Επιδημίες

Η σχέση εμβολιασμού για τον κορωνοϊό και πολλαπλής σκλήρυνσης

Μελέτη για την πολλαπλή σκλήρυνση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η οποία  συντονίστηκε από τη Β’ Νευρολογική Κλινική του ΑΠΘ, ανεβάζει τον αριθμό των ατόμων με ΠΣ περίπου στις 22.000.

Το ερώτημα που τίθεται είναι, εάν τα άτομα που πάσχουν από Π. Σ., μπορούν να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και ποιες θα είναι οι τυχόν παρενέργειες.

Στο θέμα, αναφέρθηκαν Καθηγητές Ιατρικής κατά τη διάρκεια του 7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανανολογίας. 

Στο ρόλο της οδού του συμπληρώματος (συστατικού συστήματος παραγόντων της ανοσοαπάντησης και φλεγμονής) σε  νόσους του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ) και στις κλινικές μελέτες με παράγοντες που παρεμβαίνουν στην ενεργοποίηση του συμπληρώματος κατά την εκδήλωση της λοίμωξης COVID -19, αναφέρθηκε ο καθηγητής της  ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια  κ. J. Lambris, στην κεντρική ομιλία της τελετής   έναρξης του 7ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας.

Στην τελετή παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό  οι κ.κ. Καθηγητές Νικόλαος Παπαϊωάννου, Πρύτανης Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Δαρδαβέσης, Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ, Κυριάκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος Ιατρικού Τμήματος ΑΠΘ, Ιωάννης Ηλιόπουλος, Πρόεδρος ΕΛΛ.Α.ΝΑ. και η κυρία Βασιλική Μαράκα, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Ο Πρύτανης και ο κ. Πρόεδρος αναφέρθηκαν στην πρόσφατη φαρμακοεπιδημιολογική μελέτη που για πρώτη φορά εκπονήθηκε για την Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) στην Ελλάδα και συντονίστηκε από τη Β’ Νευρολογική Κλινική του ΑΠΘ και η οποία ανεβάζει τον αριθμό των ατόμων με ΠΣ περίπου στις 22.000. 

Στις τρεις ημέρες του Συνεδρίου που ήταν αμιγώς διαδικτυακό με έδρα την Θεσσαλονίκη, παρουσιάσθηκαν 18 ενδιαφέροντα περιστατικά που άπτονται της νευροανοσολογίας και της αυτοάνοσης  νευρολογίας και αφορούσαν σε αυτοάνοσα νοσήματα του Κεντρικού  και Περιφερικού Νευρικού Συστήματος σε ενήλικες και παιδιά.

Διακεκριμένοι  εισηγητές  αναφέρθηκαν ιδιαιτέρως στην ανοσοπαθογένεια και αντιμετώπιση της οπτικής νευρίτιδας,  την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε τεχνικές Μαγνητικής Τομογραφίας εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού, αυτοάνοσα νοσήματα του ΚΝΣ σε παιδιά και ενήλικες, την εμφάνιση αυτοάνοσων συνδρόμων του ΚΝΣ στα πλαίσια εκδήλωσης ή θεραπείας καρκίνων που εκδηλώνονται σε άλλα, εκτός του ΚΝΣ συστήματα και το αίμα.

Επίσης, έγινε εκτενής αναφορά στο ρόλο του ανοσοποιητικού συστήματος σε καταστάσεις όπως τα ισχαιμικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, κάτι που μέχρι πρότινος ήταν ελάχιστα αναγνωρισμένο.

Νευροανοσολογία

Όσον αφορά στη βασική έρευνα στον τομέα της Νευροανοσολογίας, έγιναν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από αναγνωρισμένους επιστήμονες της Ελλάδας και του Εξωτερικού για το ρόλο των αστροκυττάρων στις αυτοάνοσες φλεγμονώδεις διαδικασίες  σε νοσήματα όπως η πολλαπλή σκλήρυνση (ΠΣ), το γενετικό υπόβαθρο της νόσου, όπως επίσης το ρόλο του οξειδωτικού στρες και της διατροφής, του συμπληρώματος, και την επίδραση του ψυχολογικού στρες στην εξέλιξη της ΠΣ αλλά και άλλων νευροεκφυλιστικών νόσων του ΚΝΣ .

Νευρογλωσσολογία

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση της ερευνητικής ομάδας του  Τμήματος  Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής την Καθηγήτρια Α. Σιούπη  σχετικά με την Νευρογλωσσολογία και  τα νευροεκφυλιστικά νοσήματα όπως και την απόδοση του όρου «Smoldering MS lesions” ως «υπο-καιόμενες» στην Ελληνική γλώσσα.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου έγινε εκτενής αναφορά σε αυτού του είδους τις βλάβες κατά την εξέλιξη της ΠΣ, καθώς όπως σημείωσε ο Γραμματέας της ΕΛΛΑΝΑ και Καθηγητής Νευρολογίας του ΑΠΘ Ν. Γρηγοριάδης, «οι βλάβες αυτές έχουν συνδεθεί με την εξέλιξη της αναπηρίας και συνεπώς αποτελούν σημαντικούς θεραπευτικούς στόχους».

Όπως αναφέρθηκε, βρίσκονται σε εξέλιξη κλινικές μελέτες που στοχεύουν σε αυτού του τύπου τις βλάβες με την προσδοκία για να ελεγχθεί ακόμη πιο αποτελεσματικά η  εξέλιξη της αναπηρίας, ιδίως εκείνη που δε σχετίζεται με υποτροπές της νόσου.

Ο ρόλος των Β-λεμφοκυττάρων

Επίσης, έγινε εκτενής αναφορά στο ρόλο των Β- λεμφοκυττάρων στην ανοσοπαθογένεια της ΠΣ και θεραπειών με μονοκλωνικά αντισώματα έναντι των Β-λεμφοκυττάρων όπως το orcelizumab αλλά και αναδόμησης εκ νέου του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών όπως η κλαδριβίνη .

Τέτοιοι παράγοντες είναι  πλέον διαθέσιμοι και στη Χώρα μας και «αναμένεται να συμβάλλουν σημαντικά στον έλεγχο της νόσου σε ασθενείς στους οποίους υπάρχει η σχετική ένδειξη», όπως σχολίασε ο Πρόεδρος της ΕΛΛΑΝΑ και Καθηγητής Νευρολογίας ΔΠΘ, Ι. Ηλιόπουλος.

Ανοσολογικές μεταβολές και η σχέση τους με τον COVID-19

Δύο συνεδρίες αφορούσαν στην πανδημία COVID-19 σε σχέση με τις ανοσολογικές μεταβολές που επιφέρει, με έμφαση σε εκείνες που αφορούν στο ΚΝΣ όπως επίσης την επίδραση στη διαχείριση της ΠΣ και το θέμα των εμβολίων για την προστασία από τη λοίμωξη COVID-19 με εισηγήσεις ειδικών και σχόλια από τον Καθηγητή Παθολογίας – Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Σ. Τσιόδρα.

Η αξία του εμβολιασμού είναι αδιαμφισβήτητη για την προστασία από μία σοβαρή λοίμωξη όπως η COVID-19.

Δεν αναφέρονται επί του παρόντος αντενδείξεις για τα άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) .

Από την άλλη, οι ενδεχόμενες ιδιαιτερότητες σε σχέση με παραμέτρους όπως οι ανσοτροποποιητικές ή ανσοκατασταλτικές θεραπείες, αντιμετωπίζονται εξατομικευμένα και είναι αντικείμενο τρέχουσας ανάλυσης και επεξεργασίας επιστημονικών δεδομένων από την ΕΛΛΑΝΑ όπως και άλλους επιστημονικούς φορείς στο χώρο της Νευροανοσολογίας διεθνώς”, επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας

Οι εγγραφές του Συνεδρίου ξεπέρασαν τις 1700 και στις τρεις ημέρες των εργασιών του έλαβαν μέρος 107 ομιλητές εκ των οποίων οι 17 από χώρες όπως οι ΗΠΑ ,η Ελβετία, η Γερμανία, η Γαλλία και το Ισραήλ .

Χαρακτηριστικό είναι ότι περισσότερα από 400 άτομα παρακολουθούσαν κάθε συνεδρία.

Η ΕΛΛΑΝΑ

Η ΕΛΛΑΝΑ είναι επιστημονική εταιρεία στην οποία εκπροσωπούνται τα 7 Πανεπιστήμια και 4 Ερευνητικά Ινστιτούτα στην Ελλάδα.

Στόχος της Ακαδημίας είναι η προώθηση της έρευνας και εκπαίδευσης στη Νευροανοσολογία και την Αυτοάνοση Νευρολογία σε συνεργασία με αντίστοιχους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς φορείς.

Επιδημίες

25.08.2025

Δ.Παρασκευής για κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην Τζια: «Πιθανό να οφείλεται σε κάποιον ιό»

«Οι κάτοικοι να είναι επιφυλακτικοί με τη χρήση του νερού»

22.08.2025

Συναγερμός για δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην Κέα – Ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ

Το φαρμακείο του νησιού έχει εξυπηρετήσει πάνω από 1.500 ασθενείς

18.08.2025

Ονδούρα: Υποχρεωτική ξανά η χρήση μάσκας για την COVID-19! – Ανησυχία στις ΗΠΑ από τα νέα κρούσματα

14.08.2025

Χολέρα στο Σουδάν: Τουλάχιστον 40 νεκροί σε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις παγκοσμίως

11.07.2025

Ιός Δυτικού Νείλου: Στην Αττική τα τέσσερα πρώτα κρούσματα

30.06.2025

Σε καθεστώς επιτήρησης 25 άτομα στη Λάρισα εξαιτίας του αιμορραγικού πυρετού

23.06.2025

Χαλκιδική: «Σήμα κινδύνου» από τον νομό για την ευλογιά των προβάτων

19.06.2025

Μαγνησία: Νέα κρούσματα ευλογιάς των αιγοπροβάτων

04.06.2025

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα της νέας μετάλλαξης NB.1.8.1

29.05.2025

Σουδάν: 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από χολέρα μέσα σε δύο ημέρες

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

07.10.2025

«Καμπανάκι» ΕΟΦ για σκεύασμα που «καίει λίπος»: Μην το χρησιμοποιήσετε

Το σκεύασμα περιέχει σιβουτραμίνη, μια δραστική ουσία που έχει αποσυρθεί από το 2010!

03.10.2025

Όσα δεν σου είπαν ποτέ για τις αιμορροΐδες και πώς αντιμετωπίζονται

Σύγχρονες λύσεις για αυτή την κοινή αλλά «κρυφή» πάθηση

03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

02.10.2025

Πώς η απαγόρευση κινητού το βράδυ βελτιώνει τον ύπνο και τις επιδόσεις στο σχολείο

01.10.2025

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες

01.10.2025

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού

25.09.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

25.09.2025

Εξάνθημα πίσω από το αυτί: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες

25.09.2025

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί αποξηραμένα βερίκοκα – Εντοπίστηκε διοξείδιο του θείου

25.09.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία