Επιδημίες

Η. Μόσιαλος: Δεν τίθεται θέμα ανησυχίας για το άνοιγμα λιανεμπορίου και Λυκείων

Επιφυλάξεις για την απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων ενόψει Πάσχα εξέφρασε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του LSE Ηλίας Μόσιαλος.

Από την άλλη ο καθηγητής χαρακτήρισε αναπόφευκτες τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν σε εμπορικούς δρόμους, μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αναφέροντας πως δεν τον ανησυχεί η συγκεκριμένη δραστηριότητα γιατί πρόκειται για ένα ελεγχόμενο άνοιγμα κατά το οποίο οι πολίτες τηρούν τα μέτρα, βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο και με μικρό ρίσκο.

Αναλυτικότερα, αναφορικά με τις διαπεριφερειακές, ο καθηγητής σημείωσε πως προέχει η επιτάχυνση των εμβολιασμών και ενδεχομένως έχει περισσότερη αξία στην παρούσα φάση να μην επιτραπούν για λίγο ακόμη κάποιες δραστηριότητες ούτως ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία.

«Θα έλεγα να περιμένουμε λίγο ακόμα, δεν είναι τώρα αυτό το βασικό», τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ  προσθέτοντας πως “εάν το βασικό για εμάς είναι η σχέση μας με τα τεκταινόμενα της Μεγάλης Εβδομάδας, δηλαδή η θρησκευτική μας προσέγγιση, αυτή μπορεί να υπάρχει παντού”, ενώ επεσήμανε:

«Είδαμε και τον αρχιεπίσκοπο και την πολύ σωστή δήλωση που έκανε, να πάμε να εμβολιαστούμε όλοι, αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Να τηρούμε τα μέτρα, να προσέχουμε τους συνανθρώπους μας».

Σημείωσε δε,  πως θα ήταν επιφυλακτικός για άνοιγμα προκειμένου να γιορτάσουμε το Πάσχα και να μετακινηθούμε στην επαρχία:

“Μια περιστολή των δραστηριοτήτων για λίγο ακόμη, θα είναι σημαντική γιατί αυτό το οποίο προέχει είναι να ελέγξουμε την πανδημία“.

Στην συνέχεια εξήγησε, γιατί δεν τον ανησυχεί το γεγονός ότι παράλληλα με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, ανοίγουν τα λύκεια και μάλιστα και στις κόκκινες περιοχές.

Όπως τόνισε ο καθηγητής, η λειτουργία του λιανεμπορίου γίνεται με ελεγχόμενο τρόπο και έτσι δεν επιβαρύνεται παραπάνω επιδημιολογικά η χώρα.

«Οι περισσότεροι πολίτες είναι έξω, κάνουν τις βόλτες τους, το να περάσουν από ένα κατάστημα και να πάρουν ένα προϊόν το οποίο έχουν παραγγείλει δεν θα αλλάξει κάτι» ανέφερε αντιπαραβάλλοντας τα οφέλη που το άνοιγμα του λιανεμπορίου συνεπάγεται γενικότερα και επισημαίνοντας πως δεν ανοίγουν όλα τα σχολεία αλλά μόνο τρεις τάξεις ενώ είναι ακόμη αμφίβολο εάν τα παιδιά της Γ’ Λυκείου επιστρέψουν μαζικά στις σχολικές αίθουσες.

«Επομένως είναι ένα ελεγχόμενο άνοιγμα», είπε εξηγώντας πως “δεδομένου του ότι θα υπάρχουν λιγότεροι μαθητές  μεγαλύτερη ηλικίας οι οποίοι θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα και δεν θα χρειάζονται γονείς για να τους μεταφέρουν- ώστε να επιβαρύνεται η κυκλοφορία-, ότι τα διαλείμματα θα είναι ρυθμισμένα και ότι ο καιρός καλυτερεύει και το άνοιγμα θα είναι κατ΄ ουσίαν για δύο εβδομάδες, το ρίσκο θα είναι πάρα πολύ μικρό.

Παράλληλα χαρακτήρισε «αναπόφευκτες» τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν σήμερα 10/4 στην Ερμού ο καθηγητής, αναφέροντας πως τουλάχιστον, πάνω από το 80% των πολιτών φορούσαν μάσκα ενώ αντιθέτως στην Βρετανία ούτε το 10% όσων κυκλοφορούν δεν το κάνει.

«Επομένως κάτι κάνουμε καλύτερα στην Ελλάδα» τόνισε και πρόσθεσε πως “όπως γνωρίζουμε σε εξωτερικούς χώρους οι πιθανότητες της διασποράς του κορωνοϊού είναι πολύ μικρή, 18-19 φορές μικρότερη σε σύγκριση με τους εσωτερικούς χώρους“.

«Άρα υπάρχει συνωστισμός, υπάρχει ένα μικρό ρίσκο, αυτό είναι αναπόφευκτο εφόσον πάμε σε μερική χαλάρωση αλλά δεν αλλά δεν είναι τόσο μεγάλο όσο πολλοί πιστεύουμε» κατέληξε ο κ. Μόσιαλος.

Επιδημίες

25.08.2025

Δ.Παρασκευής για κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην Τζια: «Πιθανό να οφείλεται σε κάποιον ιό»

«Οι κάτοικοι να είναι επιφυλακτικοί με τη χρήση του νερού»

22.08.2025

Συναγερμός για δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην Κέα – Ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ

Το φαρμακείο του νησιού έχει εξυπηρετήσει πάνω από 1.500 ασθενείς

18.08.2025

Ονδούρα: Υποχρεωτική ξανά η χρήση μάσκας για την COVID-19! – Ανησυχία στις ΗΠΑ από τα νέα κρούσματα

14.08.2025

Χολέρα στο Σουδάν: Τουλάχιστον 40 νεκροί σε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως

11.07.2025

Ιός Δυτικού Νείλου: Στην Αττική τα τέσσερα πρώτα κρούσματα

30.06.2025

Σε καθεστώς επιτήρησης 25 άτομα στη Λάρισα εξαιτίας του αιμορραγικού πυρετού

23.06.2025

Χαλκιδική: «Σήμα κινδύνου» από τον νομό για την ευλογιά των προβάτων

19.06.2025

Μαγνησία: Νέα κρούσματα ευλογιάς των αιγοπροβάτων

04.06.2025

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα της νέας μετάλλαξης NB.1.8.1

29.05.2025

Σουδάν: 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από χολέρα μέσα σε δύο ημέρες

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

09.09.2025

Οι ενέσεις αδυνατίσματος μπήκαν στη λίστα του ΠΟΥ με τα «βασικά φάρμακα»

Περισσότεροι από 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν το 2021 από ασθένειες που συνδέονται με την παχυσαρκία

09.09.2025

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για συμπλήρωμα διατροφής με μη εγκεκριμένη ουσία – Δείτε ποιο αφορά

Περιέχει τη φαρμακευτική δραστική ουσία sildenafil

08.09.2025

Οι επιστήμονες βρήκαν έναν απρόσμενο λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη

08.09.2025

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας

08.09.2025

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»

08.09.2025

Γιατί τα νήπια κλαίνε όταν πάνε σχολείο; Πόσο καιρό παίρνει η προσαρμογή τους;

08.09.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

08.09.2025

Συνδέεται τελικά η κατανάλωση κρέατος με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου; – Tι δείχνει νέα έρευνα

08.09.2025

Αυτή η τεχνική στο περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε ένα κιλό την εβδομάδα

07.09.2025

Η Ρωσία έθεσε σε μαζική παραγωγή με «εντυπωσιακά θεραπευτικά αποτελέσματα» το εμβόλιο κατά του καρκίνου