Επιδημίες

Προδημοσιεύσεις: Πόσο σημαντικός ήταν ο ρόλος τους στην εξέλιξη της πανδημίας;

Προδημοσιεύσεις: Πόσο σημαντικός ήταν ο ρόλος τους στην εξέλιξη της πανδημίας;

Το τελευταίο έτος η πανδημία της COVID-19 προκάλεσε σημαντική επιβάρυνση στη ζωή μας τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και κατάφερε μέσα σε λίγο χρόνο να ανακαλύψει σημαντικά δεδομένα σχετικά με τον ιό SARS-CoV-2, αναπτύσσοντας παράλληλα αρκετά εμβόλια σε λιγότερο από 1 έτος.

Ένας παράγοντας που συνέβαλε σημαντικά στην επίτευξη του παραπάνω στόχου ήταν ο άμεσος διαμοιρασμός νέων δεδομένων μέσω των προδημοσιεύσεων, δηλαδή ερευνών που δεν έχουν αξιολογηθεί από άλλους επιστήμονες πριν τη δημοσίευσή τους.

Σε μία νέα τους μελέτη, μία ομάδα επιστημόνων διαπίστωσε ότι κατά την περίοδο της πανδημίας, ο αριθμός των προδημοσιεύσεων όσο και το ενδιαφέρον γι’ αυτές αυξήθηκε κατακόρυφα.

Το φαινόμενο αυτό προκάλεσε επίσης και μία αλλαγή στον τρόπο που εκλαμβάνονται οι προδημοσιεύσεις από την κοινωνία.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το κοινό ασχολούνται πλέον περισσότερο με τις προδημοσιεύσεις και τα αποτελέσματά τους“, αναφέρει ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος – Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital.

Τι είναι οι προδημοσιεύσεις;

Οι επιστημονικές μελέτες τυπικά δημοσιεύονται σε ένα περιοδικό αφού έχουν πρώτα αξιολογηθεί από άλλους επιστήμονες σε μία διαδικασία που λέγεται peer review.

Οι προδημοσιεύσεις, αντιθέτως, είναι επιστημονικές μελέτες που αναρτώνται σε διάφορες ιστοσελίδες (συνήθως σε συγκεκριμένους servers) πριν αξιολογηθούν.

Η πρόσβαση στις προδημοσιεύσεις είναι δωρεάν για το κοινό.

Οι επιστήμονες ενημερώνουν τα αποτελέσματά τους συνεχώς καθώς έρχονται στο φως νέα δεδομένα και ο αναγνώστης μπορεί να δει οποιαδήποτε στιγμή τις τροποποιήσεις έτσι ώστε να γνωρίζει πως μεταβλήθηκαν τα δεδομένα.

Οι προδημοσιεύσεις επιτρέπουν στους επιστήμονες της έρευνας να ακούσουν περισσότερες απόψεις συναδέλφων τους συγκριτικά με τη διαδικασία του peer review, η οποία γίνεται συνήθως από ένα μικρό αριθμό επιστημόνων“, σημειώνει ο κ. Δημητρακόπουλος, προσθέτοντας:

Σημαντικότερα, οι προδημοσιεύσεις επιτρέπουν στους επιστήμονες να μοιραστούν τα αποτελέσματά τους όταν πιστεύουν ότι αυτά είναι έτοιμα προς δημοσίευση ξεπερνώντας έτσι το εμπόδιο των συντακτών του επιστημονικού περιοδικού.

Το γεγονός αυτό καθιστά πιο δίκαιη την επιστήμη, κάτι που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τους νεότερους ερευνητές, οι οποίοι μπορούν να δείξουν ευκολότερα την εργατικότητά τους“.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα των προδημοσιεύσεων είναι η «επιτάχυνση» της επιστήμης.

Οι προδημοσιεύσεις αναρτώνται συνήθως στους servers μέσα σε 2 ημέρες από την υποβολή τους, ενώ η διαδικασία του peer review τυπικά μπορεί να χρειαστεί μήνες ή ακόμα και χρόνια.

“Βλέπουμε, επομένως ότι οι προδημοσιεύσεις είναι κάτι ιδιαίτερα θετικό για την επιστημονική κοινότητα.

Ωστόσο, καθώς επιτρέπουν τον ταχύτερο διαμοιρασμό των δεδομένων, μπορούν να ωφελήσουν και το κοινό”, τονίζει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Τα δεδομένα για τις νέες μεταλλάξεις του ιού ή την αποτελεσματικότητα νέων θεραπειών μπορεί να σώσει αρκετές ζωές.

Παρά το γεγονός ότι αρκετά επιστημονικά περιοδικά έχουν υιοθετήσει νέες πρακτικές θέλοντας να επιταχύνουν τη δημοσίευση δεδομένων για την COVID-19, σήμερα μία έρευνα που περνά από peer review χρειάζεται περίπου 34 φορές περισσότερο χρόνο για τη δημοσίευσή της σε σχέση με μία προδημοσίευση.

Οι προδημοσιεύσεις στην εποχή της πανδημίας

Η παρούσα peer reviewed μελέτη είχε αρχικά αναρτηθεί επίσης ως προδημοσίευση.

Όπως διαπίστωσε, τους 10 πρώτους μήνες της πανδημίας, πάνω από το 25% των ερευνών για την COVID-19 (30.260 έρευνες) αναρτήθηκαν αρχικά ως προδημοσιεύσεις.

Συγκριτικά με τις προηγούμενες επιδημίες του ιού Ebola και του ιού Zika, τόσο ο όγκος όσο και το ποσοστό των ερευνών που αναρτώνται ως προδημοσιεύσεις είναι πολύ υψηλότερο.

Ακόμη, οι προδημοσιεύσεις διαβάζονται πολύ περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν.

“Οι προδημοσιεύσεις για την COVID-19 έχουν 18.2 φορές περισσότερες επισκέψεις και 27.1 φορές περισσότερα «κατεβάσματα» σε σχέση με τις προδημοσιεύσεις για άλλες νόσους στο ίδιο διάστημα των 10 μηνών που εξέτασε η έρευνα, γεγονός που δείχνει ότι ήταν ιδιαίτερα χρήσιμες στην εποχή της πανδημίας“, αναφέρει ο κ. Δημητρακόπουλος.

Ο πληθυσμός που ασχολείται με τις προδημοσιεύσεις έχει επίσης αλλάξει.

Πριν την πανδημία, σπάνια ακούγαμε για κάποια προδημοσίευση στις ειδήσεις.

Ωστόσο, πάνω από το 25% των προδημοσιεύσεων για την COVID-19 έχουν αναφερθεί σε τουλάχιστον 1 άρθρο ενημέρωσης, με τις σημαντικότερες προδημοσιεύσεις να παρουσιάζονται και σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης, όπως το BBC.

Οι προδημοσιεύσεις για την COVID-19 έχουν χρησιμοποιηθεί επίσης και για τον καθορισμό οδηγιών από οργανισμούς υγείας.

Τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) όσο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) κάνουν αναφορές σε προδημοσιεύσεις για αρκετές οδηγίες που έχουν βγάλει κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

“Στο παρελθόν, οι περισσότερες οδηγίες για διάφορες νόσους δεν είχαν αναφορές σε προδημοσιεύσεις, γεγονός που δείχνει ότι έχει σημειωθεί μία σημαντική μεταβολή στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Δυστυχώς, υπήρχαν και ορισμένα προβλήματα από τις προδημοσιεύσεις.

Δεν ήταν λίγοι οι πολιτικοί που χρησιμοποιήσαν έρευνες χαμηλής ποιότητας προκειμένου να περάσουν δικά τους μηνύματα”, είναι η επισήμανση του κ. Δημητρακόπουλου.

Ένας κίνδυνος από τη δημοσίευση ερευνών που δεν έχουν περάσει από peer review είναι ότι μελέτες χαμηλής ποιότητας μπορεί να φτάσουν εύκολα στις επικεφαλίδες της ενημέρωσης.

Ωστόσο, το peer review δεν εξαλείφει εντελώς το παραπάνω φαινόμενο, καθώς στο παρελθόν δεν ήταν λίγες οι χαμηλής ποιότητας έρευνες που πέρασαν από αυτό το στάδιο.

Μία πλατφόρμα που έχει αναδειχθεί σήμερα για το ρόλο της στο διαμοιρασμό προδημοσιεύσεων είναι το Twitter.

Σχεδόν το 100% των προδημοσιεύσεων για την COVID-19 έχουν αναφερθεί σε τουλάχιστον 2 tweets.

Ένα μέλλον με περισσότερες προδημοσιεύσεις;

Είναι προφανές ότι υπάρχει πλέον μία σαφής μεταστροφή στο θέμα των προδημοσιεύσεων.

Επιστήμονες που στο παρελθόν δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ με προδημοσιεύσεις, ασχολούνται πλέον με αυτές καθημερινά, ενώ και αρκετοί ελεγκτικοί φορείς χρησιμοποιούν τις έρευνες αυτές προκειμένου να καταλήξουν σε οδηγίες για φάρμακα ή μέτρα πρόληψης.

“Ένα πρόβλημα που θα πρέπει, ωστόσο, να λυθεί στο μέλλον αφορά την υπεύθυνη χρήση των αποτελεσμάτων από τις προδημοσιεύσεις.

Οι επιστήμονες και οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να συνεργαστούν έτσι ώστε να αναφέρονται τα αποτελέσματα των ερευνών με ακρίβεια στο κοινό, χωρίς να διαστρεβλώνονται“, τονίζει η ο κ. Δημητρακόπουλος, καταλήγοντας:

“Σε κάθε περίπτωση, τα οφέλη των προδημοσιεύσεων ήταν εμφανή στην εποχή της πανδημίας, γεγονός που δείχνει ότι είναι πλέον εδώ για να μείνουν”.

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού