Επιδημίες

Μπορούμε να προβλέψουμε την εξελικτική πορεία του SARS-CoV-2;

Μπορούμε να προβλέψουμε την εξελικτική πορεία του SARS-CoV-2;

Το τελευταίο έτος εμφανίστηκαν 3 νέα, μεταλλαγμένα στελέχη του SARS-CoV-2 στη Μεγάλη Βρετανία, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία, ενώ πριν από λίγες εβδομάδες ανιχνεύθηκαν δύο ακόμα στελέχη, ένα από τις ΗΠΑ και ένα από την Ινδία.

Η εμφάνιση των παραπάνω στελεχών δημιουργεί αρκετά ερωτήματα σχετικά με την πορεία της πανδημίας.

Θα έχουμε συνέχεια νέα στελέχη που θα συνεχίσουν να εξαπλώνονται παγκοσμίως και να προκαλούν επιδημίες ,ή ο ιός έχει εξαντλήσει την εξελικτική του ικανότητα και θα κατασταλάξει σε μία πιο ήπια, ενδημική μορφή;

Οι προβλέψεις σχετικά με την εξελικτική πορεία του ιού και συγκεκριμένα τις αλλαγές στη λοιμογόνο δράση του χαρακτηρίζονται πάντοτε από αβεβαιότητα.

Η τυχαιότητα των μεταλλάξεων του RNA, η χαοτική φύση της μετάδοσης του ιού καθώς και οι περιορισμένες γνώσεις μας για τους μηχανισμούς της φυσικής επιλογής αποτελούν πρόκληση ακόμα και για τους πλέον ειδικούς επιστήμονες.

Ωστόσο, η εμπειρία μας από την εξελικτική πορεία άλλων παθογόνων σε συνδυασμό με τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή για τον SARS-CoV-2 μπορεί να δώσει κάποιες απαντήσεις“, αναφέρει ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Διευθυντής Γ΄ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital.

Ο SARS-CoV-2, ο ιός που ευθύνεται δηλαδή για την πανδημία της COVID-19, όταν μεταπήδησε στον άνθρωπο από ένα (ακόμα άγνωστο) είδος ζώου, βρέθηκε σε ένα νέο εξελικτικό χώρο γεμάτο εμπόδια, απειλές, αδιέξοδα και (συχνά) ευκαιρίες.

Ο χώρος αυτός είναι πολυδιάστατος και προσφέρει στον ιό αρκετό χώρο προσαρμογής.

Σκεπτόμενοι απλοϊκά, ας εξετάσουμε το ανώτατο όριο της ποικιλομορφίας στο γονιδίωμα του ιού, δηλαδή τον μέγιστο αριθμό των μεταλλάξεων που μπορεί να παρουσιάσει.

Έστω ότι το γονιδίωμα του SARS-CoV-2 έχει μήκος 30.000 θέσεις και κάθε θέση καταλαμβάνεται από μια βάση (αδενίνη, κυτοσίνη, γουανίνη ή ουρακίλη).

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πάνω από  πιθανοί συνδυασμοί των παραπάνω βάσεων.

Ωστόσο, ο παραπάνω μαθηματικός υπολογισμός δεν λαμβάνει υπόψη τους βιολογικούς παράγοντες, επομένως πρακτικά δεν μας προσφέρει κάποια σημαντική πληροφορία“, αναφέρει ο κ. Δημητρακόπουλος, προσθέτοντας:

“Η συντριπτική πλειοψηφία των παραπάνω συνδυασμών δεν μπορεί να δημιουργήσει ένα λειτουργικό παθογόνο με την ικανότητα να μολύνει κύτταρα και να πολλαπλασιάζεται.

Η βασική αυτή απαίτηση, δηλαδή η διατήρηση των μηχανισμών του ιού σε λειτουργική κατάσταση, περιορίζει σημαντικά την ικανότητά του να μεταλλάσσεται σε νέα μολυσματικά στελέχη“.

Αισιόδοξοι οι επιστήμονες για την εξελικτική πορεία του κορωνοϊού

Επιπλέον, οι περισσότεροι επιστήμονες που ασχολήθηκαν με την εξελικτική πορεία του SARS-CoV-2 είναι γενικά αισιόδοξοι.

Η αισιοδοξία τους βασίζεται κυρίως στο γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μεταλλάξεων δεν μπορεί να οδηγήσει σε ένα λειτουργικό ιό.

Αυτό σημαίνει ότι, αν και θεωρητικά ο ιός έχει ένα τεράστιο εξελικτικό χώρο που μπορεί να εξερευνήσει, πρακτικά το μεγαλύτερο μέρος του δεν μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά του ιού.

Προφανώς, αν και η πλειοψηφία των μεταλλάξεων δεν έχει καμία επίδραση ή επηρεάζει αρνητικά τη μολυσματικότητα του ιού, υπάρχουν και ορισμένες μεταλλάξεις που μπορεί να δημιουργήσουν νέα, πιο επικίνδυνα στελέχη“, εξηγεί ο κ. Δημητρακόπουλος.

Πόσο γρήγορα μεταλλάσσεται ο SARS-CoV-2;

Η πλήρης ανάλυση του γονιδιώματος του ιού μάς έχει επιτρέψει να παρατηρήσουμε την εξελικτική πορεία του ιού με μεγάλη λεπτομέρεια.

Όπως έχουμε διαπιστώσει, το γονιδίωμα του SARS-CoV-2 παρουσιάζει 1-2 μεταλλάξεις το μήνα, κατά μέσο όρο.

Λαμβάνοντας υπόψη το μήκος του γονιδιώματος, μπορούμε να πούμε ότι ο ιός μεταλλάσσεται 4 φορές πιο αργά σε σχέση με τον ιό της γρίπης.

Αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό καθώς ένα πιο σταθερό γονιδίωμα μειώνει την πιθανότητα ανθεκτικότητας στα εμβόλια.

Η εμφάνιση του στελέχους της Μεγάλης Βρετανίας (Β117) προκάλεσε έκπληξη στην επιστημονική κοινότητα.

Όπως διαπιστώθηκε, το στέλεχος αυτό φέρει 23 νέες μεταλλάξεις οι οποίες εμφανίστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα“, σημειώνει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Οι περισσότερες από αυτές δεν προσφέρουν κάποιο εξελικτικό πλεονέκτημα στον ιό, ωστόσο ορισμένες αυξάνουν τη μολυσματικότητα του συγκεκριμένου στελέχους.

-Γιατί και πώς συνέβη το παραπάνω φαινόμενο;

Γνωρίζουμε ότι ο ιός μεταλλάσσεται κατά τον πολλαπλασιασμό του σε έναν ξενιστή.

Οι μεταλλάξεις που εμφανίζει επηρεάζουν συχνά την αλληλεπίδραση του ιού με τα ανθρώπινα κύτταρα, στα οποία περιλαμβάνονται και αυτά του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πως προήλθε το στέλεχος της Μεγάλης Βρετανίας

Το στέλεχος της Μεγάλης Βρετανίας φαίνεται ότι προέρχεται από έναν ανοσοκατεσταλμένο ασθενή, στον οποίο ο ιός παρέμεινε για παρατεταμένη διάρκεια.

Καθώς ο ασθενής πιθανώς έλαβε για αρκετές εβδομάδες θεραπεία με πλάσμα (το οποίο περιέχει αντισώματα), η εξελικτική πίεση οδήγησε στην εμφάνιση του συγκεκριμένου στελέχους.

Παρόμοιοι μηχανισμοί έχουν παρατηρηθεί και στην εμφάνιση άλλων μεταλλάξεων.

Νέο στέλεχος στην Τανζανία

Ένα νέο στέλεχος «αυξημένου ενδιαφέροντος» το οποίο φέρει 34 διαφορετικές μεταλλάξεις εμφανίστηκε πριν λίγες ημέρες στην Τανζανία.

Έχουν παρατηρηθεί επίσης περιστατικά ανασυνδυασμού, περιπτώσεων δηλαδή όπου γονιδιώματα από διαφορετικά στελέχη του SARS-CoV-2 συνδυάζονται σχηματίζοντας ένα υβριδικό στέλεχος.

Αν και τα περιστατικά αυτά είναι σχετικά σπάνια, η σημασία τους στην εξελικτική πορεία του ιού δεν θα πρέπει να υποτιμάται“, τονίζει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Λίγες σημαντικές μεταλλάξεις

Ο προκλητικός παράγοντας που οδήγησε στην εμφάνιση του στελέχους της Μεγάλης Βρετανίας (Β117) ήταν πιθανώς η εξελικτική πίεση από τη θεραπεία με πλάσμα.

Η πιο προφανής συνέπεια της παραπάνω θεραπείας ήταν η ενίσχυση της ικανότητας του παθογόνου να μεταδίδεται.

Πλειοτροπία στον ιό

Αυτό μας δείχνει ότι η ίδια μετάλλαξη μπορεί να προσφέρει στον ιό πολλαπλά οφέλη, ένα φαινόμενο γνωστό ως πλειοτροπία.

Αν και δεν έχουμε κατανοήσει πλήρως τους βιολογικούς μηχανισμούς που συμβαίνουν, είναι σχετικά εύκολο να προσδιορίσουμε τα υποψήφια σημεία για την εμφάνιση μεταλλάξεων, καθώς ήδη έχουν εμφανιστεί σε αυτές διάφορες μεταλλάξεις από την αρχή της πανδημίας“, αναφέρει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Αν και η ίδια η μετάλλαξη είναι μία «τυφλή» διαδικασία, η φυσική επιλογή τείνει να επιλέγει συνέχεια τα ίδια σημεία μετάλλαξης.

Όλα τα νέα στελέχη του SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν σήμερα φέρουν διαφορετικούς συνδυασμούς των παραπάνω μεταλλάξεων.

Σχεδόν όλες οι παραπάνω επηρεάζουν την πρωτεΐνη ακίδα, το τμήμα δηλαδή του ιού που προσδένεται στα ανθρώπινα κύτταρα.

Περιορισμένο το σύνολο των σημείων στο γονιδίωμα του ιού για μεταλλάξεις

Φαίνεται άρα, ότι το σύνολο των σημείων στο γονιδίωμα του ιού που μπορούν να παρουσιάσουν μεταλλάξεις είναι περιορισμένο.

Ωστόσο, η συμπεριφορά του ιού δεν καθορίζεται από μία συγκεκριμένη μετάλλαξη αλλά από την αλληλεπίδραση αρκετών μεταλλάξεων.

Το γεγονός αυτό διευρύνει επικίνδυνα το φάσμα των πιθανών στελεχών.

Αν αναλογιστούμε ότι ένα σπάνιο γεγονός μπορεί να επηρεάσει την πορεία της πανδημίας είναι ευκολότερο να κατανοήσουμε τους κινδύνους από την ανεξέλεγκτη εξάπλωση της τελευταίας.

Ακριβώς όπως η πιθανότητά μας να κερδίσουμε αυξάνεται με κάθε επιπλέον λαχείο που αγοράζουμε, έτσι και η πιθανότητα να εμφανιστούν νέες μεταλλάξεις αυξάνεται καθώς ο ιός εξαπλώνεται σε περισσότερους ξενιστές“, τονίζει ο κ Δημητρακόπουλος, καταλήγοντας:

Καθώς η πανδημία δεν αναγνωρίζει σύνορα, καταλαβαίνουμε ότι είναι σημαντικό να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να περιορίσουμε τον ιό σε παγκόσμιο επίπεδο“.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού