Επιδημίες

Εμβόλια για COVID-19 και ανδρική γονιμότητα: Τι πραγματικά ισχύει;

Εμβόλια για COVID-19 και ανδρική γονιμότητα: Τι πραγματικά ισχύει;

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι ο πλανήτης δοκιμάζεται από μια πρωτοφανή πανδημία γνωστή ως COVID-19 που οφείλεται στον ιό SARS-CοV-2, έναν RNA ιό με εκατομμύρια μέχρι τώρα νεκρούς.

Η μοναδική αυτή τη στιγμή μαζική λύση είναι ο εμβολιασμός αλλά η κυκλοφορία των εμβολίων συνοδεύτηκε από έξαρση του αντιεμβολιαστικού κινήματος που αποτρέπει κόσμο από το να εμβολιαστεί.

Είναι μια αντίδραση που βασίζεται πιο πολύ στο φόβο και στην υιοθέτηση θεωριών που δεν έχουν αποδειχτεί άλλα που όμως ακούγονται εντυπωσιακοί και φοβιστικοί όπως οι δράκοι και οι μάγισσες των παραμυθιών.

Ένας τέτοιος προβληματισμός είναι το ενδεχόμενο να επηρεάζεται αρνητικά η αντρική γονιμότητα.

Ας δούμε λοιπόν τι ισχύει στην πραγματικότητα”, αναφέρει ο κ. Βασίλης Πρωτογέρου – Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος -Αν. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Αθηνών – Διευθυντής Ε’ Ουρολογικής Κλινικής Metropolitan General.

ο Βασίλης Πρωτογέρου

SARS-CoV-2 και ανδρική γονιμότητα

Ο ιός, μέσω μιας πρωτεϊνικής ακίδας (S-spike) που έχει, εισέρχεται στα κύτταρα αφού πρώτα συνδεθεί σε μια πρωτεΐνη/ υποδοχέα των ανθρώπινων κυττάρων, την ACE2.

Το πρόβλημα είναι πως το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα έχει μεγάλο αριθμό υποδοχέων ACE2 πράγμα που το κάνει ευάλωτο στον ιό.

Πράγματι πολλές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι άνδρες που νόσησαν από τον ιό εμφάνισαν:

-ορχίτιδα,

-επιδιδυμίτιδα και,

-προστατίτιδα ενώ,

-ιστολογικές αναλύσεις από τις περιοχές αυτές έδειξαν σημαντικές βλάβες.

Σε ασθενείς που ανάρρωσαν βρέθηκαν διαταραχές στην ποιότητα του σπέρματος οι οποίες πιθανόν να οφείλονται και σε άλλα αίτια πέρα από βλάβες στο γεννητικό σύστημα καθώς υπάρχουν ενδείξεις βλαβών από τον ιό στον εγκέφαλο, με αποτελέσματα να διαταράσσεται ο άξονας υποθάλαμος- υπόφυση – όρχεις που ρυθμίζει τη σπερματογένεση.

Επίσης αναπτύσσεται οξειδωτικό στρες που καταστρέφει τα σπερματοζωάρια και ακόμα διαταράσσονται οι ορμόνες που σχετίζονται με την παραγωγή του σπέρματος.

Όλα αυτά είναι στοιχεία που προκαλούν έντονη ανησυχία για την τελική έκβαση της ανδρικής γονιμότητας σε ένα άνδρα που προσβάλλεται από τον ιό.

Εμβόλια για τον SARS-CoV-2

Τα εμβόλια που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή είναι της Pfizer, της Moderna, της Astrazeneca και της Janssen.

Από αυτά, της Pfizer (BNT162b2) και της Moderna (mRNA 1273) και είναι mRNA.

Συνοπτικά, τα εμβόλια αυτά είναι τεχνολογίας που ξεκινάει από τη δεκαετία του 1990 και βασίζονται στο ότι αντί για ιό, εισάγουν στο σώμα έτοιμη την κωδικοποίηση που θα έφτιαχνε το σώμα μας με μορφή mRNA.

Το mRNA συνθέτει την πρωτεΐνη S το ιού και ενεργοποιείται έτσι η άμυνα μας.

Τα εμβόλιο της Janssen (Ad26.COV2.S) είναι παλαιότερης τεχνολογίας, από τη δεκαετία του 1970 και χρησιμοποιεί τον αδρανοποιημένο αδενοϊό 26 ως φορέα ο οποίος περιέχει στο γονιδίωμα του τις πληροφορίες για τη σύνθεση της S πρωτεΐνης.

Της AstraZeneca (AZD1222), ίδιας τεχνολογίας με της Janssen, χρησιμοποιεί άλλο ιό ως φορέα που περιέχει επίσης τις πληροφορίες της S πρωτεΐνης.

Μόλις μπει στο σώμα ο ιός-φορέας, το σώμα μας διαβάζει τις πληροφορίες και συνθέτει τη πρωτεΐνη S και ο οργανισμός μας ενεργοποιεί την άμυνά του εναντίον της.

Όταν μπει ο πραγματικός ιός στο σώμα μας θα καταστραφεί η S πρωτεΐνη/ ακίδα και θα αποτραπεί η σύνδεση του με τα κύτταρα μας και κατά συνέπεια θα πεθάνει αφού από τη φύση τους οι ιοί δε ζουν εκτός κυττάρων.

Εμβόλια και γονιμότητα

Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής για τα εμβόλια:

Οι γνώσεις μας προέρχονται από μελέτες που έγιναν για το Pfizer και το Moderna, στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ.

Σε μελέτη που αφορούσε και τα 2 αυτά εμβόλια ελέγχθηκε η ποιότητα του σπέρματος πριν και μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού και διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε διαφορά στην ποιότητα του σπέρματος.

Αντίθετα διαπιστώθηκε αύξηση στον αριθμό των σπερματοζωαρίων και είναι ενδιαφέρον ότι από τους 8 άνδρες που είχαν παθολογικό αριθμό πριν τον εμβολιασμό, στους 7 επανήλθε στο φυσιολογικό.

Αυτό δεν μπορεί να εξηγηθεί και ούτε θεωρείται στατιστικά σημαντική η αύξηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων στο σύνολο της εντούτοις είναι ενδεικτικό για την μη αρνητική επίδραση του εμβολίου στη γονιμότητα.

Σε άλλη μελέτη μόνο για το Pfizer, βρέθηκαν τα ίδια αποτελέσματα:

Όχι μείωση αλλά αντίθετα αύξηση (μη στατιστικά σημαντική) του αριθμού των σπερματοζωαρίων και βελτίωση του αριθμού σε άνδρες που είχαν πριν τον εμβολιασμό παθολογικό αριθμό σπερματοζωαρίων”, σημειώνει ο κ. Πρωτογέρου.

Μελέτη σε Κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης

Επίσης σε μελέτη που έγινε σε κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης μελετήθηκε η επίδραση που μπορεί να είχε ο εμβολιασμός με Pfizer και στα δυο άτομα του ζευγαριού.

-Διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε επίδραση στο γενετικό υλικό της γυναίκας που λήφθηκε για να χρησιμοποιηθεί στην εξωσωματική και,

οι άνδρες εμφάνισαν κι εδώ αύξηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων (μη στατιστικά σημαντική).

Επιτυχημένη εξωσωματική μετά τον εμβολιασμό σε 3 ζευγάρια!

Σημειωτέων, ενώ τα ζευγάρια πριν το εμβόλιο είχαν αποτυχημένη εξωσωματική, μετά τον εμβολιασμό 3 από τα 36 ζευγάρια είχαν πετυχημένη εξωσωματική.

Παρότι οι μελέτες είναι ακόμα μικρές σε μέγεθος και δεν αφορούν όλα τα εμβόλια, η εικόνα που σχηματίζεται είναι πως τα εμβόλια δε βλάπτουν την ανδρική γονιμότητα.

Για το λόγο αυτό η Society for Male Reproduction and Urology (SMRU) και η Society for the Study of Male Reproduction (SSMR) συνέστησαν τον Ιανουάριο του 2021 ότι οι άνδρες που πρέπει να εμβολιαστούν, να προχωρήσουν κανονικά χωρίς ενδοιασμό για τη γονιμότητα τους.

Κατά συνέπεια οι άνδρες που πρέπει να εμβολιαστούν μπορούν να προχωρήσουν στον εμβολιασμό γιατί τα εμβόλια με τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι ασφαλή και αποτελούν τους σύγχρονους ήρωες που θα πολεμήσουν τις δεισιδαιμονίες, τους δράκους και τις μάγισσες“, καταλήγει ο κ. Πρωτογέρου.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

14.05.2024

Τέσσερις εβδομάδες αρκούν: Οι ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να «αλλάξεις» το σώμα σου (βίντεο)

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν αποτελεσματικές ασκήσεις προκειμένου να «αλλάξουν» το σώμα τους. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Αρκεί να δείξετε την απαραίτητη προσήλωση. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει ασκήσεις που εστιάζουν στις κύριες μυϊκές […]

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε
13.05.2024

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;
13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες
13.05.2024

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο
12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18
01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά
01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο
01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά
30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά