Επιδημίες

Η λοίμωξη με τον ιό SARS-CoV-2 συσχετίζεται με αυξημένη επίπτωση ισχαιμικών αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων

Η λοίμωξη με τον ιό SARS-CoV-2 συσχετίζεται με αυξημένη επίπτωση ισχαιμικών αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων

Νέα στοιχεία για την επίδραση του κορωνοϊού, στο ανθρώπινο σώμα, καταγράφονται καθημερινά από την Επιστημονική -Ιατρική Κοινότητα. 

Η λοίμωξη με τον ιό Covid-19, συσχετίζεται με αυξημένη επίπτωση ισχαιμικών αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, είναι η νέα δυσάρεστη “ανακάλυψη”. 

Στο περιοδικό Annalsof Neurology (με συντελεστή απήχησης 9,04) δημοσιεύτηκε πρόσφατα η εργασία μιας διεθνούς επιστημονικής ομάδας στη συγγραφή της οποίας συμμετείχαν ο Γεώργιος Τσιβγούλης, Καθηγητής Νευρολογίας του ΕΚΠΑ, ο Σωτήριος Τσιόδρας, Καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, ο Κωνσταντίνος Τσιούφης, Καθηγητής Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ, η Παγώνα Λάγιου, Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και η Λίνα Παλαιοδήμου υποψήφια διδάκτορας του ΕΚΠΑ.

Το εν λόγω άρθρο αφορά στη συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και τη μετά-ανάλυση των σχετικών μελετών, με στόχο τη διερεύνηση της συσχέτισης της νόσου COVID-19 με τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια (ΑΕΕ), την πρόγνωσή τους και την παροχή κατάλληλης θεραπευτικής διαχείρισης.

Τη δημοσίευση αυτή σχολιάζουν ο Καθηγητής Γεώργιος Τσιβγούλης, ο Καθηγητής Σωτήριος Τσιόδρας και η Νευρολόγος Λίνα Παλαιοδήμου.

Μετά από τη συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, 18 μελέτες κοόρτης κρίθηκαν ως κατάλληλες για εισαγωγή στη μετά-ανάλυση.

Συνολικά συγκεντρώθηκαν δεδομένα από 67.845 ασθενείς παγκοσμίως.

Σύμφωνα με αυτά, οι συγγραφείς έδειξαν ότι από τους ασθενείς που ελέγχθηκαν θετικοί στον ιό SARS-CoV-2, το 1.3% εμφάνισε συννοσηρότητα και νοσηλεύτηκε για οποιασδήποτε αιτιολογίας ΑΕΕ, το 1.1% εμφάνισε ισχαιμικό ΑΕΕ και το 0.2% εμφάνισε αιμορραγικό ΑΕΕ.

Μάλιστα, συγκριτικά με τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για ΑΕΕ και ήταν αρνητικοί στη λοίμωξη με τον ιό (είτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας είτε πριν από αυτή), φάνηκε ότι οι ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2 είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ισχαιμικό ΑΕΕ και σχεδόν 4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν αδιευκρίνιστης αιτιολογίας ισχαιμικό ΑΕΕ (κρυπτογενές εγκεφαλικό έμφρακτο).

Ιδιαίτερης σημασίας ωστόσο θεωρείται, ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας και παρά τα περιοριστικά μέτρα για την εξάπλωση του ιού, οι ασθενείς με νόσο COVID-19 και Ισχαιμικό ΑΕΕ είχαν τις ίδιες πιθανότητες με τους υπόλοιπους ασθενείς με Ισχαιμικό ΑΕΕ (χωρίς συνυπάρχουσα λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2) να λάβουν τις οξείες θεραπείες επαναιμάτωσης αναλόγως των ενδείξεων, τόσο όσον αφορά την ενδοφλέβια θρομβόλυση όσο και τη μηχανική θρομβεκτομή.

Επίσης ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης αφορά την ενδονοσοκομειακή θνητότητα στις περιπτώσεις ασθενών με ΑΕΕ και νόσο COVID-19 η οποία καταγράφηκε να είναι πάνω από πέντε φορές υψηλότερη σε σύγκριση με τους ασθενείς με ΑΕΕ που δεν είχαν συνυπάρχουσα λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής υποδεικνύουν ότι υπάρχει συσχέτιση της νόσου COVID-19 και των ισχαιμικών ΑΕΕ, ιδιαίτερα κρυπτογενούς αιτιολογίας.

Ως πιθανότεροι μηχανισμοί θεωρούνται η κατάσταση υπερπηκτικότητας, η παράδοξη εμβολή μέσω ανοικτού ωοειδούς τρήματος και η έντονη φλεγμονώδης αντίδραση κατά τη λοίμωξη από SARS-CoV-2.

Λόγω της παρατηρούμενης αυξημένης ενδονοσοκομειακής θνητότητας στους ασθενείς με συν νοσηρότητα COVID-19 και ΑΕΕ, οι θεράποντες ιατροί με τη συνδρομή των νευρολόγων θα πρέπει να αναγνωρίζουν έγκαιρα τα συμπτώματα που είναι συμβατά με ΑΕΕ και να χορηγούν τις ενδεδειγμένες θεραπείες, παρά τις δυσμενείς συνθήκες και τους περιορισμούς που η πανδημία έχει επιβάλει.

Επιδημίες

15.11.2025

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα! – Το Δημόσιο θα πληρώσει αποζημιώσεις!

Και με δικαστική «βούλα» τα εμβόλια κατά Covid-19 ήταν θανατηφόρα, βάσει σχετικής απόφασης δικαστηρίου του Πειραιά. Το ελληνικό Δημόσιο καλείται να δώσει αποζημίωση στους συγγενείς μιας 60χρονης που πέθανε μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca. Ειδικότερα, η 60χρονη εμβολιάστηκε στο Κέντρο Υγείας Πειραιά με το εμβόλιο Vaxzevria της εταιρείας AstraZeneca κατά του Covid-19 […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Υγεία
2

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Kαρδιά
3

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

30.04.2026

Τρόφιμα με έντομα στην ΕΕ: Ποια έχουν εγκριθεί και τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές

Τι προβλέπει η νομοθεσία

30.04.2026

Πάνω από 200 οι τύποι πονοκεφάλου: Ποιος είναι ο πιο διαδεδομένος

Ποιον έχετε εσείς;

Η «μαγεία» της όρασης: Ολόκληρη η διασικασία με την οποία οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον κόσμο
30.04.2026

Η «μαγεία» της όρασης: Ολόκληρη η διασικασία με την οποία οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον κόσμο

Νέα μελέτη: Το βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια
30.04.2026

Νέα μελέτη: Το βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια

Ιαπωνία: Επιστήμονες ανέπτυξαν φάρμακο που μπορεί να επιτρέψει την αναγέννηση ανθρώπινων δοντιών!
30.04.2026

Ιαπωνία: Επιστήμονες ανέπτυξαν φάρμακο που μπορεί να επιτρέψει την αναγέννηση ανθρώπινων δοντιών!

Μην την πετάτε: Αυτά είναι τα οφέλη που έχει η φλούδα αβοκάντο
29.04.2026

Μην την πετάτε: Αυτά είναι τα οφέλη που έχει η φλούδα αβοκάντο

Προκήρυξη 1.000 θέσεων στο ΕΣΥ μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας – Πού θα γίνουν οι προσλήψεις (βίντεο)
29.04.2026

Προκήρυξη 1.000 θέσεων στο ΕΣΥ μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας – Πού θα γίνουν οι προσλήψεις (βίντεο)

Όσα πρέπει να ξέρετε για το εξάνθημα Χασιμότο: Πώς εμφανίζεται και πώς να το αντιμετωπίσετε
29.04.2026

Όσα πρέπει να ξέρετε για το εξάνθημα Χασιμότο: Πώς εμφανίζεται και πώς να το αντιμετωπίσετε

Έκθεση-σοκ: «Τα εμβόλια κατά της Covid-19 κατέστειλαν την άμυνα των οργανισμών ενάντια στον καρκίνο»!
29.04.2026

Έκθεση-σοκ: «Τα εμβόλια κατά της Covid-19 κατέστειλαν την άμυνα των οργανισμών ενάντια στον καρκίνο»!

Ανακαλούνται από την αγορά ντοματίνια Τουρκίας: Είναι μολυσμένα με βακτήριο που παράγει τοξίνες!
29.04.2026

Ανακαλούνται από την αγορά ντοματίνια Τουρκίας: Είναι μολυσμένα με βακτήριο που παράγει τοξίνες!