Επιδημίες

Εστιατόρια και ταβέρνες μετά την πανδημία

«Δεν ήξερες τι είχες, μέχρι που το έχασες».

Ο κορωνοϊός αποκάλυψε ότι αγαπημένες δραστηριότητες που θεωρούσαμε δεδομένες, όπως με την παρέα στις ταβέρνες και τα εστιατόρια, δεν είναι πλέον επιλογή.

Η πανδημία οδήγησε την βιομηχανία -­ταβέρνα, εστιατόριο-στα όρια της και έδειξε πόσο ευαίσθητη είναι.

Χωρίς να υπάρχουν στοιχεία (που θα έπρεπε) χιλιάδες εστιατόρια, ταβέρνες, έκλεισαν οριστικά και άλλα  στράφηκαν στο pickup, takeout και delivery (λέξεις που σύντομα πρέπει να ελληνοποιηθούν μαζί με τα παράγωγα τους) για να επιβιώσουν.

Σήμερα ένα χρόνο σχεδόν μέσα στην πανδημία, μπορούμε να δούμε πως η βιομηχανία-ταβέρνα ,εστιατόριο-θα αλλάξει σε πολλά.

Σε πολλές περιπτώσεις ο κορωνοϊός θα αποτελέσει και την ευκαιρία για καινοτομία, ανακαίνιση και δημιουργικές μεθόδους προσέλκυσης πελατών.

Παρουσιάζονται πέντε αλλαγές που επεβλήθησαν κατά την διάρκεια της πανδημίας και θα παραμείνουν, για εκείνα τα εστιατόρια ,ταβέρνες που θέλουν όχι μόνο να διατηρήσουν αλλά και να αυξήσουν την πελατεία τους.

1.Επικέντρωση στην Υγιεινή και Ασφάλεια

Η εστίαση ήταν πάντα υπό την επιτήρηση των ελεγκτικών μηχανισμών της χώρας, έστω και ημιτελή έως ανύπαρκτο.

Τώρα όμως θα βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο του αυστηρότερου επιθεωρητή-του πελάτη.

Ο πελάτης θα απαιτεί καθαριότητα παντού.

-Σημεία απολύμανσης,

-καταλόγους μιας χρήσεως,

-μαχαιροπήρουνα μιας χρήσεως,

-προσωπικό με μάσκες, και άλλα.

“Με δύο λόγια θα κάνουν όχι μόνο όσα δεν έκαναν πριν, αλλά δυο φορές περισσότερα”, επισημαίνει ο πρώην Πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Διευθυντής Τμήματος Διατροφολογίας New York College κ. Νίκος Κατσαρός, προσθέτοντας:

“Ιδιαίτερα η προετοιμασία και το σερβίρισμα του φαγητού πρέπει να αλλάξουν οριστικά .

Για να γίνουν αυτά, η βιομηχανία -εστιατόριο, ταβέρνα -,πρέπει να κάνει επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα”.

2. Προσαρμογή στην ψηφιακή τεχνολογία

Όπως πολλές άλλες υπηρεσίες και βιομηχανίες επιτάχυναν την ψηφιακή προσαρμογή τους κατά την διάρκεια της πανδημίας, το ίδιο συνέβη και στον κλάδο της εστίασης.

Η βιομηχανία -εστιατόριο, ταβέρνα-πρέπει άμεσα να ενσωματώσει την ψηφιακή τεχνολογία, για τον απλό λόγο: “οι πελάτες εξοικειωμένοι με την ψηφιακή τεχνολογία, θα επιθυμούν με το κινητό, το τάμπλετ, το λάπτοπ, μέσα στο εστιατόριο να κάνουν την παραγγελία, να πληρώσουν ,κ  λ π.

Ασφαλώς θα είναι απαραίτητο και για εκείνα τα εστιατόρια, ταβέρνες που θέλουν να επεκταθούν στις εξ αποστάσεως παραγγελίες (online, pickupand delivery).

Προφανώς και η ψηφιακή προσαρμογή απαιτεί κόστος, αλλά θα είναι απαραίτητη για την εστίαση της νέας εποχής”, εξηγεί ο κ. Κατσαρός. .

3. Δημιουργικούς και επικαιροποιημένους καταλόγους (menus)

Κατά την διάρκεια της πανδημίας οι εξ αποστάσεως παραγγελίες(pickup, online and delivery) ήταν κυρίως κοινά φαγητά (πίτσες, σουβλάκια, μακαρόνια, πατάτες, όσπρια, κρέας με πατάτες, πίτες, κλπ.), όχι όμως ειδικά μαγειρεμένα φαγητά.

Με δεδομένο ότι οι εξ αποστάσεως παραγγελίες θα συνεχισθούν και στην μετά την πανδημία εποχή τα εστιατόρια, ταβέρνες θα πρέπει να επικεντρωθούν σε μοναδικά εδέσματα που είναι εκτός των εξ αποστάσεως παραγγελιών.

Με την απλή επικρατούσα πλέον λογική ,αφού μπορώ να το πάρω εξ αποστάσεως και να το απολαύσω μαζί με την παρέα στο σπίτι, γιατί να πάω στην ταβέρνα.

Εδώ εναπόκειται στην καινούργια γενιά των αρχιμαγείρων, πέρα από τους τηλεοπτικούς, να παρουσιάσουν εδέσματα με κύριο χαρακτηριστικό την υγιεινή και ασφάλεια“, είναι η επισήμανση του κ. Κατσαρού.

4. Προώθηση εξ αποστάσεως παραγγελιών

Αυτό που καθιερώθηκε στην διάρκεια της πανδημίας θα συνεχισθεί και στην μετά τον κορωνοϊό εποχή.

Η βιομηχανία εστιατόριο-ταβέρνα, πρέπει να επενδύσει και στον εξ αποστάσεως παραγγελιών, ανταγωνιστικό τομέα.

5. Προσαρμογή των φυσικών χώρων

Τα μέτρα της πανδημίας θα συνεχισθούν προσαρμοσμένα, και στην μετά τον κορωνοϊό εποχή.

-Οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών θα είναι μεγαλύτερες ,

-το στρίμωγμα ανύπαρκτο,

-η κουζίνα που σε πολλά είναι ένα μέτρο,

-οι τουαλέτες χωρίς αποστείρωση,

-οι ανύπαρκτοι σχεδόν διάδρομοι διέλευσης ,κ. λ. π.

θα αποτελέσουν παρελθόν, για τις επιχειρήσεις του κλάδου που θα επιβιώσουν.

Κερδισμένοι όσοι διαθέτουν φυσικό χώρο, κήπο ή αυλή

Επίσης, μεγάλο πλεονέκτημα θα αποτελέσει για εκείνες τις επιχειρήσεις του κλάδου που διαθέτουν ή μπορούν να δημιουργήσουν, φυσικό χώρο, κήπο ή αυλή, αφού ο εξωτερικός χώρος μαζί με τον καλό καιρό θα προσελκύει τους πελάτες.

Ο κορωνοϊός έδειξε ότι η βιομηχανία-εστιατόριο, ταβέρνα-δεν μπορεί να παραμείνει αδρανής, πρέπει να ενσωματώσει ψηφιακές τεχνολογίες, να παράγει δημιουργικούς καταλόγους, να αναμορφώσει και εξωραΐσει τους εσωτερικούς χώρους, να εκπαιδεύσει το προσωπικό, κλπ .

Και αυτή η επένδυση θα επιβραβεύσει τον κλάδο της εστίασης τα επόμενα χρόνια“, καταλήγει ο κ. Νίκος Κατσαρός.

.

Επιδημίες

15.11.2025

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα! – Το Δημόσιο θα πληρώσει αποζημιώσεις!

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα, βάσει σχετικής απόφασης δικαστηρίου του Πειραιά. Το ελληνικό Δημόσιο καλείται να δώσει αποζημίωση στους συγγενείς μιας 60χρονης που πέθανε μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca. Ειδικότερα, η 60χρονη εμβολιάστηκε στο Κέντρο Υγείας Πειραιά με το εμβόλιο Vaxzevria της εταιρείας AstraZeneca κατά του Covid-19 […]

25.08.2025

Δ.Παρασκευής για κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην Τζια: «Πιθανό να οφείλεται σε κάποιον ιό»

«Οι κάτοικοι να είναι επιφυλακτικοί με τη χρήση του νερού»

22.08.2025

Συναγερμός για δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην Κέα – Ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ

18.08.2025

Ονδούρα: Υποχρεωτική ξανά η χρήση μάσκας για την COVID-19! – Ανησυχία στις ΗΠΑ από τα νέα κρούσματα

14.08.2025

Χολέρα στο Σουδάν: Τουλάχιστον 40 νεκροί σε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως

11.07.2025

Ιός Δυτικού Νείλου: Στην Αττική τα τέσσερα πρώτα κρούσματα

30.06.2025

Σε καθεστώς επιτήρησης 25 άτομα στη Λάρισα εξαιτίας του αιμορραγικού πυρετού

23.06.2025

Χαλκιδική: «Σήμα κινδύνου» από τον νομό για την ευλογιά των προβάτων

19.06.2025

Μαγνησία: Νέα κρούσματα ευλογιάς των αιγοπροβάτων

04.06.2025

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα της νέας μετάλλαξης NB.1.8.1

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

28.11.2025

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Η φυσική φθορά που ξεκινά μετά τα 50

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

19.11.2025

Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη

19.11.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;

17.11.2025

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας

17.11.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

17.11.2025

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση

16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε