Επιδημίες

Οδηγίες Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για διαχείριση ασθενή, υπόπτου ή επιβεβαιωμένου με COVID-19

 Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, συνεχίζοντας την ενημέρωση για την διαχείριση ασθενή, επιβεβαιωμένου ή/και υπόπτου με COVID-19, συνέταξε ενδεικτικές οδηγίες για τους χώρους Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)-Κέντρα Υγείας, επισημαίνοντας ότι σέβεται πλήρως την γνώμη των ιατρών που διαχειρίζονται τα περιστατικά.

Οι οδηγίες της ΕΠΕ περιλαμβάνουν μέτρα ατομικής προστασίας, μέτρα προστασίας των χώρων διαλογής περιστατικών καθώς και διαχείρισης ύποπτου κρούσματος, επαφών θετικού κρούσματος και επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Μεταξύ άλλων επισημαίνονται η τήρηση αποστάσεων, η χρήση αντισηπτικών και ατομικού εξοπλισμού προστασίας για την διαχείριση των ύποπτων κρούσματων (όπως μάσκες προστασίας, γάντια μιας χρήσης).

Συστήνεται επίσης, στους χώρους διαλογής περιστατικών η πραγματοποίηση της εξέτασης με τουλάχιστον 15 λεπτά διάλειμμα μεταξύ των ασθενών και ο αερισμός του χώρου εξέτασης, με ταυτόχρονη απολύμανση επιφανειών.

Για περιστατικά που χρήζουν εξέτασης και διερεύνησης, θα πρέπει να οδηγούνται στα ειδικά Ιατρεία Covid-19, εντός του Κέντρου Υγείας που στελεχώνεται από Ιατρό και Νοσηλεύτρια.

Αναφορικά με την διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων, η προσέγγιση περιλαμβάνει

α) αναγνώριση και εκτίμηση και

β) στον ορισμό στενής επαφής με θετικό κρούσμα-αξιολόγηση κινδύνου μόλυνσης.

Στο πρώτο στάδιο ,λαμβάνονται υπόψιν τα συμπτώματα, η χρονική αλληλουχία των συμπτωμάτων και γίνεται συσχέτιση με την προϋπάρχουσα παρόξυνση νόσου.

Σε υποψία γρίπης, συνίσταται διενέργεια μοριακής (PCR) ή αντιγονικής (rapidtest) ανίχνευσης του ιού της γρίπης παράλληλα με τον έλεγχο για SARS -CοV2.

Θεωρείται απαραίτητη η ιχνηλάτηση των περιστατικών που ήρθαν σε στενή επαφή με θετικό κρούσμα, 48 ώρες πριν έως 10 ημέρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Ως στενές επαφές προσδιορίζεται κάθε επαφή με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης της νόσου και εξαρτάται από την χρήση μάσκας, τον συγχρωτισμό (απόσταση μεταξύ των ατόμων), τον αερισμό του χώρου και από τη χρονική διάρκεια έκθεσης.

Διαχείριση των επαφών θετικού κρούσματος

Αναφορικά με την διαχείριση των επαφών θετικού κρούσματος, συνιστάται η εφαρμογή απομόνωσης στις στενές επαφές για 10 ημέρες σε ασυμπτωματικά ή ηπίως συμπτωματικά κρούσματα και 20 ημέρες για ανοσοανεπαρκείς ασθενείς ανεξαρτήτου βαρύτητας κλινικής εικόνας, από την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Σε περίπτωση που κατά την διάρκεια της απομόνωσης οι ασθενείς που ήρθαν σε επαφή με θετικό κρούσμα εμφανίσουν συμπτώματα συνιστάται έλεγχος με δοκιμασία μοριακής(PCR) ή αντιγονικής (rapid test) ανίχνευσης του ιού και ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19.

Για την διαχείριση επιβεβαιωμένου κρούσματος, κρίνεται απαραίτητη

α) δήλωση στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών με COVID-19 και

β) η αξιολόγηση βαρύτητας.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, διακρίνονται σε ήπιου, ενδιάμεσου και υψηλού κινδύνου, βάσει της κλινικής εκτίμησης από τα κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αναφοράς για COVID-19.

Κρούσματα χαμηλού κινδύνου

Για τα κρούσματα χαμηλού κινδύνου, συνιστάται η ακτινογραφία θώρακος και εργαστηριακού ελέγχου (που να περιλαμβάνει γενική αίματος, έλεγχο ηπατικής και νεφρικής βιοχημείας και CRP), ενώ κρίνεται επιβεβλημένη η παραμονή κατ’ οίκον και η παρακολούθηση των συμπτωμάτων με τηλεφωνική επικοινωνία με τον θεράποντα ή οικογενειακό ιατρό ή νοσηλευτή ανά 24-48 ώρες.

Η χορήγηση εμπειρικής αντιβιοτικής ή προφυλακτικής αντιπηκτικής αγωγής κατ’ οίκον έγκειται στην κρίση του εκάστοτε θεράποντος ιατρού και εξατομικεύεται με βάση το περιστατικό.

Σε περίπτωση μη ύφεσης του εμπυρέτου, μετά από εύλογο χρονικό διάστημα, συνιστάται η επανεξέταση του ασθενούς στο Κ.Υ.

Από την πλευρά του ο ασθενής οφείλει να λάβει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για την μείωση του κινδύνου μετάδοσης της νόσου (χρήση μάσκας, πλύσιμο χεριών, αποφυγή συγχρωτισμού).

Κρούσματα ενδιάμεσου κινδύνου

Για τα κρούσματα ενδιάμεσου κινδύνου, συστήνεται κλινική εκτίμηση από τα κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αναφοράς για COVID-19.

Επίσης η διενέργεια ακτινογραφίας θώρακος και εργαστηριακού ελέγχου, (που να περιλαμβάνει γενική αίματος, έλεγχο ηπατικής και νεφρικής βιοχημείας και CRP).

Τέλος, για τα κρούσματα υψηλού κινδύνου, είναι αναγκαία η άμεση παραπομπή/διακομιδή στο νοσοκομείο.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, κ. Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής ΕΚΠΑ τόνισε «Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, στηρίζει το δύσκολο έργο όλων των ειδικοτήτων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κατά της CΟVID-19 και θέλοντας να ενισχύσει την προσπάθεια του ιατρικού και νοσηλευτικού δυναμικού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας -Κέντρα Υγείας  στην αποτελεσματική διαχείριση της νόσου, συνεχίζει την ενημέρωση.

Η συνεχής ενημέρωση και η συνεργασία όλων των ειδικοτήτων, αποτελούν σημαντικά εφόδια στη μάχη κατά του SΑRS-CoV2».

Αναλυτικά οι οδηγίες της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για διαχείριση ασθενούς, επιβεβαιωμένου ή υπόπτου με COVID-19 σε χώρο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας-Κέντρα Υγείας, στην ηλεκτρονική σελίδα της EΠΕ:http://hts.org.gr/news/newsid510/916

Για την κατάρτιση των Οδηγιών συνεργάστηκαν:

ΔΣ ΕΠΕ

Συντονισμός : Αργύριος  Τζουβελέκης Αν. Καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής σχολής Πατρών Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίο

Ομάδα Εργασίας Αδαμαντία Λιαπίκου Πνευμονολόγος Δντρια ΕΣΥ ΝΝΘΑ η Σωτηρία, Σοφία Γιδά  Πνευμονολόγος Επιμελήτρια Β`  ΕΣΥ Νοσοκομείο Τρικάλων, Σωτήριος Ρϊζος Δντης ΕΣΥ ΚΥ Πειραιά,  Γεράσιμος Απολλωνάτος Πνευμονολόγος 2ο ΚΥ Περιστερίου – Ελευθερος Επαγγελματίας.

Ομάδα Εργασίας κριτικής αναθεώρησης: Κωνσταντίνος Κωστίκας Αν Καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής σχολής Ιωαννίνων, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, Αναστάσιος Τσάτσος  Πνευμονολόγος Δντης ΕΣΥ ΤΙ Νέας Σμύρνης/ΚΥ Καλλιθέας.

Επιδημίες

04.06.2025

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα της νέας μετάλλαξης NB.1.8.1

Εντοπίστηκε κρούσμα και στη Βρετανία

29.05.2025

Σουδάν: 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από χολέρα μέσα σε δύο ημέρες

Το υπουργείο ανακοίνωσε 942 νέες μολύνσεις και 25 θανάτους μέχρι στιγμής

26.05.2025

Γ.Μαγιορκίνης για στρεπτόκοκκο: «Σε μικρό ποσοστό μπορεί να κάνει τη διεισδυτική λοίμωξη»

23.05.2025

Θεσσαλονίκη: Συνολικά 15 κρούσματα στρεπτόκοκκου σε σχολεία της Ευκαρπίας

21.05.2025

Θεσσαλονίκη: «Το πρόσωπό της ήταν μελανιασμένο» λέει ο πατέρας της 5χρονης που «έφυγε» από στρεπτόκοκκο

20.05.2025

Δεν ήταν μηνιγγίτιδα το κρούσμα στο 6ο ΕΠΑΛ Αθήνας –Δείτε τι έδειξαν οι εξετάσεις

14.05.2025

Υπόθεση φον ντερ Λάιεν: Εμβόλια mRNA της Pfizer – Κάποιοι πλούτισαν και εκατοντάδες χιλιάδες θάφτηκαν άδοξα

09.05.2025

Παγκόσμιος συναγερμός για την «κοιλάδα του πυρετού»: Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα στις ΗΠΑ – Ποια τα συμπτώματα

30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

28.04.2025

Έρευνα αποδεικνύει ότι απέδωσαν στην COVID-19 θανάτους σε νοσοκομεία της Αθήνας ασχέτως της πραγματικής αιτίας!

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.06.2025

Έχετε τριχόπτωση ή θέλετε ενίσχυση της τριχοφυΐας; Δοκιμάστε τη λοσιόν τσουκνίδας με δώρο χειροποίητο σαπούνι!

Φυσική λύση για πυκνά μαλλιά και γενειάδα με τη δύναμη του Redensyl και των βοτάνων

16.06.2025

Αυτές είναι οι τροφές που έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά

Τα αυγά είναι μία από τις πιο δημοφιλείς πηγές πρωτεΐνης

16.06.2025

Νέα μελέτη: Σε ποια ηλικία θεωρείστε πραγματικά γέρος

16.06.2025

Ακτινίδιο: Tα 6 οφέλη που έχει για την υγεία μας

16.06.2025

Καρπούζι: Αυτό είναι το σημάδι που δείχνει ότι πρέπει να το πετάξετε αμέσως

16.06.2025

Τι μπορεί να συμβαίνει αν ζαλίζεστε όταν σηκώνεστε απότομα

15.06.2025

Το Δημόσιο αποδίδει ευθύνη στον αστυνομικό για την καθυστέρηση διάγνωσης καρκίνου στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο

15.06.2025

Ξεκινάει η κατ’ οίκον διανομή Φαρμάκων Υψηλού Κόστους – Τι πρέπει να κάνουν οι ασθενείς

13.06.2025

Τεράστιος ο κίνδυνος που ελλοχεύει για τις έγκυες γυναίκες εξαιτίας της ακραίας ζέστης – Δείτε γιατί

13.06.2025

Νόσος του Crohn: Γυναίκα αποκαλύπτει 4 συμπτώματα που οι περισσότεροι αγνοούν