Επιδημίες

Εμβόλια για COVID-19 και ανδρική γονιμότητα: Τι πραγματικά ισχύει;

Εμβόλια για COVID-19 και ανδρική γονιμότητα: Τι πραγματικά ισχύει;

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι ο πλανήτης δοκιμάζεται από μια πρωτοφανή πανδημία γνωστή ως COVID-19 που οφείλεται στον ιό SARS-CοV-2, έναν RNA ιό με εκατομμύρια μέχρι τώρα νεκρούς.

Η μοναδική αυτή τη στιγμή μαζική λύση είναι ο εμβολιασμός αλλά η κυκλοφορία των εμβολίων συνοδεύτηκε από έξαρση του αντιεμβολιαστικού κινήματος που αποτρέπει κόσμο από το να εμβολιαστεί.

Είναι μια αντίδραση που βασίζεται πιο πολύ στο φόβο και στην υιοθέτηση θεωριών που δεν έχουν αποδειχτεί άλλα που όμως ακούγονται εντυπωσιακοί και φοβιστικοί όπως οι δράκοι και οι μάγισσες των παραμυθιών.

Ένας τέτοιος προβληματισμός είναι το ενδεχόμενο να επηρεάζεται αρνητικά η αντρική γονιμότητα.

Ας δούμε λοιπόν τι ισχύει στην πραγματικότητα”, αναφέρει ο κ. Βασίλης Πρωτογέρου – Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος -Αν. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών – Διευθυντής Ε’ Ουρολογικής Κλινικής Metropolitan General.

ο Βασίλης Πρωτογέρου

SARS-CoV-2 και ανδρική γονιμότητα

Ο ιός, μέσω μιας πρωτεϊνικής ακίδας (S-spike) που έχει, εισέρχεται στα κύτταρα αφού πρώτα συνδεθεί σε μια πρωτεΐνη/ υποδοχέα των ανθρώπινων κυττάρων, την ACE2.

Το πρόβλημα είναι πως το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα έχει μεγάλο αριθμό υποδοχέων ACE2 πράγμα που το κάνει ευάλωτο στον ιό.

Πράγματι πολλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι άνδρες που νόσησαν από τον ιό εμφάνισαν:

-ορχίτιδα,

-επιδιδυμίτιδα και,

-προστατίτιδα ενώ,

-ιστολογικές αναλύσεις από τις περιοχές αυτές έδειξαν σημαντικές βλάβες.

Σε ασθενείς που ανάρρωσαν βρέθηκαν διαταραχές στην ποιότητα του σπέρματος οι οποίες πιθανόν να οφείλονται και σε άλλα αίτια πέρα από βλάβες στο γεννητικό σύστημα καθώς υπάρχουν ενδείξεις βλαβών από τον ιό στον εγκέφαλο, με αποτελέσματα να διαταράσσεται ο άξονας υποθάλαμος- υπόφυση – όρχεις που ρυθμίζει τη σπερματογένεση.

Επίσης αναπτύσσεται οξειδωτικό στρες που καταστρέφει τα σπερματοζωάρια και ακόμα διαταράσσονται οι ορμόνες που σχετίζονται με την παραγωγή του σπέρματος.

Όλα αυτά είναι στοιχεία που προκαλούν έντονη ανησυχία για την τελική έκβαση της ανδρικής γονιμότητας σε ένα άνδρα που προσβάλλεται από τον ιό.

Εμβόλια για τον SARS-CoV-2

Τα εμβόλια που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή είναι της Pfizer, της Moderna, της Astrazeneca και της Janssen.

Από αυτά, της Pfizer (BNT162b2) και της Moderna (mRNA 1273) και είναι mRNA.

Συνοπτικά, τα εμβόλια αυτά είναι τεχνολογίας που ξεκινάει από τη δεκαετία του 1990 και βασίζονται στο ότι αντί για ιό, εισάγουν στο σώμα έτοιμη την κωδικοποίηση που θα έφτιαχνε το σώμα μας με μορφή mRNA.

Το mRNA συνθέτει την πρωτεΐνη S το ιού και ενεργοποιείται έτσι η άμυνα μας.

Τα εμβόλιο της Janssen (Ad26.COV2.S) είναι παλαιότερης τεχνολογίας, από τη δεκαετία του 1970 και χρησιμοποιεί τον αδρανοποιημένο αδενοϊό 26 ως φορέα ο οποίος περιέχει στο γονιδίωμα του τις πληροφορίες για τη σύνθεση της S πρωτεΐνης.

Της AstraZeneca (AZD1222), ίδιας τεχνολογίας με της Janssen, χρησιμοποιεί άλλο ιό ως φορέα που περιέχει επίσης τις πληροφορίες της S πρωτεΐνης.

Μόλις μπει στο σώμα ο ιός-φορέας, το σώμα μας διαβάζει τις πληροφορίες και συνθέτει τη πρωτεΐνη S και ο οργανισμός μας ενεργοποιεί την άμυνά του εναντίον της.

Όταν μπει ο πραγματικός ιός στο σώμα μας θα καταστραφεί η S πρωτεΐνη/ ακίδα και θα αποτραπεί η σύνδεση του με τα κύτταρα μας και κατά συνέπεια θα πεθάνει αφού από τη φύση τους οι ιοί δε ζουν εκτός κυττάρων.

Εμβόλια και γονιμότητα

Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής για τα εμβόλια:

Οι γνώσεις μας προέρχονται από μελέτες που έγιναν για το Pfizer και το Moderna, στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ.

Σε μελέτη που αφορούσε και τα 2 αυτά εμβόλια ελέγχθηκε η ποιότητα του σπέρματος πριν και μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού και διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε διαφορά στην ποιότητα του σπέρματος.

Αντίθετα διαπιστώθηκε αύξηση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων και είναι ενδιαφέρον ότι από τους 8 άνδρες που είχαν παθολογικό αριθμό πριν τον εμβολιασμό, στους 7 επανήλθε στο φυσιολογικό.

Αυτό δεν μπορεί να εξηγηθεί και ούτε θεωρείται στατιστικά σημαντική η αύξηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων στο σύνολο της εντούτοις είναι ενδεικτικό για την μη αρνητική επίδραση του εμβολίου στη γονιμότητα.

Σε άλλη μελέτη μόνο για το Pfizer, βρέθηκαν τα ίδια αποτελέσματα:

Όχι μείωση αλλά αντίθετα αύξηση (μη στατιστικά σημαντική) του αριθμού των σπερματοζωαρίων και βελτίωση του αριθμού σε άνδρες που είχαν πριν τον εμβολιασμό παθολογικό αριθμό σπερματοζωαρίων”, σημειώνει ο κ. Πρωτογέρου.

Μελέτη σε Κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης

Επίσης σε μελέτη που έγινε σε κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης μελετήθηκε η επίδραση που μπορεί να είχε ο εμβολιασμός με Pfizer και στα δυο άτομα του ζευγαριού.

-Διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε επίδραση στο γενετικό υλικό της γυναίκας που λήφθηκε για να χρησιμοποιηθεί στην εξωσωματική και,

οι άνδρες εμφάνισαν κι εδώ αύξηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων (μη στατιστικά σημαντική).

Επιτυχημένη εξωσωματική μετά τον εμβολιασμό σε 3 ζευγάρια!

Σημειωτέων, ενώ τα ζευγάρια πριν το εμβόλιο είχαν αποτυχημένη εξωσωματική, μετά τον εμβολιασμό 3 από τα 36 ζευγάρια είχαν πετυχημένη εξωσωματική.

Παρότι οι μελέτες είναι ακόμα μικρές σε μέγεθος και δεν αφορούν όλα τα εμβόλια, η εικόνα που σχηματίζεται είναι πως τα εμβόλια δε βλάπτουν την ανδρική γονιμότητα.

Για το λόγο αυτό η Society for Male Reproduction and Urology (SMRU) και η Society for the Study of Male Reproduction (SSMR) συνέστησαν τον Ιανουάριο του 2021 ότι οι άνδρες που πρέπει να εμβολιαστούν, να προχωρήσουν κανονικά χωρίς ενδοιασμό για τη γονιμότητα τους.

Κατά συνέπεια οι άνδρες που πρέπει να εμβολιαστούν μπορούν να προχωρήσουν στον εμβολιασμό γιατί τα εμβόλια με τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι ασφαλή και αποτελούν τους σύγχρονους ήρωες που θα πολεμήσουν τις δεισιδαιμονίες, τους δράκους και τις μάγισσες“, καταλήγει ο κ. Πρωτογέρου.

Επιδημίες

10.03.2023

Peter McCullough: «Η τοξικότητα των εμβολίων κατά της Covid-19 είναι αθροιστική – Μην εμβολιαστείτε ξανά»

O γνωστός καρδιολόγος Peter McCullough είπε πως επειδή η τοξικότητα των εμβολίων κατά της Covid-19 είναι αθροιστική συστήνει σε όλους να σταματήσουν άμεσα τους εμβολιασμούς και να επιτρέψουν στο σώμα τους να αποτοξινωθεί. Πολλοί άνθρωποι εμβολιάστηκαν μία ή δύο φορές το 2021 και στη συνέχεια υπέφεραν από τις παρενέργειες. «Όσο περισσότερες ενέσεις κάνετε, τόσο περισσότερες […]

08.03.2023

Αφαιρέθηκε οριστικά η άδεια ιατρού που ήταν αρνητικός στα εμβόλια κατά του Covid-19

Συνεχίζεται το «κυνήγι των μαγισσών» σε όσους ήταν αντίθετοι με τους εμβολιασμούς κατά Covid-19. Ο Ιατρικός Σύλλογος Βόλου αποφάσισε την αφαίρεση διά βίου της άδειας άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος σε ιατρό που δεν είχε εμβολιαστεί, ενώ υπήρχαν και καταγγελίες κατά του προσώπου του. Η απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου ήταν ομόφωνη και είναι η πρώτη φορά […]

E-mail δείχνουν ότι ο Α.Φάουτσι ήθελε να διαψεύσει τη θεωρία ότι ο κορωνοϊός «ξέφυγε» από εργαστήριο της Ουχάν
06.03.2023

E-mail δείχνουν ότι ο Α.Φάουτσι ήθελε να διαψεύσει τη θεωρία ότι ο κορωνοϊός «ξέφυγε» από εργαστήριο της Ουχάν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «μπλόκαρε» το χάπι της Merck για τον κορωνοϊό
24.02.2023

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «μπλόκαρε» το χάπι της Merck για τον κορωνοϊό

Δ.Γάκης: «Οι εμβολιασμοί κατά Covid-19 προκάλεσαν 300 εκατ. αναπηρίες»!
15.02.2023

Δ.Γάκης: «Οι εμβολιασμοί κατά Covid-19 προκάλεσαν 300 εκατ. αναπηρίες»!

Επιστήμονες ανακάλυψαν πρωτεΐνη που μπλοκάρει τη λοίμωξη Covid-19 στους πνεύμονες
10.02.2023

Επιστήμονες ανακάλυψαν πρωτεΐνη που μπλοκάρει τη λοίμωξη Covid-19 στους πνεύμονες

Moderna: «Είχαμε παράξει ήδη 100.000 δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19 πριν την πανδημία»! – Πώς γνώριζαν από πριν;
09.02.2023

Moderna: «Είχαμε παράξει ήδη 100.000 δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19 πριν την πανδημία»! – Πώς γνώριζαν από πριν;

Διευθυντής της Pfizer: «Το εμβόλιο κατά της Covid-19 παρεμβαίνει στον εμμηνορροϊκό κύκλο των γυναικών»
05.02.2023

Διευθυντής της Pfizer: «Το εμβόλιο κατά της Covid-19 παρεμβαίνει στον εμμηνορροϊκό κύκλο των γυναικών»

ΠΟΥ: Νέα συνθήκη για την επόμενη πανδημία
28.01.2023

ΠΟΥ: Νέα συνθήκη για την επόμενη πανδημία

ΕΟΔΥ: Δείτε σε ποιες περιοχές πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test την Πέμπτη 26/1
25.01.2023

ΕΟΔΥ: Δείτε σε ποιες περιοχές πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test την Πέμπτη 26/1

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Healthy pets
2

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Διατροφή
3

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

23.03.2023

Έχετε μόνιμη κούραση; – Αυτές είναι οι τέσσερις τροφές που σας προκαλούν κόπωση και εξάντληση

Τα τρόφιμα που τρώτε, ακόμα και κάποια πολύ υγιεινά, ή κάποια ροφήματα μπορεί να είναι ένας λόγος που αισθάνεστε κούραση και εξάντληση. Οι ειδικοί λένε ότι τα θρεπτικά τρόφιμα και ποτά προσφέρουν την ενέργεια που χρειάζεστε για να παραμείνετε δραστήριοι και να κάνετε πράγματα που αγαπάτε. Κι όμως, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί να σας […]

23.03.2023

Νέα μελέτη: Οι υψηλές τιμές χοληστερόλης δεν απειλούν μόνο την καρδιά αλλά και τον εγκέφαλο

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι υψηλές τιμές χοληστερόλης δεν απειλούν μόνο την καρδιά αλλά και τον εγκέφαλο, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης Αλτσχάιμερ. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας υποστηρίζουν ότι η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να αυξήσει τις τοξικές πρωτεΐνες που συνδέονται με το Αλτσχάιμερ, την πιο κοινή μορφή άνοιας, η οποία καταστρέφει σταδιακά τα […]

Όραση: Πόσο ανησυχητικά είναι τα «μυγάκια» και οι ξαφνικές λάμψεις
22.03.2023

Όραση: Πόσο ανησυχητικά είναι τα «μυγάκια» και οι ξαφνικές λάμψεις

Αυτό το ήξερες; – Γιατί οι γάτες φοβούνται το νερό;
21.03.2023

Αυτό το ήξερες; – Γιατί οι γάτες φοβούνται το νερό;

Τεστ παρατηρητικότητας: Μπορείτε να βρείτε το διαφορετικό γράμμα σε 21 δευτερόλεπτα; – Θα χρειαστεί να σκεφτείτε λίγο διαφορετικά
21.03.2023

Τεστ παρατηρητικότητας: Μπορείτε να βρείτε το διαφορετικό γράμμα σε 21 δευτερόλεπτα; – Θα χρειαστεί να σκεφτείτε λίγο διαφορετικά

Γλαύκωμα: Ο ρόλος της κληρονομικότητας στην εμφάνισή του
21.03.2023

Γλαύκωμα: Ο ρόλος της κληρονομικότητας στην εμφάνισή του

Εξογκώματα και καρκίνος του μαστού: Πότε είναι καλοήθης νόσος του μαστού
21.03.2023

Εξογκώματα και καρκίνος του μαστού: Πότε είναι καλοήθης νόσος του μαστού

Δείτε με τι πρέπει να αντικαταστήσετε τους υδατάνθρακες για να ζήσετε περισσότερο αν έχετε διαβήτη τύπου 2
21.03.2023

Δείτε με τι πρέπει να αντικαταστήσετε τους υδατάνθρακες για να ζήσετε περισσότερο αν έχετε διαβήτη τύπου 2

Ρόδος: Καταγγελίες για τριτοκοσμικές εικόνες στο νοσοκομείο με τρωκτικά, γάτες και περιστέρια
21.03.2023

Ρόδος: Καταγγελίες για τριτοκοσμικές εικόνες στο νοσοκομείο με τρωκτικά, γάτες και περιστέρια

Αυτά είναι τα πέντε χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ευτυχία μας
21.03.2023

Αυτά είναι τα πέντε χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ευτυχία μας