Δερματολογικά

Αποτρίχωση με λέιζερ: Γιατί η άνοιξη είναι η ιδανική εποχή;

Αποτρίχωση με λέιζερ: Γιατί η άνοιξη είναι η ιδανική εποχή;

Παρελθόν αποτελεί ο δύσκολος χειμώνας του 2020, που μας υποχρέωσε σε πρωτόγνωρες προσαρμογές, λόγω του νέου κορωνοϊού, και μαζί με αυτόν και η κακή μας διάθεση.

Βρισκόμαστε στην εποχή της αναγέννησης, της ψυχικής ανάτασης και της ανανέωσης.

Και τίποτε δεν είναι ιδανικότερο τώρα από τη φροντίδα του σώματός μας και την προετοιμασία του για το καλοκαίρι.

Αυτή η εποχή του χρόνου, η άνοιξη, είναι η καταλληλότερη για να ξεκινήσει και η αποτρίχωση με λέιζερ, για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν ένα καθαρό, λείο και απαλό δέρμα.

«Κατά την αποτρίχωση, η συσκευή λέιζερ εκπέμπει φως που στοχεύει στη σκούρα χρωστική ουσία του τριχοθυλακίου (μελανίνη).

Εκεί μετατρέπεται σε θερμότητα, η οποία καταστρέφει τα τριχοθυλάκια, οπότε αναστέλλεται ή καθυστερεί η ανάπτυξη των τριχών.

Όσο μεγαλύτερη είναι η χρωματική αντίθεση μεταξύ του δέρματος και των τριχών, τόσο πιο αποτελεσματική γίνεται η θεραπεία.

Αυτή βρίσκεται στο μέγιστο σημείο της στις αρχές της άνοιξης, δεδομένου ότι το μαύρισμα της προηγούμενης καλοκαιρινής σεζόν έχει πια εξασθενήσει», αναφέρει ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου, προσθέτοντας:

Γιατί είναι αυτή η εποχή κατάλληλη

«Η συγκεκριμένη χρονική περίοδος είναι η καταλληλότερη και για έναν ακόμα λόγο: γιατί οι τρίχες δεν έχουν ακόμα εκτεθεί στον ήλιο, δεν έχουν ξανθύνει, οπότε η επιθυμητή αντίθεση παραμένει έντονη.

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι αποτρίχωση με λέιζερ μπορούν να κάνουν μόνο οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο δέρμα και σκούρες τρίχες, αφού η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει επιτρέψει τη χρήση του λέιζερ και σε πιο σκούρους τύπους δέρματος, αλλά και σε τρίχες που δεν απορροφούν καλά το φως (ξανθές, λευκές, κόκκινες), χωρίς να υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης βλάβης στο δέρμα».

Άλλος ένας λόγος που η άνοιξη είναι η καταλληλότερη εποχή για μόνιμη αποτρίχωση είναι γιατί τώρα είναι ευκολότερη η προετοιμασία.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να κάνει κάποιος αποτρίχωση με λέιζερ είναι οι τρίχες να βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης.

Αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται η αποτρίχωση με κερί, με τσιμπιδάκι, με ηλεκτρόλυση ή οποιαδήποτε άλλη μέθοδο για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες πριν από τη θεραπεία, κάτι που υποχρεώνει σε κάλυψη της περιοχής για αισθητικούς λόγους.

«Οι συγκεκριμένες μέθοδοι αποτρίχωσης απαγορεύονται γιατί διαταράσσουν το τριχοθυλάκιο και καθιστούν τη θεραπεία με λέιζερ λιγότερο αποτελεσματική.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι τρίχες ξεριζώνονται.

Χωρίς τη ρίζα της τρίχας, η ενέργεια του λέιζερ δεν μπορεί να επικεντρωθεί στο τριχοθυλάκιο και να καταστρέψει την ικανότητά του να αναπτύσσει τις τρίχες», διευκρινίζει ο δρ Στάμου.

Η μοναδική μέθοδος αποτρίχωσης που επιτρέπεται είναι το ξύρισμα, επειδή δεν έχει καμία επίδραση στο τριχοθυλάκιο.

Απαιτείται, ωστόσο, ένα εύλογο μήκος τρίχας για να εφαρμοστεί το λέιζερ, το οποίο πρέπει να είναι τουλάχιστον 2-3 mm.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το τελευταίο ξύρισμα θα πρέπει να γίνεται, αναλόγως του σημείου του σώματος που θα υποβληθεί σε θεραπεία, από 2-7 μέρες πριν από τη συνεδρία.

Όταν ο καιρός δεν επιβάλει τη χρήση ενδυμάτων που καλύπτουν το σύνολο του δέρματος, αυτό είναι πιο εύκολο συγκριτικά με το καλοκαίρι που είναι συχνά αδύνατη αυτή η επιλογή, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η δική μας όπου το θερμόμετρο ανεβαίνει πολύ και οι υψηλές θερμοκρασίες διαρκούν για πολλούς μήνες.

Ιδανική είναι η αποτρίχωση με λέιζερ την άνοιξη και εξαιτίας της ευαισθησίας του δέρματος στην υπεριώδη (UV) ακτινοβολία μετά τη θεραπεία.

Υπάρχει κίνδυνος όχι μόνο εγκαύματος αλλά και φλεγμονής και δυσχρωμίας, εάν εκτεθεί στον ήλιο χωρίς ισχυρή αντηλιακή προστασία.

Παρότι τα αποτελέσματα της αποτρίχωσης με λέιζερ μπορούν να φανούν από την πρώτη κιόλας συνεδρία, το σύνολο της διαδικασίας απαιτεί χρόνο και μερικές συνεδρίες για να ολοκληρωθεί.

Κι αυτό διότι αποδίδει μόνο όταν οι τρίχες βρίσκονται στη φάση της ανάπτυξης και δεν βρίσκονται στο ίδιο στάδιο όλες οι τρίχες την ίδια στιγμή.

Η επιλογή έναρξης των συνεδριών την άνοιξη, δίνει χρόνο για την ολοκλήρωση του συνόλου ή μεγάλου μέρους της θεραπείας, προτού φτάσει ο καιρός των διακοπών.

«Η αποτρίχωση με λέιζερ εκτελείται ως ιατρική πράξη περισσότερα από 20 χρόνια και τα πλεονεκτήματά της είναι πολλαπλώς επιβεβαιωμένα.

Μεταξύ αυτών είναι η ακρίβεια, η ασφάλεια, η ταχύτητα και η δυνατότητα πρόβλεψης των αποτελεσμάτων.

Φυσικά, προϋπόθεση αποκόμισης αυτών είναι να πραγματοποιείται από εξειδικευμένο και πιστοποιημένο δερματολόγο, ο οποίος να έχει αρκετή εμπειρία, και με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, καθώς τα παρωχημένης τεχνολογίας λέιζερ θα απαιτήσουν περισσότερες συνεδρίες για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.

Οι πιθανές παρενέργειες μειώνονται με τη σωστή προετοιμασία του δέρματος πριν από τη θεραπεία και τη σωστή φροντίδα του μετά από αυτή, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού”, σημειώνει ο κ. Στάμου.

Η αποτρίχωση με λέιζερ είναι μια διαδικασία εντελώς ανώδυνη – υπάρχει μόνο μια αίσθηση ζέστης ή ήπιου καψίματος στην περιοχή της εφαρμογής.

Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι που έχουν μειωμένη ανοχή στον πόνο ή η θεραπεία εφαρμόζεται σε πιο ευαίσθητα σημεία είναι πιθανό να νιώσουν μια ενόχληση, η οποία όμως υποχωρεί μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίας.

Το ίδιο σύντομης διάρκειας είναι και η ερυθρότητα που μπορεί να προκληθεί.

Η αποτρίχωση με λέιζερ μειώνει την τριχοφυΐα κατά έως και 90% και τα αποτελέσματά της είναι μακροχρόνια, τόσο σε εκείνους που την κάνουν για αισθητικούς όσο και σε εκείνους που την επιλέγουν για την αντιμετώπιση κάποιων παθήσεων (όπως η κύστη κόκκυγα), ή καταστάσεων όπως ο δασυτριχισμός λόγω ορμονικών διαταραχών», καταλήγει ο δρ Χρήστος Στάμου.

Δερματολογικά

23.11.2023

Ρετινόλη: Με ποια συστατικά μπορούμε να τη συνδυάζουμε και με ποια όχι;

H ρετινόλη, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή συστατικά που οι περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να χρησιμοποιούν για την περιποίηση της επιδερμίδας τους. Ωστόσο με ποια συστατικά μπορούμε να τη συνδυάζουμε και με ποια όχι; Γνωστή και ως βιταμίνη Α, αυτό που κάνει τη ρετινόλη τόσο σπουδαία είναι ότι προάγει τον κύκλο εργασιών των κυττάρων του […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Νέα γαλλική έκθεση έρχεται να ξεκαθαρίσει σε ποια ηλικία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να χρησιμοποιούν smartphone αλλά και να έχουν πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα παιδιά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν smartphones έως ότου γίνουν 13 ετών και θα πρέπει να απαγορεύεται η πρόσβαση στα συμβατικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, […]

01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά.  Πρόκειται για θραύσματα πλαστικών που κυμαίνονται σε μέγεθος μικρότερο των 5 χιλιοστών, φτάνοντας ακόμη και στη κλίμακα του μικρόμετρου (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Οτιδήποτε μικρότερο από 1 μικρόμετρο θεωρείται νανοπλαστικό και μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου. Μιλάμε για σωματίδια τόσο μικρά που η επιστήμη αγωνίστηκε […]

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο
01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά
30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»
30.04.2024

Διάσημη influencer «καίει» το εμβόλιο του Covid-19: «Γιατροί λένε ότι το πρόβλημα στην καρδιά μου είναι από αυτό»

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;
30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας
16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;
12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε