Επιδημίες

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Η μετάλλαξη του κορονοϊού δεν μειώνει την ισχύ του εμβολίου

Η έμφαση που δόθηκε στην πανδημία λόγω κορωνοϊού, είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση διάγνωσης ασθενών για καρκίνο του πνεύμονα, που καταγράφηκε στη χώρα μας κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των νέων διαγνώσεων της νόσου την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου 2020 μειώθηκε κατά 50%, σε σχέση με το 2019 και το 2018!

Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, η καθυστέρηση διάγνωσης σοβαρών νοσημάτων λόγω της πανδημίας και ο αναγκαίος επαναπροσδιορισμός του χάρτη Πνευμονολογικών Κλινικών, ήταν μερικά από τα θέματα για τα οποία ενημερώθηκαν οι δημοσιογράφοι σε Διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου, εν όψει του 29ου Πανελληνίου Πνευμονολογικού Συνεδρίου, που διοργανώνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) και θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά 17-20 Δεκεμβρίου 2020.

Για τον σημαντικό ρόλο των πνευμονολόγων στην πανδημία μίλησε ο Πρόεδρος της ΕΠΕ καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ κ. Στέλιος Λουκίδης, υπογραμμίζοντας ότι:

«Οι πνευμονολόγοι σε όλες τις βαθμίδες υγείας, είτε στο ιδιωτικό ιατρείο, είτε στα κέντρα υγείας  και στην πρωτοβάθμια φροντίδα, τα νοσοκομεία, τις μονάδες εντατικής θεραπείας, ήταν μπροστά.

Ήταν στην πρώτη γραμμή και προσπάθησαν από την πρώτη στιγμή  να δείξουν πραγματικά την αξία της ειδικότητας, ειδικά στον τομέα της αναπνευστικής ανεπάρκειας, που είναι  γνωστό ότι ήταν και η σοβαρότερη επιπλοκή των ασθενών με λοίμωξη από Covid – 19 και αυτή που ουσιαστικά τους οδηγούσε στη μονάδα εντατικής θεραπείας».

Η πανδημία καθυστέρησε τη διάγνωση σοβαρών νοσημάτων.

Ο κ. Λουκίδης αναφέρθηκε και στην καθυστέρηση διάγνωσης ασθενών για καρκίνο του πνεύμονα, που καταγράφηκε στη χώρα μας κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των νέων διαγνώσεων της νόσου την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου 2020 μειώθηκε κατά 50%, σε σχέση με το 2019 και το 2018!

«Ελπίζω ότι μετά το τέλος ή την ομαλοποίηση αυτής της πανδημίας, θα γίνει ένας επαναπροσδιορισμός των Πνευμονολογικών Κλινικών στην Ελλάδα.

Πιστεύω ότι θα υπάρξουν πλέον Πνευμονολογικές Κλινικές σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία. Πράγμα που δεν συμβαίνει σήμερα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λουκίδης.

Οι Πνευμονολογικές κλινικές ανάχωμα για τις νοσηλείες στις ΜΕΘ

Την αναγκαιότητα δημιουργίας Πνευμονολογικών Κλινικών επεσήμανε και ο Αν. Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ κ. Πέτρος Μπακάκος λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η μονάδα εντατικής θεραπείας είναι η τελευταία γραμμή άμυνας, είναι εκεί που  θέλεις να σώσεις τον άρρωστο από το βέβαιο θάνατο.

Αλλά πριν φτάσεις εκεί, ένα ανάχωμα για τη μείωση των εισαγωγών στη μονάδα εντατικής θεραπείας θα ήταν η σωστή λειτουργία των Πνευμονολογικών Κλινικών, οι οποίες παραλαμβάνουν τα περιστατικά που νοσούν από Covid-19 και μέχρι να φτάσουν στο σημείο να απαιτήσουν εισαγωγή στη ΜΕΘ υπάρχουν μέθοδοι αντιμετώπισης της αναπνευστικής ανεπάρκειας, που είναι η αιτία που τους οδηγεί στη μονάδα, όπως είναι η χρήση συσκευών μη επεμβατικού μηχανικού αερισμού ή συσκευών προωθημένης οξυγόνωσης, οι οποίοι μπορούν να γλιτώσουν τον ασθενή από την ανάγκη διασωλήνωσης  και εισαγωγής σε ΜΕΘ».

Το εμβόλιο και η μετάλλαξη του ιού

Με αφορμή τα όσα λέγονται για την ισχύ του εμβολίου σε έναν ιό που μεταλλάσσεται, η Επίκουρη Καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ κα Παρασκευή Κατσαούνου είπε ότι, η μετάλλαξη δεν θα επηρεάσει το εμβόλιο γιατί έχει φτιαχτεί χρησιμοποιώντας γενετικό υλικό το οποίο έχει σχέση με τον τρόπο με τον οποίο ο ιός προσβάλλει τα κύτταρα μας.

«Προς το παρόν δεν έχουμε ενδείξεις ότι ο ιός μεταλλάσσεται ταχύτατα, που είναι σημαντικό, και ότι οι μεταλλάξεις που έχουν εμφανιστεί αφορούν το κομμάτι για το οποίο έχει φτιαχτεί το εμβόλιο.

Οπότε περιμένουμε. Προς το παρόν δεν έχουμε κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό», επεσήμανε η κα Κατσαούνου.

Καμπάνια για την πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου του πνεύμονα

Στο Συνέδριο θα αναπτυχθούν θέματα για όλο το φάσμα των αναπνευστικών παθήσεων, όπως η κυστική ίνωση και η πνευμονική ίνωση, η φυματίωση  που παραμένει σημαντικό πρόβλημα με έμφαση στο προσφυγικό πληθυσμό, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, το άσθμα, οι λοιμώξεις non COVID, οι διάμεσες πνευμονοπάθειες, η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας, η διαχείριση του Covid σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας και κέντρων υγείας κ.ά.

Ένα από τα πολλά σημαντικά που θα ανακοινωθούν στο συνέδριο είναι και η καμπάνια της Πνευμονολογικής Εταιρείας που αφορά στη δυνατότητα της πρώιμης ανίχνευσης του καρκίνου του πνεύμονα μέσω της αξονικής τομογραφίας.

Η καμπάνια θα αρχίσει μέσα στο 2021 και η ΕΠΕ θα προσπαθήσει να πείσει και την Πολιτεία να εισάγει την πρώιμη διάγνωση στον Ασφαλιστικό Τομέα, ώστε να μπορούν οι ασφαλισμένοι να έχουν πρόσβαση σε αυτή την εξέταση, μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με συγκεκριμένο πρωτόκολλο και με συγκεκριμένες ενδείξεις.

Την έναρξη του Συνεδρίου θα χαιρετήσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιδημίες

04.06.2025

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα της νέας μετάλλαξης NB.1.8.1

Εντοπίστηκε κρούσμα και στη Βρετανία

29.05.2025

Σουδάν: 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από χολέρα μέσα σε δύο ημέρες

Το υπουργείο ανακοίνωσε 942 νέες μολύνσεις και 25 θανάτους μέχρι στιγμής

26.05.2025

Γ.Μαγιορκίνης για στρεπτόκοκκο: «Σε μικρό ποσοστό μπορεί να κάνει τη διεισδυτική λοίμωξη»

23.05.2025

Θεσσαλονίκη: Συνολικά 15 κρούσματα στρεπτόκοκκου σε σχολεία της Ευκαρπίας

21.05.2025

Θεσσαλονίκη: «Το πρόσωπό της ήταν μελανιασμένο» λέει ο πατέρας της 5χρονης που «έφυγε» από στρεπτόκοκκο

20.05.2025

Δεν ήταν μηνιγγίτιδα το κρούσμα στο 6ο ΕΠΑΛ Αθήνας –Δείτε τι έδειξαν οι εξετάσεις

14.05.2025

Υπόθεση φον ντερ Λάιεν: Εμβόλια mRNA της Pfizer – Κάποιοι πλούτισαν και εκατοντάδες χιλιάδες θάφτηκαν άδοξα

09.05.2025

Παγκόσμιος συναγερμός για την «κοιλάδα του πυρετού»: Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα στις ΗΠΑ – Ποια τα συμπτώματα

30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

28.04.2025

Έρευνα αποδεικνύει ότι απέδωσαν στην COVID-19 θανάτους σε νοσοκομεία της Αθήνας ασχέτως της πραγματικής αιτίας!

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.06.2025

Έχετε τριχόπτωση ή θέλετε ενίσχυση της τριχοφυΐας; Δοκιμάστε τη λοσιόν τσουκνίδας με δώρο χειροποίητο σαπούνι!

Φυσική λύση για πυκνά μαλλιά και γενειάδα με τη δύναμη του Redensyl και των βοτάνων

16.06.2025

Αυτές είναι οι τροφές που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά

Τα αυγά είναι μία από τις πιο δημοφιλείς πηγές πρωτεΐνης

16.06.2025

Νέα μελέτη: Σε ποια ηλικία θεωρείστε πραγματικά γέρος

16.06.2025

Ακτινίδιο: Tα 6 οφέλη που έχει για την υγεία μας

16.06.2025

Καρπούζι: Αυτό είναι το σημάδι που δείχνει ότι πρέπει να το πετάξετε αμέσως

16.06.2025

Τι μπορεί να συμβαίνει αν ζαλίζεστε όταν σηκώνεστε απότομα

15.06.2025

Το Δημόσιο αποδίδει ευθύνη στον αστυνομικό για την καθυστέρηση διάγνωσης καρκίνου στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο

15.06.2025

Ξεκινάει η κατ’ οίκον διανομή Φαρμάκων Υψηλού Κόστους – Τι πρέπει να κάνουν οι ασθενείς

13.06.2025

Τεράστιος ο κίνδυνος που ελλοχεύει για τις έγκυες γυναίκες εξαιτίας της ακραίας ζέστης – Δείτε γιατί

13.06.2025

Νόσος του Crohn: Γυναίκα αποκαλύπτει 4 συμπτώματα που οι περισσότεροι αγνοούν