Επιδημίες

Εμβόλια COVID-19: Πότε και σε ποιους θα χορηγηθούν ενισχυτικές δόσεις

Εμβόλια COVID-19: Πότε και σε ποιους θα χορηγηθούν ενισχυτικές δόσεις

Η παγκόσμια προσπάθεια για τον εμβολιασμό του πληθυσμού συνεχίζεται με γοργό ρυθμό και ήδη ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, ιδιαίτερα στις χώρες του Δυτικού κόσμου.

Αν και είναι σαφές ότι ο εμβολιασμός για την COVID-19 μπορεί να μας προστατεύσει για κάποιο διάστημα, αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε ακόμα ποια είναι η διάρκεια της προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια, επομένως η επιστημονική κοινότητα ήδη εξετάζει αν και πότε θα πρέπει να χορηγηθούν ενισχυτικές δόσεις.

Προς το παρόν, αρκετές μελέτες που προσπάθησαν να δώσουν απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα έχουν καταλήξει σε αντικρουόμενα συμπεράσματα.

Συγκεκριμένα, ακόμα δεν είναι σαφές πότε πρέπει να χορηγηθούν ενισχυτικές δόσεις, σε ποιους, καθώς και τι θα περιέχουν οι δόσεις αυτές.

Προφανώς, η επιθυμία όλων είναι να σταματήσουν τα lockdown και τα μέτρα πρόληψης οριστικά έτσι ώστε να επανέλθουμε στην κανονικότητα.

Αυτός είναι και ο λόγος που εξετάζεται σήμερα η χορήγηση μίας τρίτης δόσης των εμβολίων.

Προφανώς, προκειμένου να αποφύγουμε ένα νέο κύμα κρουσμάτων, θα πρέπει, πρώτον να διασφαλίσουμε ότι έχει εμβολιαστεί ένα ικανοποιητικό κομμάτι του πληθυσμού και δεύτερον να γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά για τα στελέχη που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή”, αναφέρει ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος, Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital, προσθέτοντας:

Ο δεύτερος στόχος είναι αυτός που θα επιτευχθεί από τη χορήγηση των ενισχυτικών δόσεων”.

Ποιοι θα χρειαστούν τρίτη δόση;

Προτεραιότητα στη χορήγηση ενισχυτικής δόσης των εμβολίων θα έχουν αυτοί που εμβολιάστηκαν στην αρχή του προγράμματος εμβολιασμού.

Τα άτομα αυτά θα έχουν πιθανώς τα χαμηλότερα επίπεδα ανοσίας, επομένως θα έχουν τα περισσότερα οφέλη από μία τρίτη δόση.

“Τουλάχιστον 6 μήνες η ανοσία των εμβολίων”

Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε ακόμα ποια είναι η διάρκεια της ανοσίας από τα εμβόλια της COVID-19, αν και ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι είναι τουλάχιστον 6 μήνες.

Ωστόσο, η ανοσία από τα εμβόλια δεν είναι εξίσου ισχυρή σε κάθε άτομο και φθίνει σταδιακά.

Σε ορισμένα άτομα, η ανοσία φθίνει ταχύτερα, όπως για παράδειγμα στους ηλικιωμένους, στους ασθενείς με χρόνια νοσήματα και στους ασθενείς που παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα”, εξηγεί ο κ. Δημητρακόπουλος.

Κατά συνέπεια, οι παραπάνω ασθενείς ενδεχομένως θα χρειαστούν μία ενισχυτική δόση σχετικά σύντομα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι έχουν επαρκή ανοσία.

Αυτή τη στιγμή, ορισμένες χώρες έχουν ήδη δηλώσει ότι η χορήγηση των ενισχυτικών δόσεων θα γίνει με βάση κλινικά κριτήρια.

Πότε θα αρχίσουν να χορηγούνται ενισχυτικές δόσεις;

Οι ενισχυτικές δόσεις θα πρέπει σίγουρα να χορηγηθούν πριν εμφανιστούν νέα κύματα κρουσμάτων.

Οι επιδημίες των κορονοϊών στον άνθρωπο είναι συνήθως εποχικές και εμφανίζονται συνήθως τους χειμερινούς μήνες.

Κατά συνέπεια, η χορήγηση των ενισχυτικών δόσεων θα πρέπει ιδανικά να γίνει το φθινόπωρο έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ευπαθείς ομάδες θα είναι προστατευμένες σε περίπτωση που εμφανιστούν μικρές επιδημίες το χειμώνα“, λέει ο κ. Δημητρακόπουλος, ενώ προσθέτει:

Σήμερα, ο στόχος είναι να εμβολιαστεί το σύνολο του ενηλίκου πληθυσμού με 2 δόσεις μέχρι το φθινόπωρο του 2021.

Οποιοδήποτε πρόγραμμα ενισχυτικών δόσεων θα πρέπει να ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση του αρχικού προγράμματος, επομένως κατά πάσα πιθανότητα οι ενισχυτικές δόσεις θα αρχίσουν να χορηγούνται στις αρχές του 2022“.

Οι ενισχυτικές δόσεις θα διαφέρουν από τις αρχικές;

Προς το παρόν, τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικά ενάντια στα στελέχη που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή.

Επομένως, οι ενισχυτικές δόσεις που θα χορηγηθούν αρχικά πιθανώς δεν θα διαφέρουν από αυτές που λάβαμε στην 1η και τη 2η δόση.

Ωστόσο, αυτό ενδεχομένως θα αλλάξει αν διαπιστωθεί ότι ένα νέο στέλεχος του ιού μπορεί να αποφύγει την εξουδετέρωση από τα εμβόλια.

Αν εμφανιστεί ένα τέτοιο στέλεχος τότε πιθανώς η 3η δόση θα γίνει με ένα από τα εμβόλια που έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα ενάντια σε αυτό.

Για παράδειγμα το στέλεχος Β1351 (Νότιας Αφρικής) φαίνεται ότι είναι ανθεκτικό στο εμβόλιο της AstraZeneca.

Ωστόσο, δεδομένα έχουν δείξει ότι το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech μπορεί να εξουδετερώσει αποτελεσματικά το στέλεχος αυτό.

Παρακολούθηση των νέων στελεχών για την ανάπτυξη νέων εμβολίων

Αν κανένα από τα εμβόλια που κυκλοφορούν σήμερα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει επαρκώς ένα νεότερο στέλεχος, τότε προφανώς τα εμβόλια θα πρέπει να ενημερωθούν κατάλληλα.

Ωστόσο, το γεγονός αυτό θα χρειαστεί κάποιο χρόνο.

Κατά συνέπεια, θα πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά την εμφάνιση νέων στελεχών, έτσι ώστε να μπορούμε να αναπτύξουμε άμεσα νέα εμβόλια“, σημειώνει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Υπάρχει πιθανότητα να κάνω ενισχυτική δόση από άλλη εταιρία;

Ναι.

Ο Συνδυασμός εμβολίων για την COVID-19 που δημιουργούν ανοσία με διαφορετικό μηχανισμό (όπως για παράδειγμα αυτά της Pfizer και της AstraZeneca) μπορεί να οδηγήσει σε ισχυρότερη και μεγαλύτερης διάρκειας ανοσία.

Το γεγονός αυτό προσφέρει επίσης μεγαλύτερη ευελιξία στη χορήγηση της τρίτης δόσης, κάτι που επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία του εμβολιασμού“, εξηγεί ο κ. Δημητρακόπουλος.

Αν και αυτή τη στιγμή θεωρητικά, η χορήγηση δόσεων από διαφορετικά εμβόλια φαίνεται ότι προσφέρει ισχυρότερη ανοσία, αυτό ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί από κλινικές μελέτες.

Αυτή τη στιγμή μία μεγάλη μελέτη στη Μεγάλη Βρετανία εξετάζει τη χορήγηση μίας δόσης του εμβολίου της AstraZeneca και μίας δόσης του εμβολίου της Pfizer σε ασθενείς, θέλοντας να δώσει απάντηση στο παραπάνω ερώτημα.

Όπως έχει παρατηρήσει μέχρι σήμερα, το σχήμα χορήγησης αυτό προκαλεί συνήθως ισχυρότερες ανεπιθύμητες ενέργειες σε σχέση με τη χορήγηση 2 δόσεων από το ίδιο εμβόλιο.

Κατά συνέπεια, αν και όταν αρχίσουν να χορηγούνται ενισχυτικές δόσεις, κατά προτίμηση θα πρέπει να χορηγηθούν δόσεις από το ίδιο εμβόλιο.

Θα χρειαστεί να κάνω ενισχυτική δόση;

Αν και ακόμα δεν μπορούμε να απαντήσουμε με βεβαιότητα στο παραπάνω ερώτημα, κατά πάσα πιθανότητα η απάντηση είναι ναι.

Η πανδημία βρίσκεται ακόμα στην αρχή της, επομένως δεν έχουμε ακόμα δεδομένα σχετικά με τη διάρκεια της ανοσίας για την COVID-19.

Με βάση αυτά που γνωρίζουμε από τον ιό SARS-CoV-1, η ανοσία μπορεί να παραμείνει για αρκετά χρόνια.

Ωστόσο, προς το παρόν δεν είναι σαφές αν η ανοσία αυτή είναι επαρκής για να μας προστατεύσει από τη σοβαρή νόσηση ή το θάνατο“, εξηγεί ο κ. Δημητρακόπουλος.

Ενδεχομένως να χρειαζόμαστε ενισχυτικές δόσεις ετησίως

Σήμερα, αρκετοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ο SARS-CoV-2 θα εξελιχθεί σε ενδημικό ιό, επομένως ενδέχεται να χρειαζόμαστε ενισχυτικές δόσεις ετησίως, προκειμένου να διασφαλίσουμε επαρκή ανοσία.

Αν εμφανίζονται νέα στελέχη

Ιδιαίτερα αν συνεχίσουν να εμφανίζονται νέα στελέχη, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να κάνουμε κάθε χρόνο το εμβόλιο, όπως συμβαίνει με τη γρίπη.

Αυτή τη στιγμή δεδομένα έχουν δείξει ότι τα εμβόλια της COVID-19 δεν προστατεύουν μόνο από τη νόσηση, αλλά μπορούν να περιορίσουν και την πιθανότητα μετάδοσης του ιού, μειώνοντας το ιικό φορτίο.

Κατά συνέπεια, ο εμβολιασμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μέσο για τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού προκειμένου να αποφευχθούν νέα κύματα κρουσμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις για τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας“, καταλήγει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού