Επιδημίες

To τέλος της πανδημίας: Πώς θα τελειώσει ο covid-19 – Tι είναι το ιατρικό τέλος

To τέλος της πανδημίας: Πώς θα τελειώσει ο covid-19 – Tι είναι το ιατρικό τέλος

Μια πανδημία ή μια επιδημία μπορεί να τελειώσει με περισσότερους από ένα τρόπους, όπως δείχνει η ιστορία, και το ερώτημα -που αφορά και την τωρινή Covid-19- είναι ποιος αποφασίζει το τέλος της κρίσης και κατά πόσο όλοι συμφωνούν σε αυτό.

Ο κάθε ιός έχει τρεις μοίρες, συμπληρώνει, όταν καλείται από τη φύση να διασχίσει το φράγμα των ειδών και να μολύνει τους ανθρώπους για να επιβιώσει. Η πρώτη είναι αδιέξοδη. Η λύσσα, για παράδειγμα, θα μολύνει ένα άτομο και δεν μπορεί να πάει πιο πέρα…

Η δεύτερη είναι να προκαλέσουν πανδημίες και ξαφνικά να επιστρέψουν από εκεί που ήρθαν. Ο Εμπολα, που μεταδόθηκε από τους πιθήκους ή τις νυχτερίδες στους ανθρώπους, είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Η τρίτη είναι ότι η νόσος δεν μπορεί να εξαλειφθεί και παραμένει ενδημική, όπως ο ιός HIV.

Οι ιστορικοί επισημαίνουν ότι συνήθως σε μια πανδημία υπάρχει είτε ένα ιατρικό είτε ένα κοινωνικό τέλος και αυτά τα δύο κατ’ ανάγκη δεν συμβαδίζουν. Η συνέπεια είναι ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένταση ανάμεσα στους επιστήμονες και σε ένα μέρος των πολιτών.

Το ιατρικό τέλος συμβαίνει, όταν τα νέα κρούσματα και οι θάνατοι σταδιακά εξαφανίζονται χωρίς να αναζωπυρώνονται.

Το κοινωνικό τέλος συμβαίνει, όταν ο φόβος της λοίμωξης εξαφανίζεται μεταξύ των ανθρώπων. Δυστυχώς, το δεύτερο μπορεί να συμβεί πριν το πρώτο.

Με άλλα λόγια, ένα τέλος μπορεί να ανακηρυχθεί πρόωρα όχι επειδή πράγματι η λοιμώδης νόσος έχει εξαφανιστεί, αλλά επειδή οι άνθρωποι κουράστηκαν να ζουν φοβισμένοι και επειδή συνήθισαν να ζουν με τη νόσο.

«Όταν οι άνθρωποι ρωτάνε ‘πότε επιτέλους θα τελειώσει όλο αυτό;’, αναρωτιούνται για το κοινωνικό τέλος», δήλωσε στους “Τάιμς της Νέας Υόρκης” ο ιστορικός της ιατρικής δρ Τζέρειμ Γκριν του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Αυτό φαίνεται ήδη να συμβαίνει σε διάφορες χώρες. Όπως λέει ο ιστορικός του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ ‘Αλαν Μπραντ, “βλέπουμε στη διαμάχη για το άνοιγμα της οικονομίας ότι πολλά ερωτήματα σχετικά με το αποκαλούμενο τέλος δεν αφορούν ιατρικά και θέματα δημόσιας υγείας, αλλά κοινωνικοπολιτικές διαδικασίες”.

“Το τέλος μπορεί να είναι πολύ, πολύ ταραγμένο… Για ποιον τελειώνει μια επιδημία και ποιος θα το πει αυτό;”, αναρωτήθηκε η ιστορικός του βρετανικού Πανεπιστημίου του Έξετερ Ντόρα Βάργκα.

Πανώλη, ευλογιά και γρίπη

Η βουβωνική πανώλη, που προκαλείται από το βακτήριο Yersinia pestis (το οποίο ζει σε ψύλλους που ζουν σε τρωκτικά) και η οποία μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων όχι μόνο μέσω μολυσμένων ζώων αλλά και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων, είχε τρία μεγάλα κύματα: την εποχή του Ιουστινιανού τον 6ο αιώνα, τον Μεσαίωνα (14ος αιώνας) όταν έμεινε γνωστή ως “Μαύρος Θάνατος” (σκοτώνοντας σχεδόν τον μισό πληθυσμό της Κίνας από όπου προήλθε, καθώς και το ένα τρίτο των κατοίκων της Ευρώπης) και την πανδημία στο τέλος του 19ου αιώνα και στην αρχή του 20ού αιώνα.

Μέχρι σήμερα δεν είναι ξεκάθαρο πώς δόθηκε ένα τέλος στην πανώλη. Μερικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο κρύος καιρός σκότωσε τους ψύλλους ξενιστές του φονικού βακτηρίου (όμως αυτό δεν εμπόδιζε την αερογενή μετάδοση), ενώ άλλοι ότι βοήθησε κάποια βιολογική αλλαγή στα τρωκτικά.

Μια τρίτη υπόθεση είναι ότι το βακτήριο εξελίχθηκε σε λιγότερο θανατηφόρο και μια άλλη πιθανότητα είναι ότι τα δραστικά μέτρα των ανθρώπων (π.χ. κάψιμο ολόκληρων χωριών και γειτονιών στην Ινδία) έβαλε ένα “φρένο” στην εξάπλωση του. Πάντως -ας το θυμόμαστε αυτό- η πανώλη δεν έχει εξαφανιστεί τελείως και κατά καιρούς αναφέρονται σπάνια περιστατικά μόλυνσης ανθρώπων, τα οποία θεραπεύονται αποτελεσματικά με αντιβιοτικά και δεν γίνονται εστίες μετάδοσης.

Η άλλη μεγάλη “κατάρα” της ανθρωπότητας, η ευλογιά, που εμφανίστηκε σε απανωτά επιδημικά κύματα κατά τα τελευταία τουλάχιστον 3.000 χρόνια και η οποία σκότωνε περίπου το 30% των αρρώστων, είχε σαφές ιατρικό τέλος. Θεωρείται όμως μάλλον ειδική περίπτωση, επειδή υπάρχει πια αποτελεσματικό εμβόλιο που παρέχει προστασία εφ’ όρου ζωής, ενώ ο ιός που την προκαλεί (Variola minor) δεν έχει ζώο ξενιστή, συνεπώς αν η νόσος εξαφανιστεί στους ανθρώπους, δεν μπορεί να βρει καταφύγιο στο ζωικό βασίλειο.

Επίσης τα συμπτώματα της είναι τόσο χαρακτηριστικά, που η λοίμωξη είναι προφανής (χωρίς ασυμπτωματικούς φορείς) και άρα εύκολο να μπουν σε καραντίνα όλα τα κρούσματα και να γίνει ιχνηλάτηση επαφών. Ο τελευταίος άνθρωπος που μολύνθηκε από ευλογιά στον κόσμο, ήταν το 1977 ένας Σομαλός μάγειρας νοσοκομείου, ο οποίος πέθανε τελικά από ελονοσία το 2013.</P>

Η “ισπανική γρίπη” εν μέσω Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία εκτιμάται ότι σκότωσε τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, ιδίως νέους και μεσήλικες (αντίθετα με τον κορονοϊό που “προτιμά” ηλικιωμένους), είχε κυρίως κοινωνικό και όχι ιατρικό τέλος.

Ο “μεγάλος πόλεμος” είχε μόλις τελειώσει, οι άνθρωποι ήθελαν να κάνουν μια νέα αρχή, μια νέα εποχή άρχιζε για την ανθρωπότητα και όλοι ήθελαν να αφήσουν πίσω τους τον εφιάλτη τόσο των χαρακωμάτων όσο και της γρίπης. Μέσα στον 20ό αιώνα ακολούθησαν και άλλες λιγότερο σοβαρές πανδημίες γρίπης, με χειρότερη εκείνη του 1968, με επίκεντρο το Χονγκ Κονγκ, όταν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν παγκοσμίως, κυρίως άνω των 65 ετών. Εκείνος ο ιός ακόμη κυκλοφορεί ως εποχική γρίπη.

Και το τέλος της Covid-19;

Τι θα συμβεί με την Covid-19; Οι ιστορικοί θεωρούν πιθανό ότι θα τελειώσει κοινωνικά, προτού τελειώσει ιατρικά. Αρκετοί άνθρωποι, μπορεί να έχουν μπουχτίσει από τους περιορισμούς, ώστε θα ανακηρύξουν το τέλος της πανδημίας, παρόλο που ο κορονοϊός SARS-CoV-2 θα συνεχίσει να “σιγοκαίει” μεταξύ του πληθυσμού. Και το κοινωνικό τέλος ίσως έλθει πριν καν βρεθεί αποτελεσματικό εμβόλιο ή αντι-ιική θεραπεία.

“Νομίζω πως υπάρχει αυτό το κοινωνικό ψυχολογικό ζήτημα της εξάντλησης και της δυσφορίας. Μπορεί να φθάσουμε σε μια στιγμή που οι άνθρωποι απλώς θα πουν: Αρκετά, μου αξίζει να επιστρέψω στην κανονική ζωή μου”, δήλωσε η ιστορικός Ναόμι Ρότζερς του Πανεπιστημίου Γιέηλ.

Και αυτό ακριβώς φαίνεται να συμβαίνει τώρα π.χ. σε μερικές πολιτείες των ΗΠΑ που βιάζονται να άρουν τα περιοριστικά μέτρα, λες και ο κορονοϊός έχει πια εξαφανιστεί, με αποτέλεσμα να αψηφούν τις προειδοποιήσεις των αρχών δημόσιας υγείας ότι κάτι τέτοιο είναι πρόωρο. Αλλά καθώς η ψυχολογική διάσταση έρχεται να “δέσει” με την οικονομική καταστροφή λόγω του lockdown, οι ιστορικοί θεωρούν πιθανό ότι ολοένα περισσότεροι άνθρωποι θα είναι πρόθυμοι να πουν “αρκετά έως εδώ”.

“Υπάρχει ένα είδος σύγκρουσης τώρα”, σύμφωνα με τη Ρότζερς, καθώς οι αρχές δημόσιας υγείας και οι επιστήμονες έχουν ως στόχο ένα ιατρικό τέλος, αλλά αρκετοί πολίτες προτιμούν ένα κοινωνικό τέλος. Ο προσδιορισμός του τέλος της τωρινής πανδημίας, σύμφωνα με τον Μπραντ, “θα είναι μια μακρά και δύσκολη διαδικασία”.

Επιδημίες

15.11.2025

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα! – Το Δημόσιο θα πληρώσει αποζημιώσεις!

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα, βάσει σχετικής απόφασης δικαστηρίου του Πειραιά. Το ελληνικό Δημόσιο καλείται να δώσει αποζημίωση στους συγγενείς μιας 60χρονης που πέθανε μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca. Ειδικότερα, η 60χρονη εμβολιάστηκε στο Κέντρο Υγείας Πειραιά με το εμβόλιο Vaxzevria της εταιρείας AstraZeneca κατά του Covid-19 […]

25.08.2025

Δ.Παρασκευής για κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην Τζια: «Πιθανό να οφείλεται σε κάποιον ιό»

«Οι κάτοικοι να είναι επιφυλακτικοί με τη χρήση του νερού»

Συναγερμός για δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην Κέα – Ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ
22.08.2025

Συναγερμός για δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην Κέα – Ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ

Ονδούρα: Υποχρεωτική ξανά η χρήση μάσκας για την COVID-19! – Ανησυχία στις ΗΠΑ από τα νέα κρούσματα
18.08.2025

Ονδούρα: Υποχρεωτική ξανά η χρήση μάσκας για την COVID-19! – Ανησυχία στις ΗΠΑ από τα νέα κρούσματα

Χολέρα στο Σουδάν: Τουλάχιστον 40 νεκροί σε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως
14.08.2025

Χολέρα στο Σουδάν: Τουλάχιστον 40 νεκροί σε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως

Ιός Δυτικού Νείλου: Στην Αττική τα τέσσερα πρώτα κρούσματα
11.07.2025

Ιός Δυτικού Νείλου: Στην Αττική τα τέσσερα πρώτα κρούσματα

Σε καθεστώς επιτήρησης 25 άτομα στη Λάρισα εξαιτίας του αιμορραγικού πυρετού
30.06.2025

Σε καθεστώς επιτήρησης 25 άτομα στη Λάρισα εξαιτίας του αιμορραγικού πυρετού

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

24.02.2026

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Σε αυτή την ηλικία μειώνεται πραγματικά η δύναμή μας

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την φυσική μας κατάσταση

24.02.2026

Σάλος στην Αυστραλία: Γυναικολόγος χειρουργούσε γυναίκες και τους αφαιρούσε όργανα χωρίς να υπάρχει λόγος!

Πότε χειρουργείται η ενδομητρίωση

Θολή όραση: Δείτε ποιες είναι όλες οι πιθανές αιτίες
24.02.2026

Θολή όραση: Δείτε ποιες είναι όλες οι πιθανές αιτίες

Βόλος: Με ιογενή μηνιγγίτιδα νοσηλεύεται μαθητής δημοτικού – Τα συμπτώματα που εμφάνισε
24.02.2026

Βόλος: Με ιογενή μηνιγγίτιδα νοσηλεύεται μαθητής δημοτικού – Τα συμπτώματα που εμφάνισε

Η σεμαγλουτίδη και η ρετατρουτίδη είναι τα νέα «όπλα» κατά της παχυσαρκίας
24.02.2026

Η σεμαγλουτίδη και η ρετατρουτίδη είναι τα νέα «όπλα» κατά της παχυσαρκίας

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για συμπλήρωμα διατροφής: Περιέχει μη εγκεκριμένη φαρμακευτική ουσία
24.02.2026

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για συμπλήρωμα διατροφής: Περιέχει μη εγκεκριμένη φαρμακευτική ουσία

Πόνος στη μέση: Τα 5 συμπτώματα που δείχνουν ότι πρέπει να πάτε στον γιατρό
24.02.2026

Πόνος στη μέση: Τα 5 συμπτώματα που δείχνουν ότι πρέπει να πάτε στον γιατρό

Ποια δεκαετία ζωής θεωρείται η πιο εξουθενωτική; – Πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος
23.02.2026

Ποια δεκαετία ζωής θεωρείται η πιο εξουθενωτική; – Πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος

Όσα πρέπει να ξέρετε για την ακμή στην πλάτη: Από τι προκαλείται και ποιοι είναι οι κύριοι παράγοντες κινδύνου
23.02.2026

Όσα πρέπει να ξέρετε για την ακμή στην πλάτη: Από τι προκαλείται και ποιοι είναι οι κύριοι παράγοντες κινδύνου

Καρκίνος παχέος εντέρου: Τα 4 βασικά συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν έως και 2 χρόνια πριν από τη διάγνωση
23.02.2026

Καρκίνος παχέος εντέρου: Τα 4 βασικά συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν έως και 2 χρόνια πριν από τη διάγνωση