Επιδημίες

Ο κορωνοϊός επιβιώνει έως και 3 εβδομάδες σε νωπό κρέας- και κατεψυγμένα τρόφιμα- που διατηρούνται στο ψυγείο!

Ο κορωνοϊός επιβιώνει έως και 3 εβδομάδες σε νωπό κρέας- και κατεψυγμένα τρόφιμα- που διατηρούνται στο ψυγείο!

Η μετάδοση από βιζόν σε ανθρώπους υποδεικνύει πιθανή διαδρομή μετάδοσης του κορωνοϊού από ζώο σε ανθρώπους.

Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο COVID-19, είναι ένας ζωονοσογόνος ιός – που έχοντας ως αφετηρία κάποιο ζωικό είδος, μόλυνε και μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων.

Γνωρίζουμε ότι άνθρωποι φορείς του ιού SARS-CoV-2, μπορούν να μολύνουν άλλα ζώα, όπως οικόσιτες γάτες, νυφίτσες, χάμστερ, κουνέλια, σκύλους και τίγρεις στους ζωολογικούς κήπους.

Επιπλέον, ο ιός SARS-CoV-2 έχει ανιχνευθεί σε αιλουροειδή, βιζόν και σκύλους στη φύση.

Σε εργασία που δημοσιεύτηκε στο κορυφαίο περιοδικό Science, ερευνητές προσδιόρισαν την αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος (RNA) σε 16 εκμεταλλεύσεις βιζόν στη ΝΑ Ολλανδία και τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτές τις εκμεταλλεύσεις (όλες πρόκειται να κλείσουν μέχρι τον Μάρτιο του 2021), αναφέρει ο Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής και Μοριακής Βιολογίας του Α. Π . Θ., Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, προσθέτοντας:

Προς τα τέλη Ιουνίου 2020, το 68% των εργαζομένων στις εκμεταλλεύσεις των βιζόν ήταν θετικοί για τον κορωνοϊό ή είχαν αντισώματα έναντι του ιού SARS-CoV-2.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι ο ιός αρχικά μεταδόθηκε από τον άνθρωπο στα βιζόν και έκτοτε εξελίχθηκε στα ζώα, πριν από την ανίχνευσή τους στους εκτροφείς”.

Αυτά τα πρότυπα μόλυνσης ξεκίνησαν από περιπτώσεις COVID-19 με ανθρώπους μολυσμένους με ιούς που έφεραν την πολύ μεταδοτική μετάλλαξη D614G.

Η μελέτη των ακολουθιών RNA

Η μελέτη των ακολουθιών RNA έδειξε ότι σημειώθηκε και μετάδοση του ιού από μινκ σε άνθρωπο, μια και άτομα που μολύνθηκαν με ιικά στελέχη, είχαν την αλληλουχία του RNA ζώων, παρέχοντας αποδεικτικά στοιχεία για την μετάδοση του ιού SARS-CoV-2 από ζώα σε ανθρώπους σε εκτροφεία βιζόν.

Μέχρι σήμερα, λοιμώξεις με τον ιό SARS-CoV-2 έχουν περιγραφεί σε εκτροφεία βιζόν σε οκτώ χώρες (Ολλανδία, Δανία, Ισπανία, Γαλλία, Σουηδία, Ιταλία, ΗΠΑ και Ελλάδα), σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων.

Ο κορωνοϊός επιβιώνει έως και 3 εβδομάδες σε νωπό κρέας που διατηρείται στο ψυγείο!

Επιπλέον, ανησυχία προκαλεί η πιθανή μετάδοση του ιού σε ανθρώπους από την κατανάλωση διατηρημένων στο ψυγείο ή κατεψυγμένων τροφίμων.

“Πράγματι, σε μερικές πόλεις της Κίνας εντοπίστηκαν μικρής κλίμακας κρούσματα COVID-19 που προκλήθηκαν από ιούς νωπών και μη μαγειρεμένων θαλασσινών ή χοιρινών κρεάτων.

Αποδείχθηκε μάλιστα ότι ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να επιβιώσει έως 3 εβδομάδες σε νωπό κρέας διατηρημένου σε ψυγείο, καθώς και στις επιφάνειες συσκευασίες τους“, αναφέρει ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Οι διαφωνίες των επιστημόνων

Υπήρξε έντονη επιστημονική διαφωνία σχετικά με το εάν νυχτερίδες ή παγκολίνοι, που φέρουν κορωνοϊούς (με γονιδιώματα που είναι ~ 90 έως 96% ομόλογα με το ιό SARS-CoV-2 που προσβάλει ανθρώπους, ήταν η ζωική πηγή της προέλευσης της πρώτης ανθρώπινης επιδημίας.

Εξελικτικές αναλύσεις ιογενών γονιδιωμάτων από νυχτερίδες και πανγκολίνους υποδεικνύουν ότι μάλλον έπρεπε να συμβούν περαιτέρω προσαρμογές του ιού, είτε σε ξενιστές ζώων. είτε σε ανθρώπους, πριν προκληθεί η πανδημία COVID-19.

Το βιζόν, ενδέχεται να ήταν πιθανός ξενιστής

“Επομένως, ένα είδος ζώου που έχει υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα και επιτρέπει φυσική επιλογή για τον κορωνοϊό για SARS-CoV-2 το βιζόν, που ενδέχεται να ήταν ένα πιθανός ξενιστής του άμεσου προγόνου του ιού SARS-CoV-2 που μόλυνε τους ανθρώπους στην Κίνα.

Παρά την αυξημένη βιοασφάλεια, την έγκαιρη προειδοποίηση και την άμεση σφαγή των ζώων στις πληγείσες εκμεταλλεύσεις βιζόν, η μετάδοση πραγματοποιήθηκε μεταξύ των εκμεταλλεύσεων βιζόν, με άγνωστους τρόπους μετάδοσης”, τονίζει ο κ. Τριανταφυλλίδης, επισημαίνοντας το εξής:

Πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε εάν υπάρχει κίνδυνος από σαρκοφάγα θηλαστικά της οικογένειας των Μουστελιδών να αποτελούν πηγή/δεξαμενή για την εξάπλωση του ιού SARS-CoV-2″

Επιδημίες

25.01.2024

Η παχυσαρκία «εκτοξεύθηκε» στα παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στη Βρετανία

Η παχυσαρκία των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Βρετανία αυξήθηκε δραματικά κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «PLOS ONE». Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το κλείσιμο των σχολείων άλλαξε άρδην την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Η ακύρωση των οργανωμένων αθλημάτων, τα […]

22.01.2024

Συσχέτιση αυτοάνοσων νοσημάτων παρατηρούν οι επιστήμονες με τη νόσηση από COVID-19

Η COVID-19 σχετίζεται με έξαρση ή πυροδότηση διαφόρων αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η γυροειδής αλωπεκία (Alopecia Areata-ΑΑ) είναι αυτοάνοση τριχόπτωση που εμφανίζεται σε ευαίσθητα άτομα από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ιούς, εμβολιασμούς και ψυχολογικό στρες. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών για εμφάνιση, έξαρση και […]

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19
22.01.2024

ΕΚΠΑ: Οι αιτίες της αύξησης του αριθμού των λοιμώξεων του αναπνευστικού με το τέλος της πανδημίας Covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω
16.10.2023

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους 12 ετών και άνω

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων
10.10.2023

Κορωνοϊός: Ποιά είναι τα νέα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου Διακίνησης Εμβολίων

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού