να επιδεινώσει τη σοβαρότητα της COVID-19 και να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου ενός ασθενούς, σύμφωνα με μια νέα Bρετανική επιστημονική έρευνα, την πρώτη που καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα συνδυάζοντας παρατηρησιακά και γενετικά δεδομένα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Άσλεϊ Κλιφτ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο πνευμονολογικό περιοδικό «Thorax» (Θώρακας), μελέτησαν στοιχεία για 13.446 ανθρώπους που είχαν κάνει μοριακό τεστ για κορωνοϊό.

Οι 1.649 είχαν βγει θετικοί, ενώ στη συνέχεια, από αυτούς:

– οι 968 χρειάστηκαν εισαγωγή στο νοσοκομείο και ,

-οι 444 πέθαναν εξαιτίας της λοίμωξης COVID-19.

-Το 59% των συμμετεχόντων δεν είχαν ποτέ καπνίσει,

-το 37% ήταν πρώην καπνιστές, και,

μόνο το 4% ήταν τρέχοντες καπνιστές, εκ των οποίων:

-το 71% κάπνιζαν ένα έως 20 τσιγάρα τη μέρα, και,

-το 29% περισσότερα από 20.

Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με τους μη καπνιστές, οι τωρινοί καπνιστές είχαν κατά μέσο όρο 80% μεγαλύτερη πιθανότητα για νοσηλεία και θάνατο λόγω της COVID-19.

Η Γενετική προδιάθεση

Στη συνέχεια, βρέθηκε ότι:

-η γενετική προδιάθεση στο κάπνισμα σχετίζεται με 45% υψηλότερο κίνδυνο λοίμωξης COVID-19 και,

60% μεγαλύτερο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω του κορωνοϊού, καθώς επίσης,

σημαντικά αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Αν μάλιστα υπάρχει γενετική προδιάθεση για πολύ συχνό κάπνισμα, τότε υπερδιπλασιάζεται ο κίνδυνος μόλυνσης από κορωνοϊό, πενταπλασιάζεται ο κίνδυνος νοσηλείας και δεκαπλασιάζεται ο κίνδυνος θανάτου από COVID-19.

Όταν είχε ξεσπάσει η πανδημία στις αρχές του 2020, είχαν υπάρξει επίμαχες επιστημονικές εκτιμήσεις (και από Έλληνες ερευνητές) ότι οι ενεργοί καπνιστές κινδυνεύουν λιγότερο να καταλήξουν στο νοσοκομείο λόγω κορωνοϊού σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, κάτι που στην πορεία διαψεύστηκε.

«Η ιδέα ότι το κάπνισμα μπορεί να προστατεύει από την COVID-19, ήταν πάντα απίθανη.

Μια πανδημία πρωτίστως των πνευμόνων πρέπει να είναι η ιδανική στιγμή για να εστιαστεί το μυαλό των ανθρώπων στον έλεγχο του καπνού», ανέφεραν οι δρ Άντονι Λάβερτι και Κρίστοφερ Μίλετ του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, σε σχόλιο τους στο ίδιο ιατρικό περιοδικό.

«Τα ευρήματα μας δείχνουν σαφώς ότι το κάπνισμα σχετίζεται με κίνδυνο βαριάς COVID-19.

Όπως το κάπνισμα επηρεάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, διαφόρων καρκίνων και άλλων παθήσεων με τις οποίες συνδέεται, φαίνεται πως το ίδιο συμβαίνει και με την COVID.

Συνεπώς τώρα είναι η κατάλληλη ώρα, όπως πάντα είναι, για να κόψει κανείς το τσιγάρο και το κάπνισμα», δήλωσε ο δρ Κλιφτ.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού