Επιδημίες

COVID-19-λύματα: Αυξητικές τάσεις του ιικού φορτίου σε Αλεξανδρούπολη – Ξάνθη – Λάρισα

COVID-19-λύματα: Αυξητικές τάσεις του ιικού φορτίου σε Αλεξανδρούπολη – Ξάνθη – Λάρισα

Ανακοινώθηκαν σήμερα Τρίτη τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, το οποίο λειτουργεί υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ, για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα.

Τα δείγματα προέρχονται από: την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, της Πάτρας, της Ξάνθης, της Αλεξανδρούπολης και των Ιωαννίνων.

Λαμβάνονται από τις εισόδους των κατά τόπους Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΜΕΛ) και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Την εβδομάδα 23-29 Αυγούστου 2021 δεν ελήφθησαν δείγματα από τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου.

Συμπερασματικά, την εβδομάδα 23 έως 29 Αυγούστου παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 16 έως 22 Αυγούστου, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των πέντε από τις έντεκα (5/11) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν:

-στη Λάρισα (+38%),

-στην Ξάνθη (+86%) και,

-στην Αλεξανδρούπολη (+99%), ενώ,

-οριακή ήταν η αύξηση (+14%) στον Βόλο.

την Πάτρα παρατηρήθηκε αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα, αλλά η ποσοστιαία εβδομαδιαία μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα δεν μπορεί να υπολογιστεί, καθώς δεν είχε ανιχνευθεί ιικό φορτίο στα αστικά λύματα την προηγούμενη εβδομάδα.

Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο:

-στην Περιφέρεια Αττικής (+4%) και ,

-στη Θεσσαλονίκη (+4%).

Πτωτικές τάσεις στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκαν σε τέσσερις από τις έντεκα (4/11) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, και συγκεκριμένα:

-στο Ρέθυμνο (-44%),

-στα Χανιά (-55%),

-στο Ηράκλειο (-73%) και,

-στα Ιωάννινα (-88%).

Πιο αναλυτικά:

Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα, 23-29/08/21, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Περιφέρειας Αττικής παρουσίασε σταθεροποιητικές τάσεις, με μη στατιστικά σημαντική μεταβολή (+4%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 16-22/08/21.

Θεσσαλονίκη: Την τελευταία εβδομάδα 23-29/08/21, στη Θεσσαλονίκη, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε σταθερό (+4%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 16- 22/08/21. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το ιικό φορτίο στην πόλη επανήλθε σε τιμές αντίστοιχες των τιμών που είχαν παρατηρηθεί κατά την έξαρση του τελευταίου δεκαημέρου του Ιουλίου 2021.

Λάρισα: Την τελευταία εβδομάδα, 23-29/08/21, παρατηρήθηκε αύξηση (+38%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στη Λάρισα σε σχέση με την εβδομάδα 16-22/08/21.

Βόλος: Την τελευταία εβδομάδα, 23-29/08/21, παρατηρήθηκε οριακή αύξηση (+14%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στο Βόλο σε σχέση με την εβδομάδα 16-22/08/21.

Ηράκλειο: Την εβδομάδα 23-29/08/21, στην πόλη του Ηρακλείου, καταγράφηκε μείωση (-73%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σχέση με την εβδομάδα 16-22/08/21. Το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της πόλης ανέρχεται σε μέτρια προς σχετικά υψηλά επίπεδα.

Χανιά: Την εβδομάδα 23-29/08/21, στην πόλη των Χανίων, καταγράφηκε μείωση (-55%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε σύγκριση με την εβδομάδα 16-22/08/21. Το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της πόλης ανέρχεται σε μέτρια προς σχετικά υψηλά επίπεδα.

Ρέθυμνο: Την εβδομάδα 23-29/08/21, στην πόλη του Ρεθύμνου, καταγράφηκε μείωση (-44%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της πόλης σε σύγκριση με την εβδομάδα 16-22/08/21. Το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της πόλης παραμένει σε μέτρια προς σχετικά υψηλά επίπεδα.

Πάτρα: Την τελευταία εβδομάδα, 23-29/08/21, στην Πάτρα ανιχνεύθηκε σημαντική αύξηση στο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της πόλης. Δεν μπορεί να γίνει ποσοστιαία σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, 16- 22/08/21, καθώς το ιικό φορτίο δεν ήταν ανιχνεύσιμο τότε, δηλαδή τα επίπεδά του ήταν κάτω από το όριο ποσοτικοποίησης της μεθόδου.

Ξάνθη: Την τελευταία εβδομάδα, 23-29/08/21, παρατηρήθηκε αύξηση (+86%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Ξάνθη σε σχέση με την εβδομάδα 16-22/08/21.

Αλεξανδρούπολη: Την τελευταία εβδομάδα, 23-29/08/21, παρατηρήθηκε αύξηση (+99%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Αλεξανδρούπολη σε σχέση με την εβδομάδα 16-22/08/21.

Ιωάννινα: Την τελευταία εβδομάδα, 23-29/08/21, στα Ιωάννινα,το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρουσίασε μείωση (-88%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 16-22/08/21.

Οι παραπάνω τάσεις έχουν υπολογιστεί με βάση τις τιμές του ιικού φορτίου, κανονικοποιημένες ως προς τον ισοδύναμο πληθυσμό των περιοχών.

O ισοδύναμος πληθυσμός υπολογίζεται με βάση το ρυπαντικό φορτίο που καταλήγει στην εκάστοτε εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων σε διάρκεια 24 ωρών και τυπικών τιμών παραγωγής ρυπαντικού φορτίου ανά άτομο ανά ημέρα.

Τα εργαστήρια που συμμετέχουν στο δίκτυο είναι: Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διεπιστημονική Εργαστηριακή Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας, Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Κρήτης, Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Επιδημίες

15.11.2025

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα! – Το Δημόσιο θα πληρώσει αποζημιώσεις!

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα, βάσει σχετικής απόφασης δικαστηρίου του Πειραιά. Το ελληνικό Δημόσιο καλείται να δώσει αποζημίωση στους συγγενείς μιας 60χρονης που πέθανε μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca. Ειδικότερα, η 60χρονη εμβολιάστηκε στο Κέντρο Υγείας Πειραιά με το εμβόλιο Vaxzevria της εταιρείας AstraZeneca κατά του Covid-19 […]

25.08.2025

Δ.Παρασκευής για κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην Τζια: «Πιθανό να οφείλεται σε κάποιον ιό»

«Οι κάτοικοι να είναι επιφυλακτικοί με τη χρήση του νερού»

Συναγερμός για δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην Κέα – Ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ
22.08.2025

Συναγερμός για δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην Κέα – Ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ

Ονδούρα: Υποχρεωτική ξανά η χρήση μάσκας για την COVID-19! – Ανησυχία στις ΗΠΑ από τα νέα κρούσματα
18.08.2025

Ονδούρα: Υποχρεωτική ξανά η χρήση μάσκας για την COVID-19! – Ανησυχία στις ΗΠΑ από τα νέα κρούσματα

Χολέρα στο Σουδάν: Τουλάχιστον 40 νεκροί σε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως
14.08.2025

Χολέρα στο Σουδάν: Τουλάχιστον 40 νεκροί σε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

03.04.2026

Με «διαφορά στήθους»: Η κατάταξη των χωρών με βάση του μέσους όρους… γυναικείου στήθους

Οι... μετρήσεις με το αμερικανικό μετρικό σύστημα

02.04.2026

Έφτασε στην Ευρώπη ο Η9Ν2: Καταγράφηκε στην Ιταλία το πρώτο κρούσμα γρίπης των πτηνών σε άνθρωπο

Αφορά παιδί που φέρεται να μολύνθηκε εκτός Ευρώπης και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Αφρική

Αυτό είναι το σπάνιο ελληνικό δέντρο που αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του καρκίνου
02.04.2026

Αυτό είναι το σπάνιο ελληνικό δέντρο που αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Ρωσία: Το εξατομικευμένο εμβόλιο κατά του καρκίνου έλαβε ο πρώτος ασθενής
01.04.2026

Ρωσία: Το εξατομικευμένο εμβόλιο κατά του καρκίνου έλαβε ο πρώτος ασθενής

Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα που συνδέονται με χαμηλή φερριτίνη και ποιες οι αιτίες
01.04.2026

Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα που συνδέονται με χαμηλή φερριτίνη και ποιες οι αιτίες

Μελέτες: Οι θεραπείες για την απώλεια βάρους βελτιώνουν την ψυχολογική κατάσταση των ασθενών
01.04.2026

Μελέτες: Οι θεραπείες για την απώλεια βάρους βελτιώνουν την ψυχολογική κατάσταση των ασθενών

Έτοιμη για την γέννα του παιδιού της η Κατερίνα Καινούργιου: «Αντίστροφη μέτρηση» (φωτο)
01.04.2026

Έτοιμη για την γέννα του παιδιού της η Κατερίνα Καινούργιου: «Αντίστροφη μέτρηση» (φωτο)

Δείτε πώς ο ιστός του μαστού αλλάζει με την εμμηνόπαυση και γίνεται ευάλωτος στον καρκίνο (φώτο)
31.03.2026

Δείτε πώς ο ιστός του μαστού αλλάζει με την εμμηνόπαυση και γίνεται ευάλωτος στον καρκίνο (φώτο)

Αυτά είναι τα πέντε νέα φάρμακα που πήραν έγκριση για κυκλοφορία στην Ευρώπη
31.03.2026

Αυτά είναι τα πέντε νέα φάρμακα που πήραν έγκριση για κυκλοφορία στην Ευρώπη

Τα οφέλη που έχει για την υγεία το kale – Γιατί το λάδι κάνει τη διαφορά
31.03.2026

Τα οφέλη που έχει για την υγεία το kale – Γιατί το λάδι κάνει τη διαφορά